Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)

Post »

W tym, za tydzień.
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tydzień, to najwyżej możesz sobie zrobić zdjęcia krzewów na pamiątkę.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

Jest to możliwe. Ważne żeby nie rozpoczęła się wegetacja (prawdopodobnie już się zaczyna). Potrzeba wykopać możliwie największą bryłę korzeniową i zostawić możliwie mało części nadziemnej. Jeśli i tak krzewy byłyby do wyrzucenia to lepiej spróbować :wink:
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

suhr anor pisze:jagody raczej średnie, skórka trzyma się dobrze, jest miękka i co charakterystyczne idealnie taka sama jak miąższ;
smak słodki ale nie mdło słodki tylko taki mild
grona dosyć duże
Być może Krasień.
Rzuć okiem w opisy i porównaj sobie.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

do suhr anor

Z marketowych próbowałem tylko Red Globe i Italię. Smakowała mi dojrzała na żółto Italia. Z fioletowych widziałem chilijskie.

Poszedłbym z ciekawości do marketu i sprawdził nalepki na skrzynkach czy kartonach.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p

Post »

SETA pisze:W tydzień, to najwyżej możesz sobie zrobić zdjęcia krzewów na pamiątkę.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź ;:173 Tydzień napisałam mniej więcej, może równie dobrze być za miesiąc jak się fachowcom nie będzie chciało....sprecyzuj o co dokładnie chodzi jak możesz
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Na nic nie czekaj tylko już pobierz sobie sztobry.

Najlepsze odcinki są z dolnej części łozy, grubości ołówka, na 3- 4 oczka.

Usuń dolne oczko, / resztę oczek też trzeba usunąć, po za ostatnim oczywiście /
skalecz pionowo trochę korę i wstaw do słoika z wodą na wysokość niecały cm.

Słoik postaw w miejscu umiarkowanie ciepłym i pilnuj, żeby woda nie wyparowała.

Po jakimś czasie zrobi się kallus i puszczą korzonki. Jak już korzonki będą paro centymetrowe
to posadzisz do lekkiego podłoża np do warzyw.

Ja odkąd znalazłam tę metodę w wodzie przestałam się bawić w inne wymyślne ukorzenianie.

Nie przejmuj się jak listki będą się rozwijać, natomiast jak już pokaże się kwiatostan to trzeba go usunąć.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p

Post »

Dziękuję ;:168 tak zrobiłam.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Chyba mój staroć będzie żył ;:138
Obrazek
Mieliście rację - pomimo drastycznego scięcia i wyszarpania z ziemi wrośniętego pnia wino zaczęło kapać sokami z miejsc przyciętych.
Oby teraz do przodu, bo mam zamiar wyprowadzić je jeszcze na żywy dorodny krzak z owocami.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p

Post »

Jolu, jak długo będę czekać na efekty?
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Do tej pory próbowałem szczepić zdrewniałe w zdrewniałe, niestety bez kabla grzewczego mało skuteczna metoda. Zielone w zdrewniałe tu już większa skuteczność i zielone w zielone największy procent przyjęć. W tym roku chcę założyć śpiące oczka na labrusce. Czy ktoś okulizował winorośl tą metodą, jaki termin najlepszy, połowa lipca czy początek sierpnia?
sajko71
100p
100p
Od: 15 wrz 2013, o 13:42

Post »

Szczepienia winorośli zdrewniałym lub zielonym zrazem w zieloną latorośl najlepiej przyjmują się między 20 maja a 15 czerwca (uwaga: w tym roku już mamy opóźnienie wegetacji). W naszym klimacie jednym z decydujących czynników jest temperatura (jak najwyższa bez wielkich spadków nocnych). Z moich wieloletnich praktyk zaobserwowałem, że połowa lipca czy początek sierpnia to zdecydowanie za późno i już "coś się nie klei" a do tego zabraknie czasu na wzrost i zdrewnienie. Zrazy zdrewniałe prawidłowo przechowywane w lodówce przyjmują się równie dobrze jak zielone. To w zrazie zielonym trzeba wiedzieć, który wybrać, co zostawić i z czego szybciej i mocniej ruszy. Oczywiście jest jeszcze kwestia: gdzie, na jak zredukowanym krzewie, precyzja cięcia, średnica, czym owinąć, ochrony przed zimnem, ochrony przed wiatrem, wyłamaniem a potem przemarzaniem itp.
Pozdrawiam wszystkich. - Sławek
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Dzięki za przydatne informacje. W takim razie spróbuje na początku lipca założyć parę oczek(mam nadzieje że nie ruszą w tym roku) i dla testów założę kilka w połowie miesiąca. Nie wiem jeszcze, czy labrusca będzie chciała współpracować ze mną :wink:
sajko71
100p
100p
Od: 15 wrz 2013, o 13:42

Post »

Widzę, że troszkę inaczej rozumiemy tą metodę. Ja akurat liczę, że zraz ruszy zaraz po założeniu, urośnie nawet do kilku metrów, zdrewnieje a w przyszłym sezonie da spory plon. Ba, przy bardzo wczesnych odmianach szczepionych zdrewniałymi zrazami udało mi się nawet spróbować odmiany w tym samym sezonie i to bez straty dla wzrostu. Oczywiście takie grono redukujemy do kilku jagód.
A przy zielonym zrazie liczysz na start z pąka, uruchamiasz pasierba czy rośnie z końcówki ogonka liściowego?
Pozdrawiam wszystkich. - Sławek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Arkadia naszczepiona 14 marca na starym krzewie NN pod ściana budynki ma już zrost i taki przyrost. Na latorośli jest zawiazek kwiatostanu. Mam nadzieje uzyskac z niego grono (całe, nie kilka jagód), które dojrzeje zapewne dużo wcześcniej niz to się dzieje normalnie na Arkadii. Na drugim zdjęciu widać kolejne naszczepienie Moskiewskiego Czarnego na tym samym krzewie wykonane póxniej. Moskiewski ma zrost ale pąk jeszcze śpi. https://photos.app.goo.gl/f8ofrYgeCgTMZxa16 https://photos.app.goo.gl/fRy1hRfgunpqrNkA8
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”