Ogródek Doroty - dodad
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek Doroty - dodad
Ten zielony ciemiernik to korsykański? Cała reszta urocza, ale ON frapujący
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu - dziękuję jeszcze raz. Ogrodnik łasy na pochwały jest.
Alinko - kłącza lilii posadź w pojemniku - takim ażurowym dosyć dużym - płasko do mieszanki gliny z ziemią ogrodową, gdzieś powinnaś znaleźć proporcje. Ziemia musi być dosyć zwięzła. Kłącze niezbyt głęboko a na wierzchu przysyp warstwą żwiru. Jeżeli w jeziorku masz ryby to koniecznie, bo inaczej wygrzebią kłącze. Do pojemnika można włożyć tabletkę nawozu wolno działającego i to tyle. O wiórach wiem i co jakiś czas dosypuję do gliny. Teraz właśnie czekam na dostawę.
Izo - tak to ciemiernik korsykański. Prawda, że piękny? W zeszłym roku miał sześć pędów kwiatowych, ale po zimie zostały tylko trzy - reszta przemarzła, bo nie wiedziałam, że trzeba go okryć. Ale te pozostałe zaczynają pięknie kwitnąć a od ziemi pchają się następne.
Alinko - kłącza lilii posadź w pojemniku - takim ażurowym dosyć dużym - płasko do mieszanki gliny z ziemią ogrodową, gdzieś powinnaś znaleźć proporcje. Ziemia musi być dosyć zwięzła. Kłącze niezbyt głęboko a na wierzchu przysyp warstwą żwiru. Jeżeli w jeziorku masz ryby to koniecznie, bo inaczej wygrzebią kłącze. Do pojemnika można włożyć tabletkę nawozu wolno działającego i to tyle. O wiórach wiem i co jakiś czas dosypuję do gliny. Teraz właśnie czekam na dostawę.
Izo - tak to ciemiernik korsykański. Prawda, że piękny? W zeszłym roku miał sześć pędów kwiatowych, ale po zimie zostały tylko trzy - reszta przemarzła, bo nie wiedziałam, że trzeba go okryć. Ale te pozostałe zaczynają pięknie kwitnąć a od ziemi pchają się następne.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie wkomponowane oczko w otoczenie.
Takie naturalne, jakby tam było od zawsze, w ogóle nie widać folii.

Takie naturalne, jakby tam było od zawsze, w ogóle nie widać folii.

- dodad
Dziś znów padało. Podobno deszczowa wiosna jest potzrebna, ale juz mam dosyć tej wody z nieba
Kaczeńce prawie kwitną, troszkę słońca i już

Pieris kwitnie na jednej gałązce, tyle ocałało od mrozu

Czyżby pąk kwiatowy?

Kaczeńce prawie kwitną, troszkę słońca i już

Pieris kwitnie na jednej gałązce, tyle ocałało od mrozu

Czyżby pąk kwiatowy?

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Oba Ciemierniki piękne.
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj DOROTKO!
U mnie też padało i to intensywnie. Rośliny już dość duże a ja jeszcze nic nie uporządkowałam.
Pięknie kwitnie Ci pieris.
U mnie też padało i to intensywnie. Rośliny już dość duże a ja jeszcze nic nie uporządkowałam.
Pięknie kwitnie Ci pieris.
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Dorotko! To ja też się pozachwycam Twoim oczkiem ! Udało Ci się stworzyć wyjatkowy klimat. Zwróciłam uwagę na te omszałe kamienie... Jak cieszą takie wychylające się z ziemi hosty !Kaczeńce zaraz otworzą kwiaty! Świetnie wyglądają przy tych kamieniach nad wodą.
- dodad
Fabiolu, urok tego ciemiernika dopiero odkrywam. To zeszłoroczny nabytek. Okazało się tylko, że na zimę należy go okryć.
Krysiu - pieris niestety kwitnie tylko na jednej gałązce, tej która była pod śniegiem. Reszta przemarzła. Bardzo mi szkoda, bo byłby naprawdę obsypany kwieciem a tak to tylko człowiekowi żal
Izo, kaczeńce już dziś chyba pokazały kwiatki, bo od rana świeci słońce. Jeziorko zaczyna tętnić życiem, ropuchy już złożyły skrzek, karasie szaleją na płyciznach a i roślinki powoli zabierają się za życie. wczoraj zaobserwowałam, że lilie wodne wypuściły już liście. Są jeszcze pod wodą bo dosyć głęboko rosną, ale ponad połowę drogi na powierzchnię już pokonały.
Kamienie przywożę z lasu już obrośnięte mchem, czasem się nawet utrzyma
Krysiu - pieris niestety kwitnie tylko na jednej gałązce, tej która była pod śniegiem. Reszta przemarzła. Bardzo mi szkoda, bo byłby naprawdę obsypany kwieciem a tak to tylko człowiekowi żal

Izo, kaczeńce już dziś chyba pokazały kwiatki, bo od rana świeci słońce. Jeziorko zaczyna tętnić życiem, ropuchy już złożyły skrzek, karasie szaleją na płyciznach a i roślinki powoli zabierają się za życie. wczoraj zaobserwowałam, że lilie wodne wypuściły już liście. Są jeszcze pod wodą bo dosyć głęboko rosną, ale ponad połowę drogi na powierzchnię już pokonały.
Kamienie przywożę z lasu już obrośnięte mchem, czasem się nawet utrzyma

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Te pąki to na powojniku?
Już będzie kwitł??
Już będzie kwitł??

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Piękna ta gałązka pierisa. U mnie nawet jedna się nie ostała - wszystkie kwiaty przemarzły.
- dodad
Właśnie wróciłam z ogrodu. Człowiek głupi jak nie ma roboty to sobie znajdzie. Dziś mnie naszło kombinować miejsce na hortensje. Jeszcze nie pokażę, bo nic tam nie rośnie, ale przynajmniej nie będę sie martwić gdzie wsadzić jak już kupię.
Słoneczko świeciło, więc powoli zaczynają kwitnąć tulipany. Najpierw kremowe i blado czerwone

Reszta w pąkach, ale to kwestia dni

Kaczeńce tak jak przewidziałam otworzyły się

W przyszłym roku jak się rozrosna powinno być pieknie. Bardzo lubię te wiosenne słoneczka
Tamaryszku - mój trawnik na razie usiany, wygląda jakby posypany śniegiem

Aniu droga ja też jestem zaskoczona. Co prawda to wczesny powojnik 'Albina plena' ale nie sądziłam, że TAK wczesny. Może to jakiś wybryk
Zasiliłam dziś znów powojniki, poobcinałam suche badylki, te które sie nie obudziły i czekam na kwitnienie

Słoneczko świeciło, więc powoli zaczynają kwitnąć tulipany. Najpierw kremowe i blado czerwone

Reszta w pąkach, ale to kwestia dni

Kaczeńce tak jak przewidziałam otworzyły się

W przyszłym roku jak się rozrosna powinno być pieknie. Bardzo lubię te wiosenne słoneczka
Tamaryszku - mój trawnik na razie usiany, wygląda jakby posypany śniegiem

Aniu droga ja też jestem zaskoczona. Co prawda to wczesny powojnik 'Albina plena' ale nie sądziłam, że TAK wczesny. Może to jakiś wybryk

Zasiliłam dziś znów powojniki, poobcinałam suche badylki, te które sie nie obudziły i czekam na kwitnienie

- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Dorotko
,pięknie Ci kwitną tulipany i kaczeńce.
Powiedz mi czym zasilasz powojniki

Powiedz mi czym zasilasz powojniki

- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Dorotko - tulipanki extra .. ale zdjęcie trawnika bije wszystkie - przecudne 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Wiutaj DOROTKO!
Cudowne tulipany.
Cudowne tulipany.
Dorotko, Ty się znasz na powojnikach, powinny już ruszyć, prawda? Jak nie ruszyły, to znaczy, że wymarzły czy jeszcze jest nadzieja? Moje dwa posadzone przy fundamencie nie dają oznak życia, czy to usytuowanie przy zimnym betonie mogło mieć wpływ na ich przemarznięcie?