Haworthia truncata var. truncata IB 5356, 2 km Nort-West-West of Dijsseldorp ex STC80257 dziwna roślina, jakaś taka bardzo jasna, miałem dwie, ale jedną spaliło mi słońce rok temu, to jak była okazja kupiłem drugą. Tylko ta jest jakaś bardzo jasno zielona. Myślałem, że to robale jakieś, może gnije, a tu nic z tych rzeczy, wyjmowana z doniczki ma piękne korzenie i ten typ tak ma. Pomimo stanowiska, to ona jest in vitro więc jak się domyślam coś im się pomieszało? Taka "prawie variegata"

Haworthia truncata Oudtshoorn ex FV5532 Ta bardziej typowa kolorystycznie.

Haworthia wooleyi South of Kleinpoort, Springbokvlakte, west facing slopes ex STC80282
Ta też dziwna, chyba u Marka widziałem bardzo ładną jasną a moja strasznie ciemna? hehe nie wiem, z obserwacji mogę powiedzieć, że w przyszłym roku stawiam ją do cienia i zobaczmy jak będzie wtedy. W mocnym słońcu (wchód) w lecie potrafi zasuszać końcówki liści i wolno rośnie.

Haworthia limifolia RSA, Gollel ex FV00417 Ładnie rośnie, ale jakaś taka seledynowa, bardzo mi się podoba, choć wydawało mi się, że z tego stanowiska powinna być ciut ciemniejsza.

Haworthia limifolia var. arcana Maleana, South of Krugerpark VA 6606 ex STC80600
Strasznie wolno rosnąca ale mi to nie przeszkadza
To kilka fotek jakie na szybko zrobiłem, jak było kilka minut słonecznych jeszcze. Teraz moje rośliny mają dość ciężki okres, ani je wrzucić na zimowisko ani zostawiać na odkrytym balkonie. Chodzę z nimi w tą i we w tą. Co delikatniejsze na parapecie ale te chcą intensywnie rosnąć. Zanim wszystko pochowam chciał bym jeszcze ze dwa tygodnie co najmniej je potrzymać - tylko pogoda nie jest moim sprzymierzeńcem
W jakim wątku zobaczę foty z Chrudimia ?? Nie byłem to chociaż popatrzę sobie