Halinko - tak mi schodzi i swojego kalendarza biodynamicznego nie skopiowałam.
A ślimaki - to smak...dobrze przyrządzonych żołądków z czosnkiem :P - PYCHOTA.
Na nowy tydzień zamieszczę inny kalendarz biodynamiczny
W najbliższym tygodniu księżyc przybywa do pełni, która przypada11-go marca.
Duże rysunki owocu i korzenia wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów, także wykonywania przetworów zwłaszcza z roślin korzeniowych. Po 11-tym marca możemy rozpocząć wiosenne cięcie drzew i krzewów.
Według ekologicznego poradnika księżycowego dostosowując się do rytmiki przyrody warto w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek przystąpić do sadzenia i siania warzyw, kwiatów na wczesną rozsadę - w szklarniach, na parapetach okiennych oraz ciepłych inspektach m.in. pomidory, paprykę, brokuły, kapusty i kalafiory, kalarepę, sałaty, buraki liściowe, seler, pory, także kwiaty petunie, lobelie, lwie paszcze, aksamitki, szałwie, żeniszki.
Jeżeli mrozy zelżały warto już również wysiewać w inspekcie niektóre rośliny korzeniowe i liściowe na wczesny zbiór m.in. rzodkiewkę, szpinak, sałatę, marchew, pietruszkę, cebulę.
Dni oznaczone sadzonką będą też bardzo korzystne do sadzonkowania i przesadzania roślin pokojowych. Wtedy też zaczynamy pozyskujemy zielone liście ziół, młodych chwastów, warzyw zimujących w gruncie, pączki drzew.
Unikamy siewów, rozsadzania, zbiorów, wykonywania przetworów w dniach oznaczonych przekreślonymi nasionami, sadzonkami i słoikami.
Dni po 11-tym marca to dobry czas do wykonywania prac pielęgnacyjnych w pasiekach.
Witam Ja z rewizytą i w trakcie zwiedzania twoich włości.
Przepiękny ogród,a ja uwielbiam wszyskie kwiatki więc wszysko mi się podoba.
oczka się święcą jestem pod wrażeniem
Witaj Halinko.wstapilem na troche i stwierdzilem ze milo sie tu spedza czas.Twoj Ogrod olbrzymi i na pewno na pare latek pracy Ci nie zabraknie,staw piekny -widze go u siebie w moim ogrodzie-no w mojej glowie.ja mam tylko 2000m z domem i miejsca zaczyna brakowac,ale u Ciebie to tylko szalec.Wstap przy okazji do mego ogrodeczka to dodam kilka fotek mojego oczka.Pozdrawiam