Witam serdecznie miłych gości w mych skromnych progach

Lady-r tak już od jesieni zapisuje skrupulatnie , Corallo mam już u Ciebie zapisana pozostaje dopisać City D'ore .

alicjad31dziękuję ,bardzo się cieszę ,że otworzyłaś drugi wątek będzie bardzo ciekawie już nie mogę doczekać się relacji z Twoich ogrodowych zakątków.

Margo2 Gosiu na tą chwilę mam 5 odmian niskich w różnym odcieniu różu i 3 nowości jeśli się sprawdzą u mnie to będzie ich więcej.

Monika-Sz

Nie przy wszystkich odmianach napisane samokrzewiące bo nie zdążyłam uzupełnić i widzę ,że muszę to naprawić dziękuje bardzo za przypomnienie .

Samokrzewiące to odmiany , które rosną nisko i rozrastają się tworząc kulę .
Ja swoim jeszcze dopomagam przycinając je chociaż raz wówczas kule są jeszcze większe i bardziej obficie kwitną tworząc jedną kulę kwiatów.
Wszystko zależy kiedy przyjdzie wiosna i jak długo trwały mrozy oraz od miejsca w jakim rosną , bardziej osłoniętym i cieplejszym zaczynają wcześniej puszczać młode kłącza .To są kwiaty jesieni i może to być nawet w kwietniu a inne odmiany puszczają w maju dokładnej reguły nie ma najważniejsze jest to ,że zakwitają tego samego roku .Jestem też ciekawa, jak wcześnie zaczynają wegetację w sezonie wiosennym ?

Chryzantemy ogólnie są łatwymi w uprawie jedynie czego potrzebują to słońca , lubią rosnąć w podłożu z dodatkiem obornika lub kompostem .

Raz na kilka lat dobrze jest je odmłodzić rozdzielając dorosłą kępę wiosną lub jesienią, w jednym miejscu może rosnąć kilka lat.Na zimę nie ścinamy jedynie możemy skróci uschnięte pędy na wysokości przekwitłych kwiatostanów,resztę uschniętych łodyg usuwamy wiosną ,gdy od ziemi wypuszcza już młode pędy .Chryzantemy są długowiecznymi roślinami

Z chęcią pomogę w wyborze by było na cacuś

sweetyAniu to ja dziękuję , już dopisane

Wszystko zależy kiedy przyjdzie wiosna i jak długo trwały mrozy oraz od miejsca w jakim rosną , bardziej osłoniętym i cieplejszym zaczynają wcześniej puszczać młode kłącza .To są kwiaty jesieni i może to być nawet w kwietniu a inne odmiany puszczają w maju dokładnej reguły nie ma najważniejsze jest to ,że zakwitają tego samego roku .
daffodildziękuję ślicznie, jeśli się nie obrazisz to skopiuje to co napisałam u Moniki
Jestem też ciekawa, jak wcześnie zaczynają wegetację w sezonie wiosennym ?

Chryzantemy odradzają się wypuszczając od korzeni młode pędy.
Chryzantemy ogólnie są łatwymi w uprawie jedynie czego potrzebują to słońca , lubią rosnąć w podłożu z dodatkiem obornika lub kompostem .

Raz na kilka lat dobrze jest je odmłodzić rozdzielając dorosłą kępę wiosną lub jesienią, w jednym miejscu może rosnąć kilka lat.Na zimę nie ścinamy jedynie możemy skróci uschnięte pędy na wysokości przekwitłych kwiatostanów,resztę uschniętych łodyg usuwamy wiosną ,gdy od ziemi wypuszcza już młode pędy .Chryzantemy są długowiecznymi roślinami.
Chętnie służę rada i pomocą podczas wyboru .

leszczynabardzo mi miło ,że tak urzekły chryzantemy

Na mnie możesz jak najbardziej liczyć

Dzisiaj biorąc pod uwagę gust Margo2Małgosi będzie troszkę różu.

Stara poczciwa odmiana
PINK LADY wys. 40cm , zakwita wrzesień , kwiat ciemny róż-samokrzewiąca

Hellena Pink niska 30-40cm , zakwita koniec sierpnia -samokrzewiąca

Lilia -wys 40 cm .kwitnie koniec września ,kwiat śred.8cm- samokrzewiąca

Flamingo - wys.30-40cm zakwita wrzesien -samokrzewiąca
Na zdjęciu niezbyt dobrze mi wyszła w realu dużo ładniejsza.

Sigal -wys 30-40 cm .kwitnie pażdziernik ,kwiat śred.5cm-samokrzewiąc

Proxi - wys 40cm zakwita pazdzernik -samokrzewiąca