Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

miroslawiec pisze:PS. Jak zrzucę zdjęcia z telefonu to postaram się je zamieścić.
Z niecierpliwością czekam na te zdjęcia :) Taki plon wydaje się godny profesjonalnego plantatora.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

siarczan amonu już kupiłem zreszto specjalny nawóz do borówki też ziemia z jaką wymieszałem nie wiem jakie ma pH bo na dniach ma przyjść mi kwasomierz, jeżeli chodzi do nawożenia to na siarczanie amonu nie mam napisane jakie dawki do borówki podawać, na nawozie do borówki już są ale czy jeżeli w kwietniu 2015 roku posadziłem borówki i mają po 20-30cm wzrostu to mogę je już nawozić bez ryzyka przenawożenia?

-- 1 maja 2015, o 23:38 --

czy dopiero na przyszłą wiosnę mogę zacząć nawożenie? jest jakaś reguła ile czasu musi potrwać od posadzenia do gruntu bądź jakie wymiary muszą mieć krzewy żeby nic się im nie stało?

Piszemy poprawną polszczyzną, zdania zaczyna się z wielkiej litery. Moderator- jokaer.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Poczytaj na opakowaniu tego specjalistycznego nawozu "do borówki".Często jest to tylko siarczan amonowy ale kilka razy droższy niż siarczan bez tego napisu. :) O nawożeniu borówki było już pisane wcześniej w tym wątku.Do zakwaszania będziesz potrzebował siarkę.Specjalna "do borówek" ,jest też sporo droższa od nawozu "Wigor S"-90% siarki.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

patryk10015 musisz zbadać pH ? torf dałeś b. kwaśny więc po zmieszaniu z ziemią może być w tej chwili ok, ale sprawdzić musisz. Szkoda tylko, że nie zaprawiałeś wcześniej dołka z mieszanką ? powinno się zaprawiać kilka razy siarczanem amonu (garść na dołek) po deszczu przez 2-3 miesiące.
A Ty posadziłeś w jałowe podłoże.. więc moim zdaniem powinieneś podlewać co 2-3 tygodnie tylko siarczanem amonu (łyżka stołowa na 10 litrów wody) do początku lipca. Ewentualne dodatkowe nawożenie innymi składnikami stosuje się po pierwszym owocowaniu i tylko wtedy gdy zaobserwujesz niedobory. Wtedy fachowcy zalecają interwencyjne nawożenie dolistnie.
Warto jeszcze skombinować trocin z drzew iglastych, zrobić pryzmę, wymieszać z siarczanem amonu i polać wodą (albo polać gnojówą z obornika), przykryć i zostawić ? i wykorzystać jesienią do zabezpieczenia krzaków. Tyle w dużym skrócie - wiedza oczywiście od fachowców.

Borówka jest bardzo mało wymagająca, więc można sobie darować jakieś wyszukane nawożenie wyszukanymi nawozami. Potrzebuje wody (wilgoci), dużo próchnicy i odpowiedniego pH (za niskie też nie może być). No i oczywiście słońca
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Ok to będę podlewał siarczanem amonu w takiej proporcji jakiej podałeś, dołków nie zaprawiałem niczym przed posadzeniem bo to dopiero początki z borówką amerykańską. Dziękuje za porady.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Zapewne są to sadzonki sadzone z doniczek, bo raczej borówka jest tylko taka w sprzedaży.
Wobec tego możesz je nawieźć delikatnie, z umiarem.

Bo przede wszystkim ona wykorzysta ten nawóz tylko w takim zakresie jak jej malutka bryła korzeniowa.
Wobec tego szału nie będzie.

Takie roślinki po posadzeniu dobrze jest nawozić dolistnie. Jest to efektywniejsze.

Jak Ci już pisano, ona nie ma wielkich wymagań. A co to oznacza dla rośliny?
To znaczy, że taka roślina dobrze i prawidłowo rozwija się właśnie w podłożach uboższych, ale wilgotnych i ciepłych.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Tak sadzonki są z doniczek czyli będę co 2-3 tygodnie nawoził jedną łyżką siarczanu amonu na 10l wody i to pod jeden krzaczek. Dolistnie też siarczan amonu się stosuje czy jakiś inny nawóz i w jakich odstępach czasowych?
x-p-11
---

Post »

Przede wszystkim pH ziemi. Ja teraz odradzam dolistne nawożenie. Podlej ze 3 - 4 razy siarczanem amonu do końca czerwca i obserwuj krzewy. Ale to moje zdanie, tez dopiero zaczynam.

Tak w ogóle krzewy powinny być posadzone kilka cm głębiej niż rosły w doniczce, a korzenie - jeśli były zbite - to należało je lekko rozdrapać przed posadzeniem. Wtedy masz pewność że jak coś będzie nie tak, to wina podłoża. A jak korzenie były zbite, to mogą mieć trudności z rozwojem i będziesz to zwalać na nawozy - najczęściej wszyscy wtedy robią cuda i dokładają najróżniejsze minerały :? i efekt wiadomo jaki.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Ok jak kwasomierz przyjdzie to zmierzę pH na razie nie mam jak.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pelikano, ja praktycznie wszystko nawożę dolistnie, z bardzo dobrym skutkiem zresztą.
Borówki mam i tez je nawożę właśnie dolistnie.

Teraz w ramach eksperymentu opryskałam je mocznikiem z borem.
Trochę azotu też potrzebują, a bor na kwitnienie i zawiązywanie owoców.
x-p-11
---

Post »

I pewnie masz rację. Ja tak doczytałem - to tylko teoria,piszą że dolistnie daje się interwencyjnie. A swoim borówkom coś pod korzeń dajesz/dawałaś?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nie. Podlewałam je tylko wodą z kawskiem cytrynowym, albo kiszonką.
W tym roku jeszcze nie.

One rosną w miejscu b.dobrym jak na moje warunki, raczej ziemię mają kwaśną.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Podsypałam dzisiaj w końcu torfu i kory, bo jesienna dawka już się po części rozłożyła i wyszła na wierzch rodzima ziemia (szkoda tylko, że te moje kopce przyciągają ptaki jak magnes).
Obrazek
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Ginka, w jakim wieku są krzaczki?
Na darmo nie przyciągają, pewnie robale wyszukują.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Ja byłem dzisiaj na działce podlałem siarczanem amonu tak jak mi radzono i zauważyłem że pojawiły się mrówki przy sadzonkach to podsypałem proszkiem od mrówek mam nadzieję że on nie wpływa jakoś na roślinki?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”