Mój ogród wśród łąk cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk cz.2

Post »

Witajcie kochani poniedziałkowo :wit Wczoraj padał u mnie deszcz, a nawet burza gdzieś w dali pogrzmiewała. Nie dotarła jednak do nas.Dzisiejszy dzień jest szaro bury, ale po tylu upalnych i słonecznych dniach, jest to jakaś przyjemna odmiana. Jest rześko, sympatyczna pogoda.

Jadziu - Tak, coraz częściej słyszę, że bez chemii ani rusz. Ekologia coraz bardziej popularna, ale coraz mniej skuteczna. Ja się bronię jak mogę przed chemią. Niestety, nie zawsze można się bez niej obejść. Ostatnio pryskałam na czarną plamistość róże. Okropność. Mam nadzieję, że pomoże...

Miłeczko - O jakie kaktusiki słoneczne się rozchodzi?? Zrobię fotkę, ale nie mam pojęcia o co chodzi?

Monia - I w końcu spadł ten upragniony deszcz, może jednak jesteś.. ;:15 .

Aniu - Rumian mam pierwszy raz, ale to chyba bylina jest? Popadało u Ciebie? Wczoraj byłam wieczorem w Grudziądzu, ale jak wyjeżdżałam około 20, to było sucho, nawet widziałam kilka małych samozapłonów :( na polach. Straszna ta susza. :(
My na szczęście mamy studnię w ogrodzie, więc woda za free, ale...prąd potrzebny do działania pompy już nie.

Edytko - Cynie siałam z paczki, to się nazywało cynia daliowa. Tyle, co pamiętam.W tym roku zbiorę siew własny, ale czy one powtórzą cechy??

Grażynko - Nie mam Budlei, ale chyba też sobie sprawię.To piękny krzew. A wokół cynii rzeczywiście mnóstwo motyli lata.

Wieczorem wpadnę z fotkami, teraz muszę oddać mojego kompa córce ;:145
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No za białymi daliami są następne? Taki z rdzawymi płatkami o złotej podstawie. Wyglądają na nie w pełni rozwinięte. :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu, a już myślałam że znajdę zdjęcia z kropelkami, U mnie burza nadchodzi mruczy i błyska się ! a nie chciałabyś sobie wyhodować budlei z patyczka? mogłam Ci posłać z amorfą i już w przyszłym roku miałabym kwiaty :wink: pomyśl. No to jeszcze raz życzę deszczu!
A jeszcze chciałam dodać. że miałam parę lat temu cynie i zebrałam nasiona, ale ktoś poradził wysiać do gleby i nic z tego nie było. Więc albo nasiona albo u mnie taki siew się nie sprawdza (glina) ;:222
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłeczko - Poniżej pokazałam na fotkach wszystkie dalie, jakie mam.Za białymi rosną faktycznie takie rozczochrane. :D

Marysiu - Cynie siałam do kuwetki, a potem sadziłam maleńkie flance do gruntu. Wydaje mi się, że ta metoda jest ok. Jak posiałam raz do gruntu, to też była klapa.Poślę Ci nasionka cynii, spróbuj, to fajne kwiatki. A moja ziemia to też gliniasta.
Za budleję byłabym wdzięczna, skoro jak mówisz tak szybko się rozmnaża. ;:196

Skoro odzyskałam swój warsztat, to lecimy...

W sobotę było słoneczko, więc postanowiliśmy popływać w Zatoce. Wspaniałe lenistwo było na plaży. Tego mi brakowało.

Obrazek

Zdjęcia jeszcze słoneczne, niedzielne.

Łoboda fajnie wygląda, ale jak już się ją zaprosi do ogrodu, to na zawsze. Bardzo, ale to bardzo muszę ją kontrolować i zostawiam tylko kilka roślin na sezon.Teraz zostawiłam, bo jest zapotrzebowanie na nasionka.

Obrazek

Na dzielżanie wszystkie okoliczne owady mają lądowisko. Ten kwiat aż cały się rusza od tego osobliwego towarzystwa.

Obrazek

Na kopcu jest naprawdę piękna, kolorowa łąka. Zdjęcie nie oddaje tego uroku.

Obrazek

Mika też szukała cienia.

Obrazek

Przyniosłam sobie koszyczek rozmaitości z warzywniaka i poczyniłam leczo. Wyszło takie pyszne, że nie chwaląc się oczywiście, zrobiło dzisiaj furorę w pracy.

Obrazek

A potem nastała noc...Wieczorem popadało, a potem na niebie zobaczyłam bardzo jasną kulę ;:oj

Obrazek

Miłeczko, ta dalia rośnie za białą w pierwszej kolejności

Obrazek

a ta następna jest...chyba o tą chodziło?

Obrazek

A ta mnie dzisiaj zaszczyciła kwiatkiem. Czekałam na niego, bo to niespodzianka. Ja zapomniałam co wsadziłam do gruntu w kwietniu.

Obrazek

Jest jeszcze taka, w moim kolorze :D

Obrazek

I ponieważ nie oślepiało mnie słońce, zauważyłam, że powojnik, którego spisałam już na straty ...zakwitł. W dodatku jego sąsiadka kobea też nie próżnuje. I jeżeli zakwitnie, to uratuje swoje oblicze, bo zabawa z nią trwa od lutego. Także czekam...

Obrazek

Obrazek

I co to jest, podpowiecie? Nie siałam. Rośnie jak szalone, okupuje siatkę i nie byłabym taka zła, bo ja lubię dziką i bujną roślinność, ale wplotło toto się w powojniki i się tam szarogęsi.Takie trochę w dotyku nieprzyjemne, czepialskie.

Obrazek

I nasza znudzona mamunia, która już nie ma dzieci...straszne było ostatnie rozstanie z Calineczką. ;:145 Teraz jakoś pusto się zrobiło...
Na zdjęciu widać suchą trawę :(

Obrazek

Do napisania :wit
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

No bo już myślałem ze mnie sąsiedzi na stosie spalą za te codzienne czary co to je w Twojej intencji odprawiam , ;:224 , kobea będzie kwitła jak nic ;:108 , dalie śliczne taką różową w Twoim kolorze też mam , fajniutka jest . A niebo trzeba oglądać w nocy z wtorku na środę bo wtedy spadnie deszcz meteotytów ;:333
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu to chyba kolczurka Ci się wysiała ;:oj
Pepsi wyładniała ! uważaj bo zaraz jakiś kawaler się znajdzie ;:306 wygłaskaj ode mnie pieseczka :D
Patyczki na wiosnę przyślę a może coś innego wymyślę ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

piękne dalijki zaczynają swoje królowanie w ogrodach.
Twoje są śliczne ;:108
I piesio uroczy :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beti - Nasionka masz jak w banku. Tylko potem nie rycz, sama sobie będziesz winna. ;:196

Monia - Gołym okiem dam radę dojrzeć? O której godzinie ten deszcz??Zaciekawiłaś mnie.Istna czarownica z Ciebie.

Marysiu - Kolczurka? Sama tak może się? Idę poczytać co to za ustrojstwo, bo mi się to w tym miejscu co rośnie mało podoba. To strasznie ekspansywne jest.

Aniu - Dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu samo strzela i to daleko , ekspansywne! u mnie rok temu się pojawiła, zdjęłam i oberwałam wszystkie ogórki (nasienniki) zamknęłam wiadrze z pokrywką ;:306 ale coś jednak zostało i w tym roku znowu widzę na świerkach ;:14 operacja do powtórzenie. Rozpowszechnianie nasion zabronione ;:204
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Gołym okiem Gosiu , zacznie być widać pierwsze meteoryty gdzieś koło 23ciej ale apogeum przewidują między 24-a 3 nad ranem trzeba się uzbroić w ciepły koc , termos z herbatą , cierpliwość i lornetkę ;:304 coś do herbaty też się może przydać
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tak o to chodziło! Dzięki! ;:196

Te różowe to chyba "Purple Gem" Piękna wdzięczna stara odmiana!

Patisony to jeszcze w życiu mi się nie udały. W zeszłym roku zjadłam jednego :;230
Rośnie chmiel, będzie piwo! ;:304
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,widzę ,że masz piękne dalie ,u mnie też to dziadostwo pnące się przyplątało ,piesek śliczny ,pogłaskaj go ode mnie ,pozdrawiam ;:196
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Cześć Gosiu :wit
Zajrzałam obejrzeć Twój ogród,ale widzę,że tak na szybko nie da się tego zrobić.Ale niebawem jesień to będę nadrabiać zaległości :wink:
Bardzo podoba mi się Twój dzielżan,a ja głupia myślałam,że jest tylko żółty. ;:14
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ma?gosiu mam nadzieję że już że zdrowiem dobrze
Dzelrzany w przepięknym kolorku :D
Dalie piękne :)
Bardzo smaczne zbiory na leczo
Bardzo Cieplutko Pozdrawiam ;:196
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu plony warzywne zachwycające, ;:138 moje pomidory z akcji, na które po raz pierwszy się załapałam zaraza zjada, trzy razy pryskałam, więcej nie będę. ;:224
Cudownie dalie Ci kwitną, moje ulubione kwiaty z dzieciństwa.
Pomimo zadbanego ogrodu masz także czas na odpoczynek.
Kolczurką przed laty uszczęśliwiła mnie znajoma, przynosząc siewki z poleceniem w tonie nie znoszącym sprzeciwu, posadzenia.
Jeszcze wtedy nie znałam tej rośliny. Rosła jak oszalała, zawładnęła okoliczne drzewa i wszystko dookoła . ;:306
Tęp to to w zarodku. :D
Pozdrawiam serdecznie. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”