Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Brawo za dalie! I za mikołajki, i za Glorię Dei! I za wygraną bitwę z chwastami! Ja wyrznęłam całą rabatę warzyw, bo wskoczyło tam stado gąsienic i zeżarły jarmuż ;:223 Więcej nie posieję :evil:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Małgosiu :wit Przepięknie masz przed bramą wjazdową
Przepiękne duże krzaczki róż :D
Warzywnik  piękny
Lilie,Dalie piękniutkie
Przesłodkiego masz wnuczka myślałam ze Twój syn ma 16lat bo to chyba jego dziecko?
Jak widać sporo mnie ominęło :?
Przepięknie Ci róże królują w ogrodzie ;:215
Na razie u mnie wszystko w porządku
Działam już w swoim wątku :roll:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Cudowne różyce, uśmiałam się z podłapania tematu przez Zuzę. Dobrze malutka kombinuje ;:306 .
Na szczęście mieliśmy ten duży samochód dziewczynkom nic się nie stało, ale gdybyśmy tym moim małym jechali , to byłoby strasznie 60-70km na godz. w nas się wbił. Nie mogę jeszcze za bardzo o tym mówić, za dużo emocji. S. samochodu już nie będzie miał ;:223 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu najpierw uściski dla Kubulka, jaki duży mężczyzna. ;:167 Zuzia na razie cieszy się zajęciami z rodzicami, ale niedługo rówieśnicy ją porwą. ;:108 Róże pięknie pokazałaś. ;:138 Powojniki z hortensją wspaniały widok. ;:oj Hostowo-żurawkowy zakątek uroczy, rzadko go pokazujesz w całości. Dalia w takim ciemnym aksamitnym kolorze wyjątkowo piękna. Drobiazgi biżuteryjne dodają smaku rabatom. ;:215 Rasowa ogrodniczka z ciebie, jeszcze w kurortach pieliłabyś rabatki. :wink: Niech robienie zapasów odbywa się w spokoju. :)
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

I wnusio dorodny i róże dorodne :)

Tylko warzywnik? Skromność skarb dziewczęcia, ale bez popadania w przesadę. Twoje plony z warzywnika sprawiają, że cieknie mi ślinka i szybciej bije serce :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Masz śliczny zakątek przy bramie wjazdowej ;:138 aż zaprasza by wstąpić ;:108. Rabata z hostami bardzo udana ;:63 . Wszystko cudnie Ci kwitnie i nie wiadomo w którą stronę patrzeć. Wnuczek przeuroczy ;:196 . Powojniki i róże- marzenie ;:oj . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Gosiu, dość często sadzisz cynie. Czy spotkałaś się z czymś takim, że cynia rośnie, kwitnie i któregoś dnia więdnie i usycha?. To nie sprawa podlewania.
Takie ładne urosły i już 3 padły ;:145 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
Rozpadało się na maxa. Leje z przerwami od wczoraj, a ja przez tą pogodę ciągle śpię. Ogród podlany aż miło, ale wysokie rośliny położone, a róże oklapłe. Wczoraj wieczorem w przerwie między kolejnym podlewaniem z góry, wskoczyłam z sekatorem w krzaki różane i posprzątałam. Niektóre zbierają siły na kolejne kwitnienie, inne kwitną non stop.
Z warzywniaka przyniosłam dzisiaj ogóreczki ( pierwszy zbiór w tym roku ) i wrzuciłam na małosolne. Zaczyna się czas zbieractwa i pasteryzowania. Na chwasty nie patrzę ;:134

Mateuszu - Zrozumiałam aluzję :lol: Będę się starała, ale już chyba po urlopie, bo na razie mam sporo spraw do załatwienia, doba się skurczyła. Przetacznika nazwy nie znam, bo ja większość roślin mam NN :lol:
To skąd znasz tą Panią o rudawym zabarwieniu włosów?

Justynko- Maruny nie mam. A cukiniami bardzo chętnie się podzielę, tylko musisz zajechać do mnie :wit

Zuza - Róże i dalie to moje kwiaty ;:167 Dziękuję ;:196

Marysiu - Ja mam takie nadwyżki w miejscu zwanym przeze mnie " żłobek". Znajomi, którzy przyjdą do mnie zawsze coś tam sobie poszukają. Kilka donic czeka na wkopanie jesienią na nową rabatę wzdłuż nowej ścieżki. A resztą chyba ktoś będzie musiał się zaopiekować, bo miejsca brakuje.
Młodzi mają za dobrze z moją mamą, bo obiadki i inne wiktuały im codziennie podrzuca. Nie piszczą póki co. :lol: aż tak mocno.

Aniu - Cynie może coś podżarło, korzeń znaczy. Nie miałam takich tajemniczych więdnięć, ale kilka kwiatów kiedyś straciłam bo korzenie podjadał turkuć, którego to można spotkać w moim ogrodzie. Zobacz korzenie, może to przyczyna. To raczej żelazne kwiatki, zdrowo rosną.
A z nadwyżkami to masz rację, ogłoszę co mam i można odbierać. Tylko muszę zobaczyć, co zostaje. Konieczny będzie kontrolny spis towarów. Nie znoszę wyrzucania roślin. No, chyba że jakaś solidnie przeskrobie sobie. :lol:

Miłeczko - Szkoda jarmużu. Ja sadziłam już gotowe flance ( koleżanka dbała o to ) pod koniec lata i miałam go nawet zimą. Może nie może wcześniej być wysadzany? Spróbuj jeszcze raz. Ja posiałam jakąś nowość ( no dla mnie ) pak choi. To taka kapusto sałata.
Obecnie chwasty prowadzą, nie mam weny. Ale jak się zaczaję ;:134

Paulinko - Moje starsze dziecko ma 23 lata :D Muszę podejrzeć co tam u Ciebie słychać ;:196

Dorotko - Oj to tylko blachy, albo się wyklepie albo kupi nowe. Żyjecie i to jest najważniejsze ;:108 A wariatów na drodze nie brakuje, oj nie. Dzisiaj też myślałam, że zatrzymam auto i takiemu jednemu na środku skrzyżowania mor,,,ę obiję. Ech szkoda gadać.

Soniu - Dziękuję za miłe słowa. Człowiek tworzy ten swój raj na ziemi, cieszy się nim a radość ma jeszcze z tego, że może go jeszcze pokazać takim samym zielono zakręconym ludzikom ;:196
Kubunio dał popalić babci, bo młodzi wyjechali na weekend. Kochany i słodziak, ale coraz więcej pracy z nim. A babcia coraz mniej ma siły ;:173
Hostowo żurawkowy zakątek to moja zmora. Nie wiem co mną kierowało, jak zakładałam tą rabatę. Tam jest chaos, za duży nawet jak dla mnie. To rabata przed domem, więc muszę się nią zająć. Jesienią tam wkroczę....z różami. ;:224

Sylwia - No fakt, przemawia skromność ;:224 ale ja lubię mój warzywniak. Jestem z siebie dumna, bo to moje dziecko od podstaw, od wbicia łopaty pod pierwszą grządkę, a były na niej truskawki. W kolejnym roku pojawiły się warzywa i tak poszło. Dbam o niego, bo dzięki tej pracy mam zimą zapasy w spiżarni, a w kuchni zioła suszone. Uwielbiam warzywa. :wit

Ewelinko - Dziękuję za te słowa. ;:196

Róża Biedermeier. Sadziłam jesienią, ale już się w niej zakochałam.

Obrazek

Obrazek

Larissa też urzeka. To jej drugi sezon i jest coraz piękniejsza

Obrazek

Ostróżki przesżły same siebie. Ta niebieska ma prawie 2 metry wysokości i nic jej nie straszne.

Obrazek

I kwiatki takie inne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Ooo, jakie cuda! Ta hortensja jest przepiękna, a ja takiej nie mam... Małgosiu, świetne robisz zdjęcia, gratuluję. Oddają całą urodę roślin i ogrodu.

-- 6 lip 2016, o 19:11 --

Mam jeszcze pytanie - te śliczne ostróżki zostały obrane z przekwitłych kwiatów, czy tak mają, że są krótkie i grubiutkie?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie, pięknie u ciebie Małgosiu :wit
Przetaczniki różowe liczne.
Nic dziwnego,że się zakochałaś w Róży Biedermeier .Jest cudna ;:167
ależ masz ostróżki. ;:215
A ja mam 3 i tylko ze 30 cm miały :evil:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgoś pod żółtą lilią też są przetaczniki? cudne jakbyś miała w żłobku to chętnie je adoptuję :D
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgosiu ;:167 poty mnie oblewają jak widzę te Twoje róże .. coś przepięknego ,Larissa wow ! . Kubuś to już duży chłopczyk ;:196
Jak możesz w wolnej chwili napisz mi listę o której wspominałaś ,z warzywami do ogródka :) , powiem Ci ,że w tym roku mam piękne swoje ogórki , sałaty różne , pomidorki ale koktajlowe , kabaczki , marchewy nawet rzodkiewki piękne .

Buźka dla Ciebie .
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Mnie urzekły Twoje ostróżki. Naprawdę są niesamowite - takie pulchniutkie na mnie sprawiają wrażenie. Do przytulenia ;:108 .
Róża Biedermeier jest faktycznie elegancka i piękna ;:63 . A z tym zakochiwaniem się, to Ty wyhamuj, bo pomimo, że masz i tak serce jak miednica, to może kiedyś zabraknąć miejsca ;:168 .
Co do cynii, to uschła następna, ale korzenie w porządku. No nic, może takie miejsce ;:174 .
Jakoś to przeżyję, chociaż też grubiutkie :tan .
;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Izuś - Tak jak obiecałam, patyczki hortensji Anabell będziesz miała wczesną wiosną . Z Twoimi zdolnościami do ukorzeniania to będzie momencik i cały ogród będzie w hortensjach.
Ostróżka ma mniej więcej jakieś metr i osiemdziesiąt i uwierz mi, nic jej nie skubałam. Zakwitła jako ostatnia z wszystkich moich ostróżek, więc chyba zbierała siły na pokazanie tej tłustej masy :lol:
Dziękuję za miłe słowa ;:196

Aniu - I u mnie niektóre ostróżki są niskie i cherlawe. Widocznie zależy to od wielu czynników. Mam tych ostróżek naprawdę sporo i wszystkie pochodzą z jednej paczki nasion. Każda jest inna, każda w innym kolorze, od blue do fioletu. Uwielbiam te kwiatki.

Marysiu - Tak, to jakiś przetacznik, ale nie pytaj, nazwy nie znam. W żłobku jeszcze nie ma jego dzieci, ale spokojnie jesienią mogę go podzielić, bo zrobił sporą kępkę. W żłobku jest szałwia niebieska, też może dołączyć?

Violka - Kubuś to mój skarb największy, tak go kocham, że ....no podobno mam fioła na jego punkcie, ale jeden fioł co to jest ;:224
I mam sklerozę, bo nie pamiętam o jakiej liście mowa, ale chyba chodzi o warzywa, które odmiany preferuję. To ok, podam Ci na pw :D
U Ciebie wszystko będzie pięknie rosło i owocowało, bo masz Violka wielkie serducho do tych spraw. ;:108

Aniu Pulpa - No nie wiem sama co masz z cyniami ;:7 Może siew nie teges? Albo jakiś grzyb? Muszę poczytać, nie miałam z nimi problemu jak dotąd, a uprawiam od lat.
Ostróżki chyba lubią dobrze zjeść, bo karmiłam kompostem i złotem Aramiska :lol: .
Róże to moja miłość Aniu, dlatego serce jak serce, ale portfel może nie udźwignąć tego uczucia. ;:224

W ogrodzie pojawiły się wieżowce

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dobranoc Pepsi, czyli mój wiecznie radosny pies

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj . Ostróżki faktycznie imponujących rozmiarów a inne wieżowce również bardzo ładne. Masz śliczne te bordowe dalie ;:333 . Konstrukcja z cegły zwróciła moją uwagę, czy to jest taki łuk ?? Jakoś wcześniej nie zauważyłam go :oops: . Jest bardzo ładny ;:138 . Pieska masz sympatycznego ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”