Tolinka i róże

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tolinka i róże

Post »

Miłeczko powiedz mi co zżera moje dalie ,jak tylko wychodzi jakiś maleńki listeczek zaraz ogryziony do łodygi ;:145 Jak tak dalej pójdzie nici z kwiatów ;:145

Daysy jutro zrobię ci zdjęcie Lady z Grahamem będziesz miała porównanie ;:108

Pedrowa to ty też kocia mama jesteś :lol: Moja Tolcia jest liliowa :D bardzo fajny kociak ;:215 Mam nadzieję że dzisiejsze różyczki też przypadną ci do gustu ;:204
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

To może ja odpowiem na Twoje pytanie odnośnie dalii.
Wstrętne ślimaczory!! Mnie też zeżarły kilka liści! Ja co chwilę posypuję wszystko niebieskimi kulkami.

Tolinko!

Przez Ciebie, lub dzięki Tobie jestem szczęśliwą posiadaczką Laguny :D
Marta
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Następnym rzutem też zrobię syrop. Fajny byłby do herbatki, przynajmniej paprochów nie ma.

Dalie są zżerane przez ślimaki. Koniecznie kup środek na nie i posyp wokół dalii. Ja już zużywam drugie opakowanie w tm roku, żeby chronić hosty, dalie, warzywa i siewki kwiatów. Moja walka z nimi przybrała ostra formę. warto też przeczyścić zakamarki w ogrodzie, gdzie mogliby się ukrywać winowajcy.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit jak długo masz Biedermaier, mój rośnie w donicy , jestem nim zauroczona ;:167 +
ślicznie u Ciebie ;:138 ;:138 ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Tolinko pokazujesz cudności
długo mi przyjdzie czekać na takie obrośnięte pergole jak u ciebie :roll: ale to nic przecież ja mam czas
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moje serce ujęła First Lady oczywiście po Tolince ;:138 Bardo lubię FL ale to zdecydowanie bardzo kapryśna u mnie róża z uwagi na warunki atmosferyczne, słońce nie bardzo, deszcz to już klapa i powiem, ze najlepsze jej kwitnienie to drugie. Zauważyłam, ze woli umiarkowane ciepło i słońce.
Czy możesz coś więcej napisać o swoich spostrzeżeniach?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Tolinko ;:196 Zdjęcie syropu wspaniałe, aż mi ślinka polecia na takie trunki. Reklama na 102 ;:138 ;:138 ;:138
Nie mogę oczu oderwać od Twoich śliczności, te Twoje wszystkie pastele podnoszą mi ciśnienie ;:167
Kosmos, Lacre i Biedermaier ;:167 . Veilchenblau piękna, ciekawa jestem kiedy moja taka będzie. Ma pączuszki ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Tolinko przepis wykorzystam, Biedermaier bardzo urokliwy.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

Tolinko, syropek różany wygląda cudnie ;:333 . Ale aż 1 kg płatków z jednej róży?! ;:oj Jejku, to te twoje róże muszą być gigantami :shock: .
Oczywiście najnowsze pokazane różyczki śliczne, a jedna z nich jest nawet na mojej liście zakupowej 8-) .

Odnośnie walki ze ślimakami, to uważaj żeby niebieskimi kulkami nie zatruć Tolinki. Ja, jeśli już w ostateczności naprawdę muszę, to używam Ferramol Neudorff'a, który jest bezpieczny dla kotów (zawiera tylko naturalny trójfosforan żelaza). Widziałam, że można go też kupić w Polsce.
"Zwykłe" trucizny na ślimaki trują niestety, oprócz zwierząt domowych, także ptaki, jeże i inne pożyteczne stworzenia :( .
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusia no widzisz to teraz ty masz Lagunę a ja nie mam ;:306 Dzięki za odpowiedź w sprawie dalii ,lecę jutro po niebieskie granulki ,albo coś innego byle tłukło te potwory ;:163

Miłka zrób ,zrób jest pyyyszny ;:170 Z tymi ślimakami masz rację ,niby w dzień ich nie widać ,ale jak poszukałam w liściach są ich całe rodziny ;:202 sąsiadka mi powiedziała że środki owszem tak ale najlepiej je zbierać i niszczyć ,bleee nie cierpię ślimaków ,ale czegoż się nie robi dla naszych ślicznotek ;:204

Żabeczko Biedermaiera mam od maja zeszłego roku i bardzo go lubię ,jest zdrowiutki nie łapie plamistości i specjalnie mszyce za nim nie przepadają ,ma śliczne błyszczące liście ,które same w sobie są już ozdobne ,ładnie rośnie i ładnie kwitnie,kwiaty nie boją się deszczu ,rozwijają się powoli w wielki uroczy kwiat ;:167

Ula ani się obejrzysz jak ci te pannice przerosną pergole ;:108 moje róże są sadzone dwa trzy lata temu a nawet i zeszłoroczne,choćby Veilchenblau a już taka wielka :)

Tara dziękuję w imieniu Tolinki ;:168 Jeżeli chodzi o First Lady muszę potwierdzić to co piszesz ,ona nie będzie rosła wszędzie ,moja jest przesadzona jesienią zeszłego roku.Rosła w pełnym słońcu i niestety nie zachwycała ani wzrostem ,ani kwitnieniem w zeszłym roku zapączkowała skromnie ,a do tego otworzyła ledwo jeden kwiat ;:222 Przesadziłam ją słoneczne miejsce ,ale ocieniane przez większe rośliny tak że ma trochę słońca później cień i dopiero popołudniowe słońce i powiem szczerze że chyba jej to spasowało ,kwitnie ładnie ,wypuściła nowe pędy zobaczymy co pokaże dalej póki co cieszę się nią wreszcie i jestem ciekawa tego drugiego kwitnienia będziemy wtedy mogły porównać ,jezeli chodzi o deszcz to na razie nie widzę żeby jej zbytnio przeszkadzał,ale rośnie w otoczeniu większych krzewów ,które ją osłaniają.

Daysy nie dobrze mieć za wysokie ciśnienie,ale cóż ja poradzę jak one teraz tak kwitną że żal nie pokazać ;:224 Veilchenblau u ciebie będzie taka już w przyszłym roku ;:333 A syropek jest pyszniusi szkoda że nie mogę wam przesłać smaku ;:173
Kosmos, Lacre,Biedermaier to moje faworytki ;:167 widzę że i tobie wpadły w oczka ;:183

Beatko urokliwy i do tego bardzo zdrowy ;:333 zimował pod kopczykiem ciekawe tylko jak będzie bardziej mroźna zima jak to zniesie ,ale póki co zimy u nas łagodne :D

Pedrowa płatki były z dwóch krzaczków :lol: ale jedna też spokojnie dałaby radę Mme Isaac to fajna róża ;:215
Wiesz co do tych kulek to masz rację że mogą też zrobić szkody ,co prawda moja Tolcia nie ruszy ,bo ona jest straaszny tyfus jedzeniowy ,ale inne zwierzątka mogą się skusić poszukam więc tego twojego preparatu,ale coś muszę zrobić bo mi te paskudy moje cudne dalie zniszczą ;:219
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jeszcze First Lady

Obrazek

Obrazek

Mrs .John Laing róża która zachwyca dużym ładnie zbudowanym kwiatem i silnym zapachem

Obrazek

Obrazek

Daysy dla ciebie Graham T. i Lady of Shalott

Obrazek

Sir Lancelot roża z marketu, ale ładnie sobie radzi

Obrazek

Obrazek

Ghita z renesansowych duże kwiaty pięknie pachnące ;:170

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit Tolinko , najbardziej " biora mnie " , zdjecia rabatek i tych cudnie wypasionych , obsypanych kwieciem krzaczorow ! Tego u siebie nie zobacze ( :evil: :( ) .
Portrecikami Twoich ciekawych odmian tez nie gardze.
Nie wiedzialam , ze Twoj nick , to imie pluszowej kotki .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Tolinko na widok syropu z płatków róż aż ślinka cieknie Obrazek
First Lady to ślicznotka ;:167 Jesteś z niej zadowolona? Co sądzisz tak ogólnie o niej? Do jakiej wysokości dorosła u Ciebie? I czy mocno rośnie wszerz? Miałabym dla niej miejsce, ale szukam jak najwięcej info o niej.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Dzięki Tolinko za fotki ;:196 . Doszłam do wniosku, że mamy podobny gust jeśli chodzi o róże i chyba nie tylko - mój nick to też imię mojej kotki :;230 Kwiat First Lady przypomina mi karczocha, śliczna ;:108 ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexia ja też lubię oglądać całe krzaczki ale to z innych powodów :wink: specjalnie dla Ciebie będę fotografować całe :uszy
Tak mój nick to moja Tolinka ,Tosia, Bella ,a tak na prawdę Antonella ,kochany pomocnik w ogrodzie i wspaniały kompan ,zawsze jest gdzieś o krok ode mnie ;:167

Dorotka syropek do herbatki mówię ci miodzio ;:166 masz tyle płatków zrób koniecznie nie pożałujesz ;:333
Tak jestem zadowolona z First Lady ,tak jak pisałam wcześniej do Tary przesadziłam ją jesienią ,bo rosła w pełnym słońcu i u mnie jej to raczej nie pasowało,teraz ma miejsce słoneczne do południa później cień ,a po południu znów słonko ale takie przecedzone :lol: i tu chyba jej dobrze ,nawet nie odczuła przeprowadzki ,a wręcz przeciwnie ładnie się rozkrzewiła i zakwitła.U mnie póki co jest malutka jakieś 60x60x60cm ale kwiaty ma tak urokliwe ;:173 i w cieniu widzę że lepiej kwitnie ,no w ogóle kwitnie i otwiera kwiaty ,w słońcu kwitła skąpo i robiły mi się takie mumie ;:218

Karczocha ;:306 ale wiesz że trochę tak ;:oj Mam nadzieję że foteczki się przydadzą ;:204 Ty to mi zabiłaś gwoździa tą niesamowitą królową ;:124 o niczym teraz nie myślę tylko o tym jak ją skomponować i z czym ,myślę że z tym fiolecikiem to dobry będzie pomysł ;:108 ,miejsce już szykuję ,nawet dla róż które jeszcze tam rosną znalazłam nowy domek ,zupełnie nie daleko ,więc mi nie żal ,a będę mogła je prawie codziennie odwiedzać :lol:

Deszcz...jaki deszcz :lol: jej to nie przeszkadza ...First Lady

Obrazek

Obrazek

First Lady i zapączkowana Pomponella której wcale się nie spieszy do kwitnienia

Obrazek

mocno obskubana na syropek Mme Isaac P. za nią Maria Theresia,Bonica i troszkę dalej widać kącik z ławeczką

Obrazek

i ogólnie....Graham T. Artemis,Kosmos.Henrietta B.

Obrazek

ogólnie przy tarasie

Obrazek

Graham T. Artemis

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”