Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Martusiu czyli nasionka jedynie warzyw kupiłaś, na kwiatki nie skusiłaś się :D :?: Wczoraj była paskudna pogoda, to pewnie ze sklepu nie wychodziłaś :D
No proszę u mnie też chlebek na zakwasie, którym wczoraj gości częstowałam, jak najlepszym tortem :D
viewtopic.php?f=63&t=115950&start=308
Zima sprzyja takim wyczynom, bo na wiosnę znikniemy wśród traw i ogrodu. U mnie śnieg leży spory i cały czas dosypuje. Do tego wietrzny mróz zniechęca do wyjścia ;:65
Pozdrowienia i buziaki dla Was ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Swojskie wędlinki to same zalety przekonałam się o tym jak eM zrobił pierwszy raz. Nie kupujemy wędlin w sklepie. Może te nasze nie są perfekcyjne bo eM cały czas się uczy ale bez chemii i smaczne.Powoli przymierzamy się do zrobienia kiełbasy .Martuś masz może przepis na kiełbaskę?
Serduszka moje chciejstwo, może uda się w tym roku kupić.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martuś, pracusiu, czytam ile ty pichcisz , ile rzeczy robisz ;:180
Ja ostanio też więcej, bo i czasu więcej.
To tworzę różne rzeczy.
A taki przepis na sprawdzone bułeczki to poprosiłabym bardzo :D
a i już zakupy sie zaczynają nasion ,itp.. ja jeszcze nic a nic.
pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne widoki z sezonu ;:180 z każdym dniem coraz do nich bliżej ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witam wszystkich ,miałam być za chwilkę ,ale ja swoje ,a życie swoje ;:306 i jestem dzisiaj ,myślę ,że mi wybaczycie ,u mnie odwilż i resztki śniegu się ulatniają, dzisiaj było +7 stopni .

Lodziu fajnie,że dla każdego jest coś miłego i dobrego,pozdrawiam ;:168

Edziu,moją szyneczkę parzyłam 3 godziny i zrobiłam ją według takiego przepisu na 5 kg mięsa :

przygotowałam zalewę z przyprawami
do 2,5 litra wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu,2 łyżeczki majeranku,2 liście laurowe,5 ziaren angielskiego ziela,12 ziaren jałowca,kilka goździków,szczyptę kolendry i tymianku (można użyć mieszanki ziołowej do peklowania ,ale ja takiej nie miałam),całość gotować 10 minut.Do wystudzonej zalewy dodać 10 gram saletry potasowej,20 dkg soli,łyżeczkę cukru,całość dokładnie wymieszać można wstrzykiwać do mięsa,ja nie wstrzykiwałam ,mięso ściśle ułożyć w kamiennym garnku lub emaliowanym i zalać zalewą ,musi być całkowicie przykryte zalewą ,peklować 7 dni i co dwa dni obracać ,wszystkie te dane są na 5 kg mięsa ,moja szyneczka miała 2 kg ,więc wszystko przeliczyłam,teraz pekluje się następna szyneczka bo nam zasmakowała ,a teraz jest ciut więcej czasu bo ogród jeszcze śpi,pozdrawiam :wit

Iwonko,to prawda,przeróżne zapachy snują się ostatnio po moim domku ,dzisiaj też piekłam bułeczki do kanapeczek ,wczoraj 3 pizze ,a córka upiekła drożdżowe ciasto z truskawkami ,no i nie idzie się powstrzymać ,czosnek suszony to rewelacyjny sposób na przyprawianie szybciutko wszystkiego co lubi i przyjmuje czosnek ,dalii zamówiłam dużo i pewnie będzie problem z miejscem dla nich ,albo znowu będę poszerzać rabaty ;:306 ,pozdrawiam i dalej odpoczywając czekamy na ciepłą wiosnę ;:168

Maryniu,miło,że spacer po moim ogrodzie sprawia Ci przyjemność ,szyneczka była pyszna ,jest nas dużo to znikła za moment,ale pekluje się następna ,pozdrawiam ;:196

Iwonko iwona 0042,mahonie mam małe jeszcze ,a tak pięknie zakwitły,wiosna ma w sobie tyle uroku ,pozdrawiam ;:168

Dorota,ja też lubię ten kącik, ażurowe prześwity słońca przez kłapouchowe liście katalp tworzą świetny klimat,no i szum fontanny koi nasze nerwy ,znikające wpisy są okropne ,a babcine narcyzy to najpiękniejsze na świecie ,każda babcia je miała w ogródku,czasem tak internet dziwnie spowalnia ,pozdrawiam ;:168

Lodziu,Jagodowiec to bardzo prosta i nie wymagająca bylina ,świetnie zimuje nigdy nie przykrywana ,lubi półcień i cień ,ja mam dużo gryzoni w ogrodzie ,ale te narcyzy nigdy nic nie zjadło,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Martuś witam
Ależ Ty kusisz tymi zapachami, smakami, smakowitymi zdjęciami - aż ślinka leci na samą myśl, a tu jeszcze takie obrazki ;:oj.
Z Ciebie to prawdziwa mrówka, czy jak wolisz pszczółka - podziwiam zapał i energię ;:180 .
Zdjęcia Twojego dojrzałego ogrodu są fantastyczne.
O tym jagodowcu już słyszałam, ale dopieru tu go widzę w takiej krasie - muszę poczytać.

Naprawdę jesteś dla mnie skarbnicą wiedzy zarówno tej ogrodowej jak i kulinarnej, a przy tym jakże urocza Gospodyni - bardzo mi jest miło bywać tu u Ciebie ;:108

Przesyłam życzenia zdrówka i dobrego tygodnia ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,może to wszystko zależy od mięsa,ale jak mówisz najważniejsze,że swojej roboty i nie ma w niej konserwantów,na polu u mnie troszkę wiosna tak się ociepliło,pozdrawiam ;:168

Marysiu,nasionka nowe to tylko warzywka ,jeżeli chodzi o kwiaty to ja wolę kupić sadzonki ,bardzo rzadko kupuję nasiona kwiatów ,,a jednorocznych też mało uprawiam ,a jak już chcę to albo kupię na targu ,albo dostanę od Marysi :uszy wcale się nie dziwię ,że twój chlebek jak tort traktowano,masz szczęście ,że mnie nie było,bo ja ostatnio takie chlebki trocę w mig i jeszcze na pewno pyszny ,bo wygląda pysznie ,ja dzisiaj upiekłam bułeczki i też cała rodzinka się delektuje ,są bardzo pyszne ,ja znowu zaziębiona siedzę w domciu i się kuruję ,pozdrawiam ;:196

Joasiu,ja też uważam ,że swoje wyroby są najpyszniejsze ,te ze sklepu wszystkie jednakowo pachną i smakują ,ja też się uczę ,ja nie mam na razie wędzarni ,i kiełbas nigdy nie robiłam i nie umiem ,ale wszystko przede mną ;:306 bo dla chcącego nie ma nic trudnego,tylko zdrowym trzeba być i chcieć coś zrobić ,serduszka to piękne roślinka ,ja mam w trzech kolorach ,różowy ,biały i czerwony,pozdrawiam ;:168

Aniu,przepis jest u Eli peli 11 w koglu moglu na str. 6 ,bo od niej mam ten przepis ,ja zawsze wszystko psułam przy pieczeniu,ale ona powiedziała ,że tych bułek nie da sie zepsuć ,więc spróbowałam i wyszło ,i ani razu nie zepsułam ,bułeczki są pyszne ,nasiona kupiłam tylko warzywne i mam nadzieję ,że to będzie tyle ,a roślinki zamówię w innej formie,pozdrawiam ;:168

Natalciu,to prawda z wielką przyjemnością ogląda sie wspomnieniowe zdjęcia ,one jakby przenoszą nas w inny świat,pozdrawiam ;:168

Beatko,jak miło Cię widzieć i czytać ,tyle takich dobrych słów napisałaś do mnie i o mnie ,że aż się zarumieniłam :uszy chociaż ja uważam ,że ja nic takiego ,zwyczajny prosty człowieczek ,jagodowiec to ,śliczna bylina znosząca doskonale nasze warunki klimatyczne ,pozdrawiam i buziaczki ;:196 ,i niech nowy tydzień przyniesie same radości.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu u nas ciągle wiosna, a raczej jesień, bo bez słonka, ciągle pochmurno, buro, brzydko i tyle ;:219 , więc i ja siedzę we wspomnieniowych zdjęciach, tak mi lepiej ;:3 , dobrego tygodnia Martusiu :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Martus dzięki za przepis ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć wszystkim ,przyszłam do Was coś napisać ,coś pokazać z poprzedniej wiosny ,żebyśmy przenieśli się w lepszy kolorowy świat,u mnie prawie cały dzień padało,ja siedzę w domku i się kuruję ,ale już jestem prawie zdrowa ,katar minął ,jednak trzeba trochę posiedzieć w domku ,a nie zawsze jest taka możliwość .

Iwonko,u mnie dzisiaj też brzydko ,ponuro i padał deszcz ,więc po południu robiły się ślizgawice ,ludzie podobno nie utrzymywali się na nogach ,a u nas fajne wspomnienia ,więc i trochę słońca i kolorków mamy,pozdrawiam ;:168

Aneczko,fajnie ,ze go odnalazłaś ,bułeczki są pyszne ,u mnie teraz dzieciaki chciałyby codziennie mieć świeże ,obok tego przepisu na bułeczki jest przepis na rogaliki drożdżowe ,chyba też spróbuję takie zrobić ,pozdrawiam ;:196

Teraz zapraszam do ogrodu ,żeby umilić sobie czas i powspominać
Obrazek

kwiat Tarczownicy tarczowatej
Obrazek

Obrazek

Wilczomlecz pstry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz co w domciu.
pyszny placuszek tym razem z wiśniami.
Obrazek

moje chlebki na zakwasie .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

nasionka warzyw do wysiania na wiosnę .
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu siedź w domu i wygrzej choróbsko, bo to już drugie od miesiąca a żadne nie wygrzane. Antybiotyk nie załatwi sprawy...on w sumie osłabia :wink: Ogród mi się zamarzył...wizyta z fontanną przyszła mi na myśl...jak było miło ;:4 Pierwiosnki już niedługo wyjdą :D Chlebek wygląda smakowicie, a z ciasteczkami muszę się pożegnać, bo trudno będzie się wiosną schylić do plewienia ;:oj Widzę, że warzywnik chyba zostanie powiększony...żeby to wszystko posiać ...a do tego dyniowisko, pomidorowisko ...oj będzie pracy :D No i lasy do obejścia :;230 Martuniu przystopuj! pozdrawiam ;:196
DzonaK

Post »

Witaj
No proszę na przywitanie takie smakołyki aż się ośliniłam ;:oj
Zdrówka i jeszcze raz dużo zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Martusia o widzisz przypomniałaś mi o fasolce... nie kupiłam, ale jeszcze zdążę. Ale sobie dogadzacie... same pyszności. ;:215 .. Owocowe ciasta to ja lubię najbardziej tyle że teraz muszę oszczędzać ręce ;:174 ...Rok skończył się na szpitalu, a po 15 II kolejne badania szpitalne... więc nic nie wysiewam no jedynie heliotrop posiałam ale co z niego będzie nie wiem :oops: Przymierzam się do leczenia biologicznego...może się uda... ;:333 Mój gaik brzozowy jeszcze młodziutki, ale może doczekam się w nim nieco cienia... Twoja brzezina piękna ;:63
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu ten placek z wiśniami to aż monitor obśliniłam ;:306 , ale nie, nie będe ruszać na wieczór, może rano do kawki, teraz po kolacji, to popatrzę i na chlebek też, bo mam swój ;:168 , M upiekł też pyszny na zakwasie ;:215 , nasionka już masz, ja dopiero się przymierzam, ale chyba zdążę jeszcze, pozdrawiam.
Fontanna w ogrodzie musi być, a przynajmiej woda ;:215 , prymulki są urocze, tak je lubie, ale na tej działeczce coś im nie pasuje, na starej rosło ich sporo, ale tych zwykłych, lasek brzozowy cudny, lubie przytulać się do brzozy, czytałam, że to zdrowe. Pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”