Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Działka z dębami - Wiślanka - agape

Post »

Aga, cała infrastruktura Ci została. Altana, drzewa, ścieżki, taras, żywopłot... Pozostaje tylko zagospodarować wolne miejsca, to prawie tak, jakbyś zaczynała bogatsza o doświadczenia. Gdybyś chciała tak sama zacząć wszystko od nowa to ciężko byłoby Ci się żegnać z roślinami. A tak, przynajmniej nie masz rozterek, tylko pracę.
Marne to pocieszenie, ale zawsze... :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Aga.
A te czereśnie nie są z robakami? Bo u mnie mimo oprysków są robaki więc drzewa czereśni u mnie kończą żywot w tym roku :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

No kochana - całkiem pokaźne czereśniowe plony! U mnie to nawet tego co masz w mniejszej misce nie zbiorę :( To chyba efekt zeszłorocznego cięcia. Poza tym jak kwitła czereśnia to wciąż padało i mało kwiatów bzyczki zapyliły. Śliwy chyba pójdą pod topór. Owoce można policzyć na palcach, a tylko są siedliskiem mszyc :evil:
o tych gołąbkach w winogronowych liściach już słyszałam. Ponoć pycha...! W niektórych rejonach dodają je ( te liście :wink: ) do kiszenia ogórków.
Podagrycznik nie próżnuje widzę. Tego to i chyba potop by nie wykończył :evil:
Czyli znów masz gdzie iść i zająć ręce i głowę :D
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Krzysiek - no i dobrze. Pewnie, że to jest pocieszenie. Np. jeśli byłam niezadowolona z mieszanki traw, tej do cienia, mogę na nowo coś wybrać. No, w końcu nie każdy tak może sobie co roku zakładać trawnik z nowej mieszanki! A co !

Sparks - Wiesz, aby czereśnie smakowały, to jest taka metoda: "za ogonek, do buzi, chrup, chrup i wypluć pestkę" ;)
Generalnie w tym roku do nich nie zaglądałam. :;230
Ale wiem, że własnie jak zbieram takie nie całkiem dojrzałe,czarne to nawet jeśli muszki złożyły jajka, to nie rozwinęły się one jeszcze w gąsienniczkę. Poza tym, to dla mnie paradoks - można jeść nie wiem: kurę, krowę a z powodu muszki! rezygnować z czereśni...Nie, to nie dla mnie...

Jednak rozumiem, że jeśli drzewo jest naprawdę zarobaczone, to i oprysk nie pomoże. Rozwiązaniem jest sadzić wczesne czereśnie, które owocują przed oblotem nasionnicy trześniówki.

Izo!
Już pisałam u Ciebie o drzewach. Tak, masz rację - już niebawem zabiorę się za uprzatanie, a jak zacznę grabić - to już będzie znów działkowo! Potem trawniki, aksamitki, poplony - i działka jak nowa! A jesienią...czyżby..tulipany? Czyżbym miała...miejsce? ;)

Polecam wszystkim gołabki z liści winogron: dolmadakie
tutaj przepis:
http://www.gotujmy.pl/dolmadakia-kreta- ... 28848.html

Można także liście po 10 układać jeden na drugim, zwijać w rulony, związane nitką i pionowo wstawiać do słoika, aż się zapełni, nastepnie zalać wodą z łyżką soli i gotować 15 minut ten słoik w garnku z wodą. Na zimę, smak gołąbków w marynowanych lisciach - eh...to będzie rarytas Wiślanki!

A póki co to u mnie tak:
Hosty sobie radzą! Są niesamowite! Powinnam mieć ich w takim razie jak najwięcej!
Obrazek

A żywopłot, jako że był niższy od pozostałych jego części, i nic nie wystawało nad wodę i roślina nie miała "czym" nad wodą oddychać (jak np drzewa) - zrzuca liście. W środku żyje, drewno jest białe i soczyste...
Obrazek

No i odkryłam w aparacie supermakro!

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, bardzo wspólczuję, ale jednocześnie Krzysiek ma rację ... miłe i interesujące są wszystkie początki ;)

... a supermakro genialne!!!!
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Agnieszko, miło zobaczyć powracającą zieleń do Wiślanki i ciebie, słoneczko nasze, w powracającym humorze :D Masz w sobie tyle witalności ile twoje roślinki ;:63 Będzie dobrze ;:108
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agape pisze: Obrazek
Troszkę dziwne wrażenie robi to zdjęcie - na górze bujna zieleń, a dół taki smutny, szary...
Śliczny listek (pomijając, że podjadany) na supermakro. Czy wiesz co to za roślina?
Dzięki za przepisy. Wygląda na to, że wkrótce będą "winne" gołąbki u mnie. Ciekawe co na to rodzina :roll:
Aguś zajrzyj do mnie. Specjalnie dla Ciebie wstawiłam liliowy kwiat paproci ( pierwszy...będą kolejne).
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny...
Daję mojej działce się odrodzić po swojemu. Na razie znów nie byłam tam...Niebawem pójdę po wiśnie...

Cynamonko! Spoko. Dziękuję, makro jeszcze się uczę, ale to było "z ręki" bez statywu...- więc się tak ucieszyłam...

Izo - to jest liść winiogrośli.

[Iza] - masz rację, trzeba zadbac o nastrój tak albo ibnaczej...

Spełniłam zatem swoje inne bardzo dawne marzenie - jeżdzić na wycieczki przyrodnicze na dobrym, niezawodnym rowerze.
Mój dawny, dameczka holeneder, bez przerzutek i bez hamulców - słowem rama i kółka odpoczywa odtąd w piwnicy.

Nie wiem, jak ja mogłam żyć od zeszłego roku bez roweru!?
Dawno temu kupiłam jeden rower na kredyt, taki prawdziwy, mocny, ale mi go ukradli i przez 2 lata płaciłam tylko raty.
Teraz kupiłam sobie taki piękny Unibike Vision damka trekkingowa: 21 biegów, amortyzatory, koła 28cali, miejsce na sakwy, gięta kierownica...słowem niemal jak cabriolet, a do tego sportowa linia - w sam raz na leśne drogi...
Ale tylko do jeżdzenia na wycieczki, nie po zakupy - niestety nie można go zostawiać ani przypinać, bo teraz bardzo kradną. Nawet spod reowerowego ukradli facetowi rower...nie mówiąc o zostawianiu pod realem, biedronką czy biblioteką...

No cóż. Taki mamy kraj, ale za to piękny przyrodniczo...

Obrazek

Dziś pojechałam na jazdę testową- dostosować sobie kierownicę, siodełko i w ogóle go "ustawić" do mojej figury i wzrostu. Z przodu podwieszam aparat - i w drogę...

Obrazek

Na stawie napotkałam mamę ptasią budującą gniazdo...
Obrazek

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Agape gratuluję tego cuda ;:138 Ja mam z przerzutkami ale prawie ich nie używam :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstyd się przyznać, ale nie pamiętam kiedy ostatnio jeździłam na rowerze :oops: I jakoś niespecjalnie za tym tęsknię :oops:
Tobie jednak gratuluje zakupu i zazdraszczam wycieczek! Niestety drugą Holandią długo nie będziemy...więc uważaj na swój skarb.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agape
Rower, aparat i wycieczka w plener! Coś wspaniałego ;:138
A zdjęcia - miodzio ;:63 Ptaszek na gnieździe - skojarzył mi się ze zdjęciami Włodzimierza Puchalskiego. Ja się wychowałam na "Bezkrwawych łowach" i "Wyspie kormoranów"
A więcej super-macro - to można prosić?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izaziem, Izo, Ambo!
Witajcie! No ja też się cieszę! Siedzenie mnie dziś pobolewa jak ta lala!
Oj odwykłam...

Ambo- nie znałam tych książek - oj z przyjemnościa poczytam...i zdjęć poszukam...

Chwilowo nie mam makro, bo komary cięły niemożebnie... :oops:

Ale mam dzień drugi wycieczka w to samo miejsce - Do Szkoły Lesnej na Barbarce..., nieco bardziej owocna edukacyjnie...

Obrazek

To nasza Portretowana Dama...

Obrazek

Dziś udało mi się lepsze zdjęcie - z Samczykiem, który donosił do gniazda gałązki i żdźbła......
Obrazek

W parku zrobiono stanowiska, które pokazują drewno w przekroju. To bardzo ciekawe! Zawsze chciałam to wiedzieć!
Obrazek

Obrazek

Oraz można pomacać aby lepiej zapamiętać jakie zakończenia mają różne rodzaje liści!
Obrazek

jeśli ktoś odwiedza Toruń, szczególnie z dziećmi - to polecam Szkołę Leśną Barbarka!
grapesz
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 4 mar 2010, o 16:36

Post »

Serdecznie pozdrawiam i swój ślad zostawiam. grapesz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetna sprawa taka leśna szkółka. Nie tylko dla dzieci...Sama chciałabym zobaczyć jak różnią się drzewa w środku :roll: Piękne tereny macie w Toruniu ( nie tylko rozgłośnię). Już chyba z 10 lat minęło od mojego ostatniej wizyty w mieście pierników :D
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Cześć Agape! :D
Nareszcie przeczytałam ostatnie wieści z Wiślanki!
Świetnie, że kupiłaś ten rower, masz odskocznię, drugą orbitę z której już dzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami. Dzięki! Dzięki też za wspomnienia z plaży! Ja właśnie po dziesiątkach lat z bijącym sercem "wróciłam" na plażę Stogi, gdzie przebiegało moje letnie, dzieciństwo...
A Wiślanka - mam nadzieję, że po spłukaniu tego mułu będzie zupełnie nieżle wyglądać, przynajmniej tak, by można było bezpiecznie na niej przebywać i coś tam robić.
Ech, mocne doświadczenie...
Agape, no dzielna Ty jesteś! Ahoj!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”