- pierwszy raz mam możliwość obejrzenia takiej rośliny, kwitnące kwiatem wyjątkowej urody, a po takim wyglądzie rośliny, aż trudno spodziewać się, że ma możliwość, zdolność kwitnąć takim wspaniałym kolorystycznie kwiatem .
Na dziś mam taki szybciutki przegląd mammillarii. W tym roku nawet domownicy zauważyli, że kwitły wyjątkowo chętnie i obficie, chociaż nie wszystko uwieczniło się na zdjęciach.
Pojawiam się i znikam, taki to szalony rok . Ostatnie tygodnie pędzę z pracami w ogrodzie, z każdym tygodniem jest coraz trudniej, pogoda już nie rozpieszcza, a i ciemno coraz szybciej. Trzeba się spieszyć żeby zdążyć z wszystkim przed zimą.
Kaktusy suszą się, nocami już okrywam agrowłókniną, szykujemy się do zimy. A parę miesięcy temu:
Ty Moniko szykujesz się już do zimy a ja czekam jeszcze na kwiaty w pażdzierniku.
Moje kaktusy mają jeszcze okazałe pąki i mam nadzieję że jeszcze zakwitną.
Wpadłem z rewizytą i muszę powiedzieć że umknął mi wcześniej cudny kwitnący Pilosocereus , tak więc jestem pod jego zachwytem, a także dużych cereusów kwitnących, przyćmiły doskonale kwitnące mamilarki i inne , może dla tego że nie posiadam takich dorodnych i kwitnących kaktusów kolumnowych