Jagusiu, ja wszelkie wieści mam z netu i m.in z tego forum. Za stadko ok 500szt w Allegro zapłaciłam 43 zł (30+przesyłka). Nie wiem ile ich tam było, ale objętościowo to wraz z podłożem do transportu było z litr. Część była już spora, częśc takie białe maleńkie niteczki.
Ja mam je na razie w takiej wielkiej może 40l donicy plastikowej, ale docelowo chcę kupić 2 kastry mniejszą i większą. Jedna z dziurkami (mniejsza) wejdzie w drugą, i w większą będzie wypływał sobie nawóz...
Jak uda mi się je rozmnożyć, to część pójdzie do kompostowników. Taki kompostownik powinien być zabezpieczony przed kretem (siatka na dole) i z góry przed ptakami.
Na początek musza mieć już przekompostowanie żarełko a reszta sobie przegniwa z czasem. Potrzebują też tektury (celulozy) do rozmnażania.
Poczytaj. To ponoć nie jest trudne.
*
Ponieważ dzisiaj po raz ostatni oddawałam się w ręce pewnego młodego rehabilitanta.... jeszcze raz wyskoczyłam na ryneczek i znowu wróciłam z roślinkami.
Mam moja upragniona delospermę, białą skalnicę, dwie miecznice (?) (niekwitnąca jeszcze ma być biała), pełna surfinię itd.. nie wszystkie nazwy znam
Jak nazywa się to cudo... ? pnące na s... ;)
Dorwałam też coś na parapety. Przedstawiam... mój pierwszy skrętnik. Nie mogłam mu się oprzeć...
Moje maleństwo RH nadal ma więcej kwiatów niż całej reszty. Zadziwia mnie. Stary, zaniedbany, po tym jak jesienią się nim zajęłam jest coraz ładniejszy i wkrótce zakwitnie.

Mój nowy trawnik siany z końcem kwietnia, pomimo dreptania po nim jest coraz ładniejszy, Tylko przy furtce chyba jesianią będzie dosiewka. Tam nie da chodzić się różnymi ścieżkami
Posadziłam canny od janusza. Z kłączy z tyłu, siewki na przodzie.
Kocham żarnowce. To trzecia próba. poprzednie skończyły sie niepowodzeniem z przyczyn nieznanych mi.
Jedna z nowych sasanek nie zamierza skończyć kwitnienia

Ma jeszcze pączki.
Moja pierwsza i jedyna maleńka krzewuszka. Chyba miała być czerwona...
Nie wiem co to, foto niezbyt wyszło, ale maleństwo darowane jest urocze
Jeden z czosnków
Stokrotka afrykańska z własnego siewu

z mjoże 50 nasion mam aż dwie olbrzymki...
Tegoroczne nabytki żurawkowe juz kwitną.

i kwitnące ... zapomniałam co
Katemia kupiona w tamtym roku ładnie przezimowała i rozwija się. Za to bylinowych ani widu ani słychu.