Z Elfowej krainy storczyków ;)))
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Widzę już ;) Ale fajniutko gratuluję
Pierwszy raz się spotkałam z taki czymś
Całe życie człowiek się uczy jednak

-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Justynko ja tez czytałam o tym podziale na ciepło- i chłodolubne. Wyczytałam tez, że te o marmurkowych liściach lubią troszkę więcej wapnia w wodzie (mam nadzieję, że niczego nie pomyliłam), a gdzieś na forum wpadło mi w oko coś o używaniu skorupek od jajek do podlewania albo do podłoża
Miltosia ślicznie się prezentuje
Po jakim czasie od poprzedniego kwitnienia wypuściła pędzik i ile miała ta psb?
Co do dzieciaczka na Katlejce to powiedz mi, jak Ty to robisz, że udaje Ci się utrzymać wilgotność tego sphagnum? Ja je dziś zdjęłam (po raptem 3 dniach) z moich dzieciaków bo wysychało tak, że nie nadążałam ze spryskiwaniem. /Po pryskaniu kapało prosto do stożka wzrostu ale to już inna sprawa
/
Miltosia ślicznie się prezentuje
Co do dzieciaczka na Katlejce to powiedz mi, jak Ty to robisz, że udaje Ci się utrzymać wilgotność tego sphagnum? Ja je dziś zdjęłam (po raptem 3 dniach) z moich dzieciaków bo wysychało tak, że nie nadążałam ze spryskiwaniem. /Po pryskaniu kapało prosto do stożka wzrostu ale to już inna sprawa
Pozdrawiam, Basia:)
- sylwiat26
- 50p

- Od: 5 sty 2010, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do ogarnięcia tego bałaganu i żeby wszystko wyschło to jeszcze daleko
a ja mam już dośc.MM jest śliczny
Dziś przytargałam do domu kolejnego storczyka biały z delikatnymi różowymi mazami
.
Pozdrawiam Sylwia;)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Dusiu- aż się dziwię, że kwitnie ten MM, spadł mi tydzień temu. Jak zmieniałam gliniane doniczki na szklane. Ale pędzik cały, uff Miltonia jest troszku trudniejsza od falków. Ale jeśli da się jej czas i zwiększy wilgotność wokół roślinki, to się odwdzięcza kwiatuchami
Mi niestety żadna Miltonia długo nie pożyła, są zbyt kapryśne, a szkoda, bo mi się bardzo podobają.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Zabka_Monis- też pierwszy raz spotkałam się z keiki na katlejce. Próbowałam poszperać po necie, ale nic nie znalazłam, a chciałam...Zawsze byloby miło poczytać, jak Ktoś Inny poradził sobie z dzieciaczkiem katlejki ;)
Blue_Monkey- miltonię kupiłam w marcu tamtego roku. Miała juz jedną maleńką psb,oprócz niej - dwie psb-y urosły u mnie. I dwie pusciły pędziki po ok. roku. Jedna- jest dużo mniejsza, pewnie na jesienii dojrzeje i wtedy może puści pędzik
A keiki- hmm, pryskam dwa razy dziennie rano i wieczorem. Czasami troszku za mocno przeschnie po nocy. Ale przeważnie, rosa się osadza i rano jest jeszcze wilgotne, jak przyjeżdżam do firmy. Ale Wiesz, ja się za bardzo nie przejmuję storczykami, jak tylko rosną, to staram się im "nie przeszkadzać"
SylwiaT- u mnie już po sprzątaniu. Dziś widziałam ogłoszenie, że w poniedziałek 14.06 będzie totalna dezynfekcja wszystkich piwnic ;) Hihi, Ty już nie Chodź do tych kwiaciarni, bo fortunę Wydasz na storczyki ;) Zazdroszczę kolejnego storczyka w kolekcji. Ja nadal szukam maluszków...
Dusiu- może i są delikatniejsze, humorzaste, ale... Ja, moją kupiłam jeszcze za czasów, gdy mało, co wiedziałam o storczykach. Pewnie, gdybym poczytała o niej wcześnie, nie miałabym jej. Bo trudna w uprawie, a tu niespodzianka...będzie kwitła i to za sprawą mojej opieki nad nią ;)
Blue_Monkey- miltonię kupiłam w marcu tamtego roku. Miała juz jedną maleńką psb,oprócz niej - dwie psb-y urosły u mnie. I dwie pusciły pędziki po ok. roku. Jedna- jest dużo mniejsza, pewnie na jesienii dojrzeje i wtedy może puści pędzik
SylwiaT- u mnie już po sprzątaniu. Dziś widziałam ogłoszenie, że w poniedziałek 14.06 będzie totalna dezynfekcja wszystkich piwnic ;) Hihi, Ty już nie Chodź do tych kwiaciarni, bo fortunę Wydasz na storczyki ;) Zazdroszczę kolejnego storczyka w kolekcji. Ja nadal szukam maluszków...
Dusiu- może i są delikatniejsze, humorzaste, ale... Ja, moją kupiłam jeszcze za czasów, gdy mało, co wiedziałam o storczykach. Pewnie, gdybym poczytała o niej wcześnie, nie miałabym jej. Bo trudna w uprawie, a tu niespodzianka...będzie kwitła i to za sprawą mojej opieki nad nią ;)
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To znaczy że masz odpowiednią rączkę do niej

MM pieknie i długo ci kwitnie bo mój chociaż miał dwa pędy to tylko cztery kwiatki i dawno przekwitł
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Justynko cieszę się, że już po powodzi.
Nowości z wymianki z Joane superowe a wakacjujące się storczyki na działce piękni rosną
Nowości z wymianki z Joane superowe a wakacjujące się storczyki na działce piękni rosną
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Justynko, to super że tak Ci idzie Miltonia. Ja właśnie ciągle czytam, że są trudne, wymagania mają i dlatego nie kupiłam póki co. A bardzo mi się podobają te bratkowe kwiaty.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27

Kasiunieczka- rączki nie mam....Hihi, to serce ;) Zawsze mówię, że jeśli coś się robi w życiu, to najpierw sercem, a za nim idzie ręka...
Goska1307- mi też usechł jeden pędzik, drugiego nie przycinałam, bo uwielbiam MM i każdy jeden jego kwiatuszek raduje moją duszę...Chyba się odwdzięczył za miłość - długim kwitnieniem ;) Wnet minie pół roku, a pędzik nadal się przedłuża
Haim- ja również, już po porządkach, jutro dezynfekcja i musi być dobrze
Asiu dziękuję w imieniu orchidei. Najbardziej cieszy sabotek i jeszcze żyjące katleki
A dziś kolejne wieści storczykowe.
Zacznę od fotki pędzika na dendrobium phalaenopsis. Wg mnie, to niezmordowany storczyk, jeśli chodzi o kwitnienie, pędzik na keiki ma us jakieś 8-10 cm:

Equetris nadal kwitnie, póki co, dwa kwiatuszki mu przekwitły. Tu, w oczekiwaniu na moczenie:

"Orange" tuż po rozwinięciu kwiatu jest ciemnobordowy, parę dni później zmienia kolor na pomarańczowy w bordowe ciapki:

Odkryłam na "Wiśni" przedłużenie pęda - "dziwaka". Ciekawe, czy będą to dwa kwiatuszki, albo może keiki? :

Goska1307- mi też usechł jeden pędzik, drugiego nie przycinałam, bo uwielbiam MM i każdy jeden jego kwiatuszek raduje moją duszę...Chyba się odwdzięczył za miłość - długim kwitnieniem ;) Wnet minie pół roku, a pędzik nadal się przedłuża
Haim- ja również, już po porządkach, jutro dezynfekcja i musi być dobrze
A dziś kolejne wieści storczykowe.
Zacznę od fotki pędzika na dendrobium phalaenopsis. Wg mnie, to niezmordowany storczyk, jeśli chodzi o kwitnienie, pędzik na keiki ma us jakieś 8-10 cm:

Equetris nadal kwitnie, póki co, dwa kwiatuszki mu przekwitły. Tu, w oczekiwaniu na moczenie:

"Orange" tuż po rozwinięciu kwiatu jest ciemnobordowy, parę dni później zmienia kolor na pomarańczowy w bordowe ciapki:

Odkryłam na "Wiśni" przedłużenie pęda - "dziwaka". Ciekawe, czy będą to dwa kwiatuszki, albo może keiki? :

- justus27

Pokażę Wam też mojego wywrotowca "Ciapka". Ma teraz 3 kwiatuszki, rośnie mu niwy pędzik i rozgałęzia się stary, sklepowy pędzik:

Miltonia, pewnie już dziś rozwinie pierwszego pączuszka. Obserwowanie swojego kwiatka jest o wiele bardziej fascynujące, niż kwitnienie sklepowe
Zobaczcie, jakie pączek ma śliczne "ząbki", to chyba początek rozwijania kwiatka:

Miltonia, pewnie już dziś rozwinie pierwszego pączuszka. Obserwowanie swojego kwiatka jest o wiele bardziej fascynujące, niż kwitnienie sklepowe

- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Śliczne kwitnienia
Equestris piękny i elegancki 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
- sylwiat26
- 50p

- Od: 5 sty 2010, o 16:14
Też tak myślę że na razie wystarczy, no chyba że będzie coś super
.Ślicznie Ci kwiatuchy rosną i kwitną.''Orange'' ma śliczny kolorek.
Pozdrawiam Sylwia;)
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, ale się u Ciebie dzieje. Ładne kwitnienie MM i niezmordowanego Equetris.
Ładne duże pączki na Miltoni i pędzik na Dendrobium.
Co do sabotka, to ja do podłoża dodałam kilka kulek specjalnego wapna. Starczy na pół roku, więc nie potrzebujesz dawać skorupek z jajek.
Dziękuję za Oncidium i Miltonię, z niej się najbardziej cieszy mój mąż, bo one mu się strasznie podobają.
Ładne duże pączki na Miltoni i pędzik na Dendrobium.
Co do sabotka, to ja do podłoża dodałam kilka kulek specjalnego wapna. Starczy na pół roku, więc nie potrzebujesz dawać skorupek z jajek.
Dziękuję za Oncidium i Miltonię, z niej się najbardziej cieszy mój mąż, bo one mu się strasznie podobają.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Wszystkie piękne, najbardziej mi się podoba biały equestris (mi kwitnie rózowy, ale nie tak obficie jak twój) i ten ostatni, w ciapki. trochę przypomina takiego mojego, tylko twój ma chyba szersze płatki.