Witam wszystkich miłych gości i cieszę się, ze pod moją nieobecność "wątek żyje "
Wszystkim dziękuję za ciepłę słowa i życzenia.
Powiem jedno ... tęskniłam za Wami i Forum ale tez dobrze zrobiła mi ta przerwa bo nabrałam dystansu do pewnych spraw.
Po pobycie w szpitalu olsztyńskim na rehabilitacji układu oddechowego jedno Wam powiem - warto dbać o swą kondycję i odporność !!!
Tak się stało,że na mojej sali zachorowała jedna z pań - po 4 dniach okazało się, że jest to świńska grypa typu B i wywieziono ją na oddział zakaźny a my kontynuowałyśmy dalsza rehabilitację pod baczną obserwacją.
Stres niesamowity przez kolejne kilka dni mimo,że bardzo wierzyłam w siebie ale myśli rożne były - nie zawiodłam się . Jestem odporna i nie zachorowałam !!!
Jedynie po powrocie do domu zauważyłam kilka nowych siwych włosów .. do twarzy mi w nich
Barabella -Barbaro ja też często piekę chleb i bułeczki z mąki pełno-przemiałowej orkiszowej. Jest droższa ale warta tego.
cozapiachy - Basiu cieszę się,że skorzystałąś z linku i przydały się wiadomości o pysznogłówce.
Pewnie takich skarbów masz więcej - wystarczy je poznać bliżej - zachęcam do tego.
sylwia75 - Sylwio wiem,że pomogły Ci koleżanki ale tak na wszelki wypadek dam namiary na stronę, gdzie sa wszystkie podstawowe wiadomości o grzybku zebrane w kategorie odnośnie zastosowania itd. łącznie z filmem .
Jak hodować
http://grzybektybetanski.pl/
Korzyści dla zdrowia >> bardzo ważna !!!
http://grzybektybetanski.pl/tag/grzybek ... asciwosci/
Receptury z wykorzystaniem grzybka b21chgjuklo
http://grzybektybetanski.pl/receptury-kulinarne/
Bułeczki przepis
http://grzybektybetanski.pl.tl/Bu%26%23 ... ypieku.htm
Przepisy co można z niego zrobić
http://grzybektybetanski.pl.tl/Placki-a ... acuchy.htm
Domowy twaróg
http://grzybektybetanski.pl.tl/Domowy-t ... rzybka.htm
Po lewej stronie sa podlinki i warto zajrzeć wszędzie bo każdy znajdzie coś ciekawego.
Ziarna grzybka pracują na mleku krowim, kozim, sojowym, kokosowym - to mamy sprawdzone w gronie moich znajomych i rodziny.
jode22 pisze: Ja daję 2% i grzybek przyrasta mi w tempie ekspresowym, wręcz za szybko. Już nie mam co z nim robić, dlatego wymyśliłam sposób z lodówką, bo w ten sposób spowalniam fermentację.
Jolu tak faktycznie jest z jego przyrastaniem ale muszą być spełnione odpowiednie warunki.
W poście Napisane: So 02 lut 2013 00:06 pisałaś, że można mieszać łyżką drewniana lub plastykową .
Drewnianej nie polecam bo nie można jej dość dokładnie zdezynfekować i do grzybka mogą się dostać inne bakterie z tej łyżki, która mogła być wcześniej gdzieś używana ...
Co do nadmiaru ziaren grzybka - jakiś czas temu pisałam,że mrożę tylko po to aby mieć rezerwę w razie zniszczenia aktualnego.
Nadmiar pod zamówienia rozsyłam - jeśli ich nie mam to robiąc ciasto na chleb czy placki miksuję niewielka ilość jogurtu w malakserze aby go napowietrzyć i dodaję kopiastą łyżkę ziaren aby się rozbiły i stworzyły jednolitą masę. Wlewam do mąki i zarabiam ciasto.
Dalszy ciąg odpowiedzi za chwilkę ...