Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Karolinko, "wymiękli " właśnie dlatego...posiadacze Retriwerów kochają bowiem wszystkie Retriwery na świecie ! :D

A na Dobranoc dziś , drogie dzieci , obrazek z cyklu : " Drzewo i niebo":

Obrazek Obrazek

Oczywiście na zdjęciach jest moje niebo i czubki moich drzew ! O ! Bo czasem warto zadrzeć głowę do góry i pooglądać nad głową ...chmury.Coś jestem w poetyckim nastroju, więc idę spać ,bo nic dobrego z tego nie wyniknie... :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, powiem po raz kolejny jesteś niesamowita Obrazek
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No i rzeczywiście, Twoje zdjęcia to gotowe ilustracje do albumu pt. Najpiękniejszy ogród Eweliny :) Chyba nie masz wyjścia, musisz wydać książkę :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Grzegorz B

Post »

Hortensje na tle iglaków fantastycznie się prezentują. Gratuluję pomysłu ;:215
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O tak Hortensje są przecudne i tak obficie kwitną , a ile jeszcze mają pąków kwiatowych :!:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Jak zwykle pierwsza klasa.U mnie nie ma żadnej hortensji, tzn. były dwie.Padły, bo nie dość im było kwaśno.Dlatego mam powojniki.Wczoraj kupiłam kolejnego.Dosadzę go do anioła.Może będzie lepiej wydobyty kolor, dzięki kontrastowi.
I jeszcze jedno, oczywiście skręca mnie z zazdrości po primo- różaneczniki, duo - hortensje.U mnie nie będą nigdy takie dorodne.Dodam jeszcze, że zakupiona w tym roku azalia - carmesina rosea- padła zaraz po kwitnieniu.Miała mnóstwo kwiatów i tak zakończyła swój żywot.Żywot b. intensywny, lecz krótki.
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Ewelino! Pewno będę nudna ze stwiedzeniem, że ogród masz przepiekny i ja jako wielbicielka ogrodów jestem nim zachwycona. Nie obejrzałam jeszcze wszystkich Twoich stron, duzo ich, oj dużo, ale jestem w trakcie i czytam po kolei. Mam pytanie bo zauważyłam na jednym z Twoich zdjeć Platykodon, który tworzy piekna kępę, mój wypuszcza długie łodygi i reguły sie pokłada. Nie wiem czy to kwestia odmiany czy powinnam go przyciąć? Jeszcze mi nie kwitł choć mam go juz 3 rok :( . Nie zamieszczałam tu jeszcze zdjec swojego ogrodu, ale myśle ze sie zdecyduję, a jakbyś chciała zobaczyć moje dzieło to zapraszam na swój blog.
Serdecznie pozdrawiam
Anna-Laura
(dla znajomych po prostu Ania)
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Grzegorz B pisze:Hortensje na tle iglaków fantastycznie się prezentują.
Grzesiu, widze, że mamy podobny gust - też zwróciłam na to uwage kilka postów wyżej :wink: :D

Ewelinko, cudne zdjęcia nieba! To piękne, że można sobie tak po prostu z darmo i nie wiadomo dlaczego podziwiać takie "chwilowe" arcydzieła natury, prawda? A jeszcze lepsze jest to, że takim niebem można się zachwycać nawet nie mając wcale ogrodu (chociaż oczywiście przyozdobione gałązkami jest jeszcze piękniejsze), trzeba tylko zadać sobie trud i czasem spojrzeć w górę ;:118 :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dzięki wszystkim za miłe ( a jakże !) słowa. :oops: Muszę trochę poodpowiadać , a więc po kolei:

Bajercoli O drzewach , wazach i systemie nawadniającym pisałam gdzieś - tam wyżej- odsyłam do lektury. Jeśli coś Ci się podoba i chcesz " podpatrzyć" - na zdrowie! Po to jest m.in. to forum ,żeby podpatrywać :wink:

Anetko, Grzesiu, Diago, Nalewko Rzeczywiście tego roku Hortensje się popisały. Sądzę ,że jest to zasługa stosunkowo łagodnej zimy , a także ich wieku(3-7 lat) to już spore krzewy. Pięknie kwitła H. pnąca(zdj. na poprzednich str.), teraz ogrodowe i piłkowana. Marzę o H. dębolistnej, ale to też spory krzew- nie mam już dla niej miejsca, chyba , że eksmituję sąsiada, na co ostatnio mam coraz większą ochotę ;:112

Eleko- posiadaczko "aniołka" :wink: Szkoda,że nie uchowały Ci się Hortensje, nie do końca rozumiem zresztą dlaczego ?Jeśli sadziłaś je do kwaśnego torfu i nawoziłaś nawozem zakwaszającym do H. to powinno im w zupełności wystarczyć .A najgorsze ,że padła ta śliczna Azalia :cry: Ale musisz spróbować jeszcze raz(do trzech razy sztuka...)A kolega dla "aniołka" jest bardzo wskazany- same "aniołki" mimo,że śliczne, bywają nieco ...anemiczne! ( Znowu coś mi jest- rymuję sobie po częstochowsku... :wink: )

Aniu Platycodon może występować w odmianach wysokich ( do 60cm.) albo karłowatych (do 15-20cm.)Wysokie niekiedy, np. przy wichurach lub ulewnych deszczach, mogą wymagać palikowania,czy podwiązywania. Ja przycinam Rozwary o ok. 1/3 wysokości po ich pierwszym kwitnieniu, stają się wtedy bardziej zwarte i zawiązują jeszcze wiele pąków kwiatowych.Mówisz, ze przez 3 lata nie zakwitł ? To dziwne...Ta bylina wymaga żyznej ziemi i słońca, nie przepada za przesadzaniem, nie znosi(!) dzielenia. Ja bym jednak spróbowała go na wiosnę przesadzić z dużą bryłą ziemi, żeby nie naruszyć korzeni.Może nie służy mu stanowisko?

[/b]Karolinko A kto to powiedział: "Niebo błękitne nade mną , prawo moralne we mnie" ? Tak sobie myślę ,że przyroda wokół nas jest ZACHWYCAJĄCA , ale niewielu ludzi umie dostrzec jej piękno. A jeśli ma się minutkę czasu, warto usiąść np. na schodkach, w ogrodzie,na trawie, na polance w lesie, przestać gadać i ...posłuchać , i popatrzeć wokół, i zadrzeć głowę do góry... Ech, naprawdę , na świecie jest pięknie ! ;:228
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Ewelinko, przyczołgałam się prawie do Ciebie, żeby sie nastroić i odpocząć wśród twoich wzór - konspekt roślinek. Moje niestety dość poważnie ucierpiały po nocnych wiatrach, jeszcze ten deszcz...ach..
Mam winko :? mogę wprosić się na trawkę?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dotąd nie sprawdzałam ,czy moja trawka ma wiadome właściwości ;:112 Ale wpadaj, sprawdzimy razem...
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Pięknie wiosną,pięknie latem.Wszystko masz tak gęsto posadzone ale widać ,że roślinki to lubią.
Czy można prosić o zdjęcia róż wielkokwiatowych z większej perspektywy?
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Od: 5 cze 2007, o 22:58

Post »

Droga Ewelinko ogród cudny.Widac ze tak samo jak i mnie cieszy cie jego pielęgnowanie.Kwiaty jak malowane-cudne.Bardzo mi sie podoba ta beczka i wazon wkomponowany,niestety ja nie mogę nigdzie takich zdobyc.Pozazdrościc. i jeszcze raz gratuluję. :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

lawenda pisze: Czy można prosić o zdjęcia róż wielkokwiatowych z większej perspektywy?
------------------------------------------------------
Jasne ,że można , ale pójdę je sfotografować , gdy pogoda się poprawi. Na razie nawet nie wiem ,czy kwitną - deszcz i wiatr wytarmosiły pół ogrodu , choć niby jest on już dość mocno osłonięty i zaciszny.Podobno od soboty ma być ładniej...

A tymczasem z moich zdjęciowych zapasów :TAWUŁY I TAWUŁKI

Tawuła japońska (Spirea japonica"Crispa")-wdzięczny , długo kwitnący krzew.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Takie owady...często na niej goszczą.

I Tawuła japońska (Spirea japonica" Goldmount")- o jasnych, złocistych listkach i kwiatach jasno-różowych

Obrazek Obrazek Obrazek
Tawuły wczesne , wiosenne o białych kwiatkach są w tym wątku - wcześniej.

Czas na TAWUŁKI

Tawułka Arendsa( Astilbe x arendsii "Showstar") - biała

Obrazek Obrazek

I Tawułka Arendsa ( Astilbe x arendsii "Feuer") - łososiowo-różowa(stopniowo zmienia kolor i jest coraz jaśniejsza )

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

justa pisze:Bardzo mi sie podoba ta beczka i wazon wkomponowany,niestety ja nie mogę nigdzie takich zdobyc.:D
------------------------------------------------------------------------------
Beczkę kupiłam na Targu staroci za grosze( trzeba było ją jednak nieco odświeżyć) , a o wazach już pisałam- podałam nawet stronkę producenta...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”