Ogród Atki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Atki

Post »

Wandziu, no właśnie muszę się wybrać do Twojej różanki ;:65
Co do Gertrudy, to kupowałam w tym roku i dopiero jesienią ładnie zakwitła, a to dlatego, że ją przy sadzeniu porządnie otrzepałam z torfu jaki był w doniczce. Mam złe doświadczenia z torfem i dlatego tak ją zmasakrowałam od korzeni, potem jeszcze przycięłam górę i na kwitnienie musiałam czekać. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie pokaże na co ją stać :D
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Atko, bardzo ciekawa ta hosta Trifecta i róże super.
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu :wit
Róże różami, ale na hosty też czekam na wiosnę :D Ciekawa jestem jak te moje nowe nabytki zaprezentują się pierwszy raz od początku u mnie ;:65 Przyszły jesienią ładne, wysadzone do doniczek wyglądały długo świeżo, choć nie wszystkie miały dużo odrostów. Zresztą, na co ja nie czekam i na irysy, lilie, liliowce, róże, hosty, przylaszczki, gerania, dyptamy i inne :;230
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Atka-a1 pisze: Jeżeli masz mały ogród odradzam - rośnie ogromny :shock: Niestety korzeni się płytko, cała warstwa w zasięgu korony (i jeszcze dalej) jest poprzerastana korzeniami. Bardzo dużo pije wody i wysusza ziemię. Trawa pod nim ledwo dycha i tak naprawdę nie zasługuje na miano trawnika :evil: .
Beatko, mój ogród nie jest taki mały i jeno duże drzewo na pewno by się w nim zmieściło. Martwią mnie jedynie te płytkie korzenie. Przy ogrodzeniu, od strony sąsiada rośnie brzoza i wysusza u mnie teren w odległości do 10 m od drzewa ;:125 . Widziałam w tym sezonie, w pobliskim ogrodniku tulipanowiec "Aureomarginatum'. Ogrooooomnie spodobały mi się jego liście ;:167 . Ponadto czytałam, że rośnie mniejszy niż gatunek i zdecydowanie szybciej zakwita. No i dalej jestem w kropce ;:24
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyto :wit
Nie wiem jak będzie rósł ten z barwnymi liśćmi, ale korzenie będzie miał podobne. Widziałąm gdzieś tulipanowca kolumnowego, może to byłoby rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Atka-a1 pisze:Edyto :wit
Nie wiem jak będzie rósł ten z barwnymi liśćmi, ale korzenie będzie miał podobne. Widziałąm gdzieś tulipanowca kolumnowego, może to byłoby rozwiązanie.
Tylko kolumnowe niestety są w wersji zielonej. A tego co wiem nie ma kolumnowego 'Aureomarginata' :cry:
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyto :wit
Na Twoim miejscu mocno bym się zastanowiła nad sadzeniem tak dużego drzewa. Chyba, że może z boku działki?
Ale co na to powiedzą sąsiedzi, jak im świat zasłonisz :;230
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Atka-a1 pisze:Edyto :wit
Na Twoim miejscu mocno bym się zastanowiła nad sadzeniem tak dużego drzewa. Chyba, że może z boku działki?
Ale co na to powiedzą sąsiedzi, jak im świat zasłonisz :;230
Przemyślę to jeszcze dokładnie, mam całą zimę na podjęcie decyzji :wink: :;230 .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Edyto :wit zawsze miło jest kogoś zobaczyć u siebie w ogródku.
Dziś nie próżnowałam, pogoda ładna, dość ciepło bo bez wiatru. Zachciało mi się przenieść w inne miejsce kompost :evil: Ale już napełniony został podczas likwidacji drewnianego. Sypałam liście i przesiane resztki grube z kompostownika. Musiałam więc najpierw przesiać kompost z drugiego plastikowego, a potem pusty postawić na nowe miejsce :roll: Potem to już tylko zawartość przenieść do tego na odpowiednim miejscu. Łapy mi odpadają, bo nosiłam w dużej donicy, żeby łatwiej wsypywać ;:14 Teraz mam znowu jeden pusty, ale nie miałam siły robić miejsce pod niego - muszę najpierw niewielką stertę kamyków przenieść w inne miejsce.
Na kopczyki róż położyłam pocięte zielone gałęzie, nawet nie dla ochrony przed zimnem, ale przed kotami. Przechodzą przez ogród, a tu nagle się okazało, że mają dużo gościnnych toalet :;230 Świeża, przesiana ziemia aż korci, żeby ją rozgrzebać, albo zagrzebać w niej jakiś grzeszek :twisted:
Nie godzę się na to, więc poprzykrywałam wychodki :;230
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja dzisiaj okopczykowałam róże obornikiem krowim. Mam nadzieję, że będzie im ciepło a na wiosnę dostaną od razu papu :;230 . Gdyby parę lat temu powiedział mi ktoś, że będę przerzucać krowie g... :;230 . Co ten ogród robi z ludźmi ;:112
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyto :;230 muszę się z Tobą zgodzić, to co najmniej dziwne :;230 I że gnojówka z pokrzyw nie będzie mnie odrzucać ;:136 , no może nie aż tak :;230
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Beatko,wpisuję się do Twojego ogrodu i będę kibicować w ...zakupie róż.Po powrocie przyjdę na spacer do Ciebie ;:65
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też walczę z kotami! Paskudy wiecznie włażą, strzykają na iglaki i toalety sobie robią. A teraz nawet na moje ptaki polują :evil: Dzisiaj paskuda przegnałam, aż się za nim kurzyło!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na kopczyki róż położyłam pocięte zielone gałęzie, nawet nie dla ochrony przed zimnem, ale przed kotami. Przechodzą przez ogród, a tu nagle się okazało, że mają dużo gościnnych toalet Świeża, przesiana ziemia aż korci, żeby ją rozgrzebać, albo zagrzebać w niej jakiś grzeszek
Nie godzę się na to, więc poprzykrywałam wychodki

Beatko :D mam ten sam problem. Kotów nie mam, ale one chętnie mają moją rabatkę różaną za wychodek. :;230
Wiesz co robię, wtykam różne patyki, podpory do kwiatów pionowo w ziemię. Wtedy koty mi nie wchodzą.
Straszne utrapienie z nimi. Marzy mi się kocimiętka, ale jak wsadzę to podobno wszystkie koty mi przylezą. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko witam :wit , zapraszam jak najczęściej. Na róże wiosenne nie mogę się doczekać ;:65
Takasobie witaj :wit Tak za bardzo to kotów nie gonię, ale też w zeszłym roku oszczykały mi iglaka, tak, że gałązki wycinałam :evil: , za to trochę nornice gonią. Nie zgadzam się tylko na sikanie i k... w kwitaki, a przesiany kompost tak je kusi ... :x
Majko witaj :wit Też zacznę wtykać patyki, bo nie mam tyle stroiszu. Do kocimiętki będą się złazić i w niej tarzać :roll: Ładna jest, ale ja bym nie sadziła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”