Cynamonowy ogród ... dopiero będzie piękny ;-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie w/w!U nas było zimno, ale jest slońce i nie ma mgły.przyjezdzajcie.Knajpy "Pod Krzyzykiem" już nie ma,ale polecam "Wiśniowy Sad" na początku ul. Grodzkiej.I Węgierską też na Grodzkiej-jest od czasu moich studiów i ciągle tam tak samo.A jak chcecie tanio acz bez trucia to bistro w Polskim Radiu przy Alejach Słowackiego lub jego filię w dawnej stołowce Politechniki przy ul. Warszawskiej-szybko, tanio i w polskim guście, a żurek(barszcz biały) świetny.
Zwiedzać lepiej w miesiącach zimowo-przedwiosennych, bo luźniej.Są znakomite wystawy.
Sarmackie portrety trumienne są rewelacyjne i nie mają swego odpowiednika w Europie.Mogę polecić tu Mariusza Karpowicza "Sztuki polskiej drogi dziwne", Bydgoszcz, 1994,Tadeusza Chrzanowskiego rozmaite eseje historyczno sztuczne a najlepiej całą salę poswięconą pochówkom w Muzeum Narodowym-oddział w Pałacu biskupa Erazma Ciołka przy ul. Kanoniczej.Miałam trochę obaw wchodząc tam po raz pierwszy, a wyszłam zachwycona.
Do tego pałacu po wieloletnim remoncie przeniesiono zbiory Szołayskich z Pl.Szczepańskiego i jeszcze w przyziemiu wyeksponowano po raz pierwszy po ponad 100 latach od ofiarowania zbiorów do muzeum ikony. Mamy bardzo rzadkie i stare okazy.Warto wybrać się co najmniej dwa razy do tego muzeum.I do Czartoryskich trzeba zajrzeć, bo Fundacja wybiera różne eksponaty ze zbiorów i przenosi, a plany ma takie by przenieśc całośc do Świątyni Sybilli w Puławach.
Urodziłam się w Krakowie,rodzice we Lwowie i Złoczowie, ojciec dzięki edukacji domowej zaoszczędził dwa lata w szkole i zdążył rok postudiować we Lwowie,dziadek studiował w Kijowie-przesuwają nas na zachód."to Polska od nas odeszła" jak mi powiedzieli staruszkowie pod Oleskiem.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie w/w!U nas było zimno, ale jest slońce i nie ma mgły.przyjezdzajcie.Knajpy "Pod Krzyzykiem" już nie ma,ale polecam "Wiśniowy Sad" na początku ul. Grodzkiej.I Węgierską też na Grodzkiej-jest od czasu moich studiów i ciągle tam tak samo.A jak chcecie tanio acz bez trucia to bistro w Polskim Radiu przy Alejach Słowackiego lub jego filię w dawnej stołowce Politechniki przy ul. Warszawskiej-szybko, tanio i w polskim guście, a żurek(barszcz biały) świetny.
Zwiedzać lepiej w miesiącach zimowo-przedwiosennych, bo luźniej.Są znakomite wystawy.
Sarmackie portrety trumienne są rewelacyjne i nie mają swego odpowiednika w Europie.Mogę polecić tu Mariusza Karpowicza "Sztuki polskiej drogi dziwne", Bydgoszcz, 1994,Tadeusza Chrzanowskiego rozmaite eseje historyczno sztuczne a najlepiej całą salę poswięconą pochówkom w Muzeum Narodowym-oddział w Pałacu biskupa Erazma Ciołka przy ul. Kanoniczej.Miałam trochę obaw wchodząc tam po raz pierwszy, a wyszłam zachwycona.
Do tego pałacu po wieloletnim remoncie przeniesiono zbiory Szołayskich z Pl.Szczepańskiego i jeszcze w przyziemiu wyeksponowano po raz pierwszy po ponad 100 latach od ofiarowania zbiorów do muzeum ikony. Mamy bardzo rzadkie i stare okazy.Warto wybrać się co najmniej dwa razy do tego muzeum.I do Czartoryskich trzeba zajrzeć, bo Fundacja wybiera różne eksponaty ze zbiorów i przenosi, a plany ma takie by przenieśc całośc do Świątyni Sybilli w Puławach.
Urodziłam się w Krakowie,rodzice we Lwowie i Złoczowie, ojciec dzięki edukacji domowej zaoszczędził dwa lata w szkole i zdążył rok postudiować we Lwowie,dziadek studiował w Kijowie-przesuwają nas na zachód."to Polska od nas odeszła" jak mi powiedzieli staruszkowie pod Oleskiem.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na Mazowszu też po porannym przymrozku, teraz piękne słońce, niczym wiosną w górach ;)

Ewo, pięknie opisałaś krakowskie możliwości zwiedzania i konsumpcji :) ... wszystko ciekawe i trzeba by przyjechać na miesiąc i spokojnie wszystko zwiedzić, nie tylko powierzchownie, ale tak "pobyć" z tymi dziełami sztuki ;) Tym razem najbardziej zainteresowały mnie ikony. Od jakiegoś czasu planuję bliżej "zbadać" tę dziedzinę sztuki sakralnej - w pisaniu ikon jest coś mistycznie fascynującego.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo i Ewuniu - Ave ... zapraszam na herbatkę z konfiturą z płatków róży ... rozgrzewa i co za aromat :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

normalnie, pożyczam teletransporter od Hani i będę za minutkę :) Mniam, mniam
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, dodaj gazu, bo ta nieziemsko pyszna konfitura już się kończy :;230
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja w pracy do 21.30.....dajcie chociaż słoik wylizać
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuniu. W tempie 2 godzin przeleciałam biegiem po Twoim wątku. Pięknie, dech zapiera. W przyszłym roku będziesz miała morze maków. Wspaniale się rozsiewają. Do zobaczenia, muszę kończyć bo dzisiaj szybciej wychodzę.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, furda spotkanie, przyjeżdżaj :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igo, miło Cię gościć, zapraszam częściej :D
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

czy ja na te konfiture też mam szanse :cry:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cynamonowa Ewo,Jak pech to pech, specjalnie do konserwatora wyszłam wcześniej,bo długo czeka się na tramwaj linii 8.Ten jak nadjechał wpuscił, drzwi zamknąl i mial awarię.Dwa przystanki toczył się 40 minut nie otwierając drzwi.U konserwatora zamknięte. No i przeczekuję do konsultacji w pracy .O herbatce można pomyśleć dopiero przed snem.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Na Mazowszu też po porannym przymrozku, teraz piękne słońce, niczym wiosną w górach
Najpiękiejsze słońca to o brzasku, na Mazurach.
Gdy lekko kołysze żaglówką ( a żagle! bez silnika),
gdy łabędzie z głowami pod skrzydłem,
gdy lekko zmarszczoną to jeszcze baje opowiada, a nieliczne rybki,
podskakują by zobaczyć cóż to za intruz cumuje w pobliżu,
eh czasy lube..., czasy płaskie :lol:

( i z dodatnią temepraturą, hihihihihi)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanko z zimnych gór Małopolski przyjedź do Krakowa tu zero w naszym dołku pod Wawelem.
Ale w radiu jakiś góral mówił,że zima będzie"konkretna".
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isiu, uwielbiam konfiturę z płatków róży i niechętnie dzielę się z gośćmi ;:92

;:112 :;230 ... żartowałam, przyjeżdżaj, konfiturka marzenie :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”