Familokowego ciag dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciag dalszy

Post »

BASIU wiedziałam ,ze Tosia niedługo się pokaże ,bo jakoś ostatnio zapadła w sen zimowy, a to niedobrze :;230
IWONKO będziemy widzieć jak wykopiemy tego powojnika .Przywlokłam kiedyś od Tosi sadzonkę, a teraz mam krzaczysko.Bajazzo cudna ma ją Marysia [sasanka] u niej cudownie kwitnie i też się w niej zakochałam .Cóż nie można wszystkich mieć.Kiedyś też nie chciałam mieć pustych tylko takie prawdziwe róże w dodatku zawsze moja głowa skręcała w stronę czerwieni :;230 .Jednak sama doszłam do przekonania ,ze w moim ciemnym ogródku słabo je widać, dlatego musiałam kupić sporo jaśniejszych róż .Pierwszą pustą była Eyes for you potem zamówiłam resztę .U mnie ogródek osłonięty, a jeśli mają przemarznąć to i tak to zrobią .W 2012 miałam kopczyki, a róże musiałam ciąć poniżej kopczyka prawie przy samym szczepieniu .Od tego czasu już ich nie kopcuję, tylko te które przesadzam .Dzisiaj spojrzałam przez chwilkę będąc w ogródku na patyczki pod kloszami i na razie mają zielone łodyżki i oby tak dalej ODPUKAĆ.Nie widziałam jaka sytuacja pod akwariami, bo tam jeszcze sporo śniegu i nawet nie widać im czubków wszystko szczelnie okryte
DAYSY to ogrodowy- Ketmia syryjska rośnie jak drzewko tak go uformowałam .Trochę go znów wiosną przytnę, a kwiaty miał kiedyś niebieskie, a teraz ma biało różowe lecz mnie się podoba .Mam drugi taki sam egzemplarz tylko posadzony na rabatkach przed domem .Dopiero pierwszy raz po przesadzeniu kwitł niestety lokatorzy zaczynają wszystko tam niszczyć ;:222 Stają tam nawet samochodami nie ma poszanowania dla czyjejś pracy, a latem jest tam kolorowo aż do samej jesieni.
BEATKO jeśli nie spróbujesz to nie będziesz wiedzieć czy Lewisja u Ciebie przetrzyma..Teraz trzymaj kciuki ,żeby malwy wykiełkowały , lecz czy powtórzą cechy matki ;:224
OLU tez nigdy nie umiałam utrzymać Lewisji lecz patrzyłam jak są posadzone i sama musiałam wydedukować co im trza.Obserwowałam listki i podlewałam dopiero kiedy były lekko zmarszczone.Niestety potem przyszły letnie ulewy i z ledwością uratowałam kawalątek tej cudnej mojej Lewisji
TOSIA śnieg topnieje to i Tyś się pokazała .Widać ,ze zasypało Cię dokładnie ;:306
GRAŻYNKO ja już wyczekuję kiełków, bo wysiałam malwy i Heliotropy od Beatki.Dopiero wczoraj zebrałam nasionka ogórka ,który calutki czas leżał na oknie od października .jednak dopiero teraz zaczął więdnąć dlatego musiałam go wreszcie przeciąć i powyciągać nasionka wszystkie fajne grubiutkie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pokaże się, pokaże.... :D

Rutewka jest piękna! :) Ile ma wzrostu ?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jasny gwint, nie dość, że pamiętacie nazwy roż, tulipanów to jeszcze lilii. Człowiek w jakieś kompleksy popadnie. Swoje lilie kupowałam i podobnie jak tulipany wrzucałam do jednej siatki. Dopiero gdy sadziłam zorientowałam się, że tym sposobem ani nazw ani kolorów nie jestem z samych cebulek odgadnąć :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, gdzieś wyczytałam, że masz złote Oregano. Jak wysoko rośnie? Szukam tego wyższego, bo moje ma jakieś 10 cm wysokości.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO moje też ma tyle to taka płożąca bylinka .W słońcu ładnie zmienia kolor na złoty, a u mnie w półcieniu nie ma tak intensywnego złotego koloru .
EWCIA nie stresuj się też nie mam wszystkiego podpisanego a teraz mam tak wymieszane tulipany że z pewnością bedą bez podpisu .Niestety sporo cebulek w koszyczkach było pustych, więc dobierałam z każdego i zrobiłam misz- masz .Będzie kilka podpisanych tych nowych :;230 .Jednak lubię wiedzieć co mam ,żeby nie dublować zakupów
BASIU hmmmm rutewka miała jakieś 120 jednak te 2,5 może osiągnąć ;:108

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No to mamy to samo Oregano, Jadziu.. Śliczne jest i w trzecim roku mi bardzo przyrosło. Już się nim mogłam podzielić.
Wprawdzie coś dostałam od koleżanki na jesień, ale zobaczę czy to jest to złote wyższe. To taka mała oreganowa wymianka była.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ile pięknych lilii Ci kwitnie w ogrodzie. Bajka!
Trzymam kciuki za wysiane kwiatki, mój heliotrop też się szykuje do siewu, ale tak się złożyło, że kilka dni się to przesunie :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jaka ta Rutewka jest śliczna Jadziu ;:138 A masz Opuncję ? tak bym ją chciała, mam takie suche miejsce , chyba dobre dla Opuncji :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KAROLCIA kiedyś już pisałam ,że mnie trzeba się pytać czego ja nie mam [chyba tylko drzew] ;:306 Oczywiście, Opuncję też mam :;230 Wiosną dostanie nowe bardziej słoneczne miejsce, moja ma różowe kwiatki .Rutewki są godne polecenia bezobsługowe
AGUSIU u mnie Heliotrop nie będzie miał dodatkowe ciepła i doświetlenia musi sobie poradzić w spartańskich warunkach, a może dla niego zrobić wyjątek.Uwielbiam zapach lilii i w połączeniu z różami ten zapach jest obłędny .Dlatego zawsze niecierpliwie czekam na kwitnienie lilii .Teraz znów trochę ich dokupiłam
BEATKO oregano szybko przyrasta, kwiatki potem górują, lecz są zbyt delikatne by mocno się odznaczały

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jadziu, czy zbierałaś kiedykolwiek nasionka z rutewki ?
Ja mam różową z nasion, które kiedyś dostałam od naszego Karolka.. nie wiem czy Ty go pamiętasz, ale był tu taki sympatyczny Karol... :)
Mam ją, ale zawsze była jakoś zaniedbywana a jesienią posadziłam ją w doniczkę i zadołowałam w folii.. wiosną muszę jej znaleźć miejsce w którym pokaże swoją urodę...
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

To kawał rośliny z niej jest, nawet nie spodziewałam się, że może takie wymiary osiągać! ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jadziu ja jestem bardzo ciekawa, czy u mnie lilie sobie poradzą, jak urosną, jak będą pachniały, i czym nam będzie razem "po drodze", a w tym roku posadziłam pierwszy raz (tzn nie pierwszy, ale wcześniej wyjadły gryzonie i nawet nie wyszły wiosną z ziemi) . Niestety raczej nie poznam połączenia obu zapachów, bo będą od siebie rosły jakieś 30m :wink: Moje różyczki mocno pachną, ale nie aż tak mocno :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGUSIU u mnie nie ma gryzoni wiec lilie żyją i cieszą moje oczy .Kiedyś dziewczyny pokazywały ,że sadzą cebulowe w takich koszykach zrobionych z siatki drobno oczkowej której żadne myszowate nie przegryzie.Zapachy roznoszą się po calutkim ogródku to dlaczego nie miałyby pachnieć także u Ciebie szczególnie pod wieczór czy wczesnym rankiem lub w słoneczne południe gdy kwiaty i rośliny prześcigają się w ulatnianiu olejków eterycznych który z nich ma ładniejszy zapach :wink:
BASIU niektóre rutewki [a mam ich 3 - Delavaye] to prawdziwi alpiniści jednak dopiero w następnym roku po posadzeniu pokazują na co je stać.Mam tez niższe rutewki do 1m
GABI tegoroczne nasiona rutewki rozdałam i na razie nie próbowałam wysiewać.Mam jednak nadzieję ,że same sie wysiały zobaczę wiosną czy będzie las rutewek szczególnie tej White, bo wiem ,że wielu chętnych jest na nią :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu napatrzyłam się na te Twoje rutewki, nie wytrzymałam i wygooglowałam grafikę, jeśli Twoje tak wyglądają, to już je chcę. Jest po prostu nieziemska
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... 4Gz0yi97dA

Teraz będę szukała gdzie są dostępne ;:224 . Nie mogę do Ciebie wchodzić ;:333 . Zawsze mnie czymś "zarazisz" ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Czym dokarmiasz tę koperkową piwonię? Jest śliczna ;:167