Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To już masz minimum 30 krzaczków :shock:
Do tego 30 palików, 2 taczki obornika, 5 m2 grządki, 30 plakietek oznaczających...
Bo jeśli sądzisz, ze później rozpoznasz je porównując ze zdjęciem na opakowaniu, to się rozczarujesz :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podziwiam cię Aga :D .
Czyż nie ja się trochę przyczyniłam do pomidorowego szaleństwa :oops: :roll: ?
Poczytaj też o opryskach bo pomidory lubią chorować-u ciebie mogą hurtowo :roll: .
No i owocnego pomidorobrania :lol: :!:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję! Paliki już mam chyba ze 30!
5m2 metrów nie będzie aż potrzebne, bo spora część jest doniczkowa, karłowa bardzo.
Połowa to koktailowe- one raczej nie chorują.
Druga połowa, to są też po części odmiany samokonczące, a kilka wymaga palikowania i oprysków.
Chce sprawdzić jak smakują, bo takie co kupić mozna na rynku, to nie ma sensu w pierwszym sezonie sadzić, skoro mam za grosze w sprzedaży.

Zapiszę gdzie który jest licząć numer krzaczka w rzedzie i zrobięzdjęcia.

Wiele z nich jest kolorowych-żółte, zielone, w paski, czarne. Koktaile to chyba odróżnę...

Fotki autorsko należą do "Syzyf" z allegro

black plum
Obrazek

black zebra lakierowany błyszcząca skórka

Obrazek

cherokee purple- bardzo mnie zachwycił

Obrazek

black cherry

Obrazek

green grape bardzo słodkie

Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przy czarnej zebrze chyba ciągle miałbym poczucie, ze jest niedojrzała :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Oj widzę że w przyszłym roku będziesz wyrocznią pomidorową :D i na nauki do ciebie będę przychodzić :D .
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko- chcę się w tym roku nauczyć jak najwięcej na błędach, aby potem w przyszłych sezonach, mieć jakieś odniesienie...Na pewno podzielę się wnioskami, ale do eksperta to baaaardzo daleko...Zobacz choćby Tadeusza, Mirzana, Kozulę...

Ale to parwda, od Twoich koktailówek, to zasiało mi się w mózgu ziarenko...Dzięki!!!

Krzysiu, one są jak widać dość różne, więc żółtych z czerwonymi nie pomylę, ale masz rację np. co do koralik, pokusa, maskotka, idylla - te czerwone koktailówki...trzeba będzie koniecznie pozaznaczać!!!
W opisie Black Zebra, było napisane że jedy odmianą o smaku słodkim, a nie słonym, kwaskowym czy winnym, więc pomyślałam, że ten kontrast mnie przekonał własnie. Między niedojrzałością a słodyczą...Coś w mózgu mi zaświtało, że to bedzie przyjemne, taka zmiana utartej ścieżki...sensorycznie. :lol:

A to dalsze fotki:

maskotka

Obrazek

pokusa

Obrazek

winogronowy Julliet

Obrazek

oraz moje pierwsze zakupy (na których miałam zamiar poprzestać, ale się nie udało i dopadło mnie allegro....)
Jantar i Cytrynek Groniasty-słodki

Obrazek

koralik i idylla

Obrazek

san marzano i bawole serce

Obrazek

Zyska-grunt karłowy i Gruszkowy koktail

Obrazek

I tak nie kupiłam niektórych moich faworytów- ale to dlatego, aby na przyszłośc zostawić sobie niektóre "czarne Konie"...Nie cała radość i ciekawość w jeden rok...Np. Malinowy Ożarowski, i te duże prawdziwie wielkie pomidory...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aga! Chyba sama siebie przeszłaś w tym "pomidorowym szaleństwie"...Jestem w szoku. Nawet nie domyślałam się,że jest tyle różnych odmian u nas dostępnych. A ta "Black zebra"...wygląda niesamowicie. Za rok będziesz ogrodnikiem "całą gębą" . Według mnie uprawa warzyw, a szczególnie pomidorów to wyższy poziom niż uprawa kwiatów. Ja tylko ( pod Waszym ) wpływem skuszę się na krzak lub dwa koktajlowych. Czy myślisz, że mogę je posadzić gdzieś między truskawkami? Nie będą sobie przeszkadzały? Sadzonki kupię gdzieś na rynku, bo dla takiej ilości nie opłaca się kupować nasion. Mój Tato śp. był "pomidorowy". Rodzice na działce mieli czasem i po 100 krzaków...Do dziś pamiętam te parapety zawalone sadzonkami...Bardzo się denerwował jak tłumaczyłam Mu, że trzeba obrywać wilki. Miał żal, że chcę Go pozbawić części plonu :lol: Życzę Ci z całego serca długiego i słonecznego lata byś miała "klęskę pomidorowego urodzaju" :!:
Chciałam się pochwalić, że "coś" drgnęło w sprawie mojej altanki. Choć w portfelu prześwity :( Mój M wykazał sam z siebie dobra wolę i zaczął przeglądać projekty. Wspólnie wybraliśmy jeden - najbardziej zbliżony do moich wyobrażeń. Teraz jest na etapie szczegółowego planu działania - On lubi mieć plan na piśmie - liczenia ilości potrzebnych materiałów i liczenia kosztów. Jestem trochę zaskoczona, ale zadowolona :D . N.ie piszę z rozmysłem, że szczęśliwa, bo od planu do altanki droga jeszcze daleka
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo! Nie kupuj! Jak chcesz to prześlę Ci nasionka koktailówek! Posadzisz sobie po jednym z każdego rodzaju!!! Tylko powiedz które?
Chyba, że nie chcesz robić rozsady...Ale może na kilka doniczek się skusisz??? :D

Ja się bardziej boję kwiatów...Trzeba komponować, a tutaj tylko dbać...

Izo- niekorzystne dla pomidora są jawnie:papryka, ziemniaki i groch.
Pozytywne są " aksamitki (w ich korzonkach gromadzą się nicienie).

O truskawkach nic nie znalazłam, wiec zapewne możesz wsadzić tam pomidorki.

Ale jak już wsadzasz jeden krzak, to wsadz kilka, - ta sama robota, a na pewno wdzięcznie urozmaicą Wam grilla!

To wspaniale, co piszesz o Altance!!!
Bardzo jestem ciekawa jaki projekt? Drewiany?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Aguś :!: Jeśli to nie problem to podeślij mi, ale dosłownie po 2-3 nasionka. Może w donicach na balkonie posadzę... Chociaż u mnie słońca niewiele :( Altanka będzie drewniana z dość dużym tarasem. Próbujemy trochę zmniejszyć wymiary projektu, bo doszłam do wniosku, że 20 m kw. to za duża jak dla nas - nocować tam nie będziemy - mamy blisko do domu.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Te 20 m2 to już z tarasem liczone? To wcale nie za duża. Nocować może i nie będziesz, ale deszcz czasami przeczekasz :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie. Samej altanki jest w projekcie 20 m. Według mnie 12-15 m w zupełności mi wystarczy. Przecież to wielkość pokoju. Ta co jest teraz nawet tego nie ma.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, bardzo się cieszę! Czy moge prosić o Twój adres na PW?

Przyślę Ci jak tylko dojdą do mnie z allegro, dziś wpłaciłam pieniążki, więc zapewne za kilka dni dojdą...

Taras jest najważniejszy moim zdaniem, bo wokół niego toczy się potem życie na działce...
A jeśli masz krok od domu, to rzeczywiście powierzchnia altany nie musi być za wszelką cenę duża...Bardzo, bardzo się dla Ciebie cieszę!!!!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne - zaraz wejdę na pw.
Poza tarasem przy altance jest u nas jeszcze osobne miejsce ze stołem i ławkami. Też będzie trochę zmienione - tylko jeszcze nie wiem kiedy. Jeśli altanka w tym roku, to "jadalnia" pewnie w kolejnym. No chyba, że wygram w totolotka lub w RMF-ie :lol: .Wtedy zaszaleję i całą działkę zrobię od razu :wink:
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

czy ja dobrze czytam ??? chcesz sadzić pomidory do ziemi w kwietniu ??? czarno to widzę jeśli dobrze zrozumiałem - bo pomidory do gruntu - bez tuneli to sadzi się ok 15 maja - gdy minie prawdopodobieństwo wystąpienia przymrozków - ewentualnie można na początku maja do tuneli ale jeśli przyjda spóźnione przymrozki to nic z pomidorów nie wyjdzie jeśli tunel nie był ogrzewany w nocy - dlatego w niektórych foliakach w nocy widać płonące znicze na początku maja by utrzymać temperature dodatnią ....

pozdrawiam gorąco - niech Ci się ładnie udają te pomidorki :) - ja u siebie też posadzę kilka krzaków - zwłaszcza koralików - bo są pysznościowe :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

K-C- DZIĘKUJĘ! Zapisałam sobie rady Tadeusza, z wątku o pomidorach, ale ZAPOMNIAŁAM, że Tadeusz liczy terminy szklarniowe!!!!!

Uratowałeś moje przyszłe Pomidory! Ja głupia, bym się trzymała tej notatki, i zapłaciła za swoją nieuwagę już w czasie po wysadzeniu!!!

Bardzo, bardzo Ci dziękuję!

Muszę wszystko poprzesuwać na terminy bez osłon!!!

:idea:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”