Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Bardzo lubię Novalisy - dziękuję ;:196
Te pomyłki różane niestety trafiły mi się już chyba w każdej szkółce. Są takie, które bez problemu uznają pomyłkę, jednak byłam zawiedziona w niemieckiej szkółce, gdy okazało się, że nie uznają pomyłki - zamiast Tranquillity dostałam jakąś białą brzydulę o pustych kwiatkach i długich pędach niczym pnąca. Paskuda. Już skończyła żywot na kompoście ;:222 Biorąc pod uwagę, że zamawiałam tam co roku róże i to całkiem sporo, to byłam zdegustowana :?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostatnie upalne dni sprawiły, że zrobiłam się rozlazła, powolna i ciężko myśląca (niestety) ;:202 Takie temperatury są wspaniałe na urlopie, ale w pracy już nie (szczególnie jak nie ma klimatyzacji) ;:108
Tymczasem roślinom w ogrodzie takie temperatury nie przeszkadzają - tylko jedna hortensja tzw. histeryczka, lubiła sobie popołudniu omdlewać. W ogrodzie teraz królują liliowce i lilie. Te ostatnie jak malowanie i bez pomyłek. Zapach mają tak intensywny, że czasem wręcz mi przeszkadzał. Teraz napiszę coś, co może spotkać się z gwałtownymi protestami: otóż przekonałam się organoleptycznie, że nie bardzo kocham lilie OT i LA ;:185 Jakieś mi one wydają się sztuczne - i za wielkie, i za mięsiste i w ogóle jakieś takie "za..." Zdecydowanie wolę tradycyjne azjatki czy orientki i w przyszłości tylko takie będę kupować.
Liliowce próbują się zrehabilitować i niektóre wybarwiły się jak trzeba :heja Lawenda daje czadu i zwabia roje motyli :D
Co tam będę więcej pisać... popatrzcie:

Casa Blanca
Obrazek
Dalian
Obrazek
Fujian
Obrazek
Nie pamiętam nazwy :oops:
Obrazek

Obrazek
Pretty Women
Obrazek
Always afternoon
Obrazek
Border Music
Obrazek
El Desperado
Obrazek
Forgotten Dreams
Obrazek
Seal of approval
Obrazek
NN - jedyny w kolorze fioletowym, trochę wyblakł na słońcu
Obrazek
I mile widziani goście :D Ciężko im zrobić zdjęcie bo bez przerwy się ruszają...
Obrazek
Rusałka osetnik
Obrazek
Rusałka pawik
Obrazek
Rusałka pokrzywnik
Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Elwi!
Chyba wszystkie motyle zwabiłaś do siebie, u mnie póki co tylko bielinki ;:174.
Co do lilii, to ja nie mam takich oporów. Wszystkie mi się podobają jeśli nie są w jaskrawych kolorach. Całkiem inna sprawa z liliowcami. Te to potrafią być po stokroć za... ;:222.

Pozdrowienia i buziaki - Jagi
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elwi Twoje róże wyglądają tak świeżo jakby nie odczuwały tych wysokich temperatur ;:138
Dziękuję za fotkę Lionsa w wersji szampańskiej, czyli takiej jak sobie wyobrażałam u siebie...Póki co, na wyobrażeniu się skończyło. Może na razie napatrzę się na Twoją. I kto wie, może drugi rzut u mnie też zachwyci ;:218
Jeszcze wracając do pomyłek...Po raz pierwszy przytrafiła mi się pomyłkowa róża. Zamiast zamawianej Winchester Cathedral, otrzymałam The Pilgrim. Szkółka pomyłkę uznała..owszem, ale róży nie otrzymałam do tej pory. Na mojego maila z przypomnieniem odpowiedzieli, że nie mogą wysłać, bo róża nie ukorzeniła się w zadowalający sposób ;:202 Zastanawiam się czy tak duża szkółka ma tylko tę jedną sadzonkę WC? Trochę dziwne tłumaczenie :? Napisali, że jeśli chcę mogę poczekać, albo zwrócą mi kasę...Tylko, że tu nie o kasę chodzi, a o konkretną różę, którą miała rosnąć u mnie od jesieni :roll:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi pieję z zachwytu jak widzę takie cuda u Ciebie ;:oj Liliowce bajeczne te co pokazałaś ;:215
El Desperado już mnie uwiódł ;:167 NN fiolecik to jest mój kolor ;:108
Spróbuj zareklamować,a co masz do stracenia? Jeśli dbają o klienta to wyślą prawidłowe odmiany...

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Seal of approval cudny! Ten fiolecik tez mi się podoba ;:108 Wiesz, może problem w tym, że często zdjęcia przekłamuja kolory, a do tego liliowce mają różne odcienie w zależności od pory dnia i pogody. Wg mnie masz piękne odmiany ;:333
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

piękne lilie Fujian cudna mi tam akurat się wszystkie lilie podobają nie jestem wybredna w tej kwestii :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Każda pomyłka wkurza, a tym bardziej jak szkółka nie chce przyjąć do wiadomości ,że popełniła gafę przy wysyłce.W taki sposób stracą klientów szybko.Cudne te pachnidełka zarówno lilie jak i liliowce już nie wspomnę o różach ;:167 Wciąż podziwiam u wszystkich Novalisa ,ale nie wiem dlaczego sie na niego nie skuszę .Chyba już wyrosłam z tych kolorów :wink: Nie tylko Ty jesteś jakaś ospała ja również i te upały mnie wykończą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Szkoda że te upały i naszych roślin tak nie rozleniwiają żeby tak poooowooooli i dłuuuugo kwitły, tylko zwijają się w trymiga ;:306
Jak człowiek w taki upał nosa z domu na ogród nie wyścibi, to czasami nawet liliowca nie zdąży zobaczyć a on już w mumię zwinięty ;:153
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne zjątka, cudne widoki ogrodowe Eluś :wit
I liliowce i lilie masz piękne.
no i róże u Ciebie top zawsze katalogowo wyglądają ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja znowu się wyłamię: lubię wszystkie lilie, choć szczególnie te pachnące :D Niekiedy trochę przeszkadza mi, jak są za duże, ale jak napełniają słodkim aromatem cały ogród jestem im w stanie wybaczyć wszystko :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem gdzie są moje wszystkie motyle :;230 . Elwi zachorowałam na Novalis, czy ona naprawdę ma taki kolor jak oddają zdjęcia?, jest śliczna.
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kolejny śliczny ogród :-)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Elwi, jak ty zwabiasz te motyle? ;:oj Ja tu sadzę kolejną budleję, kolejne jeżówy, a one i tak przylatują do lawendy ;:306 Normalnie brak mi słów. Lilie OT należą do moich ulubionych i nawet ich karykaturalna (czasami) wielkość mi nie przeszkadza. Ładnie zimują, niezawodnie kwitną i oczywiście zapach ;:173
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja lilie sadzę przede wszystkim dla zapachu
Kocham te aromaty. I będę je sadziła dalej
Czy po tych upałach zweryfikowałaś liste róż naj?
Czy Guernsey jest wytrzymały na takie temperatury?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”