Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Spojrzałem jeszcze raz i mnie zaciekawiały te biało zielone jak snake ale kształt jak u birdhouse. Czy to jakaś krzyżówka?
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
vanyavala czy chodzi ci o te z ostatniego zdjęcia? Jeśli tak to jest tykwa Froggy
Pozdrawiam Janusz
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Tak właśnie o tych z ostatniego zdjęcia myślałem, dzięki. Muszę zapolować na nie i na snake też bo fajnie wyglądają.
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Snake na 100 % widziałem na wiosnę w sklepie ogrodniczym. Dziś podjechałem sprawdzić czy nie zostały w sprzedaży jakieś torebki z nasionami do dziś. Niestety z tykw były tylko Birdhouse i Kobra. Nie muszę chyba o tym pisać ,ale zakupiłem po paczuszce na przyszły sezon 

Pozdrawiam - Krzysztof
A ten ogrodniczy to jakaś sieciówka? Jak zazwyczaj szukałem nasion tykwy w zwykłych ogrodnikach to znajdywałem tylko dynię ozdobną.
.
A to druga część mojego zbioru, ta była oddalona od tej pierwszej dlatego są na innych zdjęciach

jedna tykwa podczas pozowania spadła i pękła jej szyjka

poświęciła się.
Tutaj moją ulubioną tykwą jest kobro-birhouse (mieszaniec)
A to druga część mojego zbioru, ta była oddalona od tej pierwszej dlatego są na innych zdjęciach

jedna tykwa podczas pozowania spadła i pękła jej szyjka

poświęciła się.
Tutaj moją ulubioną tykwą jest kobro-birhouse (mieszaniec)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj ale tu macie piękności. Miałam już wcześniej napisać, ale dopiero się w sobie zebrałam. Ta wężowa tykwa cudowna. Ciekawe by były reakcje ludzi, umieścić taką w ogrodzie przed domem ;)
Artur_ a dało by radę opisać jakie odmiany są na tym zdjęciu (zwłaszcza te z żółtym są dla mnie piękne).
kuczjan a co to takie czarne z pomarańczowym, bo śliczne.
Tak sobie myślę, że bym tego od dyni ozdobnej nie rozróżniła. Bardzo efektowne np. do postawienia na oknie...
Artur_ a dało by radę opisać jakie odmiany są na tym zdjęciu (zwłaszcza te z żółtym są dla mnie piękne).
kuczjan a co to takie czarne z pomarańczowym, bo śliczne.
Tak sobie myślę, że bym tego od dyni ozdobnej nie rozróżniła. Bardzo efektowne np. do postawienia na oknie...
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
Zapewne chodzi Ci o large fungo, to jest coś takiego jak turecki turban.Alyaa_ pisze:kuczjan a co to takie czarne z pomarańczowym, bo śliczne.
A co do tykwy wężowej to faktycznie jedna stała u mnie w ogrodzie ale się złamała.
Tykwę wężową uprawia pierwszy sezon i wydaje mi się że można ją formować podczas rośnięcia
tak aby uzyskać różny kształt węża. Zapewne w przyszłym roku popróbuje
Pozdrawiam Janusz
.
Alyaa nie da rady napisać bo nie mam pojęcia, te żółte to są dynie kupiłem je w mixie nasion dyń. Możliwe że niektóre to są Autumn wings
Nadzieja oprócz dyniowatych masz ładne kaktusy. W lecie będą kwitły.
Kuczjan dobrze ci się wydaje, tykwę wężową można formować w dowolny sposób. Można ją np okręcić sznurem podczas wzrostu i wtedy powstaną takie wgłębienia na tykwie. Jeśli okręcimy w powtarzalny wzór to oczywiście zostanie on taki na tykwie.
.
Alyaa nie da rady napisać bo nie mam pojęcia, te żółte to są dynie kupiłem je w mixie nasion dyń. Możliwe że niektóre to są Autumn wings
Nadzieja oprócz dyniowatych masz ładne kaktusy. W lecie będą kwitły.
Kuczjan dobrze ci się wydaje, tykwę wężową można formować w dowolny sposób. Można ją np okręcić sznurem podczas wzrostu i wtedy powstaną takie wgłębienia na tykwie. Jeśli okręcimy w powtarzalny wzór to oczywiście zostanie on taki na tykwie.
.
-
kuczjan tak o tą mi chodzi, piękna jest. Ta wężowa super efektowna.
Artur_ są podobne do dyń ozdobnych co zdjęcia zamieścił ktoś jakiś czas temu w wątku dyniowym. One mnie zauroczyły. Czy miks nasion dyniowych kupiony u nas w Polsce w jakiejś sieciówce czy w sklepie internetowym? Jak już się zdecydowałam posadzić dynie to i ozdobne bym zasadziła.
Artur_ są podobne do dyń ozdobnych co zdjęcia zamieścił ktoś jakiś czas temu w wątku dyniowym. One mnie zauroczyły. Czy miks nasion dyniowych kupiony u nas w Polsce w jakiejś sieciówce czy w sklepie internetowym? Jak już się zdecydowałam posadzić dynie to i ozdobne bym zasadziła.
Alyaa nasiona mix dyń ozdobnych kupiłem w Tesco, kosztowały chyba 4 zł bez grosza. Na wiosnę będą nasiona.
-
Hmm ja do Tesco nie chodzę. A to pewnie w tych dużych będą mieć. Pewnie wiosną? To specjalnie będę tam chodzić szukać.
To jak nie w Tesco to są też w Leclerku na wiosne. Kupując mix nasion zawsze jest jakaś taka niepewność jaki kształt owocu urośnie z danej roślinki. Poza tym jak się sadzi tak jak u mnie wiele odmian dyniowatych blisko siebie to powstają mieszańce - za rok wcale nowa dynia czy tykwa nie musi wyglądać tak jak owoc z którego zbierzemy nasiona.
-
Oj wiem, może to dziwne, ale lubię niespodzianki. W tym roku miałam smaczną: patison się z kabaczkiem zmieszał i wyszła taka gruszka
Oj trzeba będzie markety poobserwować pod kątem nasion.