Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Jajagna napisała:
Najpiękniejsze są nasze "niedoskonałe" ogrody, okupione bólem pleców, brudnymi paznokciami i podrapanymi nogami
Dorota napisała:
Niestety jestem wredna i wydaje mi się, ze jak ma być zrobione dobrze, to muszę to zrobić ja.

A już myślałam, że tylko ja jestem taka nienormalna...
x-ja-a

Post »

Danusiu, muszę Cię rozczarować: jest nas więcej :wit
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Witam w klubie :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich miłych gości ;:196

Dziewczyny czytam Wasze wpisy i zgadzam się z Wami pod każdym względem. Pamiętam jak w jednym ze swoich wpisów na forum opowiadałam o swoim ogrodzie. Tam właśnie opowiadałam jak powstawał mój, no nie zupełnie bo to nasz ogród, mój i męża.
Razem ciężko pracowaliśmy, popełniliśmy wiele błędów, bo jako młodzi ludzie, bez jakiegokolwiek przygotowania postanowiliśmy stworzyć swój mały świat tylko dla siebie, własnymi siłami, wyrzeczeniami, ciężką pracą. Rozpoczynaliśmy swoją przygodę mając po 22 lata, pusto w kieszeni za to z wielką pasją i wiarą, że stworzymy miejsce dla siebie i rodziny. Pamiętam pierwsze posadzone rośliny, które dostaliśmy od mojej babci, niektóre do tej pory rosną w moim ogrodzie i na pewno nigdy się ich nie pozbędę. Oglądając ogród teraz a sięgając myślą do jego początków, sama się sobie dziwię ile mieliśmy siły, by to wszystko nabrało obecnego kształtu.
Nie raz zastanawiałam się, czy kochałabym to miejsce tak bardzo, gdyby tworzył go ktoś inny.
Oglądając ogrody na forum przekonałam się, że są ogrody piękniejsze od mojego, tworzone przez architektów, podziwiam je, ale pomimo tylu niedoskonałości, swój kocham najbardziej na świecie. Tutaj każdą roślinę sadziłam osobiście, niektóre pielęgnowałam od nasionka, są moje i każde niepowodzenie przeżywam podwójnie.
Cała ta przygoda trwa do chwili obecnej, bo ogród do tej pory nie skończony, ale to praca na całe życie, bez perspektyw na emeryturę ;:306
Dom cały czas nie wykończony, chociaż mieszkamy już 3-ci rok, ale nie mogłam doczekać się momentu, kiedy opuszczę mieszkanie w bloku.
To moje życie, mój azyl, to coś takiego maleńkiego na ziemi jak łepek od szpilki, ale jest tylko nasze, stworzone naszymi szalonymi pomysłami i własnymi zniszczonymi rękoma, to nic, że niedoskonałe, ale w końcu, czy ktoś widział coś doskonałego? :wink:

Chociaż oglądam Wasze przepiękne ogrody z niekłamanym zachwytem, nie oznacza to, że nie kocham swojego ;:131 ;:108

Przepraszam za zbyt długi wstęp, ale naszło mnie od rana na chwile zwierzeń ;:131

Dorotko mam Nevadę, to piękny krzew, na pewno sprawdzi się jako soliter, u mnie jest ściśnięty w szpalerze. Tak spektakularnie kwitnie raz, później już kwitnienie jest słabsze. Piękna róża, potrzebuje dużo miejsca, by pokazać się w pełnej krasie :) . Jeśli będziesz chciała więcej informacji proszę pytaj ;:108

Obrazek

Obrazek

Jadziu różyczki już rzeczywiście w blokach startowych :wink: Z niecierpliwością czekam na noce bez przymrozków, bym mogła wystawić je na taras. Róże to kwiaty lata, a wiosnę witają tulipany wszelkimi możliwymi kolorami, to jak tęcza na ziemi. Grzech ich nie zaprosić do ogrodu ;:108

Joasiu zwierzęta po przejściach jedne stają się agresywne, nieufne inne bardziej ostrożne, ale jak już pokochają to bezgranicznie.
Od Novalisa na pewno znalazłabym w swoim ogrodzie ładniejsze róże, nie znaczy, że go nie lubię jest na swój sposób ładny, chociażby te "rogate" płatki, oraz to, że nie choruje, że kwitnie do pierwszych mrozów. :) . Żeby było śmieszniej do kolekcji dokupiłam Lavender
Blue, zobaczymy, który kolorek ładniejszy :wink:
Joasiu to, że kobieta zmienną jest, to tylko jej zaleta, czyż nie ta cecha najbardziej fascynuje płeć przeciwną :?: :wink:

Iza masz racje, ja często psioczę, psioczę, ale staram się w każdej róży znaleźć coś pięknego, z czasem przyzwyczajam się do niej i żyjemy ze soba w zgodzie. Obcowanie z naturą nauczyło mnie cierpliwości, gdyby nie to w moim ogrodzie nie byłoby już ani
Flammentanz, ani F.Juranville.

Danusiu, no cóż ogrody projektowane są piękne, ale czy odzwierciedlają nasze dusze? No chyba, że sami mamy taki talent, dar od Boga.
Cdn
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Kochana a ta Nevada rośnie na swoich korzeniach? I co to za róża taka bardzo podobna tylko fioletowa?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko nie wiem czy na własnych korzeniach, nie mam takie wiedzy ;:185 W szkółkach są raczej szczepione róże.
Obok rosnąca róża to M.Hilling, jest "spokrewniona" z Nevadą.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy napisałaś taki piękny post, że przeczytałam go dwa razy... wzruszyłam się, bo opisałaś dokładnie, to co ja czuję.
Ogród to praca, która nigdy się nie kończy, owszem są chwile przerw, ale ciągle trzeba w nim / przy nim działaś.
Sadzić i przesadzać. Doglądać i oglądać.
Ale właśnie dzięki temu, że mamy ten swój kawałek miejsca na ziemi, jesteśmy bliżej natury i łatwiej nam sobie uświadomić to, że jesteśmy kawałkiem (maleńkim kawalątkiem) Natury właśnie.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny czyli nie tylko ja "robię wszystko najlepiej sama" ;:306 Jakie życie byłoby cudowne, gdyby inni robili wszystko lepiej, można byłoby sobie leżeć, przyglądać się i krytykować ;:224
Tylko kto by to wytrzymał, po pól godzinie wyrwałabym szpadel i wbiła 2 cm dalej, bo tam byłoby lepiej :;230 .Cieszę się, że nie jestem sama w tym szaleństwie, bo już myślałam, że ze mną coś nie tak ;:215
Witajcie zatem w klubie "wszystko robię sama" ;:306 To nic, że zmęczone, urobione po łokcie, ale za to jakie szczęśliwe :tan
Patrzę na swoich znajomych, którzy dziwią się, że po południu i w weekendy nie mam czasu na wyjście, a ja po prostu nie mam ochoty opuszczać swojego ogrodu. Tutaj czuję się dobrze, wypoczywam po całym tygodniu użerania się z ludźmi, którzy myślą, że są pępkiem tego świata.

Jagna, żeby nie było, że się uczepiłam koloru Novalisa dokupiłam Lavender Blue do towarzystwa:D , to właśnie ona tak się spieszy pochwalić kolorkiem

Obrazek

Goni ją Fresia i brzoskwiniowa angielka, swoja drogą piękne krzaki, po raz pierwszy nie żałuję, że kupiłam róże w markecie ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Basiu dziękuję, tak coś mnie wzięło od rana ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Przecudowne są obie te róże i Nevada i Rosa 'Marguerite Hilling' .
Muszę się gdzieś za nimi rozejrzeć. Koniecznie.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Daysy, mogłabym się podpisać pod większością tego co napisałaś. Nie dość, że prawdziwie, to jeszcze bardzo ładnie to ujęłaś.
Na dokładkę jesteś bardzo skromna albo/i utalentowana, bo to co piszesz nie bardzo pokrywa się z tym co pokazujesz. Tzn. pokazujesz dużo ładniejsze rzeczy niż można by oczekiwać, biorąc pod uwagę to co piszesz. Ale już więcej nie będę pisała na ten temat, bo się zaraz wszystkie popłaczemy.

Chciałabym zapytać o brzoskwiniowe angielki z marketu. Czy to one na ostatnim zdjęciu?
Po bardzo dobrych doświadczeniach z ub. roku, w tym też kupiłam angielki w kartonikach. Najładniej poszły mi pomarańczowe właśnie (tak mi się wydaje, ale nie oznaczyłam ich, więc głowy nie dam), ale moje mają czerwonawe młode pędy. Liczę na Abrahama Darby, ciekawe co wyjdzie.
Trzymasz je w domu, że mają już takie ładne pąki?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ho, ho...jak tu się melancholijnie od rana zrobiło ;:166
Pociesz się że ja też nie mam jeszcze wszystkiego przy domu zrobionego a wydaję kasę na rośliny ;:306 Ale rodzina już mnie nie zaczepia, wiadomo że każdy ma jakieś hobby. Moje i tak wydaje się mało szkodliwe :;230 I ta radość tworzenia ;:170

Różyczki kwitnące, cóż za widok. I do tego w kolorze lawendy ;:167
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Podpisuję się pod waszymi refleksjami obiema rencami ;:108 Nawet rym mi wyszedł ;:306 Ogrody tworzone przez architektów, są dobre do oglądania za opłatą. Tam wszystko takie wymuskane, że strach stąpnąć gdzieś nogą, bo zaburzy się porządek. A nasze ogrody są sielskie-anielskie i tam czujemy się najlepiej. Uwielbiam swoją działeczkę taką, jaka jest. Bo jest właśnie moja, nawet jeżeli nie jest doskonała
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Daysy, nostalgicznie, wzruszajaco. Twoj post zmusil mnie do refleksji... ;:97 .

Rozyczki juz zaczynaja kwitnac ;:224 , ciekawe jak bedzie sie sprawowac Lavender Blue - nie znam tej odmiany.
Juz widzialam na FO tegoroczne kwiaty roz, u Korga i Pashmina..., ale gonicie dziewczyny ;:108 .
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Heh a myślałam, że tylko ja tak mam , że sama sama i sama bo może M krzywo posadzi albo 2 cm za blisko ;:196 tak ogród to miejsce gdzie po miomo czasem ciężkiej pracy i tak czujemy się szczęśliwe ;:138 a za pół roku znów coś przesadzamy hehe :;230 a i w tym roku nie upolowałam nevady bo jest piękna ;:167 z M.Hilling ;:167 super duecik ;:63
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Witajcie zatem w klubie "wszystko robię sama" ;:306 To nic, że zmęczone, urobione po łokcie, ale za to jakie szczęśliwe :tan
Patrzę na swoich znajomych, którzy dziwią się, że po południu i w weekendy nie mam czasu na wyjście, a ja po prostu nie mam ochoty opuszczać swojego ogrodu. Tutaj czuję się dobrze, wypoczywam po całym tygodniu użerania się z ludźmi, którzy myślą, że są pępkiem tego świata.
Daysy no po prostu piszesz to co ja myślę ;:167 ;:167 ;:167
Jestem w tym klubie całymi obolałymi ręcami i zmęczonymi nogami ;:215

;:168
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”