Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Jule, ja właśnie budując też kable pociągnęłam w ziemi i postawiłam gminę przed faktem dokonanym. Ale cały czas jeszcze nie mam podłączenia stałego tylko prowizorkę budowlaną bo kolejny raz robią przetarg na podłączenie bo się tego nie dopatrzyli. U mnie zbyt zadrzewiona działka żeby słupy na niej były, nie mówiąc że to paskudnie wygląda.
Witaj Małgosiu, to Cię los daleko od domu rodzinnego przewiał jak Ty z okolic Wrocławia pochodzisz. Nutka przyszła też w odwiedziny do moich rozrabiaków? :lol: Bas, ten większy to by się ucieszył z takiego statecznego towarzystwa, bo młoda sunia Chila za bardzo go męczy, ma niespożytą energię i jest pierwsza do psot. ;:224 A na pogodę nie mamy wpływu, trzeba się cieszyć że dziś ma być pięknie, w miarę chłodno i bez burz. Szkoda tylko że w pracy ;:223
Wando, drzew nie bardzo szkoda, mam jeszcze pewnie mocno ponad 100 sztuk. A te były cienkie i koślawe i tak zaplanowane do wycięcia. Muszę jeszcze całkiem sporą przecinkę zrobić w lesie aby te ładniejsze sosny się rozrastały. Leśniczy pozaznaczał co jest do usunięcia i powoli to robimy we własnym zakresie. To dość cieżka praca więc posuwa się stopniowo. Zwykle wiatry wieją od frontu domu, gdzie jest otwarta przestrzeń. To pierwszy raz jak wiało od strony ogrodu i lasu.
Marzenko, mam dwóch facetów, wzięli się do roboty i szybko uprzątnęli :uszy Ale i tak jeszcze sporo drzew jest, które jakby wywróciło to dach uszkodzą albo na domu albo na garażu. Takie niestety ryzyko wliczone w piękne widoki. ;:224
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No to dobrze, że masz takich pomocników. Mójego większego faceta wiecznie nie ma w domu, a drugi, dzielny i chętny do pomocy jeszcze trochę mały ;-).
Na weekend jednak wraca M z pracy i trochę zburzy nam nasz harmonogram zajęć domowych. Na ogród też będzie mniej czasu.
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Jolu jak czytałam ,gdzie mieszkasz to Ci troszkę zazdrościłam :wink:
Las, spokój,cisza błogosławieństwo na stare lata.Jednak te uroki mają dobre i złe strony :(
Ja pewno w czasie takiej wichury umarłabym ze strachu ;:108 Strasznie boję się burzy ;:oj Do braku prądu jestem przyzwyczajona u nas często wyłączają i wówczas lampy naftowe idą w użytek ,jak w średniowieczu :;230 .Jednak ma to swój urok ;:7
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, mojego większego też ciągle nie ma i nawet mam wyrzuty sumienia że go gonię do roboty jak się pojawia ale cóż, trochę ruchu jeszcze nikogo nie zabiło. Za to młodszy ma inne zainteresowania więc też go ciężko zmotywować ;:223 Marzenko, nie narzekaj że wraca. Synek się ucieszy, trochę zamieszania a jaka przyjemność jak cała rodzina w domu :tan

Ewo, ja też z wiekiem zaczęłam się bać burz. A ostatnia była naprawdę lekko przerażająca. Dobrze że nie byłam sama. Ale nic się wielkiego nie stało i trzeba się oswajać z takimi zjawiskami bo są coraz częstsze. A widoki warte są poświęceń od czasu do czasu. No ja niestety lampy naftowej nie mam, były latarki i świeczki :;230 Też było nastrojowo :heja Dzięki za odwiedziny ;:196

To teraz trochę widoczków, choć większość zdjęć wyrzuciłam bo było bardzo silne słońce a ja dałam za duże przesłony i wyszły ciemne. Zobaczyłam dopiero po ściągnięciu na komputer że nie da się oglądać.
Obrazek bardzo spodobała mi się kolorystyka tych dalii, więc wymieniłam w donicach na tarasie przekwitłe już mocno bratki na takie słodziaki
Obrazek
Obrazek Liatrie zaczęły swój pokaz
Obrazek jedne zdjęcia za jasne, inne za ciemne. coś nie miałam dobrego dnia do fotografowania
Obrazek
Obrazek
Obrazek zdecydowałam się wreszcie na rozwar do ogródka. nie sądziłam że te kwiaty są takie urokliwe
Obrazek
Obrazek A tu kolejna niespodzianka, zakwitła lobelia z własnego siewu. Ale na ilość jaką wysiałam to mizeroty i tylko cztery kępki. No nic ale się udało, w przyszłym roku będzie lepiej
Obrazek
Obrazek Hortensja pnąca wreszcie nawiązała kontakt z drzewem, może teraz jej łatwiej pójdzie wspinanie się
Obrazek
Obrazek Moi najwierniejsi pomocnicy w ogrodzie. Nie odstępują mnie nawet na krok

I inne różności
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz ladna ta hortensje ;:108 Zwierza sa super i fajnie miec towarzystwo w robotach.
Moja pnaca hortensja nie daje rady przy tym moim jalowcu. Nie chce rosnac kompletnie - poczekam jeszcze do przyszlego roku, jak nie wypusci chociaz jednego nowego listka, to będę musiala ja przesadzic gdzie indziej.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, a ja właśnie u Ciebie się gościłam :;230
Hortensja jest piękna, niestety zdjęcia do bani. Sierściuchy niestety czasem za mocno pomagają ;:224
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Przepięknie u Ciebie, hortensje okazałe no i zakochałam się w lobelii, muszę ją mieć w przyszłym roku ;)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prawdziwie barwne show w wydaniu chabazi, ślicznie kwitną Jolu ;:167
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, ja tak zrzędzę, ale tak w ogóle to cieszę się, że M przyjeżdża. Zawsze to choć na parę dni odciąży mnie z części obowiązków. No i rodzinka w komplecie to fajna sprawa.
Kwiaty u Ciebie jak trzeba, muszę zdobyć latrie, bo widzę, że one dobrze rosną u Ciebie. Moje białe z B, nie są takie okazałe.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno, tylko z lobelią nie zrób tego błędu co ja nie kupuj przylądkowej tylko zwykłą. Ja też na FO się dowiedziałam że ta przylądkowa to tak słabo rośnie. Na przyszłość będę mądrzejsza. Dzięki za porady w sprawie sadzonkowania ;:180 Może uda mi się coś stworzyć.

Magdo, bardzo dziękuję choć pochwały trochę na wyrost. Jakoś nie radzę sobie jeszcze z przestrzenią, robię pięć dużych rabat na raz to nigdzie nie jest do końca ok. I jakoś ostatnio nie mam fazy na fotografowanie ;:219
Marzenko, wiem, ja też zrzędzę jak mój wraca bo zaraz bałagan a jak go nie ma to wiem że jak coś gdzieś położyłam to tam jest. No i on gotuje więc robi straszny rozgardziasz w kuchni. Ja mało gotuję to jak kuchnię wysprzątam to mam tydzień czysto :;230
Liatrie niestety już przekwitają te co w szkółkach i trudno dokupić coś co się jeszcze nada. No chyba że nie zależy Ci na tegorocznym kwitnieniu a na tym żeby się do przyszłego roku rozrosły. Moje fioletowe są zeszłoroczne więc trochę nabrały ciałka. Białe to niedawny zakup

Obrazek
Obrazek bardzo ciemne zdjęcie ale przed tą dużą kępą dosadziłam jeszcze dwie malutkie. Efekt będzie dopiero w przyszłym roku ;:224
Obrazek I zakwitła nowa lilijka Mont Blanc.
Obrazek Oskubałam jej pylniki żeby dłużej była ładna bo nie wiem czy się brudzi tak jak Muscadet czy nie więc tak na wszelki wypadek
Obrazek szarłat zwisły ma już całkiem spore kwiatostany
Obrazek nowy nabytek jałowiec płożący Andorra Variegata. Ma śliczne złociste przebarwienia na gałązkach, choć ma moim "mistrzowskim" zdjęciu pewnie niezbyt widać ;:223
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jolu, coraz piękniejszy ten Twój las... Dosypałaś chyba sporo kory ostatnio i rośliny dzięki niej fajnie się uwypukliły...
Wyjątkowo ładnie prezentują się liatry... mnie brakuje białych, ale na pewno je dokupię...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jolu, dziękuję za odwiedziny ;:167
Las rzeczywiście pięknieje z każdym dniem- jestem zachwycona hortensjami!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Jolu cudownie w tym Twoim lesie ;:167 A i pomocników masz rewelacyjnych ;:215 z takimi praca w ogrodzie to sama przyjemnośc :lol: :wink: :tan
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jolu, masz piękne hortensje a lilia Mont Blanc po prostu śliczna ;:173 Fajnie by wyglądała w zestawieniu z fioletową ostrożką, myślałaś o tym żeby dobrać jej towarzystwo? :D
Bardzo lubię Twój leśny zakątek, ale drzewa mogą też być problemem, jak piszesz..oby pogoda była dla Was łaskawa w weekend ;:196
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agunia, dzięki ale ja tego jakoś nie widzę. Ciągle bałagan bez ładu i składu i mnóstwo zielska i stale zmieniana koncepcja. A kory można sypać tonami i tak znika w tym piasku. Liatrom spróbuję zrobić lepsze zdjęcia bo ta sesja wyjątkowo się nie udała. Było bardzo ostre słońce i chyba za mocno ustawiałam filtry albo nie zauważyłam jakiegoś ustawienia i totalnie poległam. Wrócił syn z nad morza to mnie trochę podszkoli w fotografowaniu. Liatrie też będę dokupować bo jak sobie tak dobrze radzą to dla mnie duża ulga, nie muszę walczyć o przetrfanie wszystkich roślin. :uszy

Monia, niezasłużone :oops: ale dziękuję za komplement. Hortensje z pewnością obrosną w towarzystwo, tylko muszę szczegółowo opracować plan rabaty żeby nie było na łapu capu a ostatnio bardzo cierpię na niedobór czasu. Wypoczywaj i wracaj szybko z nowymi obrazkami ogrodu malowanymi Twoją ręką :wit

Małgosiu, jakoś walczymy z roślinkami o przetrwanie. Pomocnicy częściej coś zbroją niż pomogą ale przynajmniej wyłapują komary krążące wokół mnie. Przy okazji dostaje się też rykoszetem roślinom ale nic na to nie mogę poradzić. ;:185 Wymiziaj Nutkę ;:108

Kasiek, witaj, bardzo mi miło że w nadmiarze pracy udało ci się do mnie zajrzeć ;:168 Nie mam tak pięknego ogrodu jak Twój ale stopniowo zdobywam w lesie coraz więcej pola ;:134 Rabata z lilią miała być początkowo zupełnie biała, potem dodałam jej trochę czerwonych akcentów tawuł, lili i teraz kwitnących dalii, ale zupełnie nie podoba mi się to połączenie. Jestem w trakcie zmiany koncepcji i chcę dodać trochę bladego różu i fioletu właśnie. Robię listę lilii do dodania ale stona Lilypo.. jeszcze nie jest czynna ;:224 . Pozostałe lilie już przekwitły i została ta bidula sama. Będą jeszcze kwitły Triumphatory ale pewnie dopiero za tydzień. Ostróżki na tej rabacie mam już białe i bardzo mi się podoba Twój pomysł, dosadzę jeszcze fioletowe. Efekt dopiero za rok, bo lilia zaraz przekwitnie ;:224 ;:168
Obrazek ostróżki z mojego siewu. W przyszłym roku będzie ich znacznie więcej :tan

Obrazek ciekawa jestem czy ktoś zgadnie co to za kwiat :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”