Kolekcje Floriana cz.1
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
O rany, co chwila jakieś nowe piękności. Cafe ...... Sprawiła, że serducho mi mocniej zabiło.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
To nazwa handlowa, jak wiele innych. Dalie, które dobrze się mnożą i są w miarę zdrowe producenci spylają w kapersach w marketach. Na jakiej uczelni takie magisterki się pisze?
Spitzbube mi szlag trafił. Ale za to mam od Stanisława Cafe au Lait zupełnie przez przypadek, bo miał być Break Out

Spitzbube mi szlag trafił. Ale za to mam od Stanisława Cafe au Lait zupełnie przez przypadek, bo miał być Break Out

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dopiero na zdjęciach z widokiem ogólnym widać ile masz dalii - podziwiam ich urodę, ale też ogrom włożonej pracy, bo przecież każdą roślinę trzeba wykopać jesienią, przechować i posadzić wiosną... Chylę czoło 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Anido, dalie są piękne - to fakt. Może uda się pokazać całą kolekcję, zanim przyjdzie przymrozek

Miłko, jestem jeszcze bardziej zdziwiony, że to nazwa handlowa, bo zazwyczaj takie nazwy cechuje prostota, łatwość ich zapamiętania.
W zasadzie na każdej większej uczelni można by napisać pracę z onomastyki, jeśli znajdzie się promotor.
'Spitzbube' piękna! 'Poppet' coś mi się wyradzała w tym roku więc ta odmiana przyćmiła ją!
'Break Out' jest podobna do 'Cafe au Lait' więc chyba jesteś zadowolona?

Natalio, przy daliach jest trochę pracy ale dla ich urody warto się poświęcić

I zamiast pisania, dlaczego lubię jesienne ogrody - dzisiejsze zdjęcie z balkonu:

Miłko, jestem jeszcze bardziej zdziwiony, że to nazwa handlowa, bo zazwyczaj takie nazwy cechuje prostota, łatwość ich zapamiętania.
W zasadzie na każdej większej uczelni można by napisać pracę z onomastyki, jeśli znajdzie się promotor.
'Spitzbube' piękna! 'Poppet' coś mi się wyradzała w tym roku więc ta odmiana przyćmiła ją!
'Break Out' jest podobna do 'Cafe au Lait' więc chyba jesteś zadowolona?

Natalio, przy daliach jest trochę pracy ale dla ich urody warto się poświęcić

I zamiast pisania, dlaczego lubię jesienne ogrody - dzisiejsze zdjęcie z balkonu:

Ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba
Tyle kolorów w październiku, piękny widok 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No, no, jest co podziwiać. Piękne te Twoje dalie, bez dwóch zdań!
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Każda dalia pokazana z osobna jest cudna, ale tak naprawdę jakie są pokazują ogólne zdjęcia. Wtedy widać i ile ich masz, i jakie są piękne. W porze ich kwitnienia Twój ogród mieni się wszystkimi kolorami, jakby tęcza zstąpiła z nieba na ziemię 

- Florian Silesia
Dzięki Anido! Dalie to bogactwo kolorów i kształtów

Dominiko, wystarczy sadzić dalie, chryzantemy i astry, by październik był równie kolorowy jak wcześniejsze miesiące. A uzupełniają ten spektakl inne kwiaty, trawy, kolorowe liście, owocniki i nasienniki. Bardzo lubię ten okres

Dziękuję Mariola. Staram się i dalie też

Iwona, bardzo dziękuję za tak miłe podsumowanie
Nie jestem fanem ogólnych zdjęć, bo nie widać szczegółów i niuansów ale tak jak piszesz - wnoszą one coś nowego. Nawet ten mały wycinek moich rabat
U dalii brak jednego koloru - niebieskiego z wszystkimi jego odcieniami więc ta tęcza jest niepełna

Jeszcze jedno zdjęcie z balkonu na inną część ogrodu. Miejsce puste po zlikwidowanym skalniaku czeka na nowe dalie w przyszłym sezonie:

Dominiko, wystarczy sadzić dalie, chryzantemy i astry, by październik był równie kolorowy jak wcześniejsze miesiące. A uzupełniają ten spektakl inne kwiaty, trawy, kolorowe liście, owocniki i nasienniki. Bardzo lubię ten okres

Dziękuję Mariola. Staram się i dalie też

Iwona, bardzo dziękuję za tak miłe podsumowanie

Jeszcze jedno zdjęcie z balkonu na inną część ogrodu. Miejsce puste po zlikwidowanym skalniaku czeka na nowe dalie w przyszłym sezonie:

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
No, tak
Masz rację- nie ma niebieskich dalii. Ale może tylko do czasu?

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Daliowy ogród bardzo kolorowy, u mnie tylko parę tych daliowych kolorów, jednak jeszcze parę róż też jeszcze pokazuje kwiaty .Cóż to praktycznie końcówka sezonu 

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florian
Ale macie imponujący ogród z Rodzicami
Takie zdjęcia ogólne lubię
Widać włożoną pracę i serce.
Dalie kwitną w najlepsze i nic sobie nie robią ze zbliżającego się Dziadka Mroza.
U nas widok ze strychu byłby smętny, parę rabat na trawniku i ogród za płotem, dalie poobcinane
Jedynie kępy astrów kolorowe.
No właśnie, kiedy Twoje zobaczymy
Ale macie imponujący ogród z Rodzicami

Takie zdjęcia ogólne lubię

Widać włożoną pracę i serce.
Dalie kwitną w najlepsze i nic sobie nie robią ze zbliżającego się Dziadka Mroza.
U nas widok ze strychu byłby smętny, parę rabat na trawniku i ogród za płotem, dalie poobcinane

No właśnie, kiedy Twoje zobaczymy

-
- 100p
- Od: 29 maja 2008, o 12:27
Florianie -
cudne dalie i piękny ogród z mnóstwem roślin, które czynią go atrakcyjnym przez cały rok.
Oby ciepły październik pozwolił nam wszystkim cieszyć się takimi widokami w naszych ogrodach.

Oby ciepły październik pozwolił nam wszystkim cieszyć się takimi widokami w naszych ogrodach.
Pozdrawiam, Małgorzata
- Florian Silesia
Iwonka, można pokolorować dalie na niebiesko ale pytanie: po co? I bez tego zdumiewają kolorystyką i różnorodnością

Jadziu, u mnie końcówka sezonu będzie za 1,5 miesiąca, bo mniej więcej tyle będą jeszcze kwitły astry i chryzantemy. Niektóre kwitną jeszcze w grudniu. Dalie oczywiście skończą spektakl w tym miesiącu:

Agnieszko, dalie nazywam "wariatkami" jeśli chodzi o podejście do nadchodzącego Dziadka Mroza - kwitną tym lepiej im bliżej końca
Lubimy spędzać czas pracując w ogrodzie. W zasadzie to nasze główne zajęcie
Jeszcze trochę pomęczę daliami póki kwitną i póki nie pokazałem wszystkich:

Dziękuję Gazelo. Ja też mam nadzieję, że dalie jeszcze troszkę pokwitną, bo kilka odmian rozwija pierwsze pączki. Ale też mam świadomość, że każdej nocy może nastąpić kres kwitnienia. Jestem na to przygotowany i powiem szczerze - bardzo lubię daliowe wykopki.

Jadziu, u mnie końcówka sezonu będzie za 1,5 miesiąca, bo mniej więcej tyle będą jeszcze kwitły astry i chryzantemy. Niektóre kwitną jeszcze w grudniu. Dalie oczywiście skończą spektakl w tym miesiącu:

Agnieszko, dalie nazywam "wariatkami" jeśli chodzi o podejście do nadchodzącego Dziadka Mroza - kwitną tym lepiej im bliżej końca

Lubimy spędzać czas pracując w ogrodzie. W zasadzie to nasze główne zajęcie

Jeszcze trochę pomęczę daliami póki kwitną i póki nie pokazałem wszystkich:

Dziękuję Gazelo. Ja też mam nadzieję, że dalie jeszcze troszkę pokwitną, bo kilka odmian rozwija pierwsze pączki. Ale też mam świadomość, że każdej nocy może nastąpić kres kwitnienia. Jestem na to przygotowany i powiem szczerze - bardzo lubię daliowe wykopki.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Mój Black Jack dopiero ma pąka i ciekawe czy zdąży go otworzyć Jakoś słabo idzie mu w tym roku, chyba jednak będzie siedział w donicy niż w gruncie, bo ślimaki też go wprost uwielbiają
Moje niektóre chryzantemy też dopiero otwierają pąki ale mam je pierwszy rok .Ta chryzantema od Ciebie jest cudna taka ceglasta w pół rozkwicie