Jeżeli na wiosne wysiejesz to będą kwitły za rok, Czasem w jesieni pojedyncze kwiaty. Brat wysiewa w jesieni i na wiosnę kwitnące sprzedaje, ale one są w tunelu i powiem Ci, że nie bardzo mi odpowiadają sa bardzo wydelikacone i u mnie w ogrodzie potem chorują. Jak sobie sama wysieję to rosną dłużej, ale są krępe, zdrowe i obficie kwitną. A potem same sie wysiewają, ale nie wiem dlaczego tylko białe, żółte i bordowe. Jak chce mieć inne kolory to muszę wysiać. Właściwie to wiem dlaczego, te pomarańczowe, z oczkiem to pewnie mieszańce i nie powtarzają cech.
Witaj dorciu7
są to pierwiosnki raczej łyszczaki (czy poprawnie łyszczki?) a nie omszone.
pierwszy jest trochę podobny do odmiany Ancient Society:
drugi to może być: łyszczak Alice Hayson, Taffeta ?????
trzeci z niczym mi się nie kojarzy.
Przed chwilą posiałam pierwiosnek omszony według ściągi która podała KaRo powinno się go wysiać w temperaturze -4 do +4 przez trzy tygodnie, a potem podnieś temperature do +16,+20 st.Posiałam, owinęłam folią i wyniosłam do ogrodu. 10 marca przyniosę do domu i zobaczymy. Pierwiosnek wzniosły i bezłodygowy należy dodatkowo przykryć ciemną folią lub gazetą, jak bratki ,to pamiętam z czasów kiedy sama siałam na sprzedaż.Przy omszonym nie było takiej uwagi. Nigdy go nie siałam więc nie wiem...
Nie , termin nie był na luty. W tej ściądze nie ma podanych terminów siewu, są tylko temperatury. Zresztą w bylinach terminy nie mają znaczenia. Teraz jest jedyny okres kiedy moge zapewnić bezkonfliktowo wymagane temperatury. Potem będzie za ciepło i bez lodówki się nie obejdzie. A mam jeszcze kilka takich nasion i zawaliłabym lodówkę doniczkami z ziemią. Trzymanie kiełbasy z ziemią to tak nie bardzo..a osobnej lodówki nie mam.
Czy ta ściąga jest ogólnodostępna? Przeszukałam początek tematu i jego koniec.
Jutro od rana wysiewam. Byłam na działce i pierwiosnki posiane w maju wyglądają nieżle. Stracę jednego bo pechowo rośnie przebity przez tulipana. Za ciasno mam na grządkach
W wątku Stratyfikacja nasion bylin/BAZA kiełkowania nasion bylin KaRo podała linka. Tam są wszystkie byliny.
Ja w ubiegłym roku siałam pierwiosnka wzniosłego, ale dosyć późno musiałam korzystać z lodówki. Rodzina ciągle mnie pytała .Co ta ziemia robi w lodówce?, ale pierwiosnki ładnie zeszły.
Na moich nasionkach jest też info, coby wysiać i wystawić na chłodek.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...