Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

A zobacz w tym katalogu na "pivonky" - http://lukon-bulbs.eu/soubory/stranky/s ... ory-16.pdf
Są od 160 strony.
Te na zdjęciach to chyba krzewiaste, ale mogą być i drzewiaste, za bardzo się na tym nie znam.
A zobacz na Itohy, te to dopiero są okazami. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
To musiał być naprawdę piękny ogród.
Różowa piwonia jest cudowna :) Chciałabym taką mieć tylko, gdzie ja ją bym wsadziła ?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit Widzę, że tematy piwonii zostały poruszone. Byłam na nie strasznie nastawiona. Kubeł zimnej wody wylały na mój zapał forumki. I jakoś zrozumiałam, że jest spora szansa że w ogóle jej kwitnienia nie zobaczę. Nie kupiłam ani jednej sztuki ale przesadziłam sobie sadzonkę od rodziców. Bardzo mi się piwonie podobają, szkoda że tak krótko kwitną.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Ależ piękne te piwonie . mam krzewiaste ,ale białe .Też piękne ale w tym roku stawiam na różowe
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Fantastycznie obsypane kwieciem te piwonie! ;:215
Podejrzewam, że zapach wokół nich był obłędny.
Kocham te kwiaty. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dario,przyszłam bo moja intuicja mnie tutaj przyniosła,bo są cudne piwonie ,i tak czytam Twój wątek i stwierdziłam ,że na takim samym ugorze powstał mój ogród ,trawsko było po pachy ,dzisiaj są kwiatuszki jak u Ciebie,a piwonie cudowne jak z obrazu,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Grażynko, utonęłam w katalogu! ;:oj A jeszcze rączka mi się omsknęła i inne strony też zachwyciły kolorami kwiatów.
Piwonia krzewiasta i drzewiasta to terminy używane wymiennie, ale to przecież krzew, a nigdy drzewo z tego nie wyrośnie. (To chyba od angielskiego 'tree peony' się przyjęło.) Ale to i tak nazwa ogólna, bo tu mieszczą się i piwonie Delavaya, i piwonie Rocka, i inne jeszcze gatunki oraz mieszańce.
Hybrydy ITOH wydają się być genialne: nie zajmują tyle miejsca co krzewiaste, a mają równie ciekawe kwiaty. Osobiście jeszcze żadnej nie mam. Na razie oswajam się z moimi dwiema krzewiastymi, którym jesienią znów (w dwa lata po przywiezieniu z Chodzieży) zmieniliśmy miejscówki.

Justynko, tak: one potrzebują miejsca i słońca - wtedy ładniej kwitną: ta ciemniejsza miała więcej słońca od wschodu i jest dorodniejszym krzewem.

Madziu, eee - no dlaczego kwiatów miałabyś nie doczekać? Jakbyś miała 95 lat to może i tak. :wink: Ale nie masz, więc wszytko przed Tobą. ;:108 Fakt, że piwonie krzewiaste to rośliny, które uczą pokory i cierpliwości, nie będziemy się cieszyć piękną rośliną w pierwszym, drugim, czy nawet trzecim sezonie po posadzeniu. Potrafią reagować na przesadzenie czasową zmianą koloru kwiatów - potem im to przechodzi. Te z siewu zakwitają dopiero po 5 - 7 latach.
Ale jak już masz sadzonkę od rodziców, to pewnie już możesz cieszyć się kwiatami piwonii.
Tak - kwitną zdecydowanie za krótko :( - i przez to ich kwiaty są dla mnie jeszcze bardziej cenne. ;:108

Alinko, czyli planujesz nowe zakupy piwoniowe? Jak masz sprawdzonych sprzedawców, to i ja chętnie ich poznam.

Lucynko, no ja też. I czekam, czekam... kiedy i u mnie będzie piwoniowo... ;:218

A dziś odwiedziłam Marysię - i było głównie pomidorowo. :D Bawiłyśmy się torebkami-dilerkami. Koty też trochę przyłączyły się do zabawy, ale miały do tego dużo więcej dystansu niż my. :lol: Zaklepałam sobie u Marysi termin piwoniowy - pojadę wąchać. :)

Marto - koziorożcu, :wit super, że jesteś!
U mnie na razie nie ma za bardzo piwonii do pokazywania, były tylko dwa pierwsze kwiaty na krzewiastych, bo po posadzeniu resztę pąków obcięłam, żeby ich nie obciążać. Z zielnych zakwitła mi dopiero jedna w trzecim sezonie po posadzeniu małej "marchewki". Także nadal czekam. A powyższe piwonie to te rosnące przy centrum ogrodniczym na Krk.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Czytając wasze peany poświęcone piwoniom nie mogę się powstrzymać, bo dla mnie roślina nie kończy się na kwiatach i walorach ozdobnych :D , pozwolisz Dario że dopełnię dyskusję linkiem, w tym roku szykuję się na cukier, i ten ze świeżych i ten z suszonych kwiatów, miałabym wielką ochotę na konfiturę, ale chyba by mi serce pękło jakbym miała je w pełni kwitnienia ogołocić, więc chyba na cukrze się skończy :wink:
http://www.panacea.pl/articles.php?id=5011
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, dzięki za link! Ja czasami kupuję papierowe wydanie "Panacei", bo jest wzgldenie tanie.
Jak zaczęłam czytać Twój post to już myślałam, że napiszesz wręcz coś przeciwnego: np. skrytykujesz, że p. krzewiaste nie są atrakcyjne w zimie, bo takie sterczące badylki. Mają długie liście, więc nie mają zbyt rozgałęzionych pędów. :lol:
A tu taki fajny link. ;:333
Widziałam, że Azjaci robią herbatę z płatków piwonii. Robią z nich takie piękne zawinięte kuleczki.

Ja, tak samo jak Ty, lubię jak roślina jest dekoracyjna i jednocześnie użytkowa. ;:108
A znasz może jakieś zastosowanie situ lub sitowia? Bo rośnie u nas sporo przy strumyku i nie wiem, do czego mógłby się przydać?

Pytanie do wszystkich: zbliża się pora wysiewów, niektóre gatunki już można siać na rozsadę, ale u mnie z parapetami i światłem oraz odpowiednio niską temperaturą cienko w zimie.
Co - z Waszego doświadczenia można siać bezpośrednio do gruntu i kiedy :?: Które siewki zniosą ochłodzenia na Zimnych Ogrodników?
Wiadomo, że to zakwitnie później, ale mniej kłopotu dla mnie.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No właśnie chodzi o krótki czas kwitnienia. Podobno kwitną tylko kilka dni. Mogą zakwitnąć w tygodniu i już po ptokach. Nie zobaczę kwitnienia jak akurat nie będę na działce. A pielęgnować, podlewać, pielić jednak trzeba.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dario cieszę się, że piwonie z katalogu wpadły Ci w oko.
Jest tych odmian bez liku i gdyby tak chcieć założyć nawet małą kolekcję, to trzeba by mieć hektary.
Moje stare piwonie kwitną nawet do dwóch tygodni przy niepogodzie, ale to takie babcine, chyba starocie.
Zostają jednak bo pięknie pachną i nie wymagają żadnej opieki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Piwonie bardzo lubię, to jedne z najpiękniejszych kwiatów ogrodowych, a że krótko kwitną, to tym bardziej się na nie czeka, są jak księżniczki które udzielają nam krótkiej audiencji i trzeba czekać do następnego sezonu by dostąpić kolejnego zaszczytu, a czekając zadowalać się ich zielonymi sukienkami, a tym roku zamknę je w słoiku z cukrem o!
Dużo ostatnio piwonii na wątkach i nie wytrzymałam, zamówiłam u Wiolamanki na forumowym wątku sprzedażowym, mam nadzieje że sadzonki będą ładne :roll:
Co do siania to pierwsze sieję karczochy, już niebawem, w lutym.
A w sprawi situ nic się więcej nie wymyśli niż dr.Różański już wybadał :wink: http://rozanski.li/1969/sit-rozpierzchl ... toterapii/
Miłej niedzieli :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Człowiek się cale życie uczy, a i tak głupi umiera. :uszy
Właśnie wzbogaciłam swoją wiedzę o zastosowanie piwonii w kuchni. Niesamowite! ;:219
Jednak żal by mi było zrywać te piękne kwiaty, których zapach wprost uwielbiam. A kwitną długo, bo kolejno zakwitają i gdy jedna przekwita, swoje piękno pokazuje kolejna i kolejna. ;:215
Dla mnie to - obok róż i lilii - najpiękniejsze kwiaty. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Daria
odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie siewów gruntowych to ja (jak już wiesz) sieję prosto na rabaty cynie, aksamitki, astry, kleome, nasturcje, bratki (pod koniec sierpnia lub we wrześniu), gazanie, godecje (szybko przekwitły chyba przez te upały), słoneczniki, maciejkę, miałam nawet tunbergię w mini szklarence z butelki po wodzie :)
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, a to masz rację - ja też dojeżdżająca i też zawsze się boję, że coś już przekwitło, a ja się nie załapałam na kwiaty.

Grażynko - stare, sprawdzone odmiany są super. Często niezawodne. Może i do mojego ogródka takie odmiany trafią. W końcu to od piwonii z ogrodów mojej babci i prababci zaczęła się moja fascynacja tymi kwiatami i uzależnienie od ich zapachu.

Iwonko, mówisz, że i Ty presji forum nie wytrzymałaś i sadzonki zamówiłaś. :wink: :lol:
I dobrze, kolejne kwiaty będą Cię cieszyć.
No proszę, jaki ten akurat gatunek situ pożyteczny się okazał! Muszę się przyjrzeć tym naszym. Ale najwięcej jest sitowia. Może napiszę do dr Różańskiego, żeby i ten gatunek przebadał. :wink:

Lucynko, piszesz: "A kwitną długo, bo kolejno zakwitają i gdy jedna przekwita, swoje piękno pokazuje kolejna i kolejna." To ja sobie muszę wiosną spisać, jakie Ty masz odmiany i w jakiej kolejności kwitną. Przyda mi się. Bo właśnie chcę mieć odmiany kwitnące w różnym czasie.

Aga, a czy coś z tego wysiewasz w kwietniu? Czy wszystko w maju?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”