Chińska róża(Hibiskus rosa-sinensis) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chińska róża (Hibiscus rosa-sinensis)

Post »

Marne szanse. Ale posadź do ziemi i pod słoik. Ale z dala od innych roślin. Szkoda :(
Pozdrawiam, Mirka
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Posadze. Zamiast sloikow, uzywam jednorazowych kubkow do piwa - sprawdzaja sie. Dziekuje za rady. ;:196

Przekopalam go dokladnie w poszukiwaniu czegokolwiek zywego, ale korzenie tez juz sie rozlazily. Trudno, mam choc tego jednego rekonwalescenta, wiec nie jest tragicznie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Paulinaaa
1000p
1000p
Od: 9 sty 2013, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Crazydaisy szkoda starań z niego nic nie będzie :(
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety wiem. Dobrze ze choc jeden z nich przezyl, choc tez wygladal na jedna noga w worku na smieci.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p

Post »

Moja nowość :D Niestety, ale z mszycami :(

Obrazek
Pozdrawiam, Mirka
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Ale cudeńko ;:oj ;:oj
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Miruś piękny :D
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p

Post »

Dziękuję kobietki :D
Pozdrawiam, Mirka
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sliczny! Mszyce to mial moj "senior" nawet w domu - przylazly jakos - ale to sie szybko zalatwia na szczescie.
Kinga
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Nie wiem czy w dobre miejsce trafiłam, ale zobaczymy. :wink:

Mam pięknego hibiskusa.Chcę go przyciąć na wiosnę, tylko nie wiem jak. Może doradzicie jak go fachowo obciąć by miał ładny kształt? :tan
W dodatku nie wiem jak z niego zrobić maluszki, wyczytałam, ze obciac parę gałązek i do ukorzeniacza. Hmm ? ;:173

https://www.dropbox.com/sh/onkbbjt9z9o219h/PwakKNTNHF
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz takiego jak moj "senior"... Zalezy co chcesz z nim zrobic. W zasadzie mozesz go ciac nawet bardzo mocno, najwyzej nie bedzie kwitl jakis czas po tym zabiegu. Swojego prowadze na drzewko i systematycznie "podgalam" od dolu, potem pilnuje zeby usunac wszystko co probuje odbic z pnia i jest niezle, ale po silnym cieciu tej wiosny, dopiero teraz widze u niego paczki kwiatowe.
Co do ukorzeniania, to ukorzenialam bez "wspomagania" ukorzeniaczem - cielam sporo ponizej liscia, tak, zeby mial dlugi ogonek, usuwalam duze liscie, zeby ograniczyc transpiracje, zostawialam 1 najwyzszy i oczywiscie wierzcholek, wsadzalam w ziemie z piaskiem i plastikowy kufel na leb zeby nie parowal. Oczywiscie trzeba podwietrzac. Jak masz ukorzeniacz, to oczywiscie... Ja teraz tez mam. :tan
Kinga
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Patrzcie jakie cuda ;:oj
Obrazek

Obrazek

Muszę je mieć ;:98
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

crazydaisy pisze:Masz takiego jak moj "senior"... Zalezy co chcesz z nim zrobic. W zasadzie mozesz go ciac nawet bardzo mocno, najwyzej nie bedzie kwitl jakis czas po tym zabiegu. Swojego prowadze na drzewko i systematycznie "podgalam" od dolu, potem pilnuje zeby usunac wszystko co probuje odbic z pnia i jest niezle, ale po silnym cieciu tej wiosny, dopiero teraz widzę u niego paczki kwiatowe.
Co do ukorzeniania, to ukorzenialam bez "wspomagania" ukorzeniaczem - cielam sporo ponizej liscia, tak, zeby mial dlugi ogonek, usuwalam duze liscie, zeby ograniczyc transpiracje, zostawialam 1 najwyzszy i oczywiscie wierzcholek, wsadzalam w ziemie z piaskiem i plastikowy kufel na leb zeby nie parowal. Oczywiscie trzeba podwietrzac. Jak masz ukorzeniacz, to oczywiscie... Ja teraz tez mam. :tan
Na pewno chcę go przyciac, za mocno mi leci na bok i w gore - przez co wydaj mi sie ze ma mało liści ( zalezy jaka strona do słonca, bo mam okno południowe ). No ale jeszcze pomysle i zobacze.
Kiedy dobry moment na ukorzenianie? :wink:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Belfedor, daj spokoj... ;:202 TAKICH "wzorow" jeszcze nie widzialam, ten pierwszy szczegolnie mi sie podoba.

Moje "maluchy" pod kuflami:
Obrazek

Maluchy stoja przy zachodnim oknie, w pomieszczeniu gospodarczym, podwietrzam po kilkanascie minut dziennie.

Mara, a wiesz ze nie wiem kiedy najlepiej ukorzeniac? Ja to robilam jak mi sie akurat "widzimisie" wlaczylo. Przy okazji ciecia formujacego na pewno bym ukorzeniala, bo "material" sam sie prosi o ziemie. Co do samego ciecia... Ta forma hibiscusa w ogole lekko sie plozy, rosnie nieco na boki, jest malo "pozbierana". Ja tne to, co idzie mi nie tam gdzie chce, skracam pedy zeby sie rozkrzewialy, usuwam niektore zupelnie (te dolne zwykle). Z tego co widze, hibiscus potrafi przezyc naprawde silne ciecie - na mojego pierwszego spadlo dziecko i zostal z 10 letniej rosliny kilkunastocentymetrowy pniaczek - odbil z tego pniaka i zyje sobie dalej. Teraz mam 6 letnia rosline, wiosna obcielam korone "na jeza" - zostawilam krotkie odcinki galezi, usunelam zupelnie najnizsze. W tej chwili wyglada tak:
Obrazek
Stoi przy poludniowym oknie, w miare jak bedzie sie wydluzal pien, będę obnizac doniczke.
Kinga
Awatar użytkownika
mara
200p
200p

Post »

Nieźle te kufelki wyglądają :) A powiedz mi, jak mam na długość ciąć "sadzonki" ? Moja roślinka z tego co wiem ma około 30 latek ;:138 Serio wiekowa jest. Już nie raz miałą kreskę przez moją rodzinę ustawioną, ale biedna ja zawsze krzyczałam by mi kwiat zostawili ;:173
Ziemia zwykla uniwesralna wystarczy - prawda?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”