Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Krysiu, ciekawe rośliny pokazujesz. Moje kamasje w tym roku nie kwitną. Wypuścił same liście :?
To, co podpisałaś jako gloksynia, to inkarwilla. Gloksynie to rośliny doniczkowe spokrewnione z fiołkami afrykańskimi (bardzo podobne owłosione listki)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

szyszunia byłam u Ciebie i podziwiałam hibiskusa.
Cieszę się, że udało Ci się z mojej sadzonki wyhodować piękny kwiat.
Masz dobrą rękę, w takim razie może takim kwiatem byś się zainteresowała bo też bardzo ciekawy i zarazem uroczy.Też można go formować i zaczęłam to robić po ub. rocznym kwitnieniu. Obecnie to początek kwitnienia i ma 43 cm. wysokości.
Kwiaty są w kształcie grubego kłosa, który od góry stopniowo rozkwita.Długość takiego stożka dochodzi do 8 cm i więcej.
W odróżnieniu do hibiskusa pojedynczy kwiatostan cieszy ok 20 dni, a całość kwitnienia dochodzi do 3 miesięcy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ewamaj66 faktycznie sporo jest roślin dość ekspansywnych.Zbytnio nie mogę wkopywać rożnego typu zapór bo u nas dość wysoki poziom wód gruntowych a do tego jak popada to długo mokro więc kilka razy w sezonie spulchniamy glebę na grządkach głębiej niz tylko wierzch i takie zapory by przeszkadzały.
Doniczki tez czasami stosuję szczególnie do Bylicy "Albula" , Podagrycznika variegata itp .Są to rośliny dość niskie.
Pozostałe po prostu szpadlem odcinam .

takasobie Gaura biała u mnie tez późno ruszyła a do tego w pierwszych dnia maja przymrozki trochę ja zniszczyły i jeszcze nie wszystko się zregenerowało

JacekP u mnie kamasje kwitły ( oba kolory). Z tym,że te na pełnym słońcu o 2 tygodnie wcześniej, w innej części działki dopiero przekwitły a teraz zaczynają białe. jeśli jest spore zagęszczenie cebul wtedy mniej kwiatów. ja tez muszę po zaschnięciu wykopać bo za gęsto rosną.
Inkarwilla Delavaya czasami nazywana jest Gloksynią gruntową i stąd w użyciu podwójna nazwa. Zerknij do linków
http://www.swiatkwiatow.pl/inkarwilla-d ... id163.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=23253

Właśnie teraz kwitnie u mnie pierwsza Gloksynia domowa.
Sądzę,że podobieństwo budowy kwiatów jest przyczyną tej drugiej nazwy.
Co Ty na to ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś bylismy na działce aby podlać co nieco - zapowiadają burze ale nas lubią omijać.
Z daleka pojawiały sie ciemne chmury i tam padało a u nas tylko szalał wiatr.
Podwiązałam co trzeba, ścięłam piwonie i do domu bo mało głowy nie urwało.

Ostatnie upały bardzo przyspieszają kwitnienie i do tego kwiaty szybko przekwitają.
2 czerwca piwonie wygladały tak
Obrazek

W tej chwili czyli po 4 dniach pełnia kwitnienia, jedynie biała jeszcze w pąkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na końcu moje dalie karłowe rosnące w skrzynce

Obrazek
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu , śliczne pokazujesz piwonie i wszystkie inne ;:138 ;:138
U nas też wczoraj nic nie padało, a przydałoby się.
Krysiu moje hibiskusy nic nie puszczają , stoją suche patyki czyżby zmarzły , czy jeszcze może puszczą. Z nasion to nic mi nie powschodziło, czy może je się sadzi w określonym czasie :D :D
Muszę wejść do Szuszuni i podejrzeć :D :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu - u mnie też tylko straszy, a wcale nie pada :( Zamiast ziemi - suchy popiół :( Na domiar złego, jak zawsze przy upałach - mam sucho w kranie. W mojej mini studni tez już widać dno :(
Byłabym chętna na kawałek tej ciemnej pojedynczej piwonii ;:180
Gloksynii mam kilka odmian i chętnie służę listkami.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Piękne piwonie w szczególności ta bordo pojedyncza .
W sumie mam zapytanie odnośnie gloksynii , urocze kwiatki zastanawiam się nad kupnem chodż jednego na próbę ale... wymagania ma podobne do fiołków ? a może mniej wybredna co by mi bardziej odpowiadało :D fiołków mam kilka ale z choroby się wyleczyłam , nie muszę zastawiać parapetów :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Piwonie piękne i obfite! zazdraszczam! Bo ja coś pechowa jestem :-( Pewnie to zemsta, bo kiedyś mój mąż (nieświadomie) zalał betonem piwonie, jak robił taras. Teraz nowe kwitną pojedynczo pomimo doskonałych warunków. :(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożena Śmigielska u mnie na działce nie jest sucho a nawet jeśli trzeba będzie podlewać to woda wkoło a i ciśnienie w kranach normalne.
Deszcz by się przydał tak ogólnie bo trawniki w mieście wysychają i dzięki opadom jest czystsze powietrze.
Na temat ketmii syryjskiej nie będę sie wypowiadać bo szkoda nerwów. Posadziłam cały szpaler ( 9 sztuk) z tego 2 dopiero puszczają pierwsze listki.
Już sie z nich wyleczyłam - skoro w naszym rejonie nawet kilkuletnie wymarzają.
W to miejsce posadzę hortensje - właśnie wczoraj przyszły z zamówienia.

tu.ja u Ciebie z woda to makabra - ziemia zamienia sie w twardy beton a z kranu płyną pojedyncze krople. Pozostaje tylko nisko sie ;:180 Górze i pięknie poprosić o deszcz.
Z piwonia dobrze sie składa bo w odpowiednim dla nich czasie będę zmieniać jej miejsce i wtedy odetnę dla Ciebie. Ona ma dużo ciemniejsze liście.
W ub roku dostałam kilka listków gloksynii i muszę zobaczyć jakie maja kolorki.
Ograniczam parapetowce bo jedno okno przeznaczyłam w 70 % na fiołaski a pozostałe odnawiam z sadzonek aby można było je uprawiać w hydroponice - wielka wygoda.

tija dziękuję w imieniu piwonii.
Uprawa Gloksynii domowej jest bardzo prosta i do tego ten kwiat tylko okresowo zajmuje miejsce na parapecie.
Czy łatwiejsza od fiołków ...? dla mnie żadne kwiaty nie są kłopotliwe bo ja uwielbiam zajmować się nimi.
Czemu zrezygnowałaś z fiołków afrykańskich ?

takasobie piwonie ponoć są jak kobiety " złośliwe i pamiętliwe "... :;230
Po takim traktowanie tez byłabym obrażona.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj Krysiu cudowne piwonie ...musze przyjść do Ciebie jutro bo nie wszystkie zdjęcia otwierają się...
dziękuję za pamięć... ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysiu ciekawa ta crossandra a szczególnie że tak długo kwitnie. Zachwycająca gloksinia. Ja zawsze je kojarzyłam tylko z doniczkowymi a w ogrodzie jeszcze nie sadziłam ale chyba pora zacząć bo pięnie wygląda.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu - chyba mam chody u Góry :wink: Prosiłam i wyprosiłam :tan W końcu popadało i u mnie. Już się cieszę na piwonię ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tylko dlaczego obraziły się na mnie, a nie na mojego męża???? :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lora zapraszam - wpadaj kiedy tylko masz czas i ochotę.

szyszunia Gloksynia ogrodowa ( Inkarwilla Delavaya) faktycznie warta zainteresowania, będę zbierać nasiona i siać bo już troszkę wiedzy nabyłam choc nadal nie wiem jak to z jej zimowaniem bo niektóre informacje mówią o wykopywaniu kłączy.
Widzę,że Crossandra zainteresowała Cie wiec jak - zarezerwować sadzonkę czy nie ?

tu.ja Izo ... nie wiem czy masz chody tam u Góry ale faktycznie byłaś w wielkiej potrzebie i ktoś zlitował się nad Tobą.
Piwonia zapisana ale w sierpniu przypomnij bo wiesz jak to bywa.

takasobie Kobieto małżeńska przysięga to coś znaczy bo od tej chwili tworzycie jedno ciało i za przewinienia męża też odpowiadasz ... a więc cierp i nie narzekaj... :;230
Małżeństwo to nie tylko przyjemności ale też odpowiedzialność i na drugi raz pilnuj mężusia.

Coraz bardziej przekonuje sie do karłowych dalii - takie toto niskie a już kwitnie a przecież nam o to chodzi.

Obrazek

Obrazek

Zakwitła pierwsza róża i pozostałe też maja dość duże pączki kwiatowe choć sporo pedów musiałam przyciąć bo zaatakowały je larwy bruzdownicy pędówki.
Paskuda wstrętna i nie ma zbytnio czym tego opryskać , pozostaje usuwanie zaatakowanych pędów
.
Obrazek

Zakwitł po raz pierwszy u mnie Czyściec wielkokwiatowy od Ani Guba - wdzięczna bylina i łatwa w uprawie.Muszę przypilnować nasionka aby rozsiać wkoło bo wieksza kępa będzie ładniej wyglądać.

Obrazek

Obrazek

Posadziłam obok siebie 3 odmiany krwawników mając nadzieję,że zakwitną jednocześnie ale na razie kwitnie tylko różowy.
- Krwawnik pospolity Cerise Queen
- Krwawnik tajgecki - Achillea taygetea
- Krwawnik pospolity Lilac Beauty

Obrazek

Szczypiorek tez ładnie wygląda. Od wczesnej wiosny mam z niego smaczny szczypior a potem pozwalam mu zakwitnąć
- rośnie w kilku miejscach i wszędzie ładnie sie komponuje

Obrazek

Obrazek

Zakwitło mi coś takiego - nie wiem od kogo dostałam i co to jest ?

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Szczypiorek również jadam, a potem pozwalam mu zakwitnąć, bo jest tego wart :D Tylko zawsze sobie obiecuję, że wytnę nasienniki i zawsze przegapię. Wyrzucam siewki z bólem serca :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Krysiu :wit - ta roślinka NN to chyba Wieczornik damski ;:24