Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty - chromat

Post »

Podobają mi się ,ale odróżnić je od siebie to nie lada sztuka :!: :!:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może nie takie same te rarytasy ale bardzo podobne. :wink:

Podobają się i mi - Krzysztof widać mnie tym zaraził bo zakupiłem kilka do swojej kolekcji. Niestety nie rosną za dobrze, widać potrzebują bardziej obfitego podlewania. Ale są, więc może się jeszcze poprawią. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cacuszka! Wyobrażam sobie, jak sie przyglądasz takim drobiazgom, porównujesz, jak sami piszesz -chuchasz i dmuchasz...jak żyjątka specjalnej troski, ale coś w tym jest!
H. irmiae - inne żyjątko specjalanej troski - w końcu u mnie ruszyła! Z nią i jeszcze z kilkoma innymi skwarkami obchodzę się "detalicznie" - bliska jestem robienia im sztucznego oddychania czy resuscytacji...
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Śliczne maluszki ;:215
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

...pisząc o chuchaniu i dmuchaniu na nie mam na myśli iż muszę dopilnować by je w lecie słońce nie spaliło ( a łatwo je usmażyć) ...no i tyle. reszta standardowo.

są pewne różnice które mnie bawią i ciekawią. ...dopiero różnorodność widać jak masz/macie dwie lub trzy formy stanowiskowe. A, że to jest to samo to wiem :wink:

H. irmiae(venosa) no u mnie stoi...może za rok, coś drgnie.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Krzysztofie - jedno, co mogę po lekturze Twojego wątku powiedzieć, to niezaprzeczalny fakt: kopalnia wiedzy. Takich wątków, tak pouczających i tak zarazem wciągających, jest naprawdę niewiele. Nie znam się na haworcjach ani im podobnych, ale w jakiś sposób chcę dbać o te, które mam (jakoś nam razem z tym rodzajem kompletnie "nie po drodze"), stąd u Ciebie moja wizyta. Jestem pod wielkim wrażeniem - od foliaka na parapet, po zdjęcia z wystaw, prezentacji przepięknych haworcji i ogromu wiedzy.
Jak ja zazdroszczę tych wystaw PTMK...W każdym razie - wielki szacunek ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

piasek pustyni Dziękuje za miłe słowa i odwiedziny. Miło mi słyszeć (czytać), że ktoś czyta te moje wpisy, to upewnia mnie w przekonaniu, że warto coś wrzucać w "sieć" :wit
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Warto, warto! - nie tylko Żaneta czyta ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

No pewnie. ;:180 Tylko że często w tak ścisłych tematycznych rozmowach jestem za cienka w uszach, by coś mądrego do dyskusji dołożyć, więc tylko czytam i się uczę. ;:202
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Haworthia truncata var. truncata IB 5356, 2 km Nort-West-West of Dijsseldorp ex STC80257 dziwna roślina, jakaś taka bardzo jasna, miałem dwie, ale jedną spaliło mi słońce rok temu, to jak była okazja kupiłem drugą. Tylko ta jest jakaś bardzo jasno zielona. Myślałem, że to robale jakieś, może gnije, a tu nic z tych rzeczy, wyjmowana z doniczki ma piękne korzenie i ten typ tak ma. Pomimo stanowiska, to ona jest in vitro więc jak się domyślam coś im się pomieszało? Taka "prawie variegata"
Obrazek
Haworthia truncata Oudtshoorn ex FV5532 Ta bardziej typowa kolorystycznie.
Obrazek
Haworthia wooleyi South of Kleinpoort, Springbokvlakte, west facing slopes ex STC80282
Ta też dziwna, chyba u Marka widziałem bardzo ładną jasną a moja strasznie ciemna? hehe nie wiem, z obserwacji mogę powiedzieć, że w przyszłym roku stawiam ją do cienia i zobaczmy jak będzie wtedy. W mocnym słońcu (wchód) w lecie potrafi zasuszać końcówki liści i wolno rośnie.
Obrazek
Haworthia limifolia RSA, Gollel ex FV00417 Ładnie rośnie, ale jakaś taka seledynowa, bardzo mi się podoba, choć wydawało mi się, że z tego stanowiska powinna być ciut ciemniejsza.
Obrazek
Haworthia limifolia var. arcana Maleana, South of Krugerpark VA 6606 ex STC80600
Strasznie wolno rosnąca ale mi to nie przeszkadza :lol:

To kilka fotek jakie na szybko zrobiłem, jak było kilka minut słonecznych jeszcze. Teraz moje rośliny mają dość ciężki okres, ani je wrzucić na zimowisko ani zostawiać na odkrytym balkonie. Chodzę z nimi w tą i we w tą. Co delikatniejsze na parapecie ale te chcą intensywnie rosnąć. Zanim wszystko pochowam chciał bym jeszcze ze dwa tygodnie co najmniej je potrzymać - tylko pogoda nie jest moim sprzymierzeńcem ;:222

W jakim wątku zobaczę foty z Chrudimia ?? Nie byłem to chociaż popatrzę sobie 8-)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Krzysztof - pokazujesz rośliny, które osobiście bardzo mi się podobają ;:215 , moje nie mają tak szczegółowych "metryk" dokumentujących ich pochodzenie.
Teraz moje rośliny mają dość ciężki okres, ani je wrzucić na zimowisko ani zostawiać na odkrytym balkonie. Chodzę z nimi w tą i we w tą.
- ja jeszcze trzymam rośliny na oszklonym balkonie, jedynie na noc okrywam agrowłókniną (tak na wszelki wypadek). "Spacerki" urządzam sobie jedynie z 3,5 rocznymi sadzonkami Adenium - dzień balkon i "walka" z przędziorkami, noc wewnętrzny parapet.
W jakim wątku zobaczę foty z Chrudimia ??
- bardzo chętnie i ja zobaczę te fotki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Śliczne, choć nieduże roślinki. Dwie pierwsze moje faworytki. :)
W jakim wątku zobaczę foty z Chrudimia ?? Nie byłem to chociaż popatrzę sobie 8-)
U Jacka (banditoo) jest ich nawet sporo.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Panowie dziękuje za odwiedziny ;:333
idę zobaczyć te foty u banditoo :wink:

Mieczysławie opryskaj dwa razy w ciągu dwóch tygodni magusem 200sc i po przędziorkach :wink: najlepiej odizolować te rośliny, w zimie może być jeszcze gorzej, to pryskaj jeszcze teraz. :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haworthia truncata var. truncata IB 5356, 2 km Nort-West-West of Dijsseldorp ex STC80257 - świetny kolor! Cieawe czy to mutacja tego akurat okazu, czy cos mu nie pasuje w warunkach, mimo że wygląda poza tym doskonale. Taką barwe mają hybrydy H. truncata - wiesz - Rose Green i Lime Green - ale to chyba po drugim rodzicu - z grupy H. cymbifirmis/cuspidata.
Do H. wooleyi nie mam cierpliwości, zabrałam ją ze słońca, stoi zupełnie poza bezpośrednim oświetleniem - i fakt - nabiera kształtu i przyzwoitej barwy, ale i tak to brzydal :wink:
H. limifolia z Gollel rewelacyjna! Pisałeś kiedyś o tym, że ta forma powinna mieć jaśniejszą, ale oliwkową barwę, a ta Twoja jest seledynowa - przynajmniej na fot!
...moja arcana wypuściła cztery rozłogi, ale po wiosennym ożywieniu - zamarła :(

Kupiłam Gasteria rawlinsonii!!! Ciekawe czy mi z nią wyjdzie? Nie wiem czemu jest taka rzadka w kolekcjach? Może zbyt trudna?, ale pamiętam co pisałeś o niej na blogu - jakoś tak bardziej optymistycznie! W transporcie urwał się od niej mały odrościk - maleństwo z 3 listkami, bez korzonków - kurcze, żeby toto utrzymać przy życiu!

Zobacz, co kupiłam na kiermaszu - z grupy Twoich zainteresowań, więc prędzej Ty mi napiszesz, co to jest, niż ja sama na coś trafię - kosztowała 5 zl, więc szkoda było nie brać z odrostami, a i po raz kolejny będę miała okazję poeksperymentować nad zimowaniem tych miękkich....
Obrazek Obrazek

Sprawdź proszę pw :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dla mnie to Haworthia mucronata, niech Henio rzuci okiem, on ma duży okaz.

Gasteria rawlinsonii - od Licznerskich? myślałem o niej, warta była zakupu ale przegapiłem, cóż, czy trudna?......raczej nie, jak ma lekkie podłoże, z tego co czytałem zalana gnije, a jak ma mało światła może gubić dolne liście. To najprymitywniejsza gasteria i podobno od niej się wywodzą pozostałe...

idę spać. do jutra
Pozdrawiam Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”