Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Marto no shilleriana rośnie duża, ale przez kilka lat spokojnie by się w orchidarium zmieściła ;:306
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

No, to następny storczyk, który tu będziemy wkrótce porównywać to będzie chyba Phal. celebensis :D
Norbert się tylko trochę wyłamał, bo ma krzyżówkę z nieco innymi liśćmi. Ale... za to będzie ciekawiej ;:333

Co do schilleriany, to zanim Marto ona wyrośnie do takich rozmiarów o jakich piszesz, to wszyscy tu zdążymy się zestarzeć :;230
Zgadzam się z Luisą, że spokojnie możesz ją wsadzić do orchidarium. No, chyba, że tam właśnie ruszy z kopyta...

Czytam Twoje info o hydro i myślę sobie, że to dużo zachodu z tym dostosowywaniem storczyka.
Jak mam rozumieć uwagę, że doniczka będzie stała "nad wodą" ? Ja w takim razie u zdechlaczków w moim
pseudo-hydro wolę żeby zgniły wszystkie korzenie, a potem odrodziły się nowe bez tych wszystkich zabiegów.
Wiele nie ryzykuję, bo i tak prędzej czy później by padły. A po ok. trzech tygodniach już widzę u trzech oznaki odżywania ;:215
MirkaS pisze:Ja niebawem wyniosę moich podopiecznych do szklarenki i wyobraź sobie ile będzie wolnego miejsca na parapetach ;:215 Dobra taki żart ;:306
Moja radość jest podobna do Twojej, gdy wynoszę storczyki na balkon.
Ta radość trwa jednak do czasu...gdy jesienią muszę je wnieść z powrotem, a w międzyczasie nakupiłam lub dostałam ileś nowych ;:24

Koci szkodnik wygłaskany :D Nawet na nią nie byłam zła, bo się pewnie czegoś wystraszyła.
A ja podobnie jak Ty mam ostatnio na swoim koncie złamany pęd u hybrydy Phal. i utrącony najmłodszy liść u Dtps itp. :?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z Schilleriana w orchidarium jest taki problem, że musiała bym ją dać na podkładkę a później ją znów ściągnąć (?). Kurcze kusicie mnie, żeby ją tam wrzucić :;230 chyba, żeby ją w doniczce tam dać na dno, jak już mi się hydro zrobi z niej :uszy tylko co jakby jej się tam kwitnąć zachciało na tym dnie? Ni jak wyciągnąć, bo by pewnie pęd wstrzymała ;:174 oj kurcze już niech stoi na tym parapecie ;:306

Odnośnie hydro i mojego stwierdzenia "nad wodą".... No ja mam specjalnie do tego osłonki takie z "kominkiem" w środki. Takie te typowe do storczyków, co to niby woda ma ociekać. I dzięki temu mogę sterować ilością wody, czyli raz w wodzie a raz nad wodą. Płaskie dno w osłonce nie daje tej możliwość a ja bardzo nie lubię i boję się tego gnicia korzeni. Tym. Bardziej jak nie przestawiam zdechlaka, tylko takiego z pięknymi korzeniami to aż żal je skazać na śmierć. Stąd moje kombinacje, które faktycznie wymagają poświęcenia czasu ;:222 ale faktycznie po paru tygodniach od trzonu wychodzą nowe korzenie i można by było poświęcić te stare, ale jakoś nie mam serca do tego.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto masz dużo racji co do schilleriany. W orchidarium faktycznie musiałaby wisieć.
Wystarczyłoby żeby miała tylko taki długi pęd jak ta moja pierwsza i już byłby problem co z nim zrobić.
Przyznam, że w orchidarium taki zwisający pęd wyglądałby nieziemsko, ale nie mogłaby rosnąć w hydro.
W takim razie pozostaje parapet. Tam też może być pięknie :)

Dzięki za wyjaśnienia Twojego sposobu hydro. Nie wiedziałam, że "nad wodą" okaże się takie proste ;:215
Gdybym miała taką roślinę jak Ty - niedawno kupioną, zdrową, z pięknymi korzeniami, też bym nie ryzykowała.
Moje 'szpitalne' prawie nie mają co tracić, więc mogę ryzykować.
Zrobiłam fotki, w jakim stanie przystąpiłam do reanimacji. Z sześciu - jedna już wylądowała w śmietniku.
U innych widzę, że jest nadzieja. Nie ma tam ani jednej hybrydy Phalaenopsis. Czas pokaże jak zareagują.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam w przyszłości na relacje foto z reanimacji. Szkoda, że już jedna tego nie wytrzymała :| Ja już sporo mam takich beznadziejnych przypadków, co udało mi się w hydro uratować. Mam Phal. Zambia. Był już taki moment, że zgniły wszystkie korzenie a było ich 2, mimo, że je pilnowałam, jednak były uszkodzone to nie miały dużych szans. Zambia miała już miękkie liście i swoimi oczami chyba widziała już "drugą stronę". Jakimś cudem wytuptałam jej życie. W ramach nagrody oblepiła się 3 basal keiki ;:215 i masą korzeni. Życzę tego też Tobie z Twoimi reanimką ;:215

Odnośnie Phalaenopsis schilleriana to zostawiam na parapecie i zobaczymy jak jej hydro posłuży ;:215
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30

Post »

Joasiu pokażesz swoje reanimki? Trzymam za wszystkie kciuki, teraz jest dobry czas na takie operacje.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, Luiso, oczywiście pokażę swoje reanimki. Jednak na razie brakuje mi czasu. Poczekam na jakiś ruch z ich strony.
Póki co ja się uczę hydro, a one się aklimatyzują :wink:

Ostatnio robiłam wielkie przesadzanie. Poszły w ruch nieco większe doniczki. Niektóre storczyki pozornie ładnie sie rozwijały,
ale w środku wymagały interwencji. Swoją drogą to straaaszna papranina... Zarwałam nockę :?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojjj tak zarwane noce skąd ja to znam ;:222 ostatnio też cały czas coś przesadzam. Jak nie nowości, to wszystkie hybrydy ładuje w hydro ;:218
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś dzień oczekiwanej wystawy :) Wyjechałam rano, a wróciłam ok. 21-ej.
Po emocjach wystawowo-towarzyskich, po dwugodzinnej podróży do Gliwic
musiałam wraz z zakupionymi storczykami podrałować prosto do pracy aż do wieczora.

Biedne storczyki w papierach i reklamówkach jakoś przeżyły, ale widać, że są wymęczone podobnie jak ja ;:60

Ale.. co tam zmęczenie. Spotkałam Lucynkę i poznałam Martę z super grzeczną córeczką i bardzo pomocną Mamę Marty :D
Marto, Ciebie dokładnie tak sobie wyobrażałam ;:215

O dziwo, nawet miałyśmy czas porozmawiać z sobą w czym gorączka storczykowa nam nie przeszkodziła.

Czytałam już opis zakupów Marty (5 sztuk) i śmieję się tu pod nosem, bo ja dla siebie kupiłam też 5 sztuk (+ 3 na prezenty)
i Lucynka kupiła 5 sztuk (ciekawe ile kupi jutro Kasia74 i Norbert ;:191 ) A może jeszcze ktoś się skusi pojechać ??

Moje roślinki pokażę w niedzielę, bo dziś już egipskie ciemności (w których niestety wypatrzyłam na jednej sztuce
pasażerów na gapę - wełnowce). Jutro natomiast Dzień Matki i czasu zabraknie.

Pokażę tylko migawkę z klimatu wystawy:

Obrazek

Środkowa część to ekspozycja, a wokół ścian stanowiska handlowe.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu ;:196 czekam do niedzieli :) biedne kwiatuchy ile one się napodróżują żeby móc zagościć w naszych domach a i tam czasem na nie czeka ;:14
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
olcia84
200p
200p
Od: 8 gru 2013, o 20:41

Post »

Zazdroszczę! Ja jeszcze nigdy nie dotarłam na taka wystawe :evil: może to i dobrze dla mojego portfela :;230
Art pisze: Ale.. co tam zmęczenie. Spotkałam Lucynkę i poznałam Martę z super grzeczną córeczką i bardzo pomocną Mamę Marty :D
Marto, Ciebie dokładnie tak sobie wyobrażałam ;:215
Przyznam ze często się zastanawiam stojąc gdzieś w jakimś centrum ogrodniczym albo stoisku storczykowym czy przypadkiem te kobitki co tez tak szperają to nie jakieś forumowe znajome ;:108 i bardzo mnie ciekawi jak wyglądacie :D Asiu - Ciebie sobie wyobrażam jako taką ciekawie ubraną , rudą , uśmiechniętą artystkę ;:80 ;:92 ;:74 ;:72 ;:47
Storczyki na poddaszu
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno cieszę się, że sprostałam swoją osobą Twoim wyobrażeniom :;230 a córka to wiesz, umie sprawiać pozory ;:215
Widzę, że magiczną liczbą 5 jest ;:215 ciekawe co tam uszarpałyście ;:138
PS musisz mi fotkę na pamiątkę wysłać ;:215 tylko tą co to na niej normalnie wyszłam ;:306
Od czekam do jutra na relacje z zakupów ;:215
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olciu, ciekawa jestem czy byłaś na jakiejkolwiek wystawie orchidei, czy chodzi Ci może o taką o międzynarodowym charakterze ?
Może i z Tobą uda się kiedyś spotkać ;:168 (najlepiej większą grupą). To zawsze bardzo miłe doświadczenie ;:162

Twoje wyobrażenie mojej osoby bardzo mnie rozbawiło :;230 Jedyne, co się zgadza (choć tylko połowicznie)
jest ukryte w emotikonach ;:113
Żałuję bardzo, że nie jestem ruda, bo to podobno nie kolor, tylko charakter (albo charakterek :D ).

Ciebie wyobrażam sobie jako tajemniczą dziewczynę, ciemnowłosą, o krótkiej fryzurce. Pewnie też się nieźle pośmiejesz ;:306
MirkaS pisze:Asiu ;:196 czekam do niedzieli :) biedne kwiatuchy ile one się napodróżują żeby móc zagościć w naszych domach a i tam czasem na nie czeka ;:14
Mireczko, faktycznie moje storczyki nieźle się wcz. napodróżowały - nawet z przesiadkami.
A co do Twoich podróżujących, to dzisiaj dopiero gdy oprzytomniałam, zrozumiałam aluzję...
Mam nadz., że jutro uda mi się porobić zdjęcia i pokazać co kupiłam :)

Marto, nie wiem ile dzieci w wieku Twojej córeczki wytrzymałoby tak długo na plecach Mamy, unieruchomionych w nosidełku,
w dodatku dusznej i gorącej atmosferze - bez marudzenia ?? To MAŁA BOHATERKA ;:215

Dzisiaj się okazało, że nasza magiczna liczba '5' u mnie się nie sprawdzi. Moja jedyna rodzinna Storczykomaniaczka
wybrała jednak storczyka z mojej kolekcji (z poprzednich zakupów) zamiast tego, którego jej przywiozłam.
Mnie podobają się obydwa, więc było mi wszystko jedno. Razem będzie więc 6.
Dostałam też 2 prezenty, o których również jutro :D

Nasze fotki wciąż oglądam żeby powspominać :D Twoja Mama też coś cyknęła, więc może wymiana ?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam pokazać zakupy z Wrocławia. Robione spontanicznie w stylu "co mi się spodoba", bez listy chciejstw :)

Dzień przed wystawą dostałam w pracy prezent od koleżanki. Bez fiszki - pewnie to jakaś Brassia
Lucynka twierdzi, że trudno ponownie doprowadzić je do kwitnienia. Urocze pajączki (tu obok giganta po Mamie) :)

Obrazek Obrazek

I zakupy:

1. Czerwono kwitnąca hybryda bez fiszki, ale z pokroju to chyba jakaś Epicattleya. Mam słabość do czerwonych :wink:

Obrazek

2. Doritis pulcherrima var marmorata (mama i 2 małe basal keiki). Druga fotka - widok z góry wyolbrzymia nieco roślinę.

Obrazek

Obrazek

3. Phal. Anna Larati Soekadi ' Rainbow' x Self. To w niej przywiozłam wełnowce. Obowiązkowo do przesadzenia.
Póki co wyjęłam dwa leniwe tłuściochy :?

Obrazek

Obrazek

4. Phalaenopsis Mayang Angel - 5-ciopędowy, przekwitający i dzięki temu cena 50 zł., o 45 zł niższa niż na innym stoisku.

Obrazek

Obrazek

5. Mini-Cattleya - (Sc. Beaufort x Lc. Orglade's Glow) 'Kewpie'

Obrazek

6.Sedirea Japonica x2 maleństwa - jedna dla mnie, druga prezencik dla Mireczki :) Liście chyba czymś nabłyszczyli

Obrazek

I do pełni szczęścia brakuje tu jeszcze ofiarowanej mi przez Lucynkę Phalaenopsis Cornings Violet
(ten storczyk to dopieeero się napodróżował PKP)

Obrazek

Dziękuję Lucynko ;:196
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asia ale fajne zakupy zrobiłas. Nad trzema pokazywanymi przez Ciebie kwiatkami też się zastanawiałam.
Kupilam jeden ten co Ty phalaenopsis Mayang Angel. A przy okazji u kogo kupilaś swojego za te 50 zł?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”