Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Aniu, jeśli chciałabyś zobaczyć galerię zdjęć cudnych różnokolorowych przylaszczek, to zajrzyj do wątku Mariasen. Mnie po prostu zatkało na ten widok. Okazuje się, że są także odmiany pełnokwiatowe.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Są przylaszczki o pełnych kwiatach,ale ile kosztują ;:oj
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu :D U Ciebie , jak nawieje ciepełka, to wszystkie kwiatki od razu takie wyrywne do słoneczka. ;:oj
A ja prawie codziennie, od ponad tygodnia, zaglądam do swojej przylaszczki i wciąż widzę tylko powolutku
pęczniejące pączki. :lol:
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Aniu, na szczęscie wszystko w normie. Aż tak ciepło to tutaj nie jest, zeby rh tak wcześnie startowałay. To jakaś taka super wczesna odmiana. Nie wiem nawet dokladnie jaka, bo kupowałam w lidlu, a tam wiadomo: kartecza z info: rhododendron :lol:
Cudne te przylaszczki u ciebie :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgodnie z planem wróciłam dziś wcześniej, a po drodze kupiłam korę. Plan był taki, by rozgarnąć różom kopce, a następnie uzupełnić ubytki kory. To, że likwidacja kopczyków była konieczna obrazuje wygląd moich róż. Większość z nich wygląda tak

Obrazek

Plan został wykonany w 100% ;:138 Ziemię z kopczyków częściowo rozgarnęłam, część wykorzystałam na uzupełnienie ziemi na rabatach bylinowych, a pozostałą - na uzupełnienie braków przy bramie, gdzie po usunięciu kamieni zostały nierówności. Ile kursów z wiadrem pełnym ziemi zrobiłam, tego nie wiem. Ale to czuję ;:224 Oczywiście nie obyło się od zadrapań, bo niestety praca między różami bywa bolesna. Potem rozsypałam 240 litrów kory i rabaty wyglądają porządnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysypałam też korą ostatnią, małą rabatkę. Postanowiłam tam już nic nie sadzić...

Obrazek

Wcześniej także zaliczyłam kawę w nowym kubku - tematycznie dobranym do wykonywanych prac :wink:

Obrazek

Po powrocie do domu zrobiłam zdjęcia moim domowym kwiatom, które kwitną. M.in. ceropegii sandersonii, która kwitnie niestrudzenie i jest obsypana 'kosmitami'

Obrazek

Obrazek

i hippeastrum. Trzeba korzystać, bo na kolejne kwitnienie zapewne poczekamy rok :roll:

Obrazek

Majeczko (edulkot)! Dziwnie to wygląda śnieg w górach, a na dole wiosna. Ale co roku jest taki okres. Niestety przez to i ranki i wieczory są chłodne, bo od gór ciągnie zimno. Najważniejsze, że w ciągu dnia jest ciepło i słonecznie. Słowackie inwestycje dają dużą nadzieję na nowoczesną infrastrukturę dla narciarzy. Nie jeżdżę za często, ale i my na tym zyskamy. Ja gównie mam nadzieję, że w gminie, w której żyje się z turystyki zacznie się dbać o ekologię. Niestety nadal wielu pali w piecach absolutnie wszystkim, a i są tacy, którzy pod osłona nocy opróżniają osadniki do rzeki ;:223 Już nie wspomnę, że w zasadzie promowanie ekologii jest żadne. Oby się to zmieniło :D Iryski u nie nie gniją, ale może dlatego, że rosną na przepuszczalnej glebie. A przylaszczki mam w różnej fazie rozwoju. Jedna kępka przekwita, ze 2 ledwo zaczynają kwitnąć, zaś kolejne - dopiero wychylają z ziemi pąki. I Ty się doczekasz! A dopóki nie zakwitną mam ich trochę dla Ciebie

Obrazek

Kasiu (robaczek_Poznan)! Nacykałam jeszcze więcej ;:306 Nie nadążam z dodawaniem. Słowem mam coś specjalnie dla tygryska :wink:

Obrazek

Lodziu (Lineta)! Byłam. Faktycznie cudowne ;:224 Chciałabym takie mieć...

Obrazek

Dorotko (dorcia7)! Dokładnie. Żeby choć była gwarancja, że sadzonka będzie przyzwoita...

Obrazek

Krysiu (Ignis05)! Faktycznie trochę ciepła i rośliny ruszyły z kopyta. A przylaszczka chwilę potrzebuje, by rozwinęła kwiaty. Jak już pisałam mam i takie, które ledwo wyszły z ziemi i takie, które już przekwitają.

Obrazek

Aguniu (AgaNet)! I ja mam takie rośliny, których odmian nie znam. Wiele sklepów sprzedaje tylko z ogólną nazwą, a niektóre nawet ze wskazaniem, ze się kupuje "byliny mix" itp. ;:222 Najważniejsze, że są ładne i zdrowe. A Twój rh jest na prawdę ładny. Co do przylaszczek marzą mi się jeszcze inne odmiany, bo ta to zwykła, pospolita. Ale i mnie bardzo się podoba ;:173

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Bardzo ładnie,ANNO ;:333
Kubek trochę niezaduży :?:
Chyba,że pijesz cieńką ...
SŁA
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku! Pije średnią ilość, bardzo mocnej i słodkiej kawy :D Kubek jest w sam raz.

Obrazek
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

faktycznie ceropegia sandersonii wygląda kosmicznie :shock: pierwszy raz widzę taki kwiat ;:224
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko! Ona jest niesamowita. Taka brzydka, że aż ładna :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu fioletowe krokusy z białymi to jest ;:333
Rabatki czyściutkie i przygotowane do sezonu,pozazdrościć ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Widzę, że też ostro popracowałaś dzisiaj.
No ;:138 kobieto, jak wypiękniały twoje rabatki, aż miło patrzeć.
Ja też dzisiaj zaliczyłam przedogródek i padam......nie napiszę na co....... ;:306
To super, że sezon zaczyna się wolno i powoli wszystko się rozwija a nie wszystko na raz jak w zeszłym roku.
Róże masz pierwsza klasa ;:215 , u mnie podobnie z rozwojem.
To ;:3 życzę i nieustających sił do każdej pracy. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (Annes77)! Z krokusików najbardziej lubię właśnie te fioletowe. I te białe z fioletowymi refleksami. Będę sadzić dalej... Co do róż, jak je przytnę, ale jeszcze nie teraz, będę przygotowana do sezonu. Lubię mieć porządek :tan

Obrazek

Grażyna (kogra)! Faktycznie w tym roku mam y znaczniej więcej czasu na porządkowanie i przygotowanie się do sezonu. Ale nie spodziewałam się, że róże tak szybko ruszą... W takim stanie nie mogły być dale pod kopczykami. Również dla innych roślin lepiej, bo pod kopcami znalazł się np. krwawnik kichawiec i już mi powyciągało młode pędy. ;:3 oczywiście mile widziane, ale prawda jest taka, że i e=deszcz by się przydał. Raz że jest sucha, a dwa - sypnęłabym nawozy pod iglaki, kwasoluby i na trawnik (a dokładnie coś co ma nim być). Ale doczekamy się i tego. Nie spieszy się ;:224 :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ale Twoje róże są całe zielone,co tu przycinać? ;:224
Oj deszczu pragnę ,moje rh podlewam wodą z oczka,wybieram rybkom ;:224
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko! Nie wszystkie, ale faktycznie wiele cięcia nie będzie :D Zima była żadna, róże zabezpieczone, to i nic nie zmarzło. o i wszystkie żyją. Karczowniki tp. też trzymały się z daleka... Rh na razie pnie podlewałam. Tak źle nie jest. No i nie mam oczka ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu oj tak to prawda,kosmetycznie przycinałam ostatnio LO:)
Moje rh smutnie listki zwiesiły,więc ja je podlałam i od razu lepiej :uszy
Nie masz oczka,a planujesz w przyszłości? ;:224
Znów mój kolorek ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”