Moje różne zakątki.... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje różne zakątki.... cz.2

Post »

Ja też się zastanawiam czy przysiąść nad jeziorkiem czy na huśtawce. Kot niezwyklej urody, a ogród jeszcze się nie poddał jesieni i kusi pięknem kwiatów. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ignis05-Krysiu Ja jak zaczęłam tu kiedyś na forum zaglądać.Też zazdrościłam , tych bujnych ogrodów i wszelakiego bogactwa roślin.Kiedyś myślałam,że ogród mam już zrobiony ;:306 Ale jak tak zaglądałam tutaj, założyłam wątek to notorycznie tylko dokopywałam różne rośliny, rabat przybywało i roślin przybywało i znowu rabat przybywało i tak,,, do tej pory.Jeszcze dokupuję rośliny. Dzisiaj np, kupiłam sobie jeżówkę Eccentric .
Współczuję ci tych sporych opadów deszczu.U mnie raczej deficyt wody.Susza.Rzadko pada.A jak poopada, raz, czy dwa, to potem znowu długo, długo nic.Komarów jest mało, rzadko.Czyli fajnie.
U mnie też nie wszystkie rośliny wyglądają wzorcowo.Ale gleba prawie jałowa. .Już wiem,że muszę dać jakiegoś obornika na zimę.Nie wiem jak to zrobić na raty kwiatowe :?
Hortensja Dębolistna jest śliczna.Szybko rośnie , ładny krzaczek buduje..I twoja da radę.Wytrwa i zimę.I na przyszły rok bezie piękniejsza.
Ja też nie wszystkie hortensje znam.I nie wszystkie odróżniam.Te co już mam, to tak :D Z tymi kwiatami ażurowymi to piękna też jest Hortensja bukietowa Kyushu.Tą mam .
Ja jeszcze chcę na wiosnę dokupić małą i te o wielkich kwitach. :D
Dziękuję,Tobie życzę dobrego tego tygodnia ;:196

Jeżówka Eccentric - dzisiejszy zakup.No nie mogłam koło niej przejść, i zostawić ją komuś innemu. ;:306 Przecież takiej nie mam jeszcze. ;:7
Chociaż mam jeżówkę Hot Papaya.One trochę są podobne.A tą nową, jeszcze nie wiem, gdzie posadzę .Gdzieś blisko chciałabym hortek.Ale wszędzie już napchane. :roll:
Obrazek

Biedronka641-Alu Tak, i ja i nasza cała rodzinka lubimy to miejsce poza miastem i zgiełkiem,Tutaj jakby życie płynęło inaczej.Tutaj jeszcze mam wokół wspaniałych sąsiadów.A mieście , każdy sobie rzepkę skrobie.Tak, sucho trochę :roll:
U mnie susza.Ale jak nie codziennie, to co drugi dzień, najważniejsze rośliny podlewam.Inaczej już by umarły.Nie mogę sobie na to pozwolić.Komarów prawie nie ma w tym roku.Ot, jakiś czami się pokaże,żeby nie zapomnieć jak wyglądają.Ale całkiem znośnie jest. :)

Języczka
Obrazek
Obrazek

marpa-Maryniu No, tak życia nie zawsze da się zaplanować .Okuninka.Jezioro Białe to całkiem niedaleko od Chełma.Ale tam zawsze gwarno.Owszem, to nasze lubelskie, i czyste powietrze i lasy..Ale zgiełk, ludzi.Kiedyś tam jeździliśmy też.Ale potem wybierałam spokojniejsze miejsca na wypoczynek.Jezior trochę wokół nas jest.A potem już kupiliśmy tu działkę nad zalewem Dębowym .I tu już jestem bardzo dużo i często .Od wiosny do jesieni, prawie tutaj . :)
Dziękuję i w imieniu Fiony również :D

Nachyłek zagreb ciągle kwitnie :D
Obrazek
Obrazek

karolacha-Karolinko Penie,że najcudniejsza jest Fiona.Ale kiedyś to może małego pieska sobie sprawię :)
Dziękuję ci za miłe słowa.Ale i u ciebie jest pięknie.jeszcze piękniej.Ale mnie cieszy to już mam. ;:167 Iglaczków nie dużo.W sam raz.Hibiskusy bylinowe mam 2. Biały już jest kilka lat.A czerwony kolejny.Wcześniejsze czerwone,Jeden albo dwa sezony wytrzymywały u mnie..Syryjskie 4. W tyn jeden od ciebie przeżył,Ale jeszcze nie kwitnie.I nie wiem jaki jest.Tak,heliotrop w tym roku mam posadzony w gruncie. Na wiosnę obsadziłam już donice przypomniało mi się o heliotropie, jak go zobaczyłam.A ja też go lubię.I kupiłam i wcisnęłam już do gruntu, blisko tarasu,żeby można było go często widzieć.
Ja mam na łuku z jednej strony różę excelsa.Z drugiej Eden rose.Ale ta kiepsko rośnie.I muszę ją przesadzić.I inną różę dać.A tą Gizelką mnie zaraziłaś.Na jesieni kupuję. ;:173 Podziwiam twoją i piękne miejsce gdzie rośnie.
A jakie masz tam clematisy???Może ja do swoich róz pnących jakieś dosadzę ;:108

Obrazek
Obrazek

kropelka-Mariolu Dziękuję,dziękuję za wszystko.Za słowa, za pochwałki, za fionę. ;:196
Vanilka :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po,prawej hortensja Bobo w całej okazałości ;:167
Obrazek
Leonardo Da Vinci
Obrazek
Hortensja bukietowa Limelight- u mnie rośnie w pełnym słońcu.Jak zresztą i inne hortki
Obrazek
Kupiona jako hortensja vanille fraise.Ale czy nią jest ??
Obrazek
Kupiona z tydzień temu Hortensja bukietowa Magical Candle
Obrazek
Hortensja Sundae Fraise.
I widać jaki nędzny mój trawnik jest w niektórych miejscach z powodu suszy.
Obrazek
Obrazek
Vanille Fraise.
Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, te Twoje hortensje są niesamowite! I rosną tak pięknie w pełnym słońcu? Jak to tak? :D Ja mam jedną jedyną taką bukietową i mam ją przesadzić. A może nie muszę się bać słonecznych miejsc dla niej? Zdjęcie z jabłuszkami w tle urocze :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Aniu raj dla oczu te hortensje i cały ogród świetnie się ma. ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plocczanka-Lucynko Biały Hibiskus przywiozłam sobie 3 lata temu, jak byłam na urlopie na Węgrzech.I oczywiście na ryneczku też oglądałam roślinki i bylinowe dwa kupiłam biały i czerwony.Biały żyje.Czerwony po roku padł.Jeszcze jeden syryjski jest stamtąd .Taki normalny.
Dalie, takie sobie.Jeżówki nie wszystkie mi kwitną.Szkoda.Niektóre małe kępki .Cyba to ,że nie były dokarmiane i ziemia już jałowa.Ale nic na zimę coś dam.Ten gołębi.Ale na rabaty kwiatowe też mogę ?? Po przymrozkach ??
O, tak Fiona to nasza księżniczka ;:167

Obrazek
clem3-Małgosiu Dziękuję,?Teraz jeszcze jest sporo, kwitnień.Ale j będzie ubywać.Szkoda.
Boćki przed samą niedzielą odleciały szkoda. :( Teraz czekanie na nie do wiosny.
Och, dziękuję ci bardzo ,za ten link do niesobia .Dziękuję, dobra kobieto ;:196

Jeżówka Supreme Cantaloupe -
Obrazek

Shire-Moniś Proponuję ,usiąść na huśtawce.Spokojnie napić się kawy czy herbaty.A Fiona będzie nam towarzyszyć.
Podelektować się trochę ogrodem i kwitnieniami..Potem pójdziemy nad zalew Dębowy na zachód słońca .
Obrazek

kania-Kasiu Tak,W większości rośną na pełnym słońcu.Ze 2 ma trochę cienia na niektóre godzinki.Ale to ciut .Podlewam je codziennie.Trochę też zaczęłam zasilać w lipcu.A jaką ty masz hortkę, bo zapomniałam ??Może można ją zostawić.Już tam rośnie daje radę.
Za huśtawką wzdłuż jest warzywnik.I drzewka owocowe.W tym roku mało owoców.Ale jabłuszka są.

Clematis Sweet Summer Love .Coś mizernie mi rośnie.Mam go 3 rok.A ma 3 pędy nijakie.Na dwóch delikatnie kwitnie.
Może mu za ciasno między świerkiem conicą a hostami.Ale chciałam,żeby podrośl i stworzył ciut ochrony i cienia dla hostek ;)
Ale pachnie cudnie :)
Obrazek

Babciabenia-Bożenko Dziękuję ci, dziękuję ci bardzo za d miłe słowa.Ja też podziwiam rózne roślinki u innych. ;:108 ;:108
Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytałam, czytałam, aż doczytałam co się dzieje na nowej części
Czekacie do jesieni
Trzymam kciuki, żeby Twoi panowie szybko się z tymi porządkami uwinęli
Ogród coraz bardziej gęsty przyda się nowy kawałek ziemi ;:173
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Aniu, pięknie Ci kwitną hortensje! Uwielbiam ich kwiaty, pięknie je widać z daleka ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu śliczne kwiatki do wywąchania, a które nie pachną do wygłaskania łącznie z tym najrzadszym okazem ;:167 Koteczki są takie miłe!
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, coraz więcej hortensji u Ciebie. Wydaje mi się, że tę jeżówkę, którą ostatnio kupiłaś tez mam, albo podobną; nie wiem!
Kotkę masz uroczą. Mój Diablo został ostatnio potracony przez pędzący samochód; uszedł z życiem, ale poturbowany... Teraz każdy myzia i dogadza mu jeszcze bardziej...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Margo2-Gosiu
Niestety nie można było wcześniej ruszyć z tytmi pracami wykarczowania na nowym areale.Trochę komplikacji zdrowotnych.I brak rąk do pracy i brak czasu.A tu już jesień zaraz zajrzy.A my nic do przodu.
Masz rację, tak notorycznie dosadzałąm,że w niektórych miejscach za gęsto,Kiedyś jak to już będzie z tyłu uporządkowane.Jakiś plan się z robi i coś przeniesie,Będzie gdzie, bo nowego areału doszło 16 arów.
Amanita-Dominiczko I ja uwielbiam hortensje.Masz rację teraz widać je z daleka.A ogród jest dużo piękniejszy, kolorowszy z nimi ;:167
Maska-Marysiu
Każde kwiatki mnie cieszą i te kolorowe z płatkami i ten cappuccino z sierścią.Masz rację ten do głaskania rzadki okaz.Nasz ;:167
kropelka-Mariolu Zaraziłam się totalnie tymi hortensjami.I już myślę, co mogę wywalić a tam posadzić nową hortkę ;:7
Ja kupiłam jeżówkę Eccentric . jest dużo podobna to mojej Hot papaya.Ale one takie ładne.Uległam jej. :D
Fiona jest urokliwa i łowna jak się okazało.Moja w mieście tylko na terenie działki chodzi.A na Dębowym to na naszej działce i pobliskie ale tyłem.I test raczej ostrożna,Nawet dzikus,Jak coś się wystraszy zaraz pędzi do domu .Przezd innymi kotami też zwiewa do domu. ;:173
Oj szkoda kotka.Jak tam się ma teraz Diablo ??

jeżówki i inne :)
Obrazek
Taka sam różowa lilia,posadzona pod koniec października, kupiona na ryneczku od pana jako "holenderska" i tyle.
Mam ją w dwóch miejscach.Jak przekwitnie, to jedną przesadzę w jedno miejsce.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Augusta Luisa
Obrazek
Chippendale
Obrazek
Jeżówka Hot Lava
Obrazek
Obrazek
Mam wrażenie ,że mam dwa rodzaje, czy dwie odmiany tej zwykłej różowej, możliwe ??
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I hortensja Bobo od strony tarasu - na dobranoc :)
Obrazek
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Widzę że jesteś kolekcjonerką :;230 Nie umiesz przejść koło odmiany jeżówki, której nie masz ;:306
I tak stworzyłaś ogromną kolekcję, niektórych odmian nawet nie znałam.
Ale hortensje nieźle podpasłaś, że mają takie ogromne kwiaty. U mnie na piasku gorzej sobie radzą, tylko te w donicach murowanych, gdzie nawieziona ziemia w 100 % ogrodowa, porosły gigantyczne Polar Bear.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wyłapałam ładniutki hibiskus bylinowy! mój niestety dalej w pąkach a idzie ochłodzenie, to żeby w ogóle zdążył :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April-Jolu Ja w ogóle obok pięknych roślin nie mogę przejść obojętnie, głowa to mi się sama wykręca ;:306
A jak już zobaczę coś czego nie mam,albo właśnie nową odmianę.To nogi stają i oczy się śmieją. ;:306 Znasz takie coś ??
A ta jeżówka była .tz, jest taka piękna.No jak mogłam ją zostawić..Planuję ją dać do hortek( jeszcze jest w doniczce ) ale nie wiem do które i jak to zrobię, bo tam w rabatach pełno.Cyba ,że kawałek trawnika wyrwę ;:7
Hortensje tylko ze 3 razy podkarmiłam i tyle.Te już starsze to pięknie rośną i kwitną.
A te młode to jeszcze nijakie.
Maska-Marysiu Ten Hibiskus już 3 rok jest.( kiedyś go przywiozłam z urlopu z Węgier jako pamiątka ) iCzerwony przepadł.A ten pięknie rośnie.Ale jeszcze mam tegoroczny czerwony też piękny.Tylko czy będzie dobrze zimował.Zobaczymy.
Jeszcze zimna nie będzie, to i twój zakwitnie.Wrzesień jeszcze potrafi być ładny.:)

róże
Obrazek
Augusta Luise
Obrazek
Obrazek
Charlotte
Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

O jakie piękne portreciki różane ;:167
Pierwsze ujęcie niebanalne, bardzo mi się podoba!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”