Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Marysiu, naciśniesz Alt, Ctrl i strzałkę i masz ekran bokiem , albo do góry kołami ;:306 . Przypadkiem zrobiłam taki myk. W pierwszej chwili zbaraniałm bo nawet kursor myszki rakiem chodzi.
Ten kaktus kwitnie nieprzerwanie od wiosny do zimy. Mam jeszcze jednego, ale kwiaty będą dopiero w lipcu. Z lasu to różne cudeńka można przynieść.

-- Pt 19 cze 2015 18:16 --

Karolinko i miała bym Ciebie na sumieniu i Stasiu by mi głowę urwał. :;230
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu, no właśnie fajnie pada, ale znowu teraz ciekawe kiedy zrobi się ciepło, bo u nas to tak zawsze ;:185 szałwię miałam w tamtym roku, w tym nie mam, myślałam, że się wysieje, ale chyba nie wysiała się ;:185
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, kiedyś przestanie. Na razie niech popada bo pod malinami i porzeczkami mam w dalszym ciągu strasznie sucho. Szałwię wysiałam w ubiegłym roku pod koniec lata, część zjadły ślimaki, troszkę przezimowało, wiosną była maleńka. Od dwóch tygodni nabrała rozpędu i dopiero teraz poczytałam co ona za jedna. Musiałam wczoraj przesadzić, bo zagłuszyła by inne rośliny. Mam nadzieję że zakwitnie i będzie piękna jak z obrazka.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Danusiu, ładne zdjęcia żaglowców - na żywo pewnie nie będę miała okazji, to sobie u Ciebie podziwiam.

Ten kaktus jest śliczny, rzeczywiście jak włóczkowy kłębek. Widziałam taki w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu.
Czy na zimę chowasz go do domu?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zanim posadzę moje ogórki do gruntu to najpierw wysypałam Ślimakolu, bo te które wykiełkowały zostały pożarte na pniu :twisted: Teraz czekam aż podrosną i potem dopiero pójdą do gruntu i w międzyczasie ślimory się same zgładzą. Cudny kaktusik
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Danusiu,róże masz piękne i przepis na syrop różany chętnie wykorzystam ,bo uwielbiam własne przetwory ,a o takim przepisie nie wiem nic,więc spróbuję ,już czuję jego smak,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Daria, Żaglowce są piękne, przypływa ich bardzo dużo. Podobna impreza jest co roku w Gdańsku. Kaktusy na zimę przynoszę do domu, ale dopiero jak są pierwsze przymrozki. Stawiam w kącie żeby nie przeszkadzały i tak czekają do wiosny. Pić zimą dostają ze dwa razy w niewielkiej ilości.
Jadziu, Ja warzywa pryskam HT - na choroby, na ślimaki i na mszyce. Ślimakol sypię na ścieżki. Ogórki hodowałam w doniczkach, jak podrosły to dopiero wsadzałam do skrzyń.
Martusiu, podziękowania w imieniu róż, zawstydziły się aż rumieńców dostały :;230
Syropek rób bo jest pyszny i pięknie pachnie.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DANUSIU wróciłam do przepisu na konfiturę z płaków różanych, czy masz na ten cel wybrane gatunki róż :?:
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu, Płatki każdej róży można przetwarzać, ale ze względu na aromat przetworu, wybieram róże pachnące. Najlepsza była by stulistna. Ma dużo płatków, rozwijają się w jednym czasie, ładnie pachnie.
Moja stulistna jest w trakcie odmładzania więc w tym roku zadowalam się różą Sutter s Gold. Ma piękny zapach, kolor i duże płatki. Kwitnie do mrozów. Na razie mam 0,5l syropu.Dobrze schowałam na wyjątkowe okazje, bo licho nie śpi i jak by coś się stało z krzakiem to nie miała bym nic.
Napracuję się w tym roku bo muszę pilnować żeby wszystkie kwiaty na czas zebrać. Za to krzak dzięki tym zabiegom pięknie się rozkrzewi.
Mam jeszcze pnącą, ogromną, płatki po przekwitnięciu wynoszę wiadrami na kompost, ale nie pachnie, więc będę musiała trochę pomieszać z pachnącą, dla aromatu.
Swoją drogą zadziwia mnie ilość soku jaka się robi z płatków. Takie delikatne, po zerwaniu szybko więdną, a soczyste ;:303
Krysiu masz takie piękne róże, na pewno coś wybierzesz.
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Danusiu -nawet nie myślałam że z ozdobnych róż też można robić przetwory ;:111

mam trzy krzaki pachnące i się marnują , trochę mało ,i muszę pomyśleć o więcej,-a tak lubię różaną marmoladkę ;:92

ale i tak na razie mogę popatrzeć tylko z balkonu na nie , bo dopadła mnie angina ropna ,potem doszło zapalenie oskrzeli

już prawie drugi tydzień ,na dwóch antybiotykach i końca nie widać ;:145 już nie chcę tak ;:185

Danuś czy po zerwaniu płatków ,zrywasz także łebki nasienne -ja zrywam ,nie wiem czy dobrze robię ?

ile lat ma Twój klon palmowy,miałam na tarasie ,przezimował dwie zimy ,a potem ;:214 wzięli

;:196 i zdrówka życzę
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mysia, kuruj się bo lato przegapisz :;230 . Trzeba było robić syrop sosnowy, miała byś jak znalazł. Ziółka parz i gardło płucz, to i antybiotyk szybciej zadziała.
Ze stulistnej zrywałam same płatki, a jak miałam wolny czas to łebki wycinałam. Rabatowe ścinam jak do wazonu i dopiero obrywam płatki, w ten sposób szybko będą nowe kwiatki i krzak się ładnie rozkrzewi.
Jeden klon rośnie już chyba cztery lata, a może ciut więcej, nie pamiętam.
Obrazek

A ten czerwony kupiłam trzy lata temu maluszka że ledwo z ziemi wystawał. Trochę się pokładał, to go podwiązałam przy niskim paliku.
Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Danusiu, pada, i pada, i zimno, choć ja i tak w domu bo jakieś przeziębienie dopadło mnie, syropki piję, ale i tak kaszel męczy ;:223
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, niech pada, roślinom to dobrze zrobi i my troszkę odpoczniemy. Zaparz sobie przetacznika i popijaj z miodem, to Ci trochę ulży albo kwiat lawendy też łagodzi kaszel.
Mam nadzieję na słonko w przyszłym tygodniu, chciała bym liści winogron nazbierać do herbatki, ale trochę bym zakisiła do gołąbków bo te ze sklepu trochę drogie są i trudno dostępne.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No muszę się do Ciebie wybrać, nie teraz, ale jak się podreperuję, po przepisy ;:108
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Danusiu :wit Ale Ty działasz ;:180
Mądra kobieto powiedz mi proszę - przetacznik suszysz ?? liście czy kwiatki ??
I liście z winogron też suszysz ?? i jak kisisz te do gołąbków ?
Piękne klony ;:333 mój czerwony padł po zimie :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”