Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu róże pokazujesz piękne, ale białe mają wyjątkowy czar ;:167
Biała NN to może claire austin, ta angielka potrafi być w kolorze ecrue lub białym w zależność od pogody.
Czosnek hair bardzo ciekawy.
Co do lilii to nie pomogę, może nornice podgryzły część cebuli :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Róże masz cudowne .. ;:138 ..mrówki tez superowe ..ale nie te paskudy co niszczą ;:222 a są wszędzie..widok z okna cudowny..pięknie tworzysz rabatki.. ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Piękne kwitnienia, ale najbardziej podoba mi się widok z okna ;:130 . A że zielone...zielone jest dobre ;:215 .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu róże dają popis ;:215 Piękne wszystkie.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, tak jak pisałaś, mój Chopin przez dwa lata wypuszczał jeden jedyny pęd, na tym pędzie zakwitało 3-4 kwiaty potem przycinałam, on wypuszczał bokiem kolejny POJEDYNCZY pęd i zakwitał kilkoma kwiatami. Aż do znudzenia. W ubiegłym roku miałam nawet taką fazę, ze przycięłam go do samej ziemi z nadzieją, że ruszy w kilku miejscach i nieco się rozkrzewi. Słodka naiwności. Wypuścił jeden pęd i z tego mojego obcinania to było tyle pożytku, ze na pierwszy kwiat dłużej czekałam.
Ostatecznie pożegnałam się z nim i stwierdziłam, ze pójdzie w odstawkę w tym roku. Jakież było moje zdziwienie kiedy zaczął wypuszczać trzy równolegle rosnące pędy ;:oj
Do twoich okazów jeszcze mu daleko, ale widzę jaśniejące w tunelu światełko ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko miła jesteś. ;:196 Do angielskich, to mi daleko. ;:108 Róże niektóre już pościnane, inne się rozkręcają. First Lady ma tylko trzy kwiaty i 20 cm, ale już mnie urzekła. Dostałam ją jako marniutki gratis ze szkółki.

Obrazek

Anitko wiesz, że ja też lubię dużo i gęsto, ale hosty trochę przesadziły z wielkością. :wink:

Obrazek

Jolu miłorząb podobnie, jak cis to bardzo szlachetna roślina. Posadziłam małego drapaka, ale już nabiera wyglądu. Rośnie wolno, więc spadkobiercy będą się martwić, jak wyrośnie na wielkie drzewo. :) Pink Peace ma wyjątkowo mocny kolor i ogromne kwiaty, ale chyba w przyszłym roku przesadzę ją w lekki cień, bo słońce przypala jej płatki. ;:174

Obrazek

Zuza to niestety nie Claire Austin. Jest idealnie biała, może nawet z lekko zielonym odcieniem, nie ma śladu kremu. Poza tym ma zupełnie inny układ płatków.

Obrazek

Reniu próbuję nadać ogrodowi jakiś kształt, ale nie zawsze się udaje, bo tyle chciejstw się pojawia. ;:124 Większość róż z ubiegłej jesieni, ale nawet pojedyncze kwiaty cieszą.

Obrazek

Madziu już powoli zielona rabata nabiera koloru. :) Zaczynają kwitnąć szałwie, margerytki, a hortensje mają zawiązki kwiatów. :tan

Obrazek

Małgosiu zakwitły nawet róże z marketów, choć krzewy malutkie. Zobaczę, jak w przyszłym roku się zadomowią na rabacie. ;:218

Obrazek

Sabinko może Chopin na glinie potrzebuje więcej czasu na ukorzenienie się. ;:131 Jest tak piękny, że szkoda byłoby z niego rezygnować. Moje kwitną, gipsówka je przerosła, ale nadal zielona.

Obrazek

Dzisiaj nie miałam czasu na ogród. Cały dzień siąpi, cieszę się bo uporządkowałam miejsce po truskawkach i posadziłam w sobotę jednoroczne, jesienią przesadzę tam część lilii. Wykopałam kilka roślin, ale gleba na 15cm nadal sucha. Nornice po deszczu znowu się uaktywniły i kopią, jak szalone. ;:223 Niestety towarzyszka białej podarowanej róży zakwitła na pomarańczowo, ;:306 pojechała z powrotem do szkółki. Dobrze dostawać prezenty do ogrodu, ale gdyby jeszcze rośliny miały nazwę. :roll: Czy bodziszki się rozsiewają, bo skubię pojedyncze kwiatki, a tak to obcięłabym jak przekwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za podglądanie moich rabatek. ;:196 Dobrej nocy. :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu i ja się zastanawiam jak to robisz, że u Ciebie Chopin to taki pełny, gęsty, po prostu idealny krzaczek? Przeczytałam, co mu robisz. No niby nic takiego.Raczej większość tak dba o róże. Niestety większość ma też drapakowate, nie foremne te Chopiny. ;:oj Szacun. ;:180
Karolek to aniołek skoro dał Ci wypielić rabatę. Cieszę się, że tak spodobało Ci się babciowanie. ;:215
Te błękitne ostróżki są zjawiskowe! Co za kolor! Niebo.
Ostnice jakie piękne. Moje zastanawiają się czy w ogóle podjąć wolę rośnięcia po wyjeździe z Twojego ogrodu. :oops:
Róże cudne. Artemis wymiata u wszystkich z wyjątkiem Zuzy. Miała dziewczyna wyjątkowego pecha i pewnie dostała jakąś zmarnowaną sadzonkę. Dziwię się każdemu, kto ma róże a nie ma Artemisa w ogrodzie. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki. ;:196 Ja dość obcesowo podchodzę do wielu ogrodowych przykazań. :oops: Może Chopinowi moja piaskowa ziemia się podoba. ;:218 Karol spał dwie godziny w ogrodzie, to większość chwastów powędrowało do kompostownika. :) Ostróżka chyba polubiła miejsce, świetnie się rozrosła. Przesadziłam obok drugą, może się zawstydzi i też zakwitnie lepiej niż dotychczas. :wink: Może Zuza tak jak Sabinka, musi być cierpliwa. W końcu tak żywotna róża kiedyś się dobrze ukorzeni i zakwitnie jak przystało takiej piękności jak Artemis. Ostnice, szczególnie małe pewnie źle znoszą podróż. ;:174 Moje przesadzane szybko się pozbierały. Najładniejsze są jednak z siewu parapetowego. Musisz się uzbroić w cierpliwość i wysiać w domu. ;:108 Masz wtedy dużo i możesz sadzić gdzie sobie zamarzysz. Zastanawiam się dlaczego u ciebie się nie wysiewają, ;:131 u mnie już jest pełno z ubiegłorocznych nasion, które w maju deszcz pobudził.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, bo u mnie nie miało co się wysiać. Ostnice przyjechały do mojego ogrodu dopiero teraz od Ciebie kochana. ;:168
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Twoje chopiny są przecudne :shock: ciekawe jak moich 10 będzie się sprawować... zawsze im mogę pogrozić wymianą na artemis ;:306 może to je zmobilizuje heheh
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, Aneczko, no ja właśnie cały czas mam nadzieję, że jak Artemis taki żywotny to w końcu i on pokaże swoje piękno.
Nie ma on lekko, bo niedojrze przyjechał do mnie jako sadzonka z najsłabszym korzeniem ze wszystkich zamawianych, to jeszcze wiedząc że on docelowo taki mocarny dostał najgorszą miejscówkę zaraz pod tujami ;:218
No nic, będę mu dogadzać w nadziei że mi chłopak wybaczy... ;:131

Ostnice od Ciebie nie wszystkie przetrwały. Jedna z tych dużych nie dała rady, małe jakoś powolutku, ale żyją. Ale u mnie też nie mam siewek z zeszłego sezonu, może przez to że w korze :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jeśli przynajmniej dwie, trzy się wykłosi, to z pewnością będziesz mieć siewki. ;:108 Zauważyłam, że najlepiej kiełkują nasiona wzdłuż linii kroplujących, czyli słońce i wilgoć niezbędne. Dziś popieliłam resztę samosiejek, ostnic przynajmniej pół wiaderka 10 litrowego. Kiełkują w całym ogrodzie, w korze również.

Obrazek

Anitko będę nieskromna, ale w rzeczywistości Chopiny wyglądają zjawiskowo, żadne zdjęcie nie odda ich piękna. Chyba dosadzę im trzeciego. Mam tam jednak mało miejsca, żeby jakieś bylinowe towarzystwo dosadzić. ;:131 Jak twoje się ukorzenią będzie niesamowity widok. ;:215

Obrazek

Zuza jak słaba sadzonka Artemis, to trudno żeby kwitła obficie. Musisz dać jej czas, na pewno w drugim roku cię pocieszy kwiatami. ;:65 Ostnice z ubiegłego roku od razu posadzone zazieleniły się u mnie. Jednak podróż nie wyszła im na zdrowie, skoro słabo rosną. ;:174 Nawet u przyjaciółki, której zawiozłam i posadziła po kilku godzinach, nie wszystkie się przyjęły. Najlepiej jak ma się swoje, wtedy prawdopodobieństwo, że będą ładne jest dużo większe. U mnie są wszędzie, w korze chyba nawet więcej, bo mają wilgoć. Może wypieliłaś. :wink:

Obrazek

Przemycę Karola, który nie zapomniał jak się pływa. Już nie w brzuchu, ale w basenie.

Obrazek

Wszędzie cudne różane obrazy, a ja dzisiaj uraczę was brzydkimi widokami, bo to też część pracy ogrodowej. Ukorzeniane siewki perowskii, berberysów, cisów,wetknięte pod płotem patyki hortensji i runianka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła biała begonia. :;230 Pomyłek dotychczas w moim ulubionym sklepie raczej nie było. ;:131

Obrazek

Róże

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przetaczniki

Obrazek

Obrazek

Hortensje

Obrazek

Obrazek

Powojniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś na ząb. :wink:

Obrazek

Obrazek

Miłego ogródkowania. ;:4
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu ale bogactwo kwitnień ;:215 Zdjęcie Karolka w roli rybki urocze ;:173 Sadzoneczki pięknie się ukorzeniają ;:333 O begonii powiedz sobie jak w Janosiku "tyz piknie" :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu zobaczymy jak będzie sprawować się ostnica po ostatnich deszczach. Jeśli nic z tego nie będzie, to na pewno uśmiechnę się o nasiona. ;:196
Karolek rzeczywiście sam pływa czy podtrzymywany jest przez tatę? ;:oj
Tobie to chyba wszystko się ukorzenia, wysiewa i przyjmuje co? Masz rękę do roślin że hej! I dobrze! Niech Ci wszystko pięknie rośnie a sieje się tylko to co chcesz i ile chcesz. :wink:
Róże są pieknymi roślinami. Ja jednak stale ma w głowie Twoje gęste Chopiny. No czarownica z Ciebie jak nic. :lol: W końcu na sabaty też latasz. :wink:
;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu już coraz więcej kolorów będziemy mieć. ;:215 Lilie się szykują, a nawet niektóre werbeny mają pąki. Karol szalał w ciepłym basenie, kocha wodę, jak tata. :) Begonia świetnie się skomponuje z pomarańczową lilią, która wykopuję już dwa lata, a zawsze jakaś cebulka zostanie i znowu zakwitnie. Będzie im dobrze razem. ;:108

Aniu jak ostnica się przyjęła, to zdąży zawiązać nasiona, ale pewnie ładnych widoków nie będzie. ;:174 U mnie nasion zawsze sporo, więc masz zaklepane. :) Oczywiście, że syn Karola podtrzymuje jedną ręką. Chyba otworzę kram z roślinami, bo szkoda mi wszystkiego wyrzucać. ;:131 Do znajomych i sąsiadów już nie podrzucam, bo mnie unikają, stale im coś wciskam. ;:306 Na sabaty latam od trzydziestu lat, pewnie już parę sztuczek opanowałam. ;:113 W piątek sabat u mnie. ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”