Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Co do Twoich rad to wykorzystam na pewno wszystkie, bo będzie ich więcej roślin, i łatwiej będzie obsługiwać.
Właśnie o takie rady mi chodziło :heja ;:215 .
Dziękuję! Bardzo mi pomogłeś i mam nadzieje że jeszcze coś podpowiesz.
Jak będę miał chwilę to cykne fotkę.
A Giulietta powtarza cechy? Zamiast niej będzie aurija też mocno chwalą, żeby tylko nie miała SZW, ale przy tym typie owoców bardzo prawdopodobne.
Witku a wracając do papryki w gruncie, dajesz im jakieś podpory, czy bez i jaki stosujesz rozstaw?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj kurakao :wit Dawno Cię nie było.
Miałam napisać, że zapewne niebawem ktoś podszepnie Ci coś z tunelem ale widzę, że Wituś na posterunku. Ja tylko wtrącę coś do cebuli. Wysiewałam do wielodoniczek i do pojemnika na "rwaną". Moje wnioski są takie: fantastycznie wysadza się z wielodoniczek pojedyncze roślinki tym bardziej, że są początkowo drobne i delikatne. Ogromna wada takiego siewu to problem z utrzymaniem wilgotności. Piekielnie szybko mi podłoże przesychało a cebula tego nie lubi. W pojemniku dużo łatwiej utrzymać wilgotność na dobrym poziomie ale oczywiście wysadzenie nie jest już takie radosne. Czułam się jak chińczyk sadzący ryż :shock:
Kiełkowanie nasion też przerabiałam i w tym roku właśnie tak zrobię. Mam nasiona z zeszłego roku a cebula dość szybko traci siłę kiełkowania. Podkiełkowanie da mi większą kontrolę nad ilością. Dla Witusia 20 więcej czy 10 mniej to nie jest jakaś wielka różnica ale dla mnie 20 więcej to dylemat, gdzie wysadzić.

Aurija jest mniejsza niż Giulietta ale bardzo plenna. Świetna na przetwory i do suszenia.

Marysiu Czy zaobserwowałaś, że oprócz zwiniętych liści nie śmieci teraz "dziećmi"? U mnie tak jest. W lecie nie nadążałam zbierać tych maluchów które spadały nawet przy delikatnym dotknięciu a teraz mam zaledwie parę i trzymają się mamy ;)

Wituś Dobrze, że Ciebie mamy ;:168 Zawsze można liczyć na radę czy dobre słowo.
Lista pomidorowa bardzo mi się podoba choć w 90% nie znam tych odmian. Dobrze, że będziesz kosztował nowości a JR powinny zadowolić gusta rodzinki. Przy Twoim doświadczeniu wyciągniesz z nich wspaniały smak ;:108
Ja cebulę wysieję w marcu. Mam za ciepło i za ciemno żeby w lutym siać.

Ja dziś korzystając z wiosennej pogody i przerwy w malowaniu zorganizowałam doświetlanie dla roślin. Na razie jest to jedna begonia i poziomki ale mam nadzieję, że niebawem będzie więcej

Obrazek

Grudnik postanowił znów zakwitnąć. Czy to oznacza powtórkę zimy? ;:306 :;230
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu faktycznie mniej u mnie sypie małymi, ale niedawno jeszcze pojedyncze spadały bo zagnieździły się w pojemniczkach z siewkami :D Grudniki u mnie kwitną od grudnia do teraz :D
Już niedługo weekend, czy jedziesz na wieś? Od wczoraj pogoda jak przystało na przedwiośnie więc korzystam z okazji i tnę nadmiar gałęzi, a u mnie zawsze jest co ciąć ;:306
W oknie widzę solidny mebelek i dużo miejsca na sianie Obrazek
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu :wit

Ty jesteś solidna firma i do tego zapobiegliwa. :D

Ja mam jeszcze czas, tak sobie tłumaczę, ale już w przyszłym tygodniu muszę na serio podejść do sprawy. Papryki, bakłażany i cebula pójdą w ruch. ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Czytam tymczasowy, i tu nagle dowiaduję się jak nazywa się moje parapetowe stworzonko, które ciągle rozrzuca dookoła swoje rozsadki :P
Pozdrrawiam żyworódkowych posiadaczy :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Marysiu Grudnik mnie zaskoczył, bo jak sama nazwa wskazuje w grudniu nie kwitł ;:306
Kwiaty miał w listopadzie i na początku grudnia. Na święta wszystkie pączki zaschły i opadły. Przestawiłam go w inne miejsce bo trzeba było zrobić miejsce dla choinki. Teraz jest mu widocznie lepiej ;:108
Siewki żyworódki też wciąż wyciągam z cudzych doniczek :;230
W sobotę ochoczo pędzę do tymczasowego. Piękna pogoda co prawda miała być do dzisiaj ale liczę, że się w prognozach pomylili.
W planach pierwsze, poważne wyzwanie przede mną. Cięcie jabłoni. To już chyba ostatni sezon, kiedy będą solidne cięcia.
Na szczęście zrobiłam przy malowaniu łazienki małą "zaprawę" i skakanie po drabinie już mnie nie przeraża :lol:
U Ciebie na pewno jest znacznie więcej cięcia ale przecież masz rozdrabniarkę ;:138 Ja pewnie też lubiłabym takie urządzenie ;:173 Wszystkie urządzenia, które ułatwiają pracę są mile widziane ;)

Beatko Dziś wyłożyłam na waciki ostre papryki, i dwa pomidory do mamy na balkon więc doświetlanie jest już ekonomicznie uzasadnione :wink: Na papryki przyjdzie mi pewnie dłużej poczekać- dzwonek od 9 lutego nie może się zdecydować- ale pomidory wystartują znacznie szybciej. Miałam co prawda pomidory na balkon mamy siać później ale... Mama mieszka na 4 piętrze, balkon południowy, zabudowany i aż żal, żeby stał pusty ;:306 Przy największych mrozach (-10, -15) temperatura na balkonie była +4, Teraz, kiedy się ociepliło na zewnątrz, na balkonie jest ciepło na tyle, że można ogrzewać pokój powietrzem z balkonu ;:oj Myślę, że za miesiąc pomidory będą mogły już rosnąć w donicach e idealnych warunkach.

Dorotka FO to skarbnica wiedzy i zawsze można coś wyszukać ciekawego :wink: Żyworódkę mam dzięki Witkowi i mam nadzieję, że będę mogła korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
Ale widzę, że Twoja też pozwijała listki :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu pogoda niestety już się załamuje ;:oj byle tylko nie padało ani nie sypało :D
Rozdrabniarka pomoże zagospodarować odpady no i nie pośle dymu nad Kraków :D
U Dorotki przynajmniej górne listki proste :wink:

W Dniu Kota zdjęcie kota szczęśliwego

Obrazek
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Marysiu Ale słodziak ;:oj W takiej pozie to ja naszego kocura nigdy nie widziałam.

Witku lista Pomidorów zacna, sporej części tak jak Gosia nie znam ;:306 no może krzyżówki JR coś kojarzę bo dzięki naszej Gospodyni właśnie w tym roku ich popróbuję :tan
Gosiu i tu mi przypomniałaś, że ja tez posiadam akwarium i to z żarówką "dzienną"
Zobaczcie zostawiłam jednego maluszka z prób kiełkowania. To Malinowy Rodeo, nawet się zbytnio nie wyciąga, ale można by go wsadzić w taką budkę ze światełkiem chyba...pomoże to mu jakoś?
Obrazek

Papryki ostre i bakłażany już wysiałam, zostało mi tylko kilka odmian do dosiania, które właśnie przyszły. Mówicie, że cebulę już też siać?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit
Marek przy papryce podpór nie daję żadnych,sadzę w takiej oto rozstawie aby gdy krzaczki już urosną opierały się w razie większych wiatrów na sobie.A poza tym zawsze sadzę ją w zacisznym miejscu.Tu na zdjęcie jest to za tunelem a gdy rośnie gdzie indziej dobrze jest ją obsadzić kukurydzą.
Jak chodzi o cebule to świetnie i obrazowo na jej temat napisała Ci Małgosia ;:215.

Obrazek
Dorotko witaj wśród żyworódkarzy. ;:108 Jak ja to mówię gdy roślina mateczna dostaje na brzegach liści młode sadzoneczki staje się wyjątkowym "śmieciarzem" ;:306 Kiedyś jak robiłem młode sadzonki to po prostu na nawilżoną ziemię w nowej doniczce rozsypałem młode sadzonki i mówię do nich - wciskać was w ziemię nie mam zamiaru,radźcie sobie same.I posłuchały.Bez żadnych problemów w ten sposób się ukorzeniły.
Małgoś tym razem chyba kwitnienie Twojego grudnika oznaczać będzie pożegnanie zimy. ;:108 Tak mi mówi spoglądanie na oznaki przyrody wokół i dużą intensywność wszelakiego ptactwa u mnie.Gaworzą aż miło posłuchać. :D Dobra kobieto :D to ja dziękuję za dobre słowo. ;:180 Jak będzie ze smakami tych wielu nowych odmian zobaczę Małgosiu.Mam nadzieję że chociaż połowa się sprawdzi w uprawie. Tak,ty możesz z siewem cebulki poczekać,bo jak wiesz w warunkach domowych Ci ja wyciągnie a taki kłopot jest nie potrzebny.Da radę-urośnie i tak. ;:333
Aniu to pora najwyższa w sezonie jak będę je pokazywał i opisywał żebyś się zaznajomiła. ;:108 Nowych nigdy za wiele. :;230 Twój Rodeo nie ma konkurencji wokół siebie innych pomidorków,więc aż tak go wyciągać nie powinno a jak dni będą ze ;:3 będzie całkiem dobrze.W razie pochmurnych pod jakąś żarówkę jego przenieś przedłużając dzień do powiedzmy 20.00.
"Anginka" po kąpieli w wodzie ładnie puściła mi korzonki,więc jutro czas ją dać do doniczki.Parę lat jej u mnie w domu nie było.

Obrazek

Obrazek
Kolejna papryka marketowa w typie "block" do pozyskania świeżych nasion na ten rok.Grubość ścianki całkiem przyzwoita.Myślę że tak jak w latach poprzednich jej uprawa w polu w pełni się uda. ;:108
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,ależ u Ciebie się dużo dzieje,sieweczki wschodzą, gości z doradami dużo ,ful wypas ,ja też posiałam Clip Daggę ,łubin malinowy i dzwonek piramidalny ,resztę posieję w innym późniejszym terminie ,pogoda nam nie pomaga w niczym,u mnie jest przytłaczająco,pozdrawiam i miłej niedzieli ;:168

Wituś,podziwiam Twoje poletko papryki,ależ z Ciebie dobry gospodarz :wit
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i załamała się pogoda Marysiu :(
W ogrodzie jest jeszcze trochę śniegu

Obrazek

Obrazek

ale błota przybywa.
Zrobiłam przegląd i wygląda na to, że wszystkie rośliny wystające ponad śnieg przetrwały mrozy. Co prawda Klasztorna ma poczerniałe pędy od góry ale niżej już zielono.
Deszcz pokropił dopiero, jak wyjeżdżałam.
Kicia faktycznie szczęśliwa ;:168

Aniu Akwarium już sprawdzone w poprzednim sezonie i na początek, przy małej ilości roślina zdaje egzamin. Nie dość, że doświetlanie to i dogrzewanie od żarówki w komplecie. Wilgotność też niczego sobie ;:215
Rodeo piękny i myślę, że w akwarium byłby szczęśliwy ;:333
Ja z cebulą jeszcze czekam. Witek ma mnożarkę w której później może trzymać cebulę ale ja nie utrzymam niskiej temperatury (albo cebula albo pomidory na parapecie)

Wituś Ja dziś w Tymczasowym też słyszałam ptaki, zaczynają jakoś weselej świergolić. Nawet wyczyściłam dziś budkę dla sikorek ;:215 Ale patrzę w długoterminowe i .... strasznie zimno w kwietniu i maju nocami ;:131 Jaka będzie wiosna niebawem się przekonamy, oby nadeszła jak najszybciej, bo to, co zostało po zimie w mieście to obraz nędzy i rozpaczy. Choćby zielona trawka by się przydała.
Geranium dawno nie widziałam ale nadal pamiętam zapach. Kiedyś, w każdym domu czy szkole było a teraz jakoś inne kwiaty ludzie hodują. Jak ma takie korzonki, to już nic jej nie zaszkodzi ;:215

Martusia Pogoda się trochę popsuła ale co tam.... wiosna idzie i z każdym deszczem będzie mniej brudu i rośliny poczują, że to już pora najwyższa.
Mnie ostatnio senność brała, przez środę i czwartek mogłam góry przenosić ze względu na słońce a teraz znów senność i nicniechcenie. U mnie to ostatnie wynika z przepracowania przy malowaniu. W trzy dni chciałam zrobić wszystko a tu nagle PESEL mi się przypomniał :;230
Słońca Ci życzę jak najwięcej a siły witalne powrócą ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam Bywalców Tymczasowego

Co ja tu czytam?
Zniechęcenie, chandra, niemoc, apatia?
To nie przystoi ogrodnikom, wiosna się zbliża, dziś widziałam kwitnącą stokrotkę, wystawała spod śniegu i psiej kupy. :D
Macie być tak przeszczęśliwi jak Marysiny kot. :heja
Ja mam dzisiaj w planie posiać trochę słodkich papryczek i przepikować parę pomidorków do donic, no, wyrosły niebożęta trochę, nawet więcej niż trochę. :oops: :;230
Zauważyłam, że wśród nasion różniastych słodkich papryk nie mam czerwonej, typu block, Witku, czy jak kupię jutro jakąś słodką, fajną papryczkę i wydłubię nasionka do ziemii, to ona wykiełkuje?

Pozdrawiam i pogody życzę w serduchu i za oknami, ja mam to, co mi potrzebne do szczęścia na teraz, Zetka gra, ziemia, perlit , doniczki i kolejne skrzynki przemycone do domu czekają. :wit

Irena
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Gosiu ja też w słońcu mogę przenosić góry,a jak są takie mroki to ja też mroczna ;:306 a o słońcu możemy chyba pomarzyć ,roboty mam tyle ,a wszystko leży i dzień za dniem ucieka ,jaka ja jestem nieszczęśliwa :uszy ,gdzie mi tam do kota Marysi jak pisze Irenka :;230

Irenko ja mam nasiona papryki słodkiej ,ale tej pomidorowej ,bo bardzo dużo ją przerabiałam na przetwory,była taka gruba ,mięsista ,pyszniutka,że ususzyłam nasionka ,bo było mi żal wszystko wyrzucić ,jeżeli taka Cię interesuje to mogę posłać ,nasiona I klasa :uszy ,pozdrawiam wszystkich ;:196
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusia, mnie chodziło o paprykę typu block, pomidorową to dziś wysiałam, ale przy okazji się uśmiechnę, dobrej papryki nigdy za dużo, mam taką małą wielbicielkę papryczek, a pomidorowe są jej ulubionymi. :)

Od jutra ma być u nas słonecznie, to możesz się już szykować do tego przenoszenia gór. :;230

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co tu taka cisza?
Siejecie czy chorujecie?? :D
Ja właśnie skończyłam wysiewać trochę odmian do tunelu, teraz na ciepły parapecik i czekam ;:65

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”