Nie wiem co Ci doradzić, może je gdzieś wkop gdzie jest bezpiecznie albo chociaż daj do donicy? Nie wiem czy im się podoba, że w folii siedzą, rośliny tego ogólnie nie lubią
Dalie z nasion cz.1
-
magdeczka87
- 50p

- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie z nasion
Lawenda 
Nie wiem co Ci doradzić, może je gdzieś wkop gdzie jest bezpiecznie albo chociaż daj do donicy? Nie wiem czy im się podoba, że w folii siedzą, rośliny tego ogólnie nie lubią
Nie miałam kompletnie gdzie ich wsadzić. Z 3 grządek wszystkie rośliny musiałam wcisnąć na jedną. Aksamitki i nagietki poszły pod łopatę i ustąpiły miejsca krzewom. No ale nie dla wszystkich miejsca wystarczyło
Czekam kiedy już mi się wyniosą ci robotnicy...
- ona1234
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Znalazłam między kwitnącymi daliami kilka małych sadzonek z nasion ok 30 cm wysokości myślicie żeby je przesadzić przed przymrozkami do doniczek i zakwitnął w domu?? Czy odpuścić sobie??
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
klon

- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Czy może mi ktoś opisać jak wygląda nasiona dalii?Zebrałem takie podłużne punkciki ze skrzydełkami.Czy muszę usunąć te skrzydełka?
- Jolek

Nasionka dalii są takie podłużne i ciemne z jednej str troszkę węższe. Jeśli mają okrywę ,,motylki" takie przeźroczyste to dosusz je. Jak suche zamieszasz ręką i lekko dmuchniesz to ,,paprochy"odlecą na bok.
-
klon

- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Dzięki.Nie wiedziałem jak się pozbyć motyli.Zaraz wędrują z tacką na parapet.
Jeszcze nigdy nie miałam takich dalii, piękne są
W ogóle pierwszy raz dzisiaj zajrzałam do tego wątku.
Oj, kupię sobie na przyszły rok takie piękne dalie jednoroczne, a do tego jeśli one się łatwo krzyżują i potem z nasionek wychodzą niespodzianki, to już w ogóle wypas
Oj, kupię sobie na przyszły rok takie piękne dalie jednoroczne, a do tego jeśli one się łatwo krzyżują i potem z nasionek wychodzą niespodzianki, to już w ogóle wypas
Jolek, masz piękny kolor tej ciemnolistnej odmiany dalii.
Ja posiałam w tym roku mieszankę Bishops Children i wszystkie mają takie ciemne liście, zakwitły już czerwone i mocno różowe, czekam jeszcze na jasne odcienie.
Kupiłam też daliowe karzełki, mają po 15 cm wysokości, szkoda, że nie mogę zebrać z nich nasion bo ciągle objadają mi kwiaty ślimaki. Trzeba będzie rozmnożyć przez sadzonki
Ja posiałam w tym roku mieszankę Bishops Children i wszystkie mają takie ciemne liście, zakwitły już czerwone i mocno różowe, czekam jeszcze na jasne odcienie.
Kupiłam też daliowe karzełki, mają po 15 cm wysokości, szkoda, że nie mogę zebrać z nich nasion bo ciągle objadają mi kwiaty ślimaki. Trzeba będzie rozmnożyć przez sadzonki
- Jolek

aria nie dziękuję aby nie zapeszyć bo chciałabym aby przezimowały
ale cieszę się ,że zwróciłaś na nie uwagę. Ja mam swoje nasionka pozyskane z Ogrodu Botanicznego w IRL więc jestem się świadoma ,że też mogą wyjść mixsy. Nie wiem dlaczego ale nie wszystkie mi zakwitły
W duszy liczyłam też na te cudeńko

To dalia Bishop of Llandaff, można ją kupić i u nas, a siewki z jej nasion czyli Bishops Children dają pojedyncze kwiaty w kilku kolorach i rośliny o ciemnych liściach. " Wnuki" Bishopa też są cenione przez wielbicieli dalii