Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
Szkoda mi je wydać właśnie ze względu na ładne kwiaty, ale przy podlewaniu nasiąkały wodą w trybie natychmiastowym i zmieniały kolor na o wiele ciemniejszy i bałam się że coś złego im się stanie...cały czas się zastanawiam...miejsca nie zabierają bo są małe...może zostawię je i niech się dzieje co chce...może w nagrodę zakwitną, choć są tak małe że specjalnie na to nie liczę 

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O E. sneedii raczej nie ma się co obawiać, zwłaszcza przy tak lekkiej zimie. Moje na skalniaku już opiły się nieźle wody.
P.S. Alocasia czeka na przesadzanie. Do kompletu mam i Lise
P.S. Alocasia czeka na przesadzanie. Do kompletu mam i Lise

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Żanetko - też uważam, że nie ma co się bawić jednym kwiatkiem, jak już to ilość konkretna
Ale ta ilość 'szpileczek' u Ciebie to przyznam, że lekko mnie skołowała
Na szczęście to nie hoye, więc Cię szybko nie zarosną
Bardzo mi się podoba Twój mix firmowy, jest w czym wybierać

Ale ta ilość 'szpileczek' u Ciebie to przyznam, że lekko mnie skołowała

Na szczęście to nie hoye, więc Cię szybko nie zarosną

Bardzo mi się podoba Twój mix firmowy, jest w czym wybierać

Pozdrawiam i zapraszam
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ślicznie wyglądają tak w rodzinkach
Astraczki fakt, ładnie kwitną ,ale jakoś serca do nich nie mam ,chociaż mam 13 dwu letnich sieweczek
.Ale to co innego jak może urosną to będą takie moje
.
Natomiast Frailea jak najbardziej ładniutkie
,też mam trochę maluchów.Przypadły mi do gustu chociaż kwitną jednym kolorkiem
Co do Gymno też tak uważam ,jeden by jeszcze się przydał
,a śuba też w tamtym sezonie mi nie kwitł,może w tym coś pokarze...

Astraczki fakt, ładnie kwitną ,ale jakoś serca do nich nie mam ,chociaż mam 13 dwu letnich sieweczek

Natomiast Frailea jak najbardziej ładniutkie

Co do Gymno też tak uważam ,jeden by jeszcze się przydał

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całkiem pokazny masz ten zbiorek kaktusów Żaneto.
Jest Madagaskar, kaktusy, inne sukulenty, hoje, aglaonemy... Nie zdziwiłbym się, gdybyś któregoś razu zaprezentowała miejscówkę na balkonie zarezerwowaną dla pomidorów, sałaty, marchewki... Ty to chyba na wszystko miejsce byś znalazła. 
A jak zeszłoroczne sieweczki Pachypodium?

A jak zeszłoroczne sieweczki Pachypodium?
Mateusz
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Żanett
Nie zaglądałem do Ciebie przez jakiś czas bo nie chciałem przeszkadzać w trakcie remontu dziś jestem po raz pierwszy od jakiegoś czasu i wyjść z twego wątku nie mogę bo tyle u Ciebie nowości
Moją uwagę przykuła najbardziej Twoja rewelacyjnie kwitnąca multiflora-niesamowita roślina a jeszcze bardziej kształt i subtelny kolor jej kwiatów
Pozdrówka.

Nie zaglądałem do Ciebie przez jakiś czas bo nie chciałem przeszkadzać w trakcie remontu dziś jestem po raz pierwszy od jakiegoś czasu i wyjść z twego wątku nie mogę bo tyle u Ciebie nowości

Moją uwagę przykuła najbardziej Twoja rewelacyjnie kwitnąca multiflora-niesamowita roślina a jeszcze bardziej kształt i subtelny kolor jej kwiatów

Pozdrówka.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Sezonowe czyli na zewnątrz?? Te delikatniejsze też?piasek pustyni pisze:Wszystkie zajęły już swoje pozycje sezonowe,

Królowej nie może zabraknąć w Twoim wątku.

Wielkie pąki i kwiaty, niesamowity widok i zapach.
Ponuro na dworze to czas powspominać

Wielkie pąki i kwiaty, niesamowity widok i zapach.
Ponuro na dworze to czas powspominać

BOŻENA
- brombiel
Jeju jaka piękna
ja jeszcze sobie poczekam na kwitnienie...może 2-3 lata 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
-Królowej nie może zabraknąć w Twoim wątku.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Ja czekałam 4 lata, a to podobno bardzo krótko, nawet sprint w kwitnieniu.brombiel pisze:a jeszcze sobie poczekam na kwitnienie...może 2-3 lata
Ale jak kwitnie to, widok niesamowity, a te pąki REWELACJA, we włoskach.
Kolory i kształt jak na Królową przystało.
BOŻENA
- brombiel
4 lata czy nawet troszkę więcej też mnie nie odstraszy...w końcu któreś z nas pęknie...ja na pewno nie
a w międzyczasie jakieś inne może zechcą pokazać swój kwiat 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Agnieszko, Sebastian, Ewa, Małgosia, Marian, Mateusz, Arek, Lucynka, Bożenka, Mieczysław - bardzo Wam dziękuję za wizyty!
A najlepiej wysiać, Małgosiu . To zupełnie inna więź z roślinką, kiedy ją masz od maluszka, a najlepiej od nasionka.
Kusicie, kusicie, i się zdziwicie....
Rzeczywiście, na tym drugim balkonie czasem coś takiego wysiewałam, ale teraz tam rosną głównie cebulowe roślinki i zioła. Pokażę mam nadzieję w czerwcu
Ciekawe, kiedy doczekam kwiatów - i bardzo dziękuję Ci za Twoje zdjęcia, to mnie bardzo rozczuliło
Też uważałam, że nie może jej zabraknąć
Kochani - dzisiaj tylko literki, bo niestety nie nadążąm. Przyszło do mnie tyle fantastycznych nowości: od Kasi (kubasia), Marty (marta_lara) Sebastiana (Farel) i jeszcze zakupy aukcyjne, że ledwo nadążam z sadzeniem.
Mało tego, muszę się pochwalić już teraz: miałam dzisiaj fantastycznych Gości, a byli to - nasz forumowy Kolega Marek L wraz z małżonką. Cudownie spędzony czas, nagadać się nie można było, a prezenty...! Aż bym chciała z tymi roślinkami spać
Oczywiście jak się uporam ze wszystkim, wszystko zostanie tu pokazane.
Na razie wpadłam tylko Was zobaczyć, a że święta za pasem, ja znad morza, to takie życzenia Wam przesyłam, jakie przysłano do nas do pracy. Tak mi się spodobały, że przesyłam je i Wam:
Wielka niech dla nas każda noc będzie
na morzu, jeziorze, lądzie... - wszędzie.
Dni pisankowe kolory niech mają,
a każdy dzień z nocą niech nam sprzyjają,
pod niebem błękitnym ze znakiem żagla,
niech dobry wiatr na wantach nam gra!
...a żeby było kaktusowo, od siebie dodaję tylko dwa słowa:
Niech kaktusy zdrowo rosną
tą dziadowsko zimną wiosną
Pozdrawiam Was mocno i mimo wszystko wiosennie!
Agnieszko - te maluchy, co pokazałam, w tym roku będą miały 5 lat. Jeszcze nie kwitły i nie wiem, czy w tym roku im się uda, ale poczekam, co mi tam, nigdzie się nie spieszębrombiel pisze:może zostawię je i niech się dzieje co chce...może w nagrodę zakwitną, choć są tak małe że specjalnie na to nie liczę

Sebastian - moje się jeszcze nie opiły, ale za jakieś dwa tygodnie zacznę je już zraszać. Natomiast te dwie roślinki są śliczne i dzięki raz jeszczeFarel pisze:O E. sneedii raczej nie ma się co obawiać, zwłaszcza przy tak lekkiej zimie. Moje na skalniaku już opiły się nieźle wody.

Ewuś - no coś Ty...? Tego przecież nawet kolekcją nazwać nie można - ot, taki sobie zbiorek kłujących, które lubię...ewa321 pisze: Ale ta ilość 'szpileczek' u Ciebie to przyznam, że lekko mnie skołowała
Bardzo dziękuję, że i Tobie się podobaewa321 pisze:Bardzo mi się podoba Twój mix firmowy, jest w czym wybierać

nolina pisze:Ślicznie wyglądają tak w rodzinkach.
Astraczki fakt, ładnie kwitną ,ale jakoś serca do nich nie mam ,chociaż mam 13 dwu letnich sieweczek. Ale to co innego jak może urosną to będą takie moje
A najlepiej wysiać, Małgosiu . To zupełnie inna więź z roślinką, kiedy ją masz od maluszka, a najlepiej od nasionka.
nolina pisze:Natomiast Frailea jak najbardziej ładniutkie,też mam trochę maluchów.Przypadły mi do gustu chociaż kwitną jednym kolorkiem . Co do Gymno też tak uważam ,jeden by jeszcze się przydał
Kusicie, kusicie, i się zdziwicie....

Dziękuję, Marianie! Jest mi niezmiernie miło tylko dodać, że się powiększyłmaryjan13 pisze:Całkiem pokazny masz ten zbiorek kaktusów Żaneto.

Skąd wiedziałeś, Mateusz...?mataan pisze:Jest Madagaskar, kaktusy, inne sukulenty, hoje, aglaonemy... Nie zdziwiłbym się, gdybyś któregoś razu zaprezentowała miejscówkę na balkonie zarezerwowaną dla pomidorów, sałaty, marchewki...

A rosną i mają się dobrze - odpukać. Właśnie kilka poszło w świat i zostało już ich niewiele, ale dla Ciebie zawsze się znajdą jakby comataan pisze:A jak zeszłoroczne sieweczki Pachypodium?

Arku - to roślinka, która dopiero co jest ukorzeniana, ale przysżła do mnie z pąkiem kwiatowym. Śliczne są, bardzo mi się spodobały i cieszę się, że Tobie i Wam również.Arkadius121 pisze:Moją uwagę przykuła najbardziej Twoja rewelacyjnie kwitnąca multiflora-niesamowita roślina a jeszcze bardziej kształt i subtelny kolor jej kwiatów
No tak, Lucynko... Wszystkie to wszystkieonectica pisze:Sezonowe czyli na zewnątrz?? Te delikatniejsze też?piasek pustyni pisze:Wszystkie zajęły już swoje pozycje sezonowe,

Bożenko! Bardzo dziękuję Ci za zdjęcia, a trafiłaś dosłownie niesamowicie, bo wczoraj właśnie przyszła do mnie paczka z nowościami, a w niej między innymi... Selenicereus grandiflorus !!!Bo-enka pisze:Królowej nie może zabraknąć w Twoim wątku.

Kochani - dzisiaj tylko literki, bo niestety nie nadążąm. Przyszło do mnie tyle fantastycznych nowości: od Kasi (kubasia), Marty (marta_lara) Sebastiana (Farel) i jeszcze zakupy aukcyjne, że ledwo nadążam z sadzeniem.
Mało tego, muszę się pochwalić już teraz: miałam dzisiaj fantastycznych Gości, a byli to - nasz forumowy Kolega Marek L wraz z małżonką. Cudownie spędzony czas, nagadać się nie można było, a prezenty...! Aż bym chciała z tymi roślinkami spać

Oczywiście jak się uporam ze wszystkim, wszystko zostanie tu pokazane.
Na razie wpadłam tylko Was zobaczyć, a że święta za pasem, ja znad morza, to takie życzenia Wam przesyłam, jakie przysłano do nas do pracy. Tak mi się spodobały, że przesyłam je i Wam:
Wielka niech dla nas każda noc będzie
na morzu, jeziorze, lądzie... - wszędzie.
Dni pisankowe kolory niech mają,
a każdy dzień z nocą niech nam sprzyjają,
pod niebem błękitnym ze znakiem żagla,
niech dobry wiatr na wantach nam gra!
...a żeby było kaktusowo, od siebie dodaję tylko dwa słowa:
Niech kaktusy zdrowo rosną
tą dziadowsko zimną wiosną

Pozdrawiam Was mocno i mimo wszystko wiosennie!
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
z tym zraszaniem eskobarii Żaneta to może trochę się wstrzymaj, gdzieś kiedyś wyczytałem że ten rodzaj nie lubi tego i że już 2 letnie siewki nie pobierają wody przez ciernie tak jak to jest często u innych rodzajów typu feraki, turbiniaki czy copiapoa, może jeszcze ktoś potwierdzi lub zaprzeczy..piasek pustyni pisze:moje się jeszcze nie opiły, ale za jakieś dwa tygodnie zacznę je już zraszać.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów