Wietrzyć czyli odkryć tunel żeby dziura była widoczna,ponoć kret nie lubi przeciągów.Zimą jest to trudne bo ziemia jest mokra albo twarda i mi wczoraj nie udało się rozgrzebać.duduś pisze:do basiabar
Basiu co masz ma myśli "przewietrzę im norkę to ...."- jak będziesz wietrzyć ?
Trawnik po zimie cz. 1
Re: Trawnik po zimie
Pozdrawiam,Basia
Doszłam do wniosku,że przed nawożeniem dobrze wiedzieć dokładnie czego jej(ziemi)potrzeba.Wybrałam się do Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej z pytaniami dot.badań zasobności gleby.Bardzo miła i fachowa obsługa,a badanie proste i tanie.Jak tylko śnieg trochę zejdzie pobieram próbki i zawiozę do zbadania.Nawożenie ,grabienie itd.Już nie mogę się doczekać wiosny!
Pozdrawiam,Basia
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
oj jak mnie kusiło parę dni temu żeby sobie pograbićbasiabar pisze:Nawożenie ,grabienie itd.Już nie mogę się doczekać wiosny!

Witajcie 
Mam trawnik 1000 m2 od 2006 roku założony przez pseudo "ogrodników" (ale firmę - bez komentarza), na ziemi rodzimej kl. IV raczej piaszczysta (ale nie robiłam dokładnych badań). Mieszanka traw beznadziejna, ale wtedy byłam jeszcze mega zielona i nie miałam pojęcia o ogrodzie w ogóle - zero. Ale przez samozaparcie (koszenie 2x w tygodniu w sezonie (najczęściej z mulczowaniem z pierwszych latach teraz sporadycznie), wertykulacja 1x w sezonie, nawożenie i wapnowanie odpowiednio do stanu trawy) muszę powiedzieć, że tragedii nie ma, powiedzmy że przypomina to trawnik i jako tako ten stan mi wystarcza. Niestety od mniej więcej 2 lat zrobił się on bardzo bardzo nierówny, co utrudnia mi bardzo koszenie. Postanowiłam w tym roku spróbować wyrównać trawnik przez wywałowanie go. Kupiłam walec ok. 14 kg, i teraz moje pytanie: Jak ciężki powinien być walec do wywałowania naprawdę nierównego trawnika (dżdżownice i krety) czy napełniać go wodą (korozja, waga zbyt niska) czy piaskiem (trudności z przeniesieniem w związku z wagą) więc czy sobie poradzę ze zwałowaniem (mam ok 50kg,więc nie wiem czy dam radę to uciągnąć czy też pchać?) i w jaki sposób ocenić przesuszenie ziemi, żeby wiedzieć, że to już, w tym momencie powinnam to zrobić? Wydaje mi się, że im bardziej mokra ziemia, tym lepsza jej plastyczność, więc może teraz, jak tylko się rozmrozi? czy jeżeli w kwietniu zwertykuluję trawnik to z powrotem nie zrobi się nierówny? A może trzeba najpierw zwertykulować a potem zwałować? Bardzo proszę o pomoc doświadczonych

Mam trawnik 1000 m2 od 2006 roku założony przez pseudo "ogrodników" (ale firmę - bez komentarza), na ziemi rodzimej kl. IV raczej piaszczysta (ale nie robiłam dokładnych badań). Mieszanka traw beznadziejna, ale wtedy byłam jeszcze mega zielona i nie miałam pojęcia o ogrodzie w ogóle - zero. Ale przez samozaparcie (koszenie 2x w tygodniu w sezonie (najczęściej z mulczowaniem z pierwszych latach teraz sporadycznie), wertykulacja 1x w sezonie, nawożenie i wapnowanie odpowiednio do stanu trawy) muszę powiedzieć, że tragedii nie ma, powiedzmy że przypomina to trawnik i jako tako ten stan mi wystarcza. Niestety od mniej więcej 2 lat zrobił się on bardzo bardzo nierówny, co utrudnia mi bardzo koszenie. Postanowiłam w tym roku spróbować wyrównać trawnik przez wywałowanie go. Kupiłam walec ok. 14 kg, i teraz moje pytanie: Jak ciężki powinien być walec do wywałowania naprawdę nierównego trawnika (dżdżownice i krety) czy napełniać go wodą (korozja, waga zbyt niska) czy piaskiem (trudności z przeniesieniem w związku z wagą) więc czy sobie poradzę ze zwałowaniem (mam ok 50kg,więc nie wiem czy dam radę to uciągnąć czy też pchać?) i w jaki sposób ocenić przesuszenie ziemi, żeby wiedzieć, że to już, w tym momencie powinnam to zrobić? Wydaje mi się, że im bardziej mokra ziemia, tym lepsza jej plastyczność, więc może teraz, jak tylko się rozmrozi? czy jeżeli w kwietniu zwertykuluję trawnik to z powrotem nie zrobi się nierówny? A może trzeba najpierw zwertykulować a potem zwałować? Bardzo proszę o pomoc doświadczonych

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie co do wertykulacji...czy powinno sie ją przeprowadzać co rok?Gdzieś obiło mi się o oczy w necie,że średnio co 3 lata
Witam.
Mam następujące pytanie:
Trawnik założony w okresie od połowy sierpnia do połowy września 2012 r.
Ziemia ciężka: mada z przewagą gliny (nie przebdana pod kątem zawartości makro i mikro oraz pH)
Teren po budowie (wcześniej sad owocowy)
Przed siwem orka, rozdrabnianie ziemi/gliny (ręczna praca), grabienie i siew.
Mieszanka trawy to około 50% życic, 50% kostrzw w tym 10% trzcinowej (nie pamiętam dokładego składu).
Przysypana cienką warstwą lżejszej ziemi.
Nie nawożona, koszona 2 do 4 razy w zależności od etapu siania.
Trawa późną jesienią w zasadzie w dobrej kondycji (gęsta), lecz pojawiły się żółte place na terenie gdzie zasiano trawę najwcześniej. Odnoszę też wrażenie, że w tych "żółtych" miejscach podczas wykonywania prac ziemnych na wirzch wyciągnięta został warstwa niurodzajnego iłu. A może to inna przyczyna?
Trawnik przezimował w zasadzie OK (opócz żółtych placów, które pojawiły się już w jesieni)
Proszę o radę, jak postępować dalej tj. jak zreanimować trawę w miejscach pożółkniętych oraz jak dbać o trawę na pozostałek części trawnika (nawożenie, piaskowanie, wysypanie torfu na żółte place.
Myślę, że jest dobra pora aby przeprowadzić niezbędne zabiegi.
Jeszcze raz proszę o pomoc.
Mam następujące pytanie:
Trawnik założony w okresie od połowy sierpnia do połowy września 2012 r.
Ziemia ciężka: mada z przewagą gliny (nie przebdana pod kątem zawartości makro i mikro oraz pH)
Teren po budowie (wcześniej sad owocowy)
Przed siwem orka, rozdrabnianie ziemi/gliny (ręczna praca), grabienie i siew.
Mieszanka trawy to około 50% życic, 50% kostrzw w tym 10% trzcinowej (nie pamiętam dokładego składu).
Przysypana cienką warstwą lżejszej ziemi.
Nie nawożona, koszona 2 do 4 razy w zależności od etapu siania.
Trawa późną jesienią w zasadzie w dobrej kondycji (gęsta), lecz pojawiły się żółte place na terenie gdzie zasiano trawę najwcześniej. Odnoszę też wrażenie, że w tych "żółtych" miejscach podczas wykonywania prac ziemnych na wirzch wyciągnięta został warstwa niurodzajnego iłu. A może to inna przyczyna?
Trawnik przezimował w zasadzie OK (opócz żółtych placów, które pojawiły się już w jesieni)
Proszę o radę, jak postępować dalej tj. jak zreanimować trawę w miejscach pożółkniętych oraz jak dbać o trawę na pozostałek części trawnika (nawożenie, piaskowanie, wysypanie torfu na żółte place.
Myślę, że jest dobra pora aby przeprowadzić niezbędne zabiegi.
Jeszcze raz proszę o pomoc.
1. Ziemia klasy IV a i b jest najlepsza do zakładania trawników prawie każdego typu.kluska pisze:Witajcie
Mam trawnik 1000 m2 od 2006 roku założony przez pseudo ......
Sądzę, że jest krzywdzące wyrażanie opinii, że mieszanka była beznadziejna?!
Każda mieszana ma swój urok, wymaga jedynie starannego przygotowania podłoża
i właściwego wysiewu co jest dużym problemem dla wielu firm"ogrodniczych".
Zaręczam, że nawet z traw pastewnych da się założyć piękny trawnik, zachowując
pewne normy jakości i pieczołowitości w dalszej pielęgnacji.
2. Bezwzględnie odradzam mulczowania, choć posiada ta funkcje sporo markowych kosiarek.
Takie postępowanie prowadzi w krótkim czasie do powstania filcu i zamierania darni.
3. Koszenie 2x w tygodniu jest jak najbardziej dobrym zabiegiem w przypadku traw "sportowych", "uniwersalnych"
Dla "ozdobnych" za często, dla golfowych stanowczo za mało

4. Wertykulację wykonujemy tak często jak zajdzie potrzeba, ilość zabiegów jest uzależniona od gatunków traw
czyli ilości odkładania filcu naturalnego (np kostrzewa owcza) lub zaniedbań w koszeniu lub słabej jakości kosiarki.
Zadaniem wertykulacji jest nie tylko wybranie filcu z powierzchni ziemi, ale też jej powierzchniowe wyrównanie.
Wertykulator do trawnika powinien mieć duża masę by równo nacinać ziemię przez co niweluje górki i zasypuje dołki.
Pamiętać należy o piaskowaniu po zabiegu wertykulacji i obligatoryjnie po aeracji. O jakości wertykulacji decyduje rodzaj wertykulatora jak i sam sposób wykonania zabiegu.
5. Wałowanie jest zabiegiem jednorazowym wykonywany bardzo wczesną wiosną na na jeszcze rozmokniętej ziemi.
Waga walca powinna wynosić od 1.5 do 2.5 kg na każdy centymetr wału. czyli jeśli mamy wał, o szerokości 1 metra, jego masa powinna mieścić się w przedziale 150-250kg. Wał o szerokości mniejszej niż 1 metr, może powodować więcej nierówności niż jest obecnie. W praktyce do stosuje się urządzenia dwu walcowe z wibracją, są to maszyny samojezdne. Po zabiegu wałowania obligatoryjnie należy rozluźnić zbitą ziemię i wykonać zarówno aerację głęboką jak i wertykulację.
Wertykulację wykonujemy tak często jak zajdzie potrzeba minimum 2 razy w roku.danutka66 pisze:Mam pytanie co do wertykulacji...
Aerację raz na 3 lata połączoną z piaskowaniem. Inne zabiegi w zależności od potrzeb.
Obecnie na rynku pojawił się wertykulator z funkcją usuwania chwastnicy.
Mam nadzieję, że wkrótce podzielę się wiedzą praktyczną jak funkcjonuje
ta nowość rynkowa.
Z przykrością muszę stwierdzić, że niema opcji uratowania darni.mm1971 pisze:Witam.
Mam następujące pytanie:
Trawnik założony w okresie od połowy sierpnia do połowy września 2012 r...
W przypadku ziemi ciężkiej gliniastej, wykonuje się korytowanie 20cm
i podmienia ziemię na luźną piaszczystą.
Są owszem zabiegi tymczasowe np piaskowanie, ale jest to kosztowne i nietrwałe.
Dzięki Ogród 2000 za szybką odpowiedź.
Nie pocieszyłeś mnie co prawda, ale dzięki.
Chciałbym jednak spróbować zregenerować te miejsca, gdyż nie pisałem wcześniej jest to trawnik "tymczasowy" jak można go tan nazwać. Założyłem go na szybko po wprowadzeniu się do domu i głównym jego zadaniem jest to aby nie chodzić po glinie (uciążliwe szczególnie po deszczu)lecz po trawniku. Pozostało mi do obsiania jeszcze drugie tyle działki (całóść 19 arów) i chcę w tym wypadku poeksperymentować przed założeniem właściwego trawnika tj. po zaprojektowaniu całego ogrodu, podjazdów itp. myślę, że za kilka lat (możliwości finansowe).
W związku z tym prośba o podanie Twoim zdaniem najwłaściwszej metody regeneracji tych miejsc gdzie trawa jest żółta (myślę o piaskowaniu, wysypaniu torfem oraz nawożeniu ew. wapnowaniu) oraz o przypomnienie najwłaściwszych mieszanek traw na taką glebę (mogę posiać tymczasowo kilka w celach wybrania najwłaściwszej) jak również nawożenia oraz podstawowych zaleceń przy zakładaniu trawnika na takiej glebie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie pocieszyłeś mnie co prawda, ale dzięki.
Chciałbym jednak spróbować zregenerować te miejsca, gdyż nie pisałem wcześniej jest to trawnik "tymczasowy" jak można go tan nazwać. Założyłem go na szybko po wprowadzeniu się do domu i głównym jego zadaniem jest to aby nie chodzić po glinie (uciążliwe szczególnie po deszczu)lecz po trawniku. Pozostało mi do obsiania jeszcze drugie tyle działki (całóść 19 arów) i chcę w tym wypadku poeksperymentować przed założeniem właściwego trawnika tj. po zaprojektowaniu całego ogrodu, podjazdów itp. myślę, że za kilka lat (możliwości finansowe).
W związku z tym prośba o podanie Twoim zdaniem najwłaściwszej metody regeneracji tych miejsc gdzie trawa jest żółta (myślę o piaskowaniu, wysypaniu torfem oraz nawożeniu ew. wapnowaniu) oraz o przypomnienie najwłaściwszych mieszanek traw na taką glebę (mogę posiać tymczasowo kilka w celach wybrania najwłaściwszej) jak również nawożenia oraz podstawowych zaleceń przy zakładaniu trawnika na takiej glebie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam prześledziłam ten wątek pod katem nawozu do trawnika , i skłaniam się do zastosowania Yara Hydrokomplex , oraz YaraBela Extran 27 .
Czy może mi ktoś doradzić który z tych nawozów mam użyć jako pierwszy 'startowy wiosenny'
W jakim terminie połowa marca przełom marzec kwiecień?
Jaka dawka YaraBela Extran 27 na 100m.
Z góry dziękuje za pomoc
Czy podana przez producenta dawka nawozu yara hydro complex ' trawniki 5 ? 6 kg/100m?
jest dawką na cały sezon czy jednorazowo i powtarzać co 2-mce?
Czy może mi ktoś doradzić który z tych nawozów mam użyć jako pierwszy 'startowy wiosenny'
W jakim terminie połowa marca przełom marzec kwiecień?
Jaka dawka YaraBela Extran 27 na 100m.
Z góry dziękuje za pomoc
Czy podana przez producenta dawka nawozu yara hydro complex ' trawniki 5 ? 6 kg/100m?
jest dawką na cały sezon czy jednorazowo i powtarzać co 2-mce?
raxa12 pisze:Witam prześledziłam ten wątek YaraBela Extran 27 na 100m....
Koniec marca YaraBela Extran 27 25kg=400m2 do października, listopad lub grudzień Inetermag Hortiform Trawnik
Koniec maja HydroCoplex 25kg =400m2
Polecam też nawóz Intermag Hortiform Trawnik, można podać go już dziś
-- 27 lut 2013, o 21:42 --
mm1971 pisze:W związku z tym prośba o podanie Twoim zdaniem najwłaściwszej metody regeneracji tych miejsc gdzie trawa jest żółta
Możliwe jest zastosowanie drenów pionowych, zgodnie ze zdjęciem poniżej

Czy ziemię nacinamy prostopadle czy równolegle do kieruku patrzenia 

Z techniczego punktu widzenia, nie ma to znaczenia na jakość wykonanego zabiegu.
Natomiast nieco lepsze wrażenie estetyczne, zrobi nacinanie prostopadłe, nie będzie aż tak widać
"zranionego" trawnika. Można też przy okazji wypiaskować, opłukać trawę wodą i po wyschnięciu
wykonać oprysk, chelatem żelazem. Wyrówna to kolor i nie będzie szpecić przez czas odbudowy darni.
Jeśli posiadasz nieco większy budżet na trawnik zamiast piasku polecam mączkę bazaltową.
Uzupełni w glebie w fosfor, wapń, magnez. ładnie wyrówna kolor podłoża. ( Takie zabiegi stosujemy przy ekstremalnie
zadbanych trawnikach). Mączka bazaltowa jest kosztowna ze względu na transport, naturalnie bazalt występuje tylko w Polsce Zachodniej, koszy około 50zł(w kopalni Wilków - Złotoryja) za Tonę co starcza naokoło 300m2 trawnika.
Natomiast nieco lepsze wrażenie estetyczne, zrobi nacinanie prostopadłe, nie będzie aż tak widać
"zranionego" trawnika. Można też przy okazji wypiaskować, opłukać trawę wodą i po wyschnięciu
wykonać oprysk, chelatem żelazem. Wyrówna to kolor i nie będzie szpecić przez czas odbudowy darni.
Jeśli posiadasz nieco większy budżet na trawnik zamiast piasku polecam mączkę bazaltową.
Uzupełni w glebie w fosfor, wapń, magnez. ładnie wyrówna kolor podłoża. ( Takie zabiegi stosujemy przy ekstremalnie
zadbanych trawnikach). Mączka bazaltowa jest kosztowna ze względu na transport, naturalnie bazalt występuje tylko w Polsce Zachodniej, koszy około 50zł(w kopalni Wilków - Złotoryja) za Tonę co starcza naokoło 300m2 trawnika.
Ogrod2000 wielkie dzięki za pomoc.
Jaki jest koszt Inetermag Hortiform Trawnik
na 1500 m.
W jakim odstępie czasu stosować YaraBela Extran 27
Dzięki
Jaki jest koszt Inetermag Hortiform Trawnik
na 1500 m.
W jakim odstępie czasu stosować YaraBela Extran 27
Dzięki