Nie ma jak u Seby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie ma jak u Seby

Post »

Nie planowałam u siebie wsadzać figowca do gruntu, czasami przychodzą mrozy -30, a mi się nie chce budować dla niej schronu. :wink: Jeśli będzie, to w donicy.

Rabata zapowiada się wspaniale. Mam jedno "ale". Nie brałeś pod uwagę zostawienia iglaków? Stanowiłyby ładne tło dla róż. Wystarczyłoby pociągnąć rabatę nie po prostej, a jakimś ładnym łukiem przed tujami.

Dlaczego nie podoba Ci się ta róża? Kolor?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Kilka lat temu kupiłem 2 figi - jedna jest u brata w donicy, druga została u mnie. Pierwszą zimę spędziła na ogrodzie, miała wybudowany kopiec, zasypana liśćmi, przykryta jakimś materiałem - wymarzła aż do poziomu gruntu. A mieszkam w południowej Wielkopolsce, gdzie niby ciepło :wink: Odbiła z gruntu, od tego czasu zimowała w skrzynce, w tym roku tata nie schował jej na zimę, okrył ją starym dywanem, wymarzła do poziomu ziemi w donicy, odbiła chyba w czerwcu :wink:

Co do kapliczki to szczerze trochę byłem przerażony jak napisałeś, że chcesz kapliczkę na ogrodzie :wink: Ale ta jest naprawdę ładna :)

Co do obsadzenia płotu za nową rabatą to mogę polecić też bluszcz 'Goldheart' - nie jest tak ekspansywny jak winobluszcz czy też rdestówka i płasko pokrywa pionowe powierzchnie tworząc naprawdę ładne, jasne tło. Nie jest też tak ekspansywny jak czysty gatunek bluszczu. Aktinidia pstrolistna przesuszona straci liście już latem i będzie bardziej straszyła niż przyciągała wzrok - a piszesz, że rabata jest sucha. Jeśli będzie miała nawadnianie to powinno być ok - choć u mnie nawadnianie też miały i w pełnym słońcu również traciły liście latem i bardzo słabo przyrastały. I dla nich musisz jeszcze stelaż zbudować :wink:

Już czekam na wygląd tej rabaty za rok i trzymam kciuki za nawadnianie :)
Awatar użytkownika
Luka85
100p
100p
Od: 8 lip 2012, o 22:32

Post »

Zobaczymy może wygospodaruje kawałek ziemi na dwa krzaki, bo w końcu pasuje osobiście i tą roślinę przetestować :wink: :wink: :wink:
Taka kapliczka w ogrodzie to ciekawy akcent, wprowadza "Coś" do ogrodu, a poza ze wsparciem Opatrzności, działania ogrodnicze będą łatwiejsze, słońca ;:3 i deszczu nie braknie :D :D :D
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Jak zawsze wszystko piękne. Pracowity z ciebie chlopak. Pierwszy raz zobaczylam biały arbuz. Ciekawie wygląda. Floksy zachwycający. Mam do nich sentyment, moja babcia zawsze miała ich ogródku. Co roku planuje ich posadzić, ale moja rabata kwiatowa jest za mała. Co to za winogrona?
Aha, Seba, pokaż swoje ananasy?
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
Agnieszka1234
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Seba

będę chyba zaglądała do Ciebie, żeby sobie humor poprawić, bo naprawdę nie mogę się napatrzeć - pięknie.

Sama mam mały warzywnik i mąż bardzo dużo w nim robi, a Ty wszystko sam, skąd bierzesz siłę i zapał?!

Mam dwóch synów w Twoim wieku i ty to naprawdę jesteś super zorganizowany!

Poradź mi proszę, czy z tych arbuzów co mi w tym roku urosły mogę zebrać nasiona?
A ten arbuz, który mi polecałeś Złoto Wołnicy ma żółtą skórę?

Trzymaj się, pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ależ pędzisz ;:oj raz, dwa i nowa rabata zrobiona ;:63 ale jeśli masz na tyle siły, to dobrze sadzić nowe rośliny od razu na miejsce stałe, przeprowadzki nie są korzystne. Podziwiam rabaty kwiatowe, dzieje się na nich, oj dzieje ;:180
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Sebastian oj dawno mnie nie było na forum :lol: a u Ciebie pełnia kwitnienia ;:138
Nie wiedziałam ,że petunie rosną takie duże?? ;:oj
Kapliczka rzuciła mnie na kolana , piękna!!! kto to robił??? ;:oj ;:oj ;:oj
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No ,Seba! To teraz wiesz, ile ja mam roboty u siebie, bo tak cały ogród wygląda :;230
Czy taki piach da się naprawić... W dodatku masz po lewej świerk i thuje po prawej, połączenie zabójcze. Obydwa gatunki się rozłażą korzeniami i wplatają w korzenie tego, co posadzisz. Aha, przecież ty je wykopać chcesz, to dobrze.
Te pnącza, które wymieniłeś, to nie lepsze od thuj. Winobluszczu raz posadzonego się nie pozbędziesz.. Rozrasta się makabrycznie.
Poza tym, piasek i igliwie z szyszkami... Możesz już kupić środki na mrówki.. Jak mnie wkurzyły ostatnio, to wyniosłem trzy wiadra ziemi z mrówkami i jajami. Co z tego, jak dalej są...

Ciężką przeprawę widzę przed Tobą ;:224 Nie chcę straszyć, ale wiem, że sadzenie w takie miejsca roślin to ciężka sprawa. Jednak są sprawdzone-czyściec, miechunka, goździki pierzaste, rojniki.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Seba , kapliczka wymiata ;:215 . Podziwiam cię, że poswięcasz tyle pracy na swoim kawałku ziemi. Efektem tego są dorodne warzywa i piękne rabatki.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rabata się szykuje na bogato! ;:oj ;:138 Super będzie :)
Kapliczka bardzo piękna!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Wiesz co, jak nie jestem jakoś fanką figurek chrześcijańskich, tak mam ogromny sentyment do figurki Jezus Frasobliwy. Kiedyś miałam takie zajęcia w muzeum etnograficznym i się ich naoglądałam wiele. Bardzo dobry wybór motywu, jeśli chcesz już w ogrodzie kapliczkę.
Moje petunie też pora wyrwać, ale tak uparcie kwitną, że jakoś nie mam serca :wink: Zwłaszcza na rozsadniku, gdzie chronią przed śmiercią na pustyni rozwijające się bylinki :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

seba1999 pisze:
Jeśli już mowa o petuniach .... do takich rozmiarów dorastają.
Dopiero sierpień zaczął sie, co byłoby dalej ? ;:oj

Obrazek
Niezłe krzaczysko, łopata wydaje się być filigranowa ;)
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Seba ja też odradzam winobluszcz- mój potrafi przebić się pod agrowlokniną i wystawić nosa 5 metrów od płotu, na którym rośnie. Zagłusza wszystko na rabatach walczę z nim od roku. Rdest auberta już lepszy bo rośnie jak szalony, ale w górę, nie puszcza rozłóg jak winobluszcz.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ładny kawałek nowej rabaty. ;:333
Też odradzam winobluszcza, jak się zadomowi to trudno się go pozbyć a zabiera całe połacie ogrodu i wyrasta daleko od miejsca gdzie był sadzony, nie mówiąc już o nasionach roznoszonych przez ptaki.
Tak Duże tuje trudno będzie przesadzić i nie wiadomo czy się potem przyjmą, może wkomponuj je jakoś w ta rabatę.
Grażyna.
kogro-linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Seba! :wit
Właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie odwiedzałam Twojego ogrodu. ;:7
A tu takie zmiany się szykują... :roll:
Znudziły Ci się jednoroczne - powiadasz - a przecież ta rabata z przewagą żeniszków jest prześliczna! ;:63 ;:63
Skoro jednak masz nowe pomysły i nawet zacząłeś je realizować, to trzymam kciuki za powodzenie w uzyskaniu zaplanowanego efektu, a zapowiada się ciekawie. ;:108
Bardzo lubię takie ludowe rzeźby kapliczek. ;:138 Gdziekolwiek jestem, od zawsze zwracam uwagę na te dzieła sztuki ludowej. Wszak są one ważnym składnikiem naszej tradycji, kultury i historii. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”