McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Ela a jakbyś posadziła młode rośliny groszku to ptaki też wybiorą? Ja nie sieję, zawożę na paletkach. Tak samo z fasolą.
Pozdrawiam Jola
Rylmaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 sty 2015, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sieję 3 odmiany: najpierw Sześciotygodniowy, potem Cud Kelvedonu,a najpóźniej Telefon. Odstęp 1-2 tygodniowy. W ten sposób przedłużam okres zbioru młodego, słodkiego groszku. Kiedy zaczyna!!! być twardy, mączysty i traci słodkość zrywam i mrożę nasiona. Przed ptakami, po wysianiu przykrywam gałązkami pozyskanymi z prześwietlania krzewów i drzew. Kiedy jest już nad ziemią zbieram te patyczki i wbijam jako podpory - do wszystkich. Telefon wymaga długich, bo rośnie bardzo wysoki.
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi młodych roślinek (takich, które wyszły z ziemi) nie ruszają, ale wsadzone do ziemi ziarenka wyciągają nawet nie wiem kiedy- dlatego przykrywam afrowłókniną.
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

Przy Tłustym Czwartku życzę smacznych pączusiów.
To nie tylko ja mam problem z tymi ptaszkami,ja nazbierałam siatek po ziemniach tych pomarańczowych
połączyłam je i służą mi jak włóknina.
Ela
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Może mój patent na groszek się komuś przyda - sieję do kawałka starej rynny z zaślepkami z czegokolwiek (u mnie cegłówki), gdy groszek wzejdzie to robię rządek i zsuwam zawartość rynny. Tylko weźcie sobie kogoś do pomocy, samemu można się umordować jak się nie ma mocy. ;:159
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

PatiLu Nie, nigdy nie siałem gniazdowo i to chyba był błąd :lol: W tym sezonie muszę wypróbować ten sposób :wink:

Jeszcze a propos tego mojego Iłówieckiego to powiem Wam, że wielkie było moje zdziwienie w zeszłym roku, że po wbiciu palików wysokości jakiś dwóch metrów, groch dorósł jedynie do metra ;:oj
Też mówicie podpieranie grochu gałązkami - z nimi to też u mnie problem, bo po prostu nie mam ich skąd wziąć :/
Kolejna sprawa to taka, że groch wysiany w połowie marca znika z grządki na początku lipca. Zatem czy odmiana Sześciotygodniowy rzeczywiście znika po sześciu tygodniach? Myślę, że jak w przypadku rzodkiewki osiemnastodniowej ta nazwa jest myląca.

Dobrze, a więc jaką odmianę cukrową oprócz Iłówieckiego byście mi polecili i dlaczego :?: W sobotę wybieram się do sklepu ogrodniczego na zakupy nasionek, więc muszę się jak najszybciej zdecydować :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

A oto mój tegoroczny plan ogródka warzywnego! ;:215

Obrazek

I co myślicie? :)
Nie byłem w sobotę w sklepie ogrodniczym z braku czasu. Od przyszłego tygodnia zaczynają mi się ferie, więc wtedy będę miał dużo czasu i zajmę się tym :wink:
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Widzę, że mój plan ogródka warzywnego na ten sezon jest tak dobry, że aż Was zamurowało, ogrodnicy :D ;:306
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

:wit Oj tak zamurowało :;230
Ja nigdy nie planuję w ten sposób uprawy warzyw po prostu zmieniem miejsce ,zeby nie powtórzyć tego samego warzywa
na tym samym miejscu.
Ela
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Też tak robię. Co najwyżej narysuję sobie byle jak rabatki i zapiszę co na nich ma być. A u Ciebie papier militrowy i podziałka ze skalą.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Hym tak patrzę, czy aby nie masz za długich zagonków? Jak ja kocham te swoje obrazki w paincie :heja

Obrazek

Dla mnie zagonek powyżej 120cm jest niewygodny żeby go dziabką z obu stron sięgnąć i nie ściąć roślin w środku. Tak tylko mi się nasunęła dygresja. Ogórki na wysokość będziesz prowadził? Nie boisz się mączniaka pomiędzy ogórkami a cukinią?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

Prawdziwy rysunek techniczny ;:306 , ja nie planuję , bo zazwyczaj nic z tego mi nie wychodzi ,
rozkładam wszystkie nasiona podczas siania , zamykam oczy
i na co trafie to sieje po kolei aż braknie ;:306 .

No i omijam te posadzone w jesieni np. czosnek . ;:333
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Bez urazy Michał, ale taką ilością groszku i szpinaku to się chyba nie najesz. :wink: (szpinak zwykle idzie jak woda plus do mrożenia)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

kama_80 Hmh, ostatnio (konkretnie wczoraj :D) czytałem w jednej gazecie o właśnie długości i szerokości zagonów. Wiesz, nie zmniejszę zagonów mających powiedzmy 3x3 m. Warzywa, które tam uprawiam rosną na jeszcze mniejszych jego fragmentach :wink: Poza tym są między odstępy (nie staram się siać gęsto). Wychodzę też z takiego założenia, że nie ma sensu mieć wielu bruzd, ponieważ marnują one miejsce, które można spokojnie zagospodarować. Tak więc reasumując 1,20 m to dla mnie za mało ;:306

Ela_2015, beata_m, lunatyk Dla mnie projektowanie grządek to jedna z najprzyjemniejszych prac! ;:138 Nie lubię siać tak na żywioł, wyrosłem już z tego chyba XD

Drako To zależy :wink: U mnie szpinak bardzo lubi mama, ja osobiście raczej średnio za nim przepadam, niemniej jednak nie jest powiedziane, że będzie on rósł tylko w tym jednym miejscu. Mogę go posiać jako przedplon dla cukinii. I tak pod koniec maja szpinak pójdzie do wyrwania, a cukinia rozpocznie porządny wzrost :D

No, wreszcie zaczynam ferie! :tan Jutro planuje siew sałatki na rozsadę oraz przeglądnięcie sprzętu ogrodniczego. Z zakupami wstrzymam się chyba do poniedziałku, przez weekend wrzucę listę odmian, które planuje zakupić :D Noo, muszę też się w akcesoriach ogrodniczych zorientować, czy nie potrzebuje czegoś :D

Co do rozsady sałatki, to planuje wysiew wpierw do opakowania po maśle, a za jakieś dwa tygodnie przy odrobinie szczęścia będę pikować do wielodoniczki :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Nie chcę nic mówić, ale szpinak mi zaczyna w gruncie kiełkować :lol: (siany w styczniu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”