Wiśnie - jakie odmiany polecacie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiśnie - jakie odmiany polecacie

Post »

Groniasta (2005), była bardzo wysoka, od 2022 co roku cięliśmy jeden konar i jeden konarek. Nie mogłam wprost uwierzyć ile młodych gałązek się pojawiło, konieczne było wyłamywanie, wszystkiego co szło do środka. W tym roku do wycięcia przy zbiorach będą tylko te młode pionowe wilki, bo znów poszybuje w górę , te młodziutkie na razie się nie ogałacają.
Obrazek

Tutaj czereśnia Wera, w ub. roku nie cięta , a w tym , już widzę, że trzeba ją poskromić i doprowadzić do jakiegoś ładu.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Szczurbobik pisze: 23 mar 2025, o 08:12 Rysie Mówisz, padnie. To też niedobrze :roll:
U mnie na Colcie rośnie tylko Groniasta i jest spora, tyle, że glebę mam inną, bo lżejszą.
Może to Cię pocieszy bo mam zgoła inne doświadczenia z Coltem niż Rysie, czereśnie rosną bardzo intensywnie, owoców corocznie sporo, mocno je tnę bo chcę utrzymać wysokość do oberwania z pięciostopniowej drabinki. Sądząc po kondycji drzew nic się nie dzieje też złego z ich korzeniami przez zimy, ziemia gliniasta.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Czy wiśnia Pandy bardzo silnie rośnie?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie rośnie średnio silnie. Miałem wiśnie, które rosły mocniej i takie które dawały mniejsze przyrosty. Podobna jest do Groniastej, jeśli to pomoże. Na pewno to nie karłowe drzewko, do zbioru z wyższych gałęzi potrzebna jest drabina. Swoją przycinam, żeby nie szła za mocno w górę.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Dzięki :D
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod taką wiśnią (Groniasta) mogę stać cały dzień i słuchać brzęczenia pszczółek. ;:138 ;:138
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Wykopałem cztery Pandy ze względu na brak miejsca na działkach.
Testowane dwie karłowate Carmine Jewel dopiero w trzecim roku ładnie zakwitły. Mają po około 1,8m i jeden pień. Trzeba je podlewać jak borówki.
Więcej o odmianie jest na stronach 50-52.
Zdjęcie niepocelowane, bo fotografowałem pigwowce.
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Gienia, a ja mam hamak rozpięty pomiędzy dwiema takimi ślicznotkami :D
"Z innej beczki", czy jakaś odmiana wiśni jest w miarę uniwersalnym zapylaczem? Te moje wisienki to, teoretycznie, Groniasta i Lucyna. Pewności nie mam w 100% Kwitną co roku obficie, a owoców jak "na lekarstwo" :(
Pozdrawiam Lucyna
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, Groniasta u mnie owocuje pięknie każdego roku, dokładnie tak owocuje jak kwitnie ;:138 a na naszej działce nie ma innej wiśni, dopiero od jesieni rośnie obok Panda, malenstwo i o dziwo zakwitła. Dawniej razem z Groniasta posadzona była Lucyna ale wycięłam. Dostawała gnilnych plamek na owockach, no i kwasior był w porównaniu do Groniastej. Musze popatrzeć w opisie czy czasem Groniasta nie jest częściowo samopylna ? Są na innych działkach wiśnie ale z tego co widzę idąc po drodze to bardzo stare, sprzed kilkudziesięciu lat tzw sokowki i pare szklanek. Mam od paru lat murarki ale jest w linii prostej około 100 metrów od lat niewielka pasieka ( 6 uli). Nawet jeśli drzewko jest samopylne owad jest potrzebny.
Ale u Ciebie chyba są pszczółki?
Wroniarz , ta CarmineJewel wywaliłam zaraz po zbiorach, nikomu te okropnie kwaśne i malutkie wisienki nie smakowały . :roll:
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Pszczoły są (obecnie głównie murarki, chociaż miodne też czasem zajrzą), kwiaty są, odmiana niby samopylna, tylko owoców nie ma :twisted:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wroniarz pisze: 19 kwie 2025, o 22:18 Wykopałem cztery Pandy
Co sądzisz o tej odmianie? Ponoć duże, słodkie... - A jakie ma wady?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Na moich piaskach rosły zdrowo, ale plonowały nierówno i słabiej od rosnącej u sąsiada Sabiny lub Lucyny. W porównaniu z Łutówką kwitły tydzień wcześniej, a owoce miały słodsze.
Wykopałem bo korzeniami wchodziły w borówki i kamczatki.
Z wiśni mam tylko starą Łutówkę na antypce i dwie trzyletnie Carmine Jewel. Owoce obydwu odmian stają się smaczne dopiero, gdy całkowicie dojrzeją.
Niezaprzeczalną zaletą wiśni karłowych jest możliwość przetrzymania owoców dłużej na drzewkach poprzez okrycie ich przed ptakami.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mam problem z odrostami korzeniowymi wiśni od sąsiada. Wybijają u mnie, w odległości ok. 4m ;:oj Te jego wiśnie są stare. Pojawiły się odrosty w zeszłym roku, miziałam Randapem (rozcieńczonym), ale teraz znów wychodzą. W ogóle czy Roundup pomaga :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Randap nie pomoże, pozostaje wycinanie. Tak mi jakoś przychodzi do głowy, że jak drzewo kończy powoli żywot to zaczyna wypuszczać odrosty korzeniowe. Może to bez sensu, tak mam z jabłonią Julią, stara jest już. Parę lat temu zaczęły się odrosty tuż przy pniu a w tym roku już dwa wyskoczyły około metra od pnia w truskawkach. Tego przez 20 lat nie było. Kompletnie się nie znam na tym, amatorką jestem . Wiem, że to zależy od podkładki. Przy niektórych śliwkach to już w następnym roku po posadzeniu mam przy pniu odrosty. Okropne utrapienie.
Pozdrawiam! Gienia.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Odrosty korzeniowe nie są ściśle związane z "kończeniem żywota" drzew. Są typową cechą podkładek, na których szczepione są drzewa. Na pewno dużo odrostów daje czereśnia ptasia stosowana jako podkładka czereśni i wiśni. To samo ałycza - podkładka śliw, moreli. W przypadku jabłoni podkładka M7. To samo z podkładkami dla gruszy.
Trzeba wycinać tuż przy ziemi i to nawet kilka razy w roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”