Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....

Post »

Witaj Melania. Mogę ci powiedzieć o pomidorkach yellow pear shaped. Są smaczne, fajne do bezpośredniego jedzenia, mają miękką skórkę, ładnie wyglądają na talerzu :D Są jednak dość wysokie i bardzo rozrastają się na boki. Ja nie mogłam ich ogarnąć. W szklarni zajmowały mi zbyt wiele miejsca,Mimo tego b. je lubiłam i miałam przez 3 lata.
Miałam również maskotkę. Te są również krzaczaste, lecz niższe i chyba bardziej do pojemników. Z tego co pamiętam to skórka nie była już taka miękka i chyba były w smaku kwaśniejsze niż poprzednie. Reszty nie znam.
Ja i tak uważam, że warto samemu próbować różnych odmian. Każdy przecież lubi różne smaki :D
Domyślam się, że chcesz je uprawiać w pojemnikach, Ja w tym roku będę to robić pierwszy raz, a więc chyba się nie nadaję na doradce :lol: A firma jest ok.
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

zna ktoś odmianę Idyll??
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nie znam , nie znam też firmy rozprowadzającej nasiona PlanrCo :?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Hmm... ja myślę, że to jest błąd literowy :wink: Chodzi o PlantiCo..., zdarza się :lol:
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

ja myslę,że z koktajlówek,to megagroniasty kozuli zrobi u mnie w tym roku furore...
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

glohal pisze:Hmm... ja myślę, że to jest błąd literowy :wink: Chodzi o PlantiCo..., zdarza się :lol:
Też tak sądziłam że to literówka, ale skoro potwierdziłaś zalety firmy której nie ma, najzwyczajniej zgłupiałam.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

sebapila pisze:ja myslę,że z koktajlówek,to megagroniasty kozuli zrobi u mnie w tym roku furore...
Też bardzo liczę na megagroniastego...mam też koralika,no zobaczymy jak wyjdą te wszystkie pomidorki
nie mogę sie doczekać
Asia
Awatar użytkownika
melania1971
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2011, o 13:41

Post »

Witam wszystkich serdecznie. Mam do wszystkich prośbe ci co hoduja lub hodowali pomidory w dolniczkach lub w skrzynkach balkonowych żeby się podzielili wiedzą. Jak sadzic jaka ziemia i tym podobne rzeczy. Bardzo dziękuje za pomoc. :D :wit
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Ja również czekam na jakieś informacje w sprawie uprawy pomidorków w skrzynce :lol:
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

U mnie pierwszy raz w ubiegłym sezonie w doniczkach urosło takie coś :-) Ziemia z ogrodu zmieszana z ziemią z worka. Na fotce akurat pomidorek Vilma, rośnie właśnie taki mały, niestety mu usuwałam "wilki", a niepotrzebnie, bo byłby bardziej krzaczasty i może miałby więcej owoców. Na szczęście owoce były, okazały się całkiem duże i były większe od tych w gruncie. Doniczki stały na poludniowo-zachodnim balkonie, więc praktycznie cały czas w słońcu, pomidorki były słodziutkie i pachniały pomidorem i słońcem. Wielu osobom na forum nie smakowała Vilma, ponoć bezsmakowa i nijaka, dla mnie był pyszny, być może dlatego, że był to pierwszy pomidor, jaki dojrzał w sezonie :D Doniczek miałam ponad dziesięć, miałam co skubać do października ;:3
W tym roku zamierzam to powtórzyć, parę koktajlowych, parę karłowych w większych doniczkach, zawsze to pod ręką :)
Oprócz normalnego podlewania wodą podlewałam gnojówką z pokrzywy i wbrew pozorom nie śmierdziało na balkonie.
Trochę chaotycznie napisałam, ale może komuś się to przyda :uszy
Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit A jak duże są te doniczki? A co myślisz o megagroniastym do doniczki? A o koraliku?
Asia
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Konkretnie do Vilmy wzięłam zwykłe doniczki jak do kwiatków domowych, czyli średnica 20 cm, wys. 18 cm, ale Vilma to malutki krzaczek.
Co do Megagrona, kusi mnie, żeby mu na balkonie zrobić wielką skrzynię albo przynajmniej wielką donicę, z rodzaju tych, w jakich rosną np. iglaki na tarasach, musi być duża, dodać kompostu i podlewać gnojówką, drugiego wsadzić do gruntu i obserwować różnice - znakomity eksperyment ;:108
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

Ja osobiście nie lubię experymentować, brak czasu. Ale lubię czytać opinie:)
Esmeralda może jesteś moją sąsiadką :wink:

pewnie będę zdana na takie ziarenka pomidora jakie dostanę w sklepie więc za dużego wyboru nie mam ;:132
Awatar użytkownika
melania1971
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2011, o 13:41

Post »

Jak masz gdzieś w poblirzu siebie sklep OBI to udaj się tam. Bo teraz maja dużo nasion pomidorków różnych gatunków i przeceny ma dolniczki . :D Ja za swoje 4 rodzaje zapłaciłam nie całe 8 złotych. A jutro wybieram się po ziemie i dolniczki. :D ;:108
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

Melaniu dziękuję ;:196
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”