Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, jakim kolorem kwiatów zakwita ta rajska jabłoń ? Czy znasz odmianę? ma piękne jabłuszka. :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu, ja też zostawiam swoje rajskie jabłuszka na drzewie dla ozdoby i dla ptaszków :-D Nie wiedziałam, że są jadalne :lol:
Jutro spróbuję , jak smakują :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu - ładne te lampy i lampiony , oryginalne i nietuzinkowe. Dodają uroku domowi i ogrodowi , bo przecież " diabeł tkwi w szczegółach" :wink: Sama też lubię światło świec lub migoczący płomyk lampy naftowej i z reguły w letnie wieczory , gdy siedzimy na tarasie unikamy oświetlenia elektrycznego.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Dalo :lol: Przyszłam sie przywitać po wakacjach nareszcie będzie więcej czasu na odrabianie zaległości . :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalu ,ale jeszcze pięknie kwitnie Ci ten liliowiec , u mnie 2 powtarzają kwitnienie .
Ale żeby tak bez przerwy kwitły ?
Wszystkie liliowce powinny tak długo kwitnąć .
Genia
x-d-a

Post »

Witam bardzo gorąco w ten -niestety-deszczowy dzień. Napisałam -niestety, ale w tej samej chwili uprzytomniłam sobie, że deszcz jest przecież bardzo potrzebny i niech sobie pada :!:
Na koniec tygodnia zapowiadana jest jeszcze ładna pogoda, więc zdążymy nacieszyć się jesienią i porobić zdjątka.

Geniu, święte słowa- liliowce powinny kwitnąć na okrągło! Właściwie fajnie by było, żeby wszystkie kwiaty cały czas kwitły; jakie wtedy nasze ogrody byłyby piękne...Tylko czy potrafilibyśmy to docenić?

Romo, witam Cię po dłuższej przerwie i cieszę się, że mogę Cię gościć :D

Ewelinko, my też lubimy spędzać letnie wieczory przy migocących światełkach naszych lampek. Szkoda, że teraz na takie chwile przyjdzie nam poczekać kilka długich zimowych miesięcy. Ja nie lubię ciemności, bardzo żle znoszę krótkie dni i wtedy w domu też zapalam mnóstwo świeczek, światełek i pachnących kominków...

Halinko, rajskie jabłuszka są jadalne na surowo, ale też można je kandyzować w cukrze i używać zimą do ozdoby ciast i deserów.

Elu, ta jabłonka kwitnie na różowo i pięknie wygląda razem z wiśnią japońską Amanogava. Na razie mam te dwa drzewka, ale mój pomysł to szpaler małych ozdobnych jabłonek i wiśni posadzony na tle żywopłotu z ligustru. Niestety, nie znam nazwy odmianowej.

Majeczko, jak je zerwiesz, to możesz wsadzić do słoiczków i na zimę jak znalazł1

Grzesiu, a próbowałeś je kiedyś jeść? Są pyszne!

Magdo, niech sobie zostaną na drzewku i razem z owockami ognika irgi i in. wabią zimą ptaszki do mojego ogrodu...

Dawidku, dziękuję za miłe słowa.

Dzisiaj fotek nie robiłam - cały czas pada deszcz, ale wkleję moje ukochane begonie sprzed kilku dni. Już nie kwitną tak obficie jak latem, ale ciągle są ładne...

.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Pogoda dziś okropna, ciesze się, że wczoraj zdążyłem coś w ogrodzie zrobić :) Dalu jak grzyby na Ślęży :?: Kuzyn ciągle siedzi w Sulistrowiczkach i już trochę przywiózł tych grzybków :) ale wysyp to to nie jest :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Chociaż raz mogę powiedzieć-u mnie nie pada,pogoda piękna,czyste niebo, wieje wiaterek i liście z jesiona lecą.I przyjemnie się pracowało :P :P :P
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Dalo :D U mnie dzisiaj słonecznie, chociaż dosyć chłodno. Posadziłam kupione wczoraj cebule i mam nadzieję, że to już koniec z sadzeniem :lol: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Dalo, widziałam u Majki twój winnik zmienny variegata. Mam pytanie czy zimowałaś go juz na dworze?
W książkach piszą , że nie przezyje naszej zimy i boje sie go zostawić na zewnatrz :?
x-d-a

Post »

Ewo, mój winnik od razu był posadzony do gruntu i dwie zimy (w tym ostatnią -dość ostrą) doskonale zniósł bez żadnego okrywania. Jest posadzony w zacisznym miejscu, a przed zima został okopczykowany...i to wszystko.

Moniko, to koniec z sadzeniem cebul, które już kupiłaś. A niebawem rozpoczną się przeceny i wyprzedaże i co? nie skusisz się?

Aszko, tylko pozazdrościć pięknej pogody. Ja przed chwilą wróciłam ze spaceru z pieskiem i zmarzłam na kość.

Sylwek, ja to żeby dostrzec grzyba, to muszę się o niego potknąć...więc ode mnie się nie dowiesz, czy w ślężańskich lasach są już grzyby. Ale sporo tu grzybiarzy i na pewno się zapytam jak wygląda sytuacja.

Rabatka iglakowa i fragmencik założonego w sierpniu wrzosowiska

Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

W dzieciństwie zajadaliśmy się dziko rosnącymi rajskimi jabłuszkami. I dziką różą...
A teraz? Nie widzę takich drzew :cry: Albo ich nie ma, albo ja wypatruję raczej "drzew schabowych" :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Krzsiu,znak czasów.Wszystko musi być "wymuskane".Pamiętam smak takich-no właśnie-nie wiem co to było takie kuleczki w żywopłocie.Jakie to było dobre jak wracało się ze szkoły,zrywało i jadło :P a gruszki które spadały sąsiadowi na wielki kopiec gnoju :!: małe twarde, cierpkie-a jakie dobre.
Chyba zacznę szukać rajskich jabłuszek w sklepach 8)
x-d-a

Post »

Aszko, Krzysiu, takich prawdziwych rajskich jabłonek to już chyba dzisiaj nie ma -ani w ogrodach, ani rosnących dziko.
Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa...
Teraz można kupić różne ciekawe odmiany ozdobnych małych jabłonek i one są śliczne, ale to już nie to...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

bishop pisze:W dzieciństwie zajadaliśmy się dziko rosnącymi rajskimi jabłuszkami. I dziką różą...
A ja w ramach powrotu do dzieciństwa posadziłam rugosę i będę konfiturkę robić, jak moja mama :-)

Dalu, piękna ta rabatka iglakowa. Wspaniale dobrane kolory, takie delikatne, lekkie i zwiewne. Widać w tym umiar i szlachetność, bo ja np. nie powstrzymałabym się, żeby nie dorzucić przynajmniej po jednym żółtym i czerwonym berberysie :-) żeby dawało po oczach. A u Ciebie - spokój i zaduma...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”