Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Lucynko :wit
W przedostatnim dniu roku życzę Ci aby Nowy 2023 przyniósł Tobie i całej Twojej Rodzince same radosne chwile ❤ Niech nie opuszcza Was zdrowie i pogoda ducha, niech Wam się darzy w domu, w ogródku i w gołębniku :D
Do Siego Roku!
;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie się doczekałam! ;:3 ;:3 ;:138
Słoneczko świeciło od wschodu do zachodu. Cudowny i dość ciepły dzionek minął w dobrym nastroju. ;:333

Asiu - z całego serca dziękuję za życzenia, które odwzajemniam w całej rozciągłości. ;:167
Tawułki Arendsa to jakieś dzikuski. Lepsze warunki im nie odpowiadają, gorsze pobudzają do rozwoju. ;:306
Nie znam odmiany tej hosty, która Cię zainteresowała, a podoba mi się ogromnie. ;:215 Ma bardzo duże liście, a kwiaty rzeczywiście ładnie skupione i niewysokie. Dostałam sadzonkę od jednej z sąsiadek. Dość szybko się rozrosła i gdybyś chciała, to chętnie odetnę kawałek dla Ciebie, tylko przypomnij się wiosną. ;:108

Obrazek

Halszko - serdecznie dziękuję za życzenia i wzajemnie Tobie oraz całej Twojej Rodzince życzę wspaniałego roku 2023, przede wszystkim zdrowia i spełnienia wszystkich, nawet najskrytszych marzeń. ;:167 ;:196

Obrazek

Do Siego Roku, Kochani. ;:4 ;:114 ;:79 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko i ja życzę szczęśliwego Nowego Roku ;:196
Oby nasze ogrody rozkwitały w najlepsze
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie w nowym roku! :heja :heja
Już trzeci dzień stycznia zmierza ku końcowi, słoneczko od kilku dnie pięknie zdobi niebo i rozjaśnia świat, a ja dopiero dzisiaj mogłam pozwolić sobie na długi spacer.
Jednak żeby nie było zbyt miło, zaczynam obawiać się o zbyt wczesną wegetację roślin.
Do działki nie dotarłam, bo nie planowałam, dlatego też nie wzięłam kluczy działkowych, a po powrocie do domu Misia nie opuszczała mnie ani na krok i żal mi było zostawić ją po raz drugi.
Na jutro zaplanowałam przegląd nasionek i posegregowanie ich zgodnie z kolejnością wysiewu. Na szczęście ziemi nie kupiłam, więc siać nie będę mimo swędzenia rąk. ;:7

Gosiu - dziękuję za życzenia. ;:196
Mam nadzieję, że w ogrodach i na działkach będzie tak, jak sobie życzymy. ;:303

Szkoda, że słonko już idzie spać.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, witaj w nowym roku ;:196
Słonecznie zaczął się rok ;:138 , a że ciepło, trawa zielona, to jakby wiosna! Dla ogrodów to niezbyt dobrze, bo roślinki rwą się do życia, a do końca zimy jeszcze trochę czasu upłynie, jednak tak już jest od kilku lat i jakoś dają sobie radę ;:333 , a my przynajmniej nie marzniemy :tan .
Zachód słońca piękny ;:215 .
Dużo zdrówka, słonecznych dni, raz w tygodniu deszczu w nocy i pięknych kwitnień przez cały sezon, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, ostatnie niezwykle ciepłe dni pobudziły roślinki do życia. U mnie mnóstwo cebulowych wyszło z ziemi, co wcale nie cieszy o tej porze roku. Ale cóż możemy zrobić? Miejmy nadzieję, że zapowiadane mrozy nie wyrządzą szkód. Oby spadło trochę śniegu, to może puchowa kołderka troszkę okryje wyrywne roślinki. Ciekawa jestem co tam u Ciebie na działeczce? Mam nadzieję, że zajrzysz niebawem i zdasz relację ;:196
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Piękne zachody uchwyciłaś ;:oj jakoś mało słońca tej zimy to tym bardziej cieszą takie widoki. Rośliny wariują przez tą huśtawkę pogodową obyśmy przez to nie miały nowych miejsc do sadzenia ;:306
Wszystkiego naj w Nowym Roku ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wykorzystałam dobrą pogodę i zajrzałam na działkę. Cieszę się, że to zrobiłam, bo uspokoiłam się w kwestii ewentualnej przedwczesnej wegetacji roślin. Okazuje się, że ani jedna cebulka nie wychyliła noska, nic nie rozpoczęło wegetacji, ciepłe styczniowe dni i noce nie zaszkodziły moim roślinkom. Jedyne, co mnie martwi, to zbyt duże zawilgocenie gleby,a dodatkowo jeszcze teraz pada deszcz.
Na rabatach rozpanoszyły się gwiazdnice, które z daleka są widoczne. Takie zdrowiutkie, zieloniutkie. :shock:
Nie fotografowałam ich,wszak to zwyczajne zielsko. Jednak nie tylko one przyciągają wzrok.

Ładnie kwitnie ciemiernik. Jedyny spośród kilku, który zawsze kwitnie od jesieni do wiosny. Wszystkie pozostałe zakwitają dopiero wiosną.

Obrazek

Obrazekdarmowy hosting zdjec

Obrazek

Kwitną bądź zaczynają kwitnąć niektóre pierwiosnki i stokrotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiele roślinek zielenieje.

Epimedium.
Obrazek

Naparstnice.
Obrazek

Mak wschodni.
Obrazek

Samosiewka maku rocznego.
Obrazek

Samosiewki czarnuszki.
Obrazekco to hosting

Obrazek

Trochę martwi mnie jedynie nieco przyśpieszona wegetacja pierwiosnków ząbkowanych.

Obrazek

Martusiu - u mnie jeszcze dzisiaj słoneczko świeciło, ale zapewne już koniec jego panowania na moim niebie, bo wiatr przywiał chmurzyska, z których już od ponad trzech godzin spadają na ziemię ciężkie warkocze deszczu. ;:222
Moje roślinki nie dały się oszukać i nie pokazały nosków, ;:333 jest więc nadzieja, że poczekają do wiosny.
Dziękuję za dobre słowa i życzenia, które odwzajemniam z całego serca. ;:167 ;:196

Dorotko350 - szczęśliwie moje roślinki jeszcze śpią ;:303 i oby pogodowe anomalie nie spowodowały ich wybudzenia zbyt wcześnie.
Jestem dzisiaj z siebie zadowolona, bo odwiedziłam działkę i już jestem spokojna. :lol:

Ewuniu jolifleur - piękne to były dni. ;:215 Pełne słoneczka. ;:3 Ale już się skończyły, a szkoda. ;:174
Na szczęście moje roślinki nie uwierzyły w tę niby wiosnę i nie wychyliły nosków z ziemi. ;:333
Dziękuję pięknie i wzajemnie życzę samego dobra w nowym roku. ;:167 ;:196

Dobrej nocy. Kolorowych snów. ;:31 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piękny ten ciemiernik długokwitnący. ;:215
Czarnuszka zakwitnie burzą kwiatów.
Dziwna zima, więc rośliny zdezorientowane.
Lucynko zdrowia i spokojnego oczekiwania na wiosnę. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wstyd się przyznać, ale te zaokienne ciemności nie nastrajają towarzysko i bywa, że nie chce mi się nawet otworzyć komputera, a jeśli już to zrobię, to sobie podczytuję, natomiast z pisaniem jest już znacznie gorzej.
Mimo wszystko postanowiłam się zmobilizować, byście o mnie nie zapomnieli.
Żeby się nie nudzić bez działkowych zajęć, zrobiłam pierwszy krok w celu uzupełnienia ewentualnych pozimowych braków na rabatach i nasiona pierwiosnków kandelabrowych umieściłam w zamrażarce. :D :D A co? Brawo ja! ;:306

Soniu - tylko jeden spośród moich ciemierników wykazuje taką ochotę do kwitnienia. ;:333 Wszystkie pozostałe zakwitają dopiero wiosną. ;:224
Czarnuszki sieją się u mnie na potęgę do tego stopnia, że wiosną muszę ja ostro przerzedzać. :!: Tylko w jednym miejscu, pod lilakiem Meyera, pozostawiam je dość gęsto, bo Misia bardzo lubi tam posypiać w upalne dni lata. ;:108 Wprawdzie wygniata roślinki, ale skoro tak jej tam dobrze, to niech robi co chce. :lol:
Pięknie dziękuję za życzenia, które odwzajemniam w całości. ;:167 ;:196

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, a co to za herezje o zapominaniu ;:124 tutaj czytam? Co jakiś czas forum przysypia, a zima, to najlepszy czas na drzemeczkę dla ogrodników ;:306 , chociaż u mnie, to aktualnie jakby przedwiośnie ;:oj i mus popracować w ogrodzie, jak się poleniło jesienią i zostawiło suszki :oops: .
Nasionka pierwiosnków w zamrażarce, to jakby wiosenne wysiewy rozpoczęte ;:215 , a ja zapomniałam zamówić ich nasionka ;:145 . Może to i dobrze, bo zamiast zajmować się siewkami, zacznę w końcu w tym roku porządkować swoje chaotyczne nasadzenia :roll: , chociaż nie wiem czy taki uporządkowany ogród będzie mi się podobał? Najwyżej znowu wrócę do chaosu, co najlepiej mi wychodzi :;230 Przynajmniej rabata przy tarasie musi się zmienić, bo eM zamierza go zadaszyć, co wiąże się z wydeptaniem wszystkiego co żywe!
Pozdrawiam niedzielnie, życząc słonecznego dnia ;:168 ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko :wit
Czytam, że postanowiłaś zainaugurować działalność ogrodniczą w sezonie 2023 ;:303
No i dobrze, będzie co obserwować, jeśli oczywiście będziesz sie z nami dzielić efektami :lol: Ja na razie obiecuję sobie ograniczyć uprawy parapetowe, ale co z tego wyjdzie, to zobaczymy :D
Na działce też jest na co popatrzyć, maki dorodne, zapowiadają bogactwo kwiatów.
Ciemiernik prześliczny, delikatny różowy kolor kwiatków o tej porze to prawdziwy cud ;:215
Moje ciemierniki zapączkowane od jesieni nie śpieszą się pokazać kwiatków.
Miłej niedzieli ze słoneczkiem ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Lucynko w Nowym Roku :wit oby był lepszy od poprzedniego, życzę Tobie i nam Wszystkim Forumowiczom :D
Przepiękne roślinki serwujesz zimową porą. Tawułki piękne i jakie miejsce im znalazłaś, całkiem nieoczekiwanie dobre :lol: Też też mam parę ale rosną słabo, może trzeba im miejscówkę zmienić...
Lucynko co to za fioletowa piękność, piszę o różyce z 15 grudnia na zdjęciu i chyba ta sama z 7 stycznia ? Fajna, taki ma jasny fiolet i fajny pokrój.
Co do nastroju, to znam to doskonale :wink: , często czytam a nic nie piszę. Nie mam weny i jakoś tak wychodzi... Miejmy nadzieję, że to chwilowa niedyspozycja. Aura za oknem raczej cięzka.
Pozdrawiam cieplutko i dużo ;:3 życzę ;:196
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

:heja Wiosna, wiosenka i :D idzie i będzie wcześniej; przynajmniej u ciebie. Ciemierniki cudne po prostu!! Aż się buzia uśmiecha do nich :) Mnie też swędzą ogromnie rączki ;:306 a poniewaz właśnie konczymy letnie pomidorki to wpadłam na pomysł że zaraz wysiewam wczesne dwarfy tak jak w ubiegłym roku.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Leniwa i pogodowo brzydka niedziela dobiega końca. Cztery słoneczne dzionki tak ładnie poprawiły nastrój, który szybko został zepsuty przez ponure następne dni. Najgorsze jest to, że w prognozie na najbliższy czas nie widzę poprawy.
A do wiosny tak jeszcze daleko.....

Martusiu - gdybym nie zrobiła porządków jesienią, to podobnie jak Ty, miałabym zajęcie na działeczce. ;:131 Tylko że mnie się spieszyło z uładzeniem rabat, zatem teraz mogę jedynie sobie popatrzeć, a że nie ma na co, to działkę odwiedzam mniej więcej raz na miesiąc.
Jeśli chcesz, to nasionka pierwiosnków kandelabrowych mogę Ci podesłać. ;:108 Mam ich trochę.
Jesienią 20 roku przesadzałam rośliny w celu uporządkowania rabat. I co? I tylko jedna pozostała tak jak ją zaplanowałam, ;:14 na wszystkich pozostały i tak zapanował chaos, gdy zaczęłam dosadzać zarówno wielo- i jednoroczne roślinki.
U mnie też niewiele brakowało, by mi została zniszczona jedna z rabatek, bo dzieci zjeżdżające mniej więcej dwa razy w miesiącu na grilla koniecznie chciałyby zadaszenie przed domkiem działkowym. Nawet M już gotów był to zrobić, ale na szczęście rozeszło się po kościach. ;:303
Słoneczka wprawdzie nie było, dziękuję, ;:167 jednak niedziela i tak miła była.

Halszko - taka malutka inauguracja, ale to zawsze coś. ;:306
Ja również planowałam zmniejszyć ilość parapetowych wysiewów, tylko że mam bardzo słabą silną wolę i co z tych planów się ostanie, to dopiero się okaże. ;:7
Kochana, popatrzeć to dopiero będzie na co. Teraz to tylko takie pojedyncze plamy, w dodatku niemal tonące w błocie. ;:222 Strasznie tam mokro, a jeszcze co dzień deszcz jak nie pada, to mży.
Ten kwitnący ciemiernik to taki mój jedynaczek. Szukałam pąków u pozostałych i nie znalazłam. ;:185 Wszystkie one zakwitają dopiero wiosną i to niezbyt wczesną.
Niedziela nawet miła była, choć bez słoneczka, ale dziękuję. ;:167

Asiu - dziękuję. ;:167
Zmień miejscówki swoim tawułkom, może jest im niewygodnie na obecnym miejscu.
Ta różyczka to 'Novalis', lawendoworóżowa, a jej kolor jest mocno uzależniony od światła. W pełnym słońcu bardziej przypomina róż, w lekkim cieniu kwiat ma przypisany sobie kolor . ;:333
Jeśli słoneczko dłużej będzie się tak ukrywało za ciężkimi chmurami, to deprecha pewna. ;:145 Oby się tak nie stało.
Pozdrawiam wzajemnie i również życzę Ci słonecznych dni. ;:167

Iguniu - do mojej działki wiosna dociera później niż choćby do działek położonych wyżej w tym samym RODos.
No i długo jeszcze trzeba na nią poczekać. ;:223
Tak wcześnie siejesz pomidory?! ;:219 Ja z roku na rok opóźniam ich wysiew, a i tak robiłam to dotąd zbyt wcześnie. W tym roku planuję ich siew dopiero około połowy marca. :lol:
Dziękuję w imieniu ciemiernika i cieplutko pozdrawiam. ;:167

Za takimi widoczkami tęskno mi bardzo.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego tygodnia, Kochani. ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”