Ogród Biedronki641 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Biedronki641 cz.5

Post »

To ja w drugą stronę! Jak już się wezmę za pielenie to leci wszystko, u mnie sporo samosiejek orlików, naparstnic, serduszek okazałych. Ale ze wszystko w wielkim ścisku, to i siewki chaotyczne, wybiegnięte, słabe. Nie zal ich usuwać. A że raczej mało sieję, to i nie ma obawy, ze wypielę coś na czym mi szczególnie zależy. Zresztą takie miejsca oznaczam patyczkami na sztorc. Wtedy wiadomo: Nie grzebać tam!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna ta kępa bratków ;:173 Ty tępisz orliki a ja dokupuję :lol: Znowu napatrzyłam się na cudności ;:215
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj ALU przetacznik który otrzymałam od Ciebie to okazało się że mam taki sam ,nie umiałam określić dodatkowo że to chodziło mi o ten który pokazałaś na poprzedniej stronie taki wysoki/to może werona/???? Bo ten jest bledszy i niski rośnie rozłożysta kępka,A ja mam jeszcze niski o popielatych liściach a układ kwiatu ma podobny do tego co przysłałaś. Na tą chwilę mało pracuję na działce bo rozchorowała się moja koleżanka i muszę jej pomagać.

-- 7 cze 20170000001747k1710 --

ten przysłałaś co jest przed bodziszkiem.
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

a jeszcze zapomniałam o pytaniu czy pierwiosnki siebodii Twoim zdaniem rozmnażają się kłączowo czy tylko z nasion ????????? bo wiele osób pisze siewki ??????
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Alu moja Baptysja też dopiero zapączkowana a u Ciebie kolorki widać. Posadziłam w jednej kępie białą i niebieską - ciekawi mnie efekt ... ?
Liście o które pytasz bardzo podobne do mojego podagrycznika Variegata - dla jednych chwast, dla innych ciekawa kolorystycznie kępa liści + roślina lecznicza. Ozdoba głownie z liści, a kwiatostany od razu wycinam. Uprawiam tylko i wyłącznie w zadołowanych doniczkach.Ogólnie za variegatkami nie przepadam ale dla rozświetlenia ciemniejszej zieleni wyjątkowo mi pasuje.
Porównaj z moim - kolorystyka zmienna w zależności od stanowiska ale zawsze ładna.
https://lh3.googleusercontent.com/-C14C ... -06-15.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-M0ZB ... %2BKKZ.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-j123 ... URAWKI.JPG
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witam .
Kolejny upalny dzień.Bardzo sucho a deszczu nie ma. Nowe nasadzenia podlewam .

Soniu nowe zakupy dopiero sprawdzam czy są zgodne. Kupiłam lawendę wariegatkę i trawkę niską biało zieloną.

Aniu a jam orliki wszędzie. Już będzie ich mniej.

Mariola u mnie naparstnice się nie wysiewają a serduszki stare też wyginęły Nie pozostawiając po sobie potomstwa..Za to orliki się sieją.

Maryniu na poprzedniej stronie pokazywałam szałwie a potem przetacznika ale ząbkowanego. Ten też nie jest taki bardzo wysoki. Jest wyższy niż tego co Ci wysłałam. Rozmawiałyśmy o Royal Candy. ;:108 i takiego wysłałam a nie tego z poprzedniej strony. Obserwuj ,bo jeszcze nie wszystkie kwitną i napisz konkretnie którego chcesz.

Siebioldii mam od wiosny zeszłego roku i nie spotkałam jeszcze siewek. U koleżanki się wysiewają to pewnie i tak mogą się namnażać. A ciut przyrosły wiec się i tak rozmnażają.

Krysiu znalazłam notatki.Kupowałam to jako gorysz alzacki na targach w Krakowie a to podgarecznik. Babtysje miałam żółtą jeszcze ale już jej nie widzę.Przyszła ze szkółki siewka.
Białej nie mam. Pozbierasz mi parę nasionek z białej?

Obrazek

Obrazek

Bodziszek nn

Obrazek

Bodziszek czerwony odmiany Album.

Obrazek

Babtysja błękitna

Obrazek

Moltkia

Obrazek

Czarci pazur

Obrazek

Irys holenderski

Obrazek

Parzydło leśne

Obrazek

Róża pienna

Obrazek

Ostragowiec

Obrazek

Irys syberyjski biały

Obrazek

Ponstemon

Obrazek

Jastrzębiec

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się,że jednak jest to gorysz tylko nie alzacki.Wg Eugeniusza Radziula,Peucedanum ostruthium to jest "Gorysz miarz".Takie
tłumaczenie znajdziesz również w internecie ale spotkasz również błędy.Np.znany Kwietnik podaje,że alzacki to ostruthium.Alzacki to alsaticum. Tak podaje Wikipedia.Peucedanum ostruthium variegatum jest bardzo podobny do podagrycznika z liści jak i z kwiatów.Jest jednak
wyższy od niego.U mnie rośnie "Peucedanum ostruthium Daphnis,posiadający liście kremowo obrzeżone.W sprzedaży występuje też "Iris".Tego
nie mam.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku chyba masz racje. Trochę mu się przyglądnęłam i to ten. Ja kupowałam u znanej osoby i jestem zaskoczona ,że też podali inną nazwę. Jesienią na targach to wyjaśnię. Dzięki za pomoc.
Podagrycznika bym nie chciała mieć w ogrodzie.

Obrazek

Ostatni z czosnków zaczyna kwitnąć.

Obrazek

Wiązówka bulwkowa

Obrazek

Niektóre hosty już w pąkach

Jeszcze kwitną Reginy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowa ismena u mnie.

Obrazek

Irys nn

Obrazek

Powojnik bylinowy

Obrazek

Lawenda
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Moltkia... Czarci pazur... to dla mnie zupełnie nieznane rośliny. Bardzo lubię podziwiać Twoje kwiaty tylko mam problem. Muszę klikać w każde zdjęcie aby zobaczyć co na nim jest.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . U mnie też sucho i deszczu nie widać ;:222 . Jak zwykle pokazałaś sporo cudnych roślin. Biały bodziszek przepiękny ;:215 . Róża bardzo ładnie Ci zakwitła , spora jest ;:108 . Zapach piwonii czuję przez monitor ;:173 . Alu masz przepiękny, kolorowy i różnorodny ogród ;:108 . Jestem pod wrażeniem bo zawsze kiedy Cię odwiedzam jest kilka roślin, których nie znam ;:333 . Człowiek ucz się całe życie ;:108 . Pozdrawiam i deszczyku życzę :wit .
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko ja swoje zdjęcia widzę. Czy tak masz zawsze jak do mnie wejdziesz? Nikt mi tego problemu nigdy nie zgłaszał.

Ewelinko dziękuję.Deszcz by się przydał.Podlewam nowe nasadzenia. Tobie też życzę deszczyku. Róże zaczynają. Wielkokwiatowe startowały od ziemi. A pnące sobie poradziły przez zimę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Alu od dłuższego czasu tak się dzieje. Czasem, w grupie zdjęć jakie wstawiasz, jedno lub dwa widzę bez klikania.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Jak zwykle piękności... nawet nie wiem, co chwalić... najbardziej zazdroszczę baptyzji... Raz siałem, nie bardzo rosły, po trzech latach w końcu zdechły... Rok temu kupiłem sadzonkę... Nawet jakoś rośnie, ale o kwitnieniu nie ma mowy...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Dziś wypowiedziałam wojnę gryzoniom w moim ogrodzie. Coś mi podnosi rośliny i pozostawia dziury. Najpierw w dziury lałam płyn .Bardzo śmierdzący i kupiłam odstraszacze . Nic nie pomogło, bo przy odstraszaczach były nory. Dziś będąc w ogrodzie coś mi zaszeleściło i zobaczyłam coś na 15 cm długości i koloru czarnego. Piszczek czerwony. Pobiegłam za nim ale mi znikł z pola widzenia. Wzięłam dużego patyka i każdą roślinę przeglądałam ale nic nie było.W końcu zobaczyłam nową dziurę na skalniaku.
Stałam przy tej dziurze dość długo czas i w końcu coś zaczęło się w niej pokazywać. M. przyniósł nowy środek na gryzonie i zgodnie z instrukcją dziura po zasypaniu środka została zasłonięta i przyłożyłam tam kamień. Nigdy czegoś takiego nie miałam w ogrodzie. To nie jest nornica ani kret, bo już pogrzebałam troszkę w necie o gryzoniach. Mam sąsiada ,który tylko zwozi na swoją działkę gnój dwa razy do roku i jeszcze ziemię, bo mu ciągle mało. Czy mógł coś z tym przywieść?

Lałam wodę i odkryłam nowe dziury. Zostały potraktowane trutką. Jak teraz grzebać w ogrodzie ,jak tam coś urzęduje.

Halinko nie wiem dlaczego. Loki chyba widzi zdjęcia bo nic nie napisał. ;:108

Jerzy ja tak miałam z żółta babtysją. Za to niebieska przyrasta.

Obrazek

Obrazek

Róza nn po 3 latach zakwitła.

Obrazek

Ta w tym roku marniejsza.A widzicie hałdy ziemi na polu sąsiada?

Obrazek

Dziewannie przybyło kwitnienie w porównaniu z zeszłym roku.

Obrazek

Pełnik
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Ala,cudowny jest ten biały storczyk,taki niewinny ,tyle kwitnień u Ciebie ,ze napatrzyć się nie można ,i nawet Semiplena Ci już zakwitła,to ta ode mnie ,moja jeszcze nawet nie myśli się otwierać,jednak masz dużo cieplej,dlaczego piszesz,że sarny zjadają Ci warzywa,zdawało mi się ,ze masz ogrodzone ,czy przeskakują tak jak u mnie ,pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”