lora zapraszam - wpadaj kiedy tylko masz czas i ochotę.
szyszunia Gloksynia ogrodowa ( Inkarwilla Delavaya) faktycznie warta zainteresowania, będę zbierać nasiona i siać bo już troszkę wiedzy nabyłam choc nadal nie wiem jak to z jej zimowaniem bo niektóre informacje mówią o wykopywaniu kłączy.
Widzę,że Crossandra zainteresowała Cie wiec jak - zarezerwować sadzonkę czy nie ?
tu.ja Izo ... nie wiem czy masz chody tam u Góry ale faktycznie byłaś w wielkiej potrzebie i ktoś zlitował się nad Tobą.
Piwonia zapisana ale w sierpniu przypomnij bo wiesz jak to bywa.
takasobie Kobieto małżeńska przysięga to coś znaczy bo od tej chwili tworzycie jedno ciało i za przewinienia męża też odpowiadasz ... a więc cierp i nie narzekaj...
Małżeństwo to nie tylko przyjemności ale też odpowiedzialność i na drugi raz pilnuj mężusia.
Coraz bardziej przekonuje sie do karłowych dalii - takie toto niskie a już kwitnie a przecież nam o to chodzi.
Zakwitła pierwsza róża i pozostałe też maja dość duże pączki kwiatowe choć sporo pedów musiałam przyciąć bo zaatakowały je larwy bruzdownicy pędówki.
Paskuda wstrętna i nie ma zbytnio czym tego opryskać , pozostaje usuwanie zaatakowanych pędów
.
Zakwitł po raz pierwszy u mnie
Czyściec wielkokwiatowy od Ani Guba - wdzięczna bylina i łatwa w uprawie.Muszę przypilnować nasionka aby rozsiać wkoło bo wieksza kępa będzie ładniej wyglądać.
Posadziłam obok siebie 3 odmiany krwawników mając nadzieję,że zakwitną jednocześnie ale na razie kwitnie tylko różowy.
- Krwawnik pospolity Cerise Queen
- Krwawnik tajgecki - Achillea taygetea
- Krwawnik pospolity Lilac Beauty
Szczypiorek tez ładnie wygląda. Od wczesnej wiosny mam z niego smaczny szczypior a potem pozwalam mu zakwitnąć
- rośnie w kilku miejscach i wszędzie ładnie sie komponuje
Zakwitło mi coś takiego - nie wiem od kogo dostałam i co to jest ?