Ogrodowe zacisze Mandragory

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory

Post »

Madzia - Ty to masz pamięć :D Dziękuję, Mama czuje się całkiem dobrze, działa w ogródku, więc dostała dodatkowej dawki energii :) Ogródeczek ma naprawdę malutki, ale ciągle coś w nim robi, kiedy nie przyjadę, to prawie zawsze mnie wita w ogrodowych rękawicach :)
Josephinko - Ty też już niedługo będziesz miała piękny ogródek, działacie z takim rozmachem, że pewnie na przyszłą wiosnę już będziesz kopać u siebie, jestem tego pewna ;:138
Iwonko - dodatkowo ma czapkę na głowie jak się przyjrzysz :wink: Wiesz, ja też wczoraj pomyślałam o samochodzie, wysłałam nawet smsa do M. o gradzie, a on mnie mile zaskoczył odpowiedzią "auta sobie poradzą, gorzej nasze kruche roślinki" - aż prawie się wzruszyłam, bo na punkcie samochodów od zawsze miał fioła ;:173
Sylwuś - dziękuję, że podpytałaś Tatę. Już jakieś 2-3 tygodnie temu trochę porozrzucałam nasion (bo trudno to nazwać siewem), efektów na razie nie widzę, może też zaszkodziło tym młodym siewkom ostatnie niskie koszenie, ale spróbuję w takim razie jeszcze raz. Wiesz, moja Mama jak 2 lata temu zaczęła działać w swoim malutkim ogródeczki, było to istne mleczowisko z chwastami. Trawy zero. Nie używała żadnej chemii, tylko dosiewki i ręczne wyrywanie mleczy. Dziś ma piękny trawniczek. Co prawda trawnik ma może 40 m2, więc jest łatwiej, ale jak widać jest to możliwe ;:108 Pozdrów Tatę serdecznie ;:3 Tobie również miłego dzionka ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko , moja mama też biega z nożem i wyrywa mlecz ale mam takie miejsca gdzie niestety ale jest kończynka, i inne roslinki liściowe, ale zostawiam. Mam jeszcze dużo stokrotek ale to lubię :) Pozdrawię na pewno dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko, śliczne masz zwierzaki u siebie :D Słodkie maleństwo.
Mam nadzieje, że grad nie poniszczył ci roślin ;:168
Buziaczki!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Niesamowity grad. U nas na szczęście mocno lało, duże rzadkie krople, ale gradu nie było.
A jaki piękny warzywnik.
Awatar użytkownika
Josephine_83
200p
200p
Od: 23 wrz 2012, o 09:20

Post »

Oj Milenko! Mam nadzieję ... chciałabym już sadzić, kopać, wyciągać brud spod paznokci :lol: i sprzatać ... ale jeszcze trochę muszę wytrzymać! A wiesz, ja bym chętnie obejrzała zdjęcia Twojego przepięknego lasu! Masz jakieś nowe foty z leśnego spaceru? ;:oj
Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Milenko jak tam dzionek minął?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Piękne i kolorowe zakątki u Ciebie. Już kwitnie Ci clematis? To chyba sprawka tego aniołka. Śliczny!
Rododendron ma oryginalny i niespotykany kolor. Nie mam ani jednego, aż wstyd:).
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Josephine_83 pisze:Oj wyciągać brud spod paznokci
Mój M za nic nie może zrozumieś pasji do babrania się w ziemi. Jakm mu to wytłumaczyć, że to takie przyjemne.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Sylwia - ja też stokrotki uwielbiam, jakby było fajnie mieć same stokrotki - nie rosną zbyt wysoko, więc koszenie rzadko i do tego jeszcze kwitną :D Ja ostatnio robię 2 rzeczy przez kilka godzin... Idę po roślinkę i schodzi mi pół godziny, bo tu się schylę po kwitnący mlecz (a mam tego w pierony), za chwilę wypatrzę skupisko takiego chwastu, który ma okropne twarde rozłogi i zaczynam pielić i tak mi schodzi...
Reniu - niby strat w pierwszej chwili większych nie zanotowałam, ale dziś przyjrzałam się różom i są jakieś takie oklapnięte... Mam nadzieję, że wrócą do formy.
Aniu - muszę jutro podpytać Mamę, czy u niej faktycznie wczoraj też był grad, czy tylko mi tak napisała, żeby mi było raźniej :D Mój M. wielkiego zapału do prac ogrodowych nie ma, choć nie mam co narzekać, bo o co go nie poproszę, to pomaga. No i prawie co wieczór musi zaliczyć obowiązkowy obchód ogrodu, wtedy ja gadam, a on musi słuchać, przeważnie codziennie mówię to samo ;:306 Ale to tak dla utrwalenia...
Josephinko - cofnij się kilka stron, fotek z lasu tam Ci dostatek :D Byliśmy na spacerze w niedzielę, wcześniej też sporo wstawiałam. Ja ciągle wydłubuję brud spod paznokci, choć pracuję zawsze w rękawicach. Jak jednorazowe gumowe, to sobie zazwyczaj obcinam nożyczkami przy podcinaniu trawy, a wampirki (dobrze mi się w nich pracuje) po 1-2 dniach się przecierają :)
Madziu - poszerzałam "rabatkę" wokół Flammentanz, zdzierałam trochę darni i podsypałam korą, póki jest mała. Wyrywałam chwasty z trawnika (syzyfowa praca, ale wyjątkowo ją lubię :roll:), przesadziłam języczkę pomarańczową do cienia pod jałowiec, posadziłam dwie macierzanki z dwubarwnymi listkami. Potem padłam, czułam się fatalnie, duchota nieziemska, choć na niebie sporo chmur i wcale nie prażyło. Wieczorem zrobiłam oprysk z czosnku. Na sośnie pojawiają się niestety mszyce i nie tylko, ale o tym poniżej wśród zdjęć.
Karolina - chociaż wszystkie rododendrony i azalie są zastanę, to nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich :) Choć krótko kwitną, długo są ozdobą ogrodu, zwłaszcza rododendrony.

I Was też pozanudzam jak mojego M. ;:306 Przecież pokazuję to samo, co ostatnio :D Ale naprawdę jest różnica..
Co rano idąc na spacer z psem, mijam plagi czarnych "much", wąskie, długie na ok. niecały centymetr, fruną powoli, tak trochę ospale. Miejscami przy niektórych drzewach są ich tysiące, nie gryzą i nie są w ogóle człowiekiem zainteresowane. Niestety składają chyba jakieś jaja w ogrodzie - wypatrzyłam je na sosnach. Mam fotkę, owad niewyraźny, dopiero po zachodzie słońca pojawiło się ich więcej, ale wtedy już nawet nie próbowałam robić fotki. Macie pomysły, co to jest? Bardzo mi się to nie podoba...

Obrazek

Trawnik po mega niskim koszeniu M. nie może jakoś dojść do siebie :( Doskonale widać wypalone miejsca, gdzie kosiara zakręcała :(

Obrazek

Obrazek

Kokorycz od Marty - niedawno ją wsadzałam jako korzeń z małym zębem i już zaczyna kwitnąć ;:138

Obrazek

Niestety parzydło leśne ktoś podjada:

Obrazek

Największy na świecie milin ;:306

Obrazek

W cieniu pod jałowcem wykluła się kolejna niespodzianka - chyba konwalie :heja

Obrazek

Języczka pomarańczowa po przesadzeniu w cień od razu lepiej się prezentuje:

Obrazek

Hortensja ogrodowa ma się zdrowo:

Obrazek

Przytarasowe paprotki:

Obrazek

Poszerzona i podsypana korą okolica Flammentanz:

Obrazek

Hosty:

Obrazek

Anabellka - największa jak na razie z wszystkich 3 hortensji:

Obrazek

Vanille Fraise trochę mniejsza:

Obrazek

Za to Polar Bear odstaje ledwo od ziemi :roll: Nie liczę w tym roku na jego kwitnienie ;:185

Obrazek

Klemek - jest piękny:

Obrazek

Ale najbardziej na ten moment z tej kompozycji zachwyca mnie rozwar:

Obrazek

Sąsiadka rododendrona już nie jest niespodzianką. Bardzo ucieszył mnie jej kolor - wreszcie coś innego niż odcień fioletu i różu :D

Obrazek

I na koniec monotematycznie, na kolorowo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Milenko jakie piękne zdjęcia okazałaś,masz cudowny ogród ;:oj
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Pięknie wyglądają te różowe poduchy ;:138
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Miluś przepięknie to wszystko wygląda ,jestem zachwycona tym co zrobiłaś ;:63
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Milenko, cudne te poduchy floksow!
U mnie tez przeszła burza z gradobiciem ;:174
Pozdrawiam ;:168
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Milenko na koniec zostawiłaś najlepsze, cudne kolorki i to już wszystko u Ciebie kwitnie.
Trawniczek nie jest zły a muchy to ja nie wiem. Oby tylko nie szkodziły roślinom i nie przeszkadzały ludziom.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Milenko masz bardzo zadbany ogródek i wszystko wkoło pięknie kwitnie aż miło popatrzeć ;:215
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”