Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Czyli jej nie siejesz tylko robisz sadzonki albo zimujesz w domu? Ja mam tylko omszona i błyszczącą czerwoną i chyba pomyślę o tej Amistad. Alez dużo tych odmian szałwi jest :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No masz rację Jadziu, roślinki wtedy sie duszą, ja staram sie też rozdawać, ale póki chętnych nie ma to rosną ;:108 , śliczna ta szałwia, mi chyba ta choroba roslinna nigdy nie przejdzie, ciagle mam ochote na wszystko, szałwie mi się tak podobają i wydaje mi się, że też zaczynam je zbierać ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie dopiero dzisiaj delikatnie pada. Ale się ochłodziło dużo.
Piękne dalijki.Na Black Jacka mam jeszcze chęć.
Marcinki i róze masz piękne. ;:215
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Po wczorajszym ładnym dzionku dzisiaj następny jednak spore ochłodzenie, ale już bez deszczu .Zbyt dużo go nie spadło, jednak dobre i to .Wczoraj wieczorem nie wiem czy forum tak słabo działało czy to mój komp sie zbiesił ,jednak inne otwierane strony działały dobrze,. Oczywiście po deszczowym przedwczorajszym dniu wczoraj rano musiałam iść z aparatem do ogródka ,żeby zrobić parę kropelkowych fotek .Obornik już oczekuje na rozsypanie, ziemia też przywieziona ,więc będzie czym popracować :D

Obrazek

Obrazek

ANIU u mnie też zbyt dużo nie napadało ,ale dobre i te trochę wody w glebie przyda sie przed zimą dla roślin żeby zdrowo przezimowały.Black Jack to uparciuch w kwitnieniu na potęgę ciekawe kiedy pokaże kwiat w ubiegłym roku zakwitł w październiku ,ale kwiat ma piękny

Obrazek

Obrazek

IWONKO gdy gleba odsłonięta źle, gdy za ciasno źle, dlatego staram się wykorzystać rośliny płożące ,żeby ziemia się zbytnio nie wysuszała. Niejedna z nas myślała ,że choroba zakupowa nigdy nie przejdzie ,jednak przechodzi z czasem, bo zawsze nowa roślinka cieszy, tylko to szukanie miejsca dla niej w tłoku to już gorzej .Byliny w tłoku sobie radzą gorzej z różami one są panny zaborcze i potrzebują sporo wody a gdy w kolo mnóstwo bylin to wtedy kto pierwszy ten wygrywa kosztem innych ;:174

Obrazek

Obrazek

IGO tak z Amistad robię sadzonki na następny rok ,albo mateczną roślinę wykopuje i przechowuję w donicy w chłodnym pomieszczeniu.Odmian szałwii jest dużo ,ale żadna nie ma takiego koloru, a chyba ,że ta którą teraz próbuje ukorzenić z bocznych pędów tak jak Amistad.Co z tego wyjdzie to sie przekonam bo sporo tych sadzonek zrobiłam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jadziu u Nas pada od wczoraj , zero prac ogrodowych , a w nim wszystko zielone jakby budziło się dopiero do życia , widzę też u Ciebie kwitnący jeszcze ogród myślę ,ze jeszcze przymrozków nie będzie, pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TERENIU i u nas tez chłodno i pada drobny deszczyk, ale różom on nie przeszkadza jednak prace zawieszone tak jak u mnie .Liczę ,ze jeszcze przymrozki nie przyjdą, bo jednak mieszkamy w cieplejszym regionie.Widziałam Twoje ukwiecone krzewy nic tylko pozazdrościć ,ale i moje niezgorzej w tym roku kwitły ;:196 życzę Ci Tereniu miłej niedzieli

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Kolejne kropelki cudne.
Jasna chryzantemka w liściach różanych równie śliczna.
Czy dobrze wyczytałam, że jakąś inną jeszcze szałwię ukorzeniasz? Szkoda, że nie wszystkie szałwie u nas zimują.
U mnie tej Amistat ogólnie chyba coś nie pasuje, mimo, iż wszystkie pozostałe szałwie rosną mi pięknie....
Aktualnie ta moja nie ma ani jednego listeczka, a Twoje są pełne liści i kwiatów. Chyba nic na siłę.... ;:196
Śliczna fotka https://www.fotosik.pl/zdjecie/dc7cfe4ebe4ca125
Werbenę patagońską zamierzam wysiać w większym wymiarze. licząc na fajny efekt. ;:215
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi się nawet nie chciało w ten deszczowy dzień wychodzić, a Jadzia jak zwykle porobiła zdjęcia kropelkom :)
Werbena patagońska, rosła u nas tylko jeden sezon i ... nie przezimowała ani się się nie nie wysiała :-(
Za to werbena hastata rozpanoszyła się na całej rabacie :wink:
Po wczorajszym zimnym i deszczowym dniu, właśnie wyjrzało słońce. Miłego dnia Jadziu :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Cream Abundance chyba wystraszyła się eksmisji i poprawiła wyniki :;230 .Jadziu daj jej szanse to piękna róża.
Garden of Roses jeszcze w pąkach ? ;:oj Śliczne ubarwienie kwiatów.
Ładna kolekcja Dalii i Marcinków.
U mnie też deszczowo, a jeszcze tyle pracy w ogrodzie. :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj słoneczny, chociaż bardzo chłodny dzionek .Kwiaty Hansestadt Rostock nienaruszone po deszczach wyglądają świeżo to samo Gartenraume .Kilka bukietów ma jeszcze Elżbietka ,ale szału nie ma większość róż szykuje sie do snu .zaczynam powoli ścinać przekwitłe kwiaty cienkie łodygi również i długaśne pędy również tych które zbytnio zaszalały. Dzisiaj znów przyniosłam parę zaczerwienionych pomidorków do domu, a siedzą sobie grzecznie w skrzynce w altance, a inne na kocu również okryte.Niech sobie powoli dojrzewają

Obrazek

Obrazek

JOASIU zbyt długo to trwa bo kupiłam ja chyba w 2014 czy 2015, bo jakoś nie mam jej wprowadzonej do folderu zakupowego .Oczywiście zostanie na miejscu, bo nie miałam serca widząc te cudowne kwiaty ,żeby ją przesadzić dostała następną szansę ,ale to na prawdę ostatnia szansa dla niej ale tak po prawdzie nawet nie wiem w które miejsce miałabym ją posadzić bo z pewnością na słoneczne ,ale miejscówki są już zajęte ;:224 Jesienne kwiaty Gardenki są przecudne to samo pąki ;:167 ciekawe dlaczego na początku sezonu nie miała tak cudownych kwiatów tylko bladawce ;:174

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU Ty biegasz za grzybami ,a ja siedzę w chałupie to i mam czas zajrzeć z aparatem do ogródka .Jednak poszłam dopiero rano po deszczu ,ale i tak było sporo kropelek .Parę razy przynosiłam patagonke do ogródka i nie miała zamiaru sie u mnie zatrzymać na dłużej tylko jeden sezon ,a gdy dostałam sadzonki z wybrzeża od Marysi [sasanka] od tego czasu u mnie zamieszkała nawet muszę ja wypraszać z ogródka .U mnie tak jest z Wieczornikiem damskim i ciekawe czy wiosną bedzie albo znów mi zniknie a niczego przy nim w tym roku nie robiłam zostawiłam go samopas. Hastata w tym roku tylko w kamieniach szalała, a dopiero teraz biała hastata sie obudziła

Obrazek

Obrazek

BEATKO Pipi od Ciebie ;:196 ma już pąki tak sie cieszę i czekam na kwiat. W różanych liściach to Maruna cudna prawda jak chryzantemka .Kurcze oby zechciała zostać na dłużej, bo ona tak zakwita co 2 lata śmieszne .Beatko możliwe ,ze Szałwia ma zbyt zwięzłe podłoże może dlatego tak jej nie pasuje ale przecież w glinie super rośnie np.u Andrzeja czy u Nelki od której ja mam.Ta szałwia którą ukorzeniam zimuje w gruncie, sama jestem ciekawa jednak tę zimę przeżyje na oknie na korytarzu.Na fotce aster nowoangielski Alma Poetschke . Mam nasiona patagońskiej jeśli byś potrzebowała ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

życzę wszystkim udanego niedzielnego wieczoru
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nad ranem było -3 stopnie. A dużo róż jeszcze w pąkach.
Wieczorem pochowałam niektóre donice i przykryłam agrowłókniną owocującą jeszcze cukinię. Może przetrwała. Ale mrozik był wcale nie taki mały.
Zdjęcia kropelkowe super jak zawsze. ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu Gardenka ma cudowne kolorki jesienią i fajnie obficie kwitnie, to jest cudowna róża ;:167 Szkoda że dzisiejszy przymrozek załatwił u mnie te piękne kwitnienia, ciekawe czy u Ciebie też było tak zimno, moje dalie musiałam już ściąć, bo całkiem je załatwiło, kończy się ten czas wspaniały, kiedy ogrody tętnią kolorami, będziemy teraz wspominać i czekać następnego sezonu, pewnie dziś pracowałaś ciężko wsród roślin, pozdrawiam cieplutko i życzę jeszcze ciepłych dni ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - kropelkowe zdjęcia mistrzostwo ;:63 ;:63
Róże, chryzantemki jeszcze pięknie się prezentują. ;:215
kloniki przepiękne. Na razie w sferze moich marzeń ;:173
A jak tam dzisiaj ogród ?Cały ??Czy przymrozki też miałaś ??
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU Ty u mnie ja u Ciebie w jednym czasie pisałyśmy. Niestety i u mnie pomroziło dalie róże jednak cudnie wyglądały takie oszronione.Potem zaświeciło ;:3 i cały czar prysł.Jednak wydaje mi się ,ze dalie jeszcze pokwitną jakiś czas bo tylko liście niezbyt ciekawie wyglądały zresztą sama zobacz, szkoda mi tylko tych otwartych chryzantem ;:174

Obrazek

Obrazek

KRYSIU niestety u mnie również zawitał Dziadek Mróz niespodziewanie ,a jeszcze pelargonie zostały w ogródku i jedna szałwia Amistad w ziemi a także szczepki szałwiowe .Niestety niczego dzisiaj nie zrobiłam ,bo Amelka juz trzeci tydzień na zwolnieniu, a rodzice juz poszli do pracy .Po 16 dopiero poszłam tylko pozbierać pelargonie i zaniosłam na korytarz, miałam też grudnika ,ale dobrze ,że nic mu nie było i nawet zaczyna wytwarzać pąki kwiatowe szalony.Na dzisiaj znów zapowiadają przymrozek , wiec dobrze ,że i pomidory zdążyłam dzisiaj przynieść do domu

Obrazek

Obrazek

IRENKO ja nawet nie przypuszczałam ,że ma być przymrozek tylko czytając wpisy dziewczyn o przymrozkach spojrzałam na pogodę dla mojego regionu no i zdębiałam ;:202 .Jednak po ciemku nie będę łazić do ogródka nawet wody jeszcze nie zakręciliśmy .Dobrze ,że nic się nie stało, bo mamy osłonięty teren i sąsiad rano zakręcił wodę .Teraz trzeba węże odłączyć wysuszyć i pochować .Taka cienka warstwa lodu była rano w misce z deszczówką

Obrazek

Obrazek

Obrazek

życzę wszystkim miłego wieczoru
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No faktycznie w tym samym czasie u siebie byłyśmy.;:173
U mnie rano było podobnie.Ech :(
Zdjęcia oszronione oczywiście wyglądają pięknie.
ale potem ros linki już nie pięknie.
Ja też wczoraj jeszcze pomidorki znosiłam do domu i paprykę i cukinie. i tam jeszcze się dało.
Piękne chryznatemki jak margarytki, czy marcinki ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”