Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
Aneta - Augusta rosła na pełnym słońcu i miała długie pędy zakończone wieloma kwiatami. Moja druga rośnie w cieniu i ma trochę inne wybarwienie i już dziś mogę powiedzieć że najładniej wyglądają niektóre róże na pełnym słońcu.
ilona - nie bardzo rozumiem czym jesteś zdziwiona. Ja zamawiam róże tylko w Unii i Serbii, a tam robią wysyłki od końca października do grudnia. Jest to spowodowane tym że czekają aż róże wejdą w stan spoczynku. Nasze szkółki często za szybko wykopują róże kiedy te jeszcze kwitną i mają pełną wegetację. Pamiętam sytuację gdy dużo osób reklamowało róże bo szkółka wysyłała za szybko i na dodatek za mocno podcinała róże - te ponieważ było ciepło ruszyły, a jak przyszedł mróz to je ściął i zmarzły.
Niewiele szkółek niemieckich wysyła w październiku, szkółki francuskie wysyłają w listopadzie, tak jak np Austin. Sip gdzieś pod koniec listopada.
Zwykle róże są odpowiednio zabezpieczone w kartonie, nic im się nie stanie. Przy temperaturach spadających poniżej zera szkółki nie wysyłają róż - w końcu klient zapłacił za róże a także zależy im na dobrej opinii. O wszystkim jestem informowana.
Co do wsadzenia - zwykle po wsadzeniu róży w takim terminie podlewasz ją mocno i robisz jej kopczyk - nic jej nie powinno się stać bo taka róża już nie rośnie, nie ma więc ryzyka.
ilona - nie bardzo rozumiem czym jesteś zdziwiona. Ja zamawiam róże tylko w Unii i Serbii, a tam robią wysyłki od końca października do grudnia. Jest to spowodowane tym że czekają aż róże wejdą w stan spoczynku. Nasze szkółki często za szybko wykopują róże kiedy te jeszcze kwitną i mają pełną wegetację. Pamiętam sytuację gdy dużo osób reklamowało róże bo szkółka wysyłała za szybko i na dodatek za mocno podcinała róże - te ponieważ było ciepło ruszyły, a jak przyszedł mróz to je ściął i zmarzły.
Niewiele szkółek niemieckich wysyła w październiku, szkółki francuskie wysyłają w listopadzie, tak jak np Austin. Sip gdzieś pod koniec listopada.
Zwykle róże są odpowiednio zabezpieczone w kartonie, nic im się nie stanie. Przy temperaturach spadających poniżej zera szkółki nie wysyłają róż - w końcu klient zapłacił za róże a także zależy im na dobrej opinii. O wszystkim jestem informowana.
Co do wsadzenia - zwykle po wsadzeniu róży w takim terminie podlewasz ją mocno i robisz jej kopczyk - nic jej nie powinno się stać bo taka róża już nie rośnie, nie ma więc ryzyka.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A możecie mi powiedzieć po czym rozpoznać Augustę od Glorii Dei, bo zawsze mi się te dwie mylą.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Listeczki fajne, ale te kolczury......brrrr.......
Na pewno nie będzie jej u mnie w ogrodzie, bo mam za mały na takie egzemplarze.
Na pewno nie będzie jej u mnie w ogrodzie, bo mam za mały na takie egzemplarze.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosia łażę u Ciebie cichaczem i łażę , w końcu się wpisze abyś mi nie umykała .... 

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
No jak to czym? tym, że można je ponoć sadzić do Bożego Narodzenia, nie wiedziałam, więc się troszkę zdziwiłam i zapytałam wiarygodnego źródła czyli Ciebie, dzięki za odpowiedź teraz mogę cierpliwie czekać.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Twoja sericea wygląda jakby miała warkocze
Bordowe
Bardzo mi się podoba, a kolce to niesamowita ozdoba.

- Alutka102
- Od: 29 sie 2011, o 09:06

Brrr, jakie piękne czerwone kolce. Są większą ozdobą niż jej kwiaty.
- Deirde
Tak - kwiaty nie są jej ozdobą - zwykle pojawiają się wcześnie i kwitną może z 5 dni. W naszych warunkach też owocuje - owoce dość szybko opadają. W tym roku udało mi się zasiać jej nasiona i zobaczymy czy zejdą wiosną. Bardzo podobają mi się te typy róż - gdyby udało mi się wydłużyć ogród zakupiłabym kilka odmian róż z grupy - lutea i pimpinellifolia - na razie do mnie trafi rosa * cantabrigiensis - czekam na potwierdzenie jej od Schultheisa. Akurat ta kwitnie na cytrynowo - niestety to taki typ róż który zwykle kwitnie na biało lub na żółto.
Co do kolców - niestety zaczynają już zmieniać barwę z czerwonej na brązową - tylko nowe roczne pędy mają tą ciekawą barwę. W przyszłym roku jak zakwitnie to spróbuje użyć tła by widać było tylko krzew z kwiatami.
Ilona - jak widzisz nie ma czym się martwić, nawet podróż w paczce nie spowoduje zmarznięcia róż.
By nie było - nasiona sericea.

Co do kolców - niestety zaczynają już zmieniać barwę z czerwonej na brązową - tylko nowe roczne pędy mają tą ciekawą barwę. W przyszłym roku jak zakwitnie to spróbuje użyć tła by widać było tylko krzew z kwiatami.
Ilona - jak widzisz nie ma czym się martwić, nawet podróż w paczce nie spowoduje zmarznięcia róż.
By nie było - nasiona sericea.

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Śliczna ta różyca a te kolce są wspaniałe, może kiedyś się na nią zdecyduję.
- Deirde
Majka - z kolcami ozdobnymi masz:
rosa omeiensis atrosanguinea
rosa meiensis chrysocarpa
rosa sericea pteracantha
różnią się tylko wielkością kolców i ich rozmieszczeniem.
Sama zamówiłabym jeszcze wiosną jakieś róże dzikie z grupy:
rosa xanthina, foetida, hugonis, pimpinellifolia lub rosa ecae.
Widziałam je u Louberta, na pewno wiosną jeszcze będą dostępne.
Wiosną też będziemy zamawiać u Guillota - jeśli ktoś chce się włączyć podaje stronę:
http://www.roses-guillot.com/
rosa omeiensis atrosanguinea
rosa meiensis chrysocarpa
rosa sericea pteracantha
różnią się tylko wielkością kolców i ich rozmieszczeniem.
Sama zamówiłabym jeszcze wiosną jakieś róże dzikie z grupy:
rosa xanthina, foetida, hugonis, pimpinellifolia lub rosa ecae.
Widziałam je u Louberta, na pewno wiosną jeszcze będą dostępne.
Wiosną też będziemy zamawiać u Guillota - jeśli ktoś chce się włączyć podaje stronę:
http://www.roses-guillot.com/
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
Mnie też zachwyciły te pędy! Jedną na wiosnę muszę domówić! A jak jeszcze mają tak fajnie uderzać o siebie to tym bardziej.
Fajnie że dochodzą nowe szkółki na wiosnę. I zima będzie krótsza gdy będziemy mogły planować nowe zakupy i nasadzenia.
A czy interesuje Was szkółka http://filroses.com

Fajnie że dochodzą nowe szkółki na wiosnę. I zima będzie krótsza gdy będziemy mogły planować nowe zakupy i nasadzenia.
A czy interesuje Was szkółka http://filroses.com

Agnieszka
- Deirde
Tak - z tego co wiem to jest tam Pashmina i kilka osób zainteresowało się tą szkółką.
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Ale fajna szkółka
No i Pashmina
Ale jest tem jeszcze wiele innych cukiereczków
ale ceny a niech ich ...az sobie westchnęłam 

- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Pozwolę się wtrącić. Augusta Louise to Niemka od Tantau znana tez pod nazwa Fox Trot, Gloria to Mme Meilland lub Peace, francuska od Meillanda.kogra pisze:A możecie mi powiedzieć po czym rozpoznać Augustę od Glorii Dei, bo zawsze mi się te dwie mylą.