Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Nelu, a co to znaczy "koniec z buszem" ? :shock:

To zdjęcie z widocznymi schodami świetne, wygląda to tak, jakbyś musiała przeciskać si między tymi roślinami, żeby dostać się do domu :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu powiem Ci że serce też mi biło gdy go wycinałam ale rozum zwyciężył dzisiaj już nie musiałąm zamiatać co za ulga. Piękna jest ta Cleome Seniorita Rosalita ale u mnie koniec z kupowaniem kwiatów rosnących w donicach z lilii zostały mi 3 donice i do jesieni jeszcze ich mam zamiar posadzić do ziemi i z liliami w donicach będzie koniec. Uwielbiam je jednak muszą mi wystarczyć tylko w gruncie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlaczego miałabyś się pozbywać miniaturki E.M.?
Śliczna kleome. Miałam cleome w 3 kolorach: biały, różowy i taki, jak ma Twoja. Czy moja też była Sinioritą Rosalitą? ...
Wejście do domu pięknie obrośnięte! Wyobrażam sobie, jak pachnie tam floksami :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gabriela pisze:
jarko pisze:

A tak ogólnie, to wydaje mi się że róże potrzebują miejsca, wtedy mają więcej przewiewu i mniej atakowane są przez choroby...
potwierdzam, moje róże mają sporo miejsca mam nie powiem problem czasem z mszycami ale ogólnie są zdrowe, co prawda wyrzucam sobie, również spulchnianie ziemi jest bardzo ważne, ale tego nie robię zbyt regularnie. U mnie Handel należała do tych co to gubią liście, skracałam ją radykalnie, w tym roku uniknęła eksmisji tylko dlatego że kwitnie bez przerwy tak jak dotąd jeszcze nigdy, zdrowa, pewnie się wystraszyła :;230
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A może po prostu trzeba umieć rozmawiać z różami i innymi kwiatami ?
Bo czy to nie dziwne, że kiedy wykłócimy sie z rośliną ze ma ostatnią szansę to ona najczęściej pięknie zaczyna kwitnąć i rosnąć ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Mój Haendel nie rozumiał, co do niego mówię, albo udawał głupiego :twisted:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Śliczna ta Cleome u mnie tylko jedna sadzonka ościstej i po deszczach zrobiła sie pijana [czyli się przewraca ]a moze jej korzenie podgniły ;:224 . Busz piekny u Ciebie Neluś ,ale juz buszu nie chcę lepiej niech sobie różyczki stoją osobno z dala jedna od drugiej wtedy mogą złapać wiecej oddechu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie busz, i jakoś rózyczki sobie radzą. Pryskałam chemia 2 razy w tym sezonie. na początku lipca i teraz.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Nelu u Ciebie znowu czegoś nowego się nauczyłam - przeczytałam Waszą mądrą dyskusję na temat cięcia róż. I jeszcze chciałam Ci podziękować w sprawie powojników. Wstyd się przyznać, ale moje były po prostu zaniedbane. Jak dostały wapna, kilkakrotnie oprysk z magicznej siły, to od razu ich wygląd się zmienił. Ale wstyd :oops: , że je tak zaniedbałam.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich odwiedzających :wit Przez ostatni czas mało mnie na forum ...ale goście już pojechali,to mam trochę więcej czasu... :D
Margo2 pisze:Zresztą jak zauwazyłam róża zachowuje się inaczej w innym ogrodzie.
Nie wiem jakie warunki są optymalne, bo każda chyba lubi co innego.
U mnie jest róża Nicole prawdopodobnie, która u mojej sąsiadki i innej mojej koleżanki jest łysa. Moja jest cudownie zdrowa i pełna pąków. Kupowałyśmy razem tę różę. Także jest z tego samego chowu.
Nie wiem co jej u mnie podpasowało :roll:
Gosiu na pewno podpasowała jej Twoja opieka ...odpowiednie miejsce w ogrodzie z dobrą ziemią ...albo towarzystwo innych roślin jej służy ... :uszy
Witam szanowną Panią na Ogrodzie :D
W różanych ogrodach panują floksy :;230 I ja się cieszę z pachnących floksowych wiechci i pojedynczych kwiatów róż. I samosiejek Cleome... A Twoja Seniorita Rosalita chyba bije rekordy.
Czytałam o spaleniu Szekspira na stosie... A mój zawsze zaraza w tym roku jest jedną z lepszych róż w ogrodzie... Tak, że nie ma mądrych...
Izka na ogrodzie coraz mnie mniej...nie mam w ogóle czasu...Ale co drugi dzień zaglądam ,co tam w mojej różance słychać ,i za dobrze się nie prezentuje...Trochę liści wyzbieram z plamistością ,ale nie jest to plaga...
Obecnie kwitnie Lavaglut ,drugie kwitnbienie...trzzeciego już na pewno nie będzie... :wink:

Obrazek
Obrazek

Jarko wzruszanie gleby jest u mnie koniecznością ...ziemia potrafi u mnie się tak zasklepić ,że patyka n ie można wbić...A przekopki w tak małym ogrodzie z ciągłą chęcią powiekszania liczby roślin jest nieuniknione...ale staram się nie uszkodzić korzeni róż,tej jesieni czeka mnie jeszcze przesadzanie róż ,które kiepsko start zaczęły w tym sezonie... ;:108
Gabrysiu liście z grzybem obrywam ,gdyż potrafią bardzo szybko zainfekować jeszcze te zdrowe...a chemia może zatrzymać proces zarażania (nie wiem z doświadczenia ,gdyż jej nie używam) i rozprzestrzeniania choroby,ale te już zarażone nie mają szans na uzdrowienie...opadną same . ;:108
Masz rację ,najważniejsza jest profilaktyka,czyli gnojówki ,opryski ziołowe,na pewno przyczynią sie owe zabiegi do zdrowej wegetacji... :D
Ewuś u mnie ciągle kwitnącą różą jest min. Ballerina...gorzej sprawują się pnące...,niektóre wciąż rosną jako róże wielkokwiatowe np.Aloha,czy Eden...

Obrazek Ballerina ma wciąż dużo pąków w klastrach
Obrazek Aloha drugie kwitnienie ma bardziej atrakcyjne
Nelu co to za kleome? ja o takiej nie słyszałem :shock:
Adrianie Cleome seniorita rosalita to krzew ,który dorasta do 60 cm i wciąż kwitnie od maja i nie zamierza zaprzestać,u mnie rośnie w półcieniu ,nie choruje i nie jest zjadana przez robale...Ja ją przezimowałam w domu na parapecie okiennym ... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu Mam parę róż pnących raz kwitnących...muszę je przycinać po kwitnieniu,gdyż właściwie to jedyny moment ,kiedy można je odmłodzić ,a w mojej ograniczonej przestrzeni muszą być pod specjalnym nadzorem ... wycinanie krótkopędów z przekwitniętymi kwiatami nad drugim oczkiem ... to konieczność ,aby nie tworzyła się plątanina pędów i pędzików... :wink:
Robię tak od dwóch lat ,są sporo ogołacane ,ale w następnym roku są bardziej uporządkowane...
Poza tym staram się wycinać gałązki rachityczne ,cienkie,a zostawiam grubsze i dorodniejsze :D
Basiu Cleome zimowała u mnie jeden raz ,teraz przed przymrozkami wykopię ją z ziemi ,wsadzę do doniczki i ...znowu na chłodny parapet ...Sama jetsem ciekawa ,czy i tym razem przeżyje... :D
Oliwko tak dosłownie z tym buszem nigdy niue skończę ,ale może ograniczę trochę... :wink: Ale to przedsięwzięcie rozłożone na lata... :;230
Przeciskanie ma miejsce ...zmierzając w stronę schodów...cóż mogę poradzić ,tam rosną pachnące floksy,muszę się o nie ocierać... :lol:
Danusiu rozumiem Twoje ograniczenia z doniczkami...kiedyś trzeba się odważyć na te radykalne przedsięwzięcia...Najwyżej łezkę się uroni... :wink:
Izka pozbywam sie tej ładniutkiej miniaturki ,bo u mnie choruje i źle jej u mnie ...Ania ją przygarnie... :uszy Ta Cleome Seniorita jest tylko w jednym kolorze liliowym .Ty może masz te jednoroczne :D
Przy schodach pachnie i floksami,i clematisem aromatica i groszkiem pachnącym ...Jeszcze Comte de Chambord rozwija kwiaty...ogólnie jest pachnąco ...
Taruś takie masz przestrzenie ,że róże moga rosnąć w warunkach dla nich najdogodniejszych...U Ciebie jest wspaniałe rosarium ,a po paru latach to nie można będzie wyjść z zachwytu :shock:
Grażka nieraz sie przekonałam ,że ultimatum dawane różom działa na nie jak zastrzyk energii... :;230
Oliwko pewnie niedostateczną ilość słów użyłaś... :;230
Jadziu u mnie busz ale przede wszystkim bylinowy...bo róże średni wigor wykazują ... :roll:
Małgosiu i oby tak wszsytko u Ciebie rosło...zdrowo i bujnie... :uszy
Asiu super ,że powojniki nabrały żywotności...w przyszłym roku będą starsze o rok ,na pewno pokażą się z tej lepszej strony... :D

Nareszcie doczekałam się kwiatu rośliny ,która zwie się Dzięgiel ozdobny Angelica gigas ,miejsce znalazłam mu między tujami i dobrze mu ytam ,bo ma wiele pąków...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kwitną też od pewnego czasu Hiacynty kalifornijskie...powtykane cebulki na wiosnę...

Obrazek
Obrazek

Swoje wielkie kwiaty pokazuje Thunbergia grandiflora...

Obrazek
Obrazek

Będzie co suszyć na zimową herbatkę...owoce rugosy
Obrazek
Obrazek groszek szerokolistny
Obrazek jeszcze zakwitł przesadzony i całkowicie obcięty bodziszek łąkowy...

Obrazek
Obrazek
Obrazekoleander pełny pachnący
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu, u mnie czasami aż za bujnie rosnie :D
Cały czas muszę dzielić, albo przesadzać.
Za gęsto sadzę
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Nela.Co do pogody to amerykanie tym razem totalnie nie trafili. Przez nią rośliny fiksują, wiele zachowuje się jakby była już jesień.. Nie przypominam sobie, aby o tej porze niektóre rośliny nabierały jesiennego przebarwienia, szokują klony palmowe, parrocja, kalina koreańska. Nie tylko róże dostają ostro w kość, wiele roślin cierpi od tej wszechobecnej wilgoci, plamistość coraz większa, robale rozwydrzone, plaga gąsienic na pąkach róż. Ludzie czekają na ponoć słoneczny koniec tygodnia żeby rozkoszować się słońcem, a ja żeby wreszcie móc zrobić konieczne opryski, przynajmniej na robale, bo na plamistość sierpniowy oprysk jest ponoć nieskuteczny. Z róż nieskazitelne pozostały niestety tylko dwie odmiany: Angela i Solero, większość szkoda gadać. No i wyżalił się chłopiec, jest lżej. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Oj, chciałabym zobaczyć Alohę na własne oczy :) robi za wielkokwiatową z powodu przemarzania, czy po prostu domaga się większej przestrzeni?
U mnie z plamistością niebo lepiej, niż rok temu. Za to kwiaty na różach o wiele mniej urodziwe. Wielkokwiatowe zmieniają nie tylko kolory, ale i kształt kwiatka :roll: karłowacieją :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

U mnie też kwiaty róż karłowacieją i nie wiem czy to tylko sprawka tych ciągłych deszczy, które pewnie dokładnie już wypłukały wszelkie nawozy, a może też brak słońca i za niska temperatura.
Nela.Sama sprowokowałaś kolejny temat: owoce rugosy, nie mam pojęcia, co i jak robić, aby w końcu trafiły do kuchni. Przy rugosach nie powtarzających kwitnienia ciąć nie można (choć zalecane delikatne cięcie dla nadania formy krzewu), bo stracimy owoce. Z dzieciństwa pamiętam, że ojciec je zbierał w dwóch rzutach, pierwszy raz na styku lato/jesień, a drugi po pierwszych przymrozkach (ale nie wiem dlaczego właśnie tak).
Przy rugosach powtarzających kwitnienie, sprawa się komplikuje, bo trzeba pewnie dokonywać wyboru:kwiaty lub owoce. Jak to się robi? Owoce zostawiać po pierwszym kwitnieniu, aby zdążyły dojrzeć? A może dopiero z kolejnych kwitnień? Ale których, bo niektóre rugosy kwitną praktycznie na okrągło do przymrozków. Jak prawidłowo postępować, żeby i wilk był syty i owca cała?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”