Aniu, nie da się ukryć że te pałace i ogrody to były gigantyczne nakłady finansowe, z całą rzeszą służby. Teraz przywracanie świetności to wciąż wielka kasa. Dobrze że ktoś dba o to i obiekty pięknieją, bo będzie co podziwiać i dla przyszłych pokoleń. Po nas - no nie wiem, blokowiska głównie.
Gosiu, Dom Gotycki to obecnie muzeum PTTK, mieści głównie portrety Czartoryskich i kopie obrazów. Białystok zabłyśnie jak skończą ogród, ale już teraz pięknie jest w tym mieście- śliczny rynek, planty z wielką fontanną. Bardzo sympatyczne miasto.
Bożenko, dużo zwiedziłam, ponad 2 tys, kilometrów przejechane

Ptaszki masz wspaniałe, bardzo dziękuję za zdjęcia
Asiu, świetne zdjęcia! Faktycznie róże w pełni rozkwitu, efekt niesamowity. Braniccy na razie mają piękne wnętrza (wielka aula, kaplica - to teren Uniwersytetu Medycznego, ale jakoś się dało wejść

), nie wiem kiedy planują oddać ogrody- na razie są na etapie wyrównywania terenu.
Kotlina Kłodzka -tam jeszcze nie byłam, a na pewno warto
Dalu, ja też nie znałam tych miejsc, tylko czytałam w historii ogrodów, bo to znane założenia parkowe. W każdym razie polecam, nawet jeśli nie zawsze są doskonale utrzymane, to historia sztuki ogrodowej na żywo.
Pamelko, masz całkowitą rację. W Polsce jest taka różnorodność krajobrazów i zabytków że można do woli wybierać. Przy okazji warto szukać lokalnych potraw, wyrobów i napitków
Żeby pokazać, że są i mniej reprezentacyjne miejsca, na dobranoc Dowspuda. Tutaj powstał imponujący w swoich czasach neogotycki pałac Paca,wraz z założeniem parkowym. Niestety zamieniony w ruinę, został rozebrany. Jak to kiedyś musiało wyglądać
Portyk pałacu Paca