Norbitki kawałek świata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Norbitki kawałek świata

Post »

Jolu dlaczego się zdziwiłaś? Chce być prawdziwa ogrodniczką :twisted: i nawozowo samowystarczalną :) A na rybki tez się przydadzą.
Ryby... moja kota juz trzeci raz przyniosła mi ryby pod drzwi !! :shock: Mogłaby na krety zapolować a nie na ryby.
Jagusiu ptaszniki, to sa piękne włochate pająki. największy ma rozpiętość odnóży dużo większa jak moja dłoń. Był czas, że miałam 13. Pozostały mi już tylko 3. Samce żyją krótko a tak się trafiało, że na samce trafiałam. Mączniaki i karaczany to karmówka dla agamki i pająków, a dżdżownice jw. napisałyśmy ja i Ewa.
Basiu, Ewo dziękuje za sugestie. Kartofli nie jadam więc i obierek nie posiadam :) A dzisiaj im właśnie sporo fusów z zielonej herbaty rzuciłam, bo odkąd mam kompostownik to w kuchni stoi miseczka na wszelkie organiczne odpadki.
Basiu zimą zamieszkają w piwnicy. tam będą miały cieplej to będą miały warunki do rozmnażania... dobrze kombinuję..? A jak mi się uda dużo namnożyć to cześć pójdzie do kompostowników. Niestety tylko jeden zabezpieczyłam przed kretami.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Beatko :)
No przytulic to się nie przytulę ale taki biohumus to może bym poprodukowała tylko jak się do tego zabrać? Pokaż jakieś fotki.... no i gdzie coś takiego się kupuje.... i czy dużo miejsca to zajmuje i takie tam... to dżdżownic nie jestem obrzydliwa o ile ktoś nie każe mi pić z nich koktajlu.
Co innego pająki... dla mnie mają stanowczo za dużo odnóży... jeszcze w dodatku włochatych ... ja mam uraz, mnie ciągle gryzą pająki jesienią... jak wchodzą na zimę do domu...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, ja wszelkie wieści mam z netu i m.in z tego forum. Za stadko ok 500szt w Allegro zapłaciłam 43 zł (30+przesyłka). Nie wiem ile ich tam było, ale objętościowo to wraz z podłożem do transportu było z litr. Część była już spora, częśc takie białe maleńkie niteczki.
Ja mam je na razie w takiej wielkiej może 40l donicy plastikowej, ale docelowo chcę kupić 2 kastry mniejszą i większą. Jedna z dziurkami (mniejsza) wejdzie w drugą, i w większą będzie wypływał sobie nawóz...
Jak uda mi się je rozmnożyć, to część pójdzie do kompostowników. Taki kompostownik powinien być zabezpieczony przed kretem (siatka na dole) i z góry przed ptakami.
Na początek musza mieć już przekompostowanie żarełko a reszta sobie przegniwa z czasem. Potrzebują też tektury (celulozy) do rozmnażania.
Poczytaj. To ponoć nie jest trudne.
*
Ponieważ dzisiaj po raz ostatni oddawałam się w ręce pewnego młodego rehabilitanta.... jeszcze raz wyskoczyłam na ryneczek i znowu wróciłam z roślinkami.
Mam moja upragniona delospermę, białą skalnicę, dwie miecznice (?) (niekwitnąca jeszcze ma być biała), pełna surfinię itd.. nie wszystkie nazwy znam :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak nazywa się to cudo... ? pnące na s... ;)
Obrazek

Dorwałam też coś na parapety. Przedstawiam... mój pierwszy skrętnik. Nie mogłam mu się oprzeć...

Obrazek

Moje maleństwo RH nadal ma więcej kwiatów niż całej reszty. Zadziwia mnie. Stary, zaniedbany, po tym jak jesienią się nim zajęłam jest coraz ładniejszy i wkrótce zakwitnie.

Obrazek
ObrazekObrazek

Mój nowy trawnik siany z końcem kwietnia, pomimo dreptania po nim jest coraz ładniejszy, Tylko przy furtce chyba jesianią będzie dosiewka. Tam nie da chodzić się różnymi ścieżkami
Obrazek

Posadziłam canny od janusza. Z kłączy z tyłu, siewki na przodzie.
Obrazek

Kocham żarnowce. To trzecia próba. poprzednie skończyły sie niepowodzeniem z przyczyn nieznanych mi.
Obrazek

Jedna z nowych sasanek nie zamierza skończyć kwitnienia :) Ma jeszcze pączki.
Obrazek

Moja pierwsza i jedyna maleńka krzewuszka. Chyba miała być czerwona...
Obrazek

Nie wiem co to, foto niezbyt wyszło, ale maleństwo darowane jest urocze
Obrazek

Jeden z czosnków
Obrazek

Stokrotka afrykańska z własnego siewu :) z mjoże 50 nasion mam aż dwie olbrzymki... :)
Obrazek

Tegoroczne nabytki żurawkowe juz kwitną.
ObrazekObrazek
Obrazek

i kwitnące ... zapomniałam co :)
Obrazek

Katemia kupiona w tamtym roku ładnie przezimowała i rozwija się. Za to bylinowych ani widu ani słychu.
Obrazek
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

:wit W jakim kolorze masz tę ketmię?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niebieska.
Juz byłam podłamana, ale dzisiaj dojrzałam czubek wychodzący z ziemi jednego hibka bylinowego!! ;:138
Śpiochy z nich :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Beatko widzę że poszalałaś dziś z zakupami, taka paprotkę to mogłaś kupić i dla mnie :roll:
Roślina darowana to firletka smółka.
Delosperma którą kupiłaś zakwitnie tylko raz a póżniej będzie zielony dywanik a ja mam dla Ciebie taką która kwitnie praktycznie cały czas.
To pnące czerwono kwitnące cudo to sundawilla.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Norbitka pisze:....
Śpiochy z nich :)
To tak jak z mojej krzewuszki. Twoja kwitnie, a moja dopiero pokazuje małe pączki liściowe. ;:218
To kwitnące....zapomniałam co to skalnica cienista.
Miecznica mnie bardzo zainteresowała.... muszę o niej poczytać. A duże kwiaty pod miecznicą to gazanie.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Beatko fajne zakupy :D
Miecznica u mnie wczoraj została eksmitowana z ogródka..... jest śliczna, ale trzeba na nią uważać, bo strasznie się rozłazi ....szczególnie tam gdzie nie powinna :lol: U mnie miała zamiar objąć w posiadanie cały skalniak, więc chcąc nie chcąc musiałam ją wyautować..... chociaż i tak jestem pewna, ze jeszcze długo będę ją znajdować pomiędzy innymi roślinkami....
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko tak mi się zdawało, że ta del..o jakaś inna... ale i tak znajdzie swoje miejsce.
Paprotki, a skąd ja mogłam wiedzieć, że potrzebujesz paprotek. Żebym wiedziała to bym Ci MMSka wysłała z pytaniem czy chcesz taką :) W najbliższym czasie raczej w Opolu nie będę, ale gdyby... u mnie to nigdy nie wiadomo. Sundawilla .. wyleciało mi z głowy. Idę poczytać. Pan sprzedawca powiedział, że nie wolno jej przelać bo lubi sucho.
Pani miała dwa gatunki paprotek. Ta ma być niska, a ta druga której nie kupiłam, wysoka.
Ewa, ona u mnie zaraz z pąków zakwitła. liści nie bardzo widać. Może i Twoja wkrótce zakwitnie. Doszła paczka? Nie oddały mi z poczty, więc powinna dzisiaj dojśc... ale chyba nie, skoro nic nie piszesz.
Agness dzięki za info, może ją w jakiejś doniczce posadzić, żeby bardzo się nie rozlazła... chociaz u mnie na razie jest niedomiar roślin więc każde powiększenie kępy mnie cieszy :) Kiedyś i ja może będe eksmitowała, na razie kupuję to co mi w oko wpadnie.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz cudności...oczy zbierałam z podłogi... ;:oj

Ja mam też sadewillę..i 2 bugenvillki............ale aż tylu cudów to niestety ... ;:131
Piękności...podziwiać będę u Ciebie.. :tan
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Kasiu. Bugenvillki.... muszę iść pogadać z wujkiem Google :), bo nie wiem o czym Ty do mnie Kasieńko mówisz :)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Beatko, nie doszła . ;:218 Pewnie jutro...ups....dzisiaj będzie. Mam wolny piatek, więc odbiorę osobiście i obędzie się bez strachu, że zamiast paczki zastanę awizo w skrzynce i odbiór dopiero po weekendzie.
A ta paprotka to nie jest przypadkiem taka sama jak ta, którą Ci wysłałam jesienią?
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Beatko nie śmiej się to już naszych dżdżownic brak u Ciebie...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wstawiłam fotkę..co prawda to maluszek..dopiero wczoraj dojechały...i kwitnie tylko różowy na razie..ale strasznie chora byłam na te kwiaty..wszystkie ......wiville bardzo mi się podobają..bo są jeszcze mandewille.. ;:215
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa nie wiem... paprotka wygląda inaczej. Zdjęcie odbiega od oryginału. A nawet jak jest taka sama to będa dwie :) Wciąz się głowię gdzie Ty pracujesz, że w takim dziwnym trybie. Szpital?
Mam nadzieję, że puściły mi tę paczkę, bo w innym przypadku listonosz miał rano mi przywieźć do poprawki a zabrać jak będzie z agencji pocztowej przesyłki zabierał. . Nie pomyślałam, żeby zadzwonić. Jakiś wariacki ten tydzien mam.... Chwast mi rośnie a ja od poniedziałku tylko canny wysadziłam :(
Misiu mam i rodzime, ale te ponoć bardziej pracowite i szybciej się mnożą :) i chce mieć nawóz płynny też ;)
Kasiu Ty już mnie tu nie podpuszczaj ;) KONIEC !! zakupów
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”